Web
Analytics
Πόνοι περιόδου και αντιμετώπιση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πόνοι περιόδου και αντιμετώπιση

Γράφει: Χρήστος Ξυπνητός, Γενικός Ιατρός, ΙΚΑ Λεωφ. Αλεξάνδρας, Μέλος Δ.Σ Ελληνικής Εταιρείας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

 

Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά την έμμηνο ρύση της κάθε μήνα. Παρόλο που ορισμένες ούτε καν που την καταλαβαίνουν, άλλες έχουν έντονους πόνους, με αποτέλεσμα να περνούν το μεγαλύτερο διάστημα της στο κρεβάτι, παίρνοντας παυσίπονα. Κράμπες ναυτίες, πονοκέφαλος, εμετοί, διάρροιες & η έμμηνος ρύση δεν είναι και τόσο ευχάριστη, κυρίως για όσες γυναίκες υποφέρουν από δυσμηνόρροια, και παρόλο που έχουν δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα, καταλήγουν να ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει τελικά καμία λύση στο πρόβλημα τους. Υπάρχουν, όμως, μερικά μικρά μυστικά που βοηθούν τις γυναίκες να απαλύνουν τον πόνο και να μετριάσουν τα υπόλοιπα συμπτώματα του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

ΓΙΑΤΙ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΠΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΚΟ ΚΥΚΛΟ;

Φαίνεται πως το βάρος της ενοχής πέφτει στις προσταγγλαδίνες, τις ορμονικές ουσίες που αυξάνονται σε σημαντικό βαθμό κατά την περίοδο της εμμήνου ρύσεως και εμποδίζουν τη μήτρα να οξυγονωθεί σωστά. Και η διαστολή της μήτρας, όμως, για να αποβάλει το αίμα, μπορεί να θεωρηθεί υπαίτια για τους πόνους. Για να μετριάσετε τα επώδυνα συμπτώματα, τα αντισπασμωδικά ή τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι πολλές φορές αρκετά και καλό είναι να τα καταναλώνετε κατά τη διάρκεια του γεύματος και πίνοντας πολύ νερό, προκειμένου να αποφύγετε τυχόν ερεθισμό του στομάχου. Επίσης, δεδομένου ότι τα φάρμακα χρειάζονται κάποιο χρόνο μέχρι να δράσουν στον οργανισμό, καλό θα είναι να μην περιμένετε την ώρα που ο πόνος θα βρίσκεται σε παροξυσμό για να τα πάρετε. Προτιμήστε να πάρετε παυσίπονο την ώρα που θα νιώσετε τους πρώτους πόνους. Ένα από τα σημαντικότερο αναλγητικά είναι η ιβουπροφαίνη (Nurofen) που σήμερα πλέον διατίθεται και σε δισκίο με ιδιαίτερα μικρό μέγεθος και ειδικό σχήμα για εύκολη κατάποση. Η ιβουπροφαίνη διαλύεται εύκολα στο στομάχι, προσφέροντας γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση (15-30 λεπτά).

Έχει βρεθεί ότι η χορήγηση 400 mg Ibuprofen τρείς φορές την ημέρα, οδηγεί στο καλύτερο αποτέλεσμα.

Όσον αφορά δε στο μεγάλο θέμα της ασφάλειας, μεγάλης κλίμακας μελέτη που συνέκρινε ευθέως τα τρία πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αναλγητικά πρώτης εκλογής (παρακεταμόλη, ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη) στίς εγκεκριμένες δοσολογίες τους για χορήγηση χωρίς ιατρική συνταγή, κατέδειξε ότι η συνολική ανεκτικότητα της ιβουπροφαίνης ήταν ισοδύναμη της παρακεταμόλης και καλύτερη από εκείνη της ασπιρίνης, η οποία βέβαια πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να παρατείνει την αιμορραγία. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, έλαβαν μέρος συνολικά 1.108 ιατροί και 8.677 ασθενείς και διήρκεσε 1 έτος.

Γυναικολόγοι και παθολόγοι συνιστούν σε ορισμένες περιπτώσεις τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, προκειμένου να περιοριστεί ο πόνος της περιόδου. Για κάποιες γυναίκες, αυτή η λύση αποδεικνύεται σωτήρια και για άλλες εντελώς αναποτελεσματική. Σε κάθε περίπτωση, για να κάνετε χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι αναφερόμαστε στην πρωτογενή δυσμηνόρροια, δηλαδή αυτή από την οποία υποφέρουν συνήθως τα κορίτσια που μόλις ξεκίνησαν να έχουν έμμηνο ρύση και δεν συνδέεται άμεσα με κάποια εμφανή παθολογία και όχι στη δευτερογενή δυσμηνόρροια, που προκαλείται συνήθως μετά από αρκετά χρόνια από την πρώτη περίοδο και μπορεί να οφείλεται σε σαφή οργανικά αίτια, όπως ενδομητρίωση, επιπλοκές από την τοποθέτηση σπιράλ, ίνωμα στη μήτρα ή τον τράχηλο. Στην περίπτωση της δευτερογενούς δυσμηνόρροιας, θα πρέπει απαραιτήτως να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας και να υποβληθείτε σε εξειδικευμένες εξετάσεις.

 

Χρήστος Ξυπνητός, Γενικός Ιατρός, ΙΚΑ Λεωφ. Αλεξάνδρας
Μέλος Δ.Σ Ελληνικής Εταιρείας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.