Web
Analytics
Ποιες παθήσεις προκαλούν πόνο στον θώρακα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ποιες παθήσεις προκαλούν πόνο στον θώρακα

Σε μία μελέτη από την πόλη Gothenburg της Σουηδίας, μεταξύ όλων των μη χειρουργικών εισαγωγών, σε μία ημέρα εφημερίας στο τοπικό νοσοκομείο, το 20% αυτών γινόταν για θωρακικό πόνο.

Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο θώρακα μπορεί να προέρχονται από πολλά σημεία του θώρακα και από τα όργανα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν, όπως από την αορτή, την πνευμονική αρτηρία, τον υπεζωκότα (το χιτώνα που περιβάλλει εσωτερικά το θώρακα), το μεσοθωράκιο (το χώρο μεταξύ των δύο πνευμόνων), τον οισοφάγο, το θωρακικό τοίχωμα και τα υποδιαφραγματικά όργανα (συκώτι, χολή, στομάχι, πάγκρεας).

Όμως ο οξύς θωρακικός πόνος αποτελεί και την κύρια εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου, της νόσου που προκαλείται από την αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών (αθηρωματικές αλλοιώσεις που προκαλούν στενώσεις στον αυλό των στεφανιαίων αρτηριών και προδιαθέτουν σε θρομβώσεις κι αποφράξεις και τελικά οδηγούν σε έμφραγμα της καρδιάς).

Ο Hoberden το 18ο αιώνα περιέγραψε τον πόνο της καρδιάς (στεφανιαίο πόνο-στηθάγχη) ως εξής: «Αυτοί που πάσχουν από στηθάγχη νιώθουν ξαφνικά κι ενώ βαδίζουν-και κυρίως όταν βαδίζουν έπειτα οπό γεύμα - ένα πολύ δυσάρεστο, αλγεινό αίσθημα στην περιοχή του στήθους, σαν να επρόκειτο να τους αφαιρεθεί η ζωή αν συνέχιζαν το περπάτημα ή αν επιτάχυναν το βήμα τους. Από τη στιγμή όμως που σταματούν όλο αυτό το δυσάρεστο αίσθημα εξαφανίζεται».

Οι κύριοι χαρακτήρες του στηθαγχικού πόνου είναι:

 1. Η παροξυσμική εμφάνιση του.
 2. Η βραχεία διάρκεια του.
 3. Η χαρακτηριστική εντόπιση του και η ακτινοβολία του (ο πόνος εντοπίζεται κυρίως πίσω από το στέρνο κι ακτινοβολεί σε ένα ή περισσότερα σημεία, όπως στο λαιμό, την κάτω σιαγώνα, το αριστερό, συχνότερα, άνω άκρο, αλλά και το δεξιό, την πλάτη και το στομάχι).
 4. Η ιδιαίτερη ποιότητα του (προκαλεί δυσάρεστο συναίσθημα, συναίσθημα επικείμενου θανάτου).
 5. Η πρόκληση του ύστερα από προσπάθεια και η υποχώρηση του με την ανάπαυση.

Σε μια κλινική μελέτη των Pope JH και συνεργατών, στις ΗΠΑ, το 17% των ατόμων με οξύ θωρακικό πόνο που εισήχθησαν στο νοσοκομείο, είχε στεφανιαίο νόσο και το 8% οπό αυτούς οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Στην ίδια μελέτη δεν διαγνώσθηκε το έμφραγμα στο 2,1 % των αρρώστων στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών και, συνεπώς, οι άρρωστοι δεν εισήχθησαν στο νοσοκομείο για θεραπεία. Οι άρρωστοι αυτοί είχαν τελικά πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη θνητότητα.

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) αποτελεί σπουδαίο μέσο για τη διάγνωση του εμφράγματος της καρδιάς. Όμως, πολλές φορές, και ιδιαίτερα τις πρώτες ώρες του εμφράγματος, το ΗΚΓ μπορεί να είναι αρνητικό για έμφραγμα. Το ίδιο αρνητικοί, για έμφραγμα της καρδιάς, τις λίγες πρώτες ώρες, μπορεί να είναι κι οι βιοχημικοί δείκτες (τροπονίνη, κρεατινοφωσφορική κινάση-CK).

Θωρακικό πόνο, πέρα από τη στεφανιαία νόσο, μπορεί να προκαλέσουν κι άλλες παθήσεις:

 

 • Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (παλινδρόμηση τροφών από το στομάχι στον οισοφάγο) και ο σπασμός του οισοφάγου μπορεί να προκαλέσουν πόνο παρόμοιο με εκείνο της στεφανιαίας νόσου. Πολλές φόρες, στις καταστάσεις αυτές, η διαφορική διάγνωση είναι δύσκολη και μπορεί να χρειασθεί να γίνει στεφανιογραφία για τη διευκρίνιση της αιτίας του πόνου.
 • Η πνευμονική εμβολή (εμβολή θρόμβου αίματος, συνήθως από τις φλέβες των ποδιών, στους πνεύμονες) εκδηλώνεται με έντονο θωρακικό πόνο, δύσπνοια, ταχύπνοια, ταχυκαρδία κι ίσως και με αιμόφυρτα πτύελα. Η πνευμονική εμβολή είναι δυνητικά θανατηφόρος νόσος. Η διάγνωση θα γίνει κυρίως με αξονική τομογραφία στους πνεύμονες.
 • Το διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής (σχίσιμο των χιτώνων της αορτής) είναι δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση, εκδηλώνεται με πολύ έντονο θωρακικό πόνο, πιο έντονο κι από τον πόνο του εμφράγματος και διαγιγνώσκεται με υπερηχογράφημα κι αξονική τομογραφία της αορτής.
 • Η περικαρδίτιδα (φλεγμονώδης συλλογή υγρού στο περικάρδιο) χαρακτηρίζεται από θωρακικό πόνο, εντονότερο με τη βαθιά εισπνοή. Ο πόνος διαρκεί πολλές ώρες ή και ημέρες, συνυπάρχει πυρετός και η διάγνωση γίνεται με το υπερηχογράφημα.
 • Ο αυτόματος πνευμονοθώρακας (εισβολή αέρα στην κοιλότητα του υπεζωκότα έπειτα από ρήξη κυψελίδων του πνεύμονα) διαγιγνώσκεται με την κλινική εξέταση από το γιατρό και με μία ακτινογραφία θώρακα.
 • Ο έρπης ζωστήρας οφείλεται σε ιό, προκαλεί έντονο πόνο στο θώρακα, κυρίως κατά μήκος των πλευρών. Αρχικά, η διάγνωση μπορεί να μην είναι εμφανής, όμως όταν εμφανισθεί το εξάνθημα του έρπητα, η διάγνωση είναι εύκολη.
 • Το έλκος του στομάχου, η χολοκυστίτιδα κι η παγκρεατίτιδα αρχικά μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στη διαφορική διάγνωση του θωρακικού πόνου. Αργότερο όμως, όταν εκδηλωθούν όλα τους τα συμπτώματα, η διάγνωση τους γίνεται εύκολη.
 • Στην οστεοχνδρίτιδα (μυοσκελετικοί όνοι), ο πόνος το θώρακα γίνεται εντονότερος ε την πίεση των οστών και με τις κινήσεις του θώρακα.
 • Άλλη αιτία, τέλος, που μπορεί να προκαλέσει «πόνο» στο θώρακα είναι η κατάθλιψη. Άτομα «ευαίσθητα» παραπονούνται συνεχώς για αίσθημα βάρους στο θώρακα, χωρίς ιδιαίτερους χαρακτήρες και χωρίς κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα.

Πολλές άλλες καταστάσεις, σπάνιες ή λιγότερο σπάνιες, μπορεί να προκαλούν και κάποιο είδος θωρακικού πόνου. Άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη διαφορική διάγνωση μεταξύ των παθήσεων των απειλητικών για τη ζωή των αρρώστων και κυρίως μεταξύ του οξέος εμφράγματος της καρδιάς (το συχνότερο αίτιο), του διαχωριστικού ανευρύσματος της αορτής και της πνευμονικής εμβολής.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μιχάλης Κυριακίδης

Επεμβατικός καρδιολόγος

Lecturer της Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου

Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του "Metropolitan Hospital", στον Πειραιά

Βιογραφικό

Ιστότοπος: michaliskyriakidis.blogspot.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.