Web
Analytics
Πώς θα αποφύγουμε το έμφραγμα του μυοκαρδίου - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πώς θα αποφύγουμε το έμφραγμα του μυοκαρδίου

Γράφει: Στέφανος Γρ. Φούσσας MD, FESC, FACC, Eπ. Καθηγητής Καρδιολογίας, Συντ. Διευθυντής Τζάνειο Γ. Ν. Πειραιά

 

Το µεταβολικό σύνδροµο αποτελεί µια συνάθροιση αλληλοσχετιζόµενων παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο εµφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου. Οι βασικές διαταραχές του µεταβολικού συνδρόµου είναι η παχυσαρκία, η δυσλιπιδαιµία, η αρτηριακή υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Κοινός παρονοµαστής των διαταραχών αυτών είναι η παρουσία αντίστασης των περιφερικών ιστών (και κυρίως του µυϊκού ιστού) στη δράση της ινσουλίνης.

Η ινσουλινοαντίσταση αυτή δεν είναι µεν νόσος, είναι όµως κεντρική µεταβολική διαταραχή που αυξάνει τον κίνδυνο εµφάνισης των διαταραχών που συναποτελούν το µεταβολικό σύνδροµο, ενώ συνδέεται αιτιολογικά µε τις διαταραχές αυτές.

  1. Κοιλιακή παχυσαρκία: Περίµετρος µέσης µεγαλύτερη από 102 εκ./άνδρες ή 88 εκ./γυναίκες.
  2. Αυξηµένη αρτηριακή πίεση: Συστολική πίεση µεγαλύτερη από 130 mm Hg και διαστολική πίεση µεγαλύτερη από 85 mm Hg.
  3. Αυξηµένα τριγλυκερίδια: Τριγλυκερίδια νηστείας µεγαλύτερα από 150 mg/dL.
  4. Χαµηλά επίπεδα καλής (ΗDL) χοληστερόλης: Επίπεδα καλής (ΗDL) χοληστερίνης µικρότερα από 40 mg/dL/άνδρες ή µικρότερα από 50 mg/dL/γυναίκες.
  5. Αυξηµένο σάκχαρο: Επίπεδα σακχάρου νηστείας µεγαλύτερα από 100 mg/dL. Για τη διάγνωση του µεταβολικού συνδρόµου πρέπει να πληρούνται 3 από τα παραπάνω 5 κριτήρια.

Η στεφανιαία νόσος κλινικά εκδηλώνεται µε την εικόνα της σταθερής στηθάγχης, των οξέων στεφανιαίων συνδρόµων, της σιωπηλής ισχαιµίας, της καρδιακής ανεπάρκειας και του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Η πρώτη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσµο είναι το έµφραγµα του µυοκαρδίου. Κάθε ηµέρα φθάνουν στα εφηµερεύοντα νοσοκοµεία 5-6 εµφράγµατα. Ενα έµφραγµα στα πέντε που συµβαίνουν δεν φθάνει στο νοσοκοµείο καθώς πεθαίνει µε την εµφάνιση του εµφράγµατος.

Η κύρια αιτία του εµφράγµατος του µυοκαρδίου είναι η απόφραξη µίας στεφανιαίας αρτηρίας. Συνήθως η απόφραξη προκαλείται από ένα θρόµβο αίµατος. Οι θρόµβοι σχηµατίζονται µέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες λόγω ρήξης - σπασίµατος της αθηρωµατικής πλάκας. Η αθηρωµατική πλάκα δηµιουργείται από τη σταδιακή συσσώρευση λιπιδίων τα οποία επικάθονται στα τοιχώµατα της αρτηρίας. Η δηµιουργία της πλάκας είναι µια διεργασία που ονοµάζεται αθηροσκλήρυνση. Η µείωση των προδιαθεσικών παραγόντων είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης εµφάνισης του εµφράγµατος.

Κάθε ξεχωριστός παράγοντας αθροίζεται µε άλλους, εφόσον υπάρχουν, και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος σε σηµαντικό βαθµό. Οι γνωστοί παράγοντες χωρίζονται σ' αυτούς που µπορούµε να τροποποιήσουµε και σ' αυτούς που δεν µπορούµε. Οι τροποποιήσιµοι παράγοντες είναι το κάπνισµα οποιουδήποτε σκευάσµατος καπνού, η έλλειψη σωµατικής δραστηριότητας, συνέπεια της καθιστικής ζωής, η ανθυγιεινή διατροφή και οι συνέπειές της, όπως η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και το άγχος. Σηµαντικοί παράγοντες οι οποίοι δεν µπορούν να τεθούν σε έλεγχο αλλά επιβάλλουν την εντατικότερη λήψη µέτρων για τροποποίηση των προηγούµενων είναι το κληρονοµικό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, το φύλο και η ηλικία. Ακόµα και µικρές αλλαγές µπορούν να έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία - οφέλη που µπορoύµε εύκολα να συµπεριλάβουµε στη ζωή µας και τη ζωή της οικογένειάς µας.

Ενα ισορροπηµένο διαιτολόγιο είναι ένα υγιεινό διαιτολόγιο. Στόχος µας θα πρέπει να είναι µια ποικιλία τροφίµων, αποφεύγοντας τα ζωικά λίπη. Ο βασικός κανόνας για να διατηρούµε το βάρος µας σε φυσιολογικά επίπεδα είναι να υπάρχει ισοζύγιο µεταξύ της θερµιδικής πρόσληψης (από τρόφιµα και ποτά) και της θερµιδικής κατανάλωσης (της ενέργειας που καταναλώνουµε µέσω του µεταβολισµού του σώµατος και της φυσικής δραστηριότητας). «Κλειδί» για την υγεία και τη διατήρηση του βάρους είναι η κατανάλωση αλκοόλ µε µέτρο, δίνοντας έµφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. H τακτική άσκηση (4-5 φορές εβδοµαδιαίως) ενδυναµώνει, αυξάνει την αντοχή µας και µας βοηθά να χάσουµε βάρος. Το κάπνισµα έχει πολλές καταστροφικές συνέπειες για τον οργανισµό.

 

Στέφανος Γρ. Φούσσας MD, FESC, FACC
Eπ. Καθηγητής Καρδιολογίας
Συντ. Διευθυντής Τζάνειο Γ. Ν. Πειραιά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.