Web
Analytics
Ασθενείς με αυτόματο εμφυτεύσιμο απινιδωτή: Πότε επιτρέπεται η οδήγηση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ασθενείς με αυτόματο εμφυτεύσιμο απινιδωτή: Πότε επιτρέπεται η οδήγηση

Κάποιοι ασθενείς με σοβαρές καρδιοπάθειες, όπως παλαιό έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, διατατική ή υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, μπορεί να παρουσιάζουν κακοήθεις αρρυθμίες.

Οι αρρυθμίες αυτές, όπως είναι η κοιλιακή μαρμαρυγή και η κοιλιακή ταχυκαρδία, είναι απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς. Οταν παρατηρηθεί μια κακοήθης αρρυθμία στο απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα, στο ηλεκτροκαρδιογράφημα 24ώρου (Χόλτερ ρυθμού) ή κατά τον ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο, τότε είναι απαραίτητη η εμφύτευση ενός μόνιμου, αυτόματου απινιδωτή. Για τη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών η φαρμακευτική αγωγή μόνο δεν αρκεί και ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής είναι αναγκαίος για την παράταση της ζωής τους και για την αποτροπή ενός μοιραίου αρρυθμιολογικού επεισοδίου. Ο απινιδωτής είναι μια μικρού μεγέθους συσκευή που ανιχνεύει τις απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες και χορηγεί την κατάλληλη στιγμή ηλεκτρικό σοκ. Με αυτό τον τρόπο εμποδίζει τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο και αποκαθιστά τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι ο απινιδωτής αποτελεί ένα είδος φρουρού και προστάτη της καρδιάς. Εν τούτοις, τα τελευταία χρόνια εκφράζονται όλο και περισσότερες ανησυχίες από τους γιατρούς κατά πόσο είναι ασφαλές ένα άτομο που φέρει μόνιμο εμφυτεύσιμο απινιδωτή να οδηγεί ένα οποιοδήποτε όχημα. Και αυτό γιατί, όταν ένας αυτόματος απινιδωτής χορηγήσει ένα ηλεκτρικό σοκ, το συγκεκριμένο ερέθισμα είναι επώδυνο για τον ασθενή και μπορεί να τον ακινητοποιήσει για λίγα δευτερόλεπτα. Αν η χορήγηση ηλεκτρικής εκκένωσης συμβεί κατά τη διάρκεια της οδήγησης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό και δυνητικά θανάσιμο τραυματισμό, όχι μόνο του οδηγού, αλλά και όλων εκείνων των ατόμων που βρίσκονται γύρω του. Ετσι, λοιπόν, είναι λογικό να τίθεται το ερώτημα αν επιτρέπεται να οδηγεί ένα άτομο που φέρει μόνιμο εμφυτεύσιμο απινιδωτή.

Μια πρόσφατη μελέτη προσπάθησε να ποσοτικοποιήσει τον κίνδυνο που σχετίζεται με την οδήγηση οχημάτων από άτομα που φέρουν ένα μόνιμο απινιδωτή. Στόχος της μελέτης ήταν να παράσχει ασφαλή στοιχεία για τη θεμελίωση συγκεκριμένων οδηγιών όσον αφορά τους παραπάνω εύλογους προβληματισμούς. Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν συνολικά 2.786 ασθενείς με μόνιμο εμφυτεύσιμο απινιδωτή, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου 3 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος οι ερευνητές κατέγραψαν τον αριθμό των χορηγηθέντων ηλεκτρικών εκκενώσεων από τους απινιδωτές. Με τη χρήση ειδικών μαθηματικών τύπων υπολόγισαν τον κίνδυνο χορήγησης ηλεκτρικού σοκ από τη στιγμή της εμφύτευσης του απινιδωτή και συνεπώς τον κίνδυνο έλευσης δυσμενών συμβάντων κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αμέσως μετά την εμφύτευση του απινιδωτή οι ασθενείς είχαν χαμηλό κίνδυνο για την εμφάνιση απειλητικών αρρυθμιών και άρα ο κίνδυνος χορήγησης ηλεκτρικού σοκ ήταν χαμηλός. Συνεπώς, η συγκεκριμένη ομάδα ασθενών επιτρέπεται να οδηγεί. Το ίδιο είδαν ότι ισχύει και για τους ασθενείς που δέχτηκαν λανθασμένα ηλεκτρική εκκένωση, δηλαδή δέχτηκαν ηλεκτρική εκκένωση γιατί ο απινιδωτής δεν διάβασε σωστά τα ηλεκτρικά φαινόμενα και χορήγησε εσφαλμένα σοκ. Αντίθετα, φάνηκε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται δραματικά στους ασθενείς που δέχτηκαν σωστά σοκ για την αποκατάσταση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Σύμφωνα με τα παραπάνω ευρήματα, οι ασθενείς δεν πρέπει να οδηγούν για διάστημα δύο μηνών έπειτα από ένα τέτοιο επεισόδιο, όπως επίσης και οι ασθενείς που έχουν στο ιστορικό τους αποτραπέντα αιφνίδιο θάνατο δεν πρέπει να επιτρέπεται να οδηγούν για τέσσερις μήνες μετά.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι παραπάνω οδηγίες αφορούν ασθενείς που οδηγούν ιδιωτικά αυτοκίνητα και όχι επαγγελματίες οδηγούς. Οι επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών, λεωφορείων ή άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς δεν πρέπει να οδηγούν επαγγελματικά μετά την εμφύτευση μόνιμου απινιδωτή λόγω του ότι ο κίνδυνος σε αυτή την ομάδα ασθενών είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνον των απλών οδηγών.

 

 
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χριστόδουλος Στεφανάδης

Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθυντής Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, ΓΝΑ Ιπποκράτειο
Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.