Web
Analytics
Τα καρδιολογικά προβλήματα στους μαραθωνοδρόμους - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τα καρδιολογικά προβλήματα στους μαραθωνοδρόμους

Πρώτος μαραθωνοδρόμος στην κλασική διαδρομή Μαραθώνας - Αθήνα υπήρξε ο Φειδιππίδης ο οποίος έφερε το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων επί των Περσών στη Μάχη του Μαραθώνα, με τη φράση «Νενικήκαμεν ω άνδρες Αθηναίοι!», και αμέσως κατέρρευσε. Ευτυχώς, ο Σπύρος Λούης – στην ίδια διαδρομή αναδείχθηκε νικητής των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της σύγχρονης εποχής που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα – κατέκτησε το έπαθλο και ανέβηκε στο βάθρο των νικητών ζωντανός.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες στους μαραθωνίους της τελευταίας δεκαετίας 59 αγωνιζόμενοι υπέστησαν καρδιακά επεισόδια, εκ των οποίων 42 κατέληξαν. Βέβαια το ποσοστό των απωλειών δεν είναι μεγάλο, λαμβανομένου υπόψη ότι οι δρομείς του μαραθωνίου ήταν συνολικά περίπου 11 εκατομμύρια.

Στους μαραθωνίους του Λονδίνου που άρχισαν από το 1981, 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στον τελευταίο μαραθώνιο μάλιστα, χάθηκε ένα κορίτσι, κομμώτρια, τριάντα ετών. Δηλαδή μία απώλεια στους 4.923 δρομείς που έλαβαν μέρος.

Τι πραγματικά συμβαίνει όμως στον οργανισμό του μαραθωνοδρόμου κατά τη διαδρομή του μαραθωνίου;

Οι κυριότερες αιτίες για τις απώλειες κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου είναι οι ίδιες με εκείνες όλων των άλλων αθλητών. Αθλητές που δεν γνωρίζουν ότι έπασχαν από υπερτροφική κυρίως μυοκαρδιοπάθεια, συγγενείς (εκ γενετής) παθήσεις της καρδιάς και στεφανιαία νόσο (αρτηριοσκλήρυνση των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς) είναι τα θύματα.

Γενικώς η καρδιά υφίσταται ισχυρό stress κατά τον μαραθώνιο που αποδεικνύεται από τις ουσίες που απελευθερώνονται από το μυοκάρδιο και αυξάνονται στο αίμα, όπως είναι η τροπονίνη και το BNP. Mακροχρόνια, το stress στην καρδιά δημιουργεί εστίες καταστροφής από ινώδη ιστό και αρρυθμίες (κολπική μαρμαρυγή, έκτακτες συστολές κ.λπ.).

Ιδιαίτερα επιρρεπείς σε καρδιακές επιπλοκές είναι οι αθλητές του μαραθωνίου οι οποίοι, ενώ είναι απροπόνητοι, λαμβάνουν μέρος στον αγώνα. Πειραματικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (Εuropean Heart Journal) απέδειξαν ότι οι κακώσεις της καρδιάς είναι αναστρέψιμες εάν δεν επαναλαμβάνονται καθημερινά και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως για τους μαραθωνοδρόμους δεν είναι τα καρδιακά επεισόδια αλλά η αφυδάτωση. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν επικρατεί μεγάλη ζέστη σε συνδυασμό με υγρασία. Υπολογίζεται ότι πάνω από 4 λίτρα νερού χάνονται κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου, με τον ιδρώτα και την αναπνοή. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι αθλητές πίνουν συνέχεια νερό κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Μάλιστα ένας αθλητής πέθανε από υπερβολική λήψη νερού. Επαθε υπερυδάτωση και υπονατριαιμία.

Επίσης, πολύ συχνές είναι και οι κακώσεις των μυών, των τενόντων και των αρθρώσεων, που συμβαίνουν κυρίως στους απροπόνητους, κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου. Αυτές όμως είναι παροδικές και κατά κανόνα ακίνδυνες.

Ετσι, μπορεί κανείς να πει ότι ο Φειδιππίδης, ως πρώτος μαραθωνοδρόμος, άνοιξε τον δρόμο για ένα σπουδαίο αγώνισμα το οποίο όμως χρειάζεται προσοχή.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δημήτρης Κρεμαστινός MD, PHD, FESC, FACC

 Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών 

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.