Web
Analytics
Ανακούφιση απο μυοσκελετικά προβλήματα με Ζεν Σιάτσου - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ανακούφιση απο μυοσκελετικά προβλήματα με Ζεν Σιάτσου

Από: K-Life (Καθημερινή)

Από τις πλέον δημοφιλείς εναλλακτικές θεραπείες, το ζεν σιάτσου προσφέρει βαθιά χαλάρωση και μπορεί να καταπραΰνει και να μειώσει τα μυοσκελετικά προβλήματα που μας ταλαιπωρούν.


Σιάτσου (shiatsu) στα ιαπωνικά σημαίνει «πίεση με τα δάχτυλα». Ανήκει στην οικογένεια της Ανατολίτικης Σωματικής Αγωγής (Oriental Bodywork), καθώς βασίζεται στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας - αποσουκαλούμενη «Κι». Με το πέρασμα του χρόνου, το σιάτσου ανέπτυξε διαφορετικά στυλ και προσεγγίσεις -όπως είναι το ζεν σιάτσου (Zen Shiatsu)-και τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως συμπληρωματική αγωγή υγείας σε όσους επιθυμούν να αντιμετωπίσουν σωματικά και ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως το άγχος, η κούραση, οι αϋπνίες, οι χρόνιοι πόνοι (περιόδου, στη μέση, στις αρθρώσεις, ημικρανίες, κράμπες κ.ά.). Προσφέρει βαθιά χαλάρωση και ανακούφιση από τις εντάσεις και το στρες, που ευθύνονται έμμεσα ή άμεσα για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως τα μυοσκελετικά. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο θεραπευτής σιάτσου κ. Θόδωρος Χαραλαμπίδης, λειτουργεί σε συνεργία με τη φυσιολογία του κάθε οργανισμού, χωρίς να πιέζει ή να στρεσάρει το σώμα με επώδυνο ή επικίνδυνο τρόπο.

Γνωριμία με το ζεν σιάτσου

Τι είναι: Πρόκειται για μια ευρέως διαδεδομένη φυσιοθεραπευτική τέχνη από την Ιαπωνία, που χρησιμοποιεί πιέσεις πάνω σε ειδικά σημεία του κινεζικού βελονισμού. Επιδιώκει να φέρει σε ισορροπία τόσο τους μυς και το σκελετό όσο και το δίκτυο των ενεργειακών καναλιών (μεσημβρινών). Εστιάζει όμως εξίσου στη διατήρηση της ομοιόστασης, δηλαδή της φυσικής αρμονίας των λειτουργιών και των συστημάτων του οργανισμού.

Πώς επενεργεί: Οτιδήποτε μας φοβίζει, μας στενοχωρεί ή μας στρεσάρει μας αναγκάζει να καταναλώνουμε από την «τράπεζα» βιοενέργειας που έχουμε μέσα μας, γιατί κάνουμε «ανάληψη» από τα αποθεματικά της, δηλαδή τα νευρικά κύτταρα. Η παραδοσιακή κινεζική θεραπευτική πιστεύει ότι τα νεύρα ελέγχουν τον ασυνείδητο νου και, όταν το νευρικό σύστημα είναι δυνατό, το άτομο αντιμετωπίζει στρεσογενείς περιπτώσεις -που προκαλούν και μυοσκελετικά προβλήματα- πιο θετικά. Αυτή είναι και η έννοια της ολιστικής θεραπευτικής, πάνω στην οποία βασίζονται οι περισσότερες εναλλακτικές θεραπευτικές και το σιάτσου. Το ζεν σιάτσου βοηθάει στο να ρέει το αίμα προς όλα τα κύτταρα του σώματος και αναζωογονεί τα νευρικά κύτταρα, οπότε ενδυναμώνει το νευρικό σύστημα και κατ' επέκταση τις αντοχές μας.

Σε ποια μυοσκελετικά προβλήματα βοηθά: Ωφελεί άτομα που ταλαιπωρούνται από πόνους στη μέση, στις αρθρώσεις και στην πλάτη, από ισχιαλγία, αυχενικό, μυϊκή ένταση, πιάσιμο, κόπωση ή αδυναμία, κράμπες, δυσκαμψία κ.ά. Επίσης, συμπληρωματικά με τις μεθόδους της συμβατικής ιατρικής, συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση και ίαση έπειτα από κατάγματα, θλάσεις και άλλες κακώσεις από άθληση ή έπειτα από επεμβατικό ή άλλο τραυματισμό. Επιπλέον, ανακουφίζει σημαντικά όσους πάσχουν από αρθριτικά, τενοντίτιδα, περιαρθρίτιδα και ρευματισμούς.

Δεν ενδείκνυται: Κατά το 1ο και το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όταν υπάρχει ενεργός καρκίνος, οστεοπόρωση, φλεβίτιδα ή ευρυαγγεία. Επίσης, αν το άτομο έχει κύστες στην κοιλιακή περιοχή, πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή πίεση και συνεχή έντονο πόνο που δεν έχει διαγνωστεί. Αυτές τις περιπτώσεις ο θεραπευτής σιάτσου τις αντιμετωπίζει ανάλογα, δηλαδή σε άλλες δεν εφαρμόζει μεγάλη πίεση, σε άλλες αποφεύγει να ενεργήσει τοπικά και σε άλλες δεν κάνει καθόλου σιάτσου. Κατά τα λοιπά, δεν υπάρχει κάποια ομάδα που να αποκλείεται από μια συνεδρία ζεν σιάτσου. Οσον αφορά τα ηλικιωμένα άτομα, σε αυτά εφαρμόζονται απαλές τεχνικές

Προχωρώντας στη θεραπεία

Στην αρχή: Ο θεραπευτής θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό από τον «ασθενή», αντλώντας διάφορες πληροφορίες για τις πιθανές ενοχλήσεις, τον τρόπο ζωής, την ψυχολογική και σωματική κατάσταση του. Θα παρατηρήσει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως για παράδειγμα τη στάση και τον τρόπο κίνησης του σώματος, την όψη του προσώπου, το χρώμα της γλώσσας, τον ήχο της φωνής. Ισως ψηλαφήσει τους μυς, τα ενεργειακά σημεία και ειδικές περιοχές στην κοιλιά, στη ράχη και στα άκρα, καθώς και την ποιότητα του σφυγμού ή τη θερμοκρασία της επιδερμίδας. Επιδιώκει έτσι να σχηματίσει μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης του ψυχοσωματικού συνόλου του ατόμου. 

Πώς εφαρμόζεται: Οι τεχνικές που εφαρμόζονται από τον θεραπευτή σιάτσου επιλέγονται προσεκτικά κάθε φορά, γιατί στοχεύουν να διορθώσουν τις συγκεκριμένες ανισορροπίες κάθε ατόμου. Είναι προσαρμοσμένες στο να τονώνουν και να εξισορροπούν το βιοενεργειακό δυναμικό του σώματος, όπου εκείνο το χρειάζεται. Ο ειδικός χρησιμοποιεί πιέσεις πάνω σε ειδικά σημεία του κινεζικού βελονισμού, με τους αντίχειρες, τις παλάμες, τους αγκώνες, τους πήχεις, τα γόνατα, ακόμη και με γυμνά πόδια. Παράλληλα, εφαρμόζονται διατάσεις των αρθρώσεων και άλλες ειδικές ασκήσεις.

Τι φοράμε: Το ζεν σιάτσου -όπως και κάθε άλλη παραλλαγή σιάτσου- γίνεται με τον «ασθενή» να φορά άνετα βαμβακερά ρούχα που καλύπτουν όλο το σώμα, ξαπλωμένο στο δάπεδο σε ειδικό στρώμα (Futon).

Πόσο διαρκεί η συνεδρία: Συνήθως μία ώρα. Πρέπει να έχουν περάσει δυόμισι ώρες από το φαγητό.

Τι προσέχουμε: Έπειτα από μια συνεδρία ζεν σιάτσου, καλό είναι να καθίσουμε για λίγα λεπτά αναπαυτικά σε μια καρέκλα και, αφού σιγουρευτούμε ότι οι αισθήσεις μας έχουν επανέλθει στην κανονική τους κατάσταση, να συνεχίσουμε την ημέρα μας. 

Τα αποτελέσματα: Κατά τη διάρκεια και ύστερα από μια συνεδρία ζεν σιάτσου, συνήθως επιτυγχάνεται μια αίσθηση βαθιάς χαλάρωσης. Η διέγερση ή η καταπράυνση της ροής της ενέργειας, που συμβαίνει μέσα από τις διάφορες τεχνικές αυτής της μεθόδου, προκαλεί συχνά κάτι που έχει περιγραφεί από εκατομμύρια ανθρώπους ως «ανακούφιση» σε διάφορες περιοχές του σώματος. Επειδή χρησιμοποιεί διατάσεις, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, τη στάση του σώματος, την αντοχή και την ευλυγισία σε αθλητές, χορευτές, ηθοποιούς και, γενικώς, επαγγελματίες που καταπονούν το σώμα τους (χρήση υπολογιστών, δουλειά γραφείου, πολλές ώρες οδήγησης κ.λπ.). Ωστόσο, το ζεν σιάτσου δεν συνιστά πανάκεια, ούτε είναι η θαυματουργή θεραπεία που θα απελευθερώσει το άτομο απ' όλα τα σωματικά ή ψυχοσωματικά του προ¬βλήματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί να τα καταπραΰνει ή και να τα μειώσει.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται: Από 1 μέχρι... απεριόριστες. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εντάξει στη ζωή τους το ζεν σιάτσου ή γενικά την εναλλακτική θεραπευτική και κάνουν κάθε εβδομάδα. Όμως, για συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο κ. Χαραλαμπίδης προτείνει 6 έως 8 συνεδρίες σε διάστημα τριών μηνών. Αν ο ενδιαφερόμενος δεν δει κάποια διαφορά ή βελτίωση στην κατάσταση του, καλό θα ήταν να απευθυνθεί σε άλλον ειδικό, φυσικοθεραπευτή, μασέρ, χειροπρακτικό κ.λπ. 

Πόσο κοστίζει: Μία συνεδρία ζεν σιάτσου μπορεί να κοστίζει από 30 έως 90 € την ώρα. Εξαρτάται από το αν γίνεται σε ένα πολυτελές spa ή στο στούντιο κάποιου μασέρ σιάτσου. Η τιμή εξαρτάται επίσης από το αν κάνουμε μόνο μία φορά ή κάθε εβδομάδα,
Το ζεν σιάτσου έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε όσους ταλαιπωρούνται από ημικρανίες, κράμπες, πόνους στη μέση, αυχενικό κ.ά. Ο ειδικός χρησιμοποιεί πιέσεις πάνω σε ειδικά σημεία του κινεζικού βελονισμού, με τους αντίχειρες, τις παλάμες, τους αγκώνες, τους πήχεις, τα γόνατα, ακόμη και με γυμνά πόδια.

 

INFO

Ο κ. Θόδωρος Χαραλαμπίδης είναι επαγγελματίας μασέρ, υπεύθυνος του Zen Center στη Θεσσαλονίκη και του παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Σχολής Σιάτσου - ΕΙΟΜ (European Institute of Oriental Medicin-Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Παραδοσιακής Ανατολικής Ιατρικής) στη συμπρωτεύουσα.

 

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΗ

K-Life (Καθημερινή)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.