Web
Analytics
Ρίξτε τον πυρετό με ομοιοπαθητική - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ρίξτε τον πυρετό με ομοιοπαθητική

Η εμφάνιση πυρετού είναι ένα συχνό φαινόμενο, που αντιμετωπίζεται συνήθως με την λήψη χαπιού χωρίς ιατρική συνταγή, δίνοντας ελπίδα στον ασθενή ότι θα βελτιωθεί ενώ παράλληλα κάνει τις δουλειές του. Εδώ όμως υπάρχει μια παγίδα, το χάπι μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία, αλλά η λοίμωξη εξακολουθεί να παραμένει στο σώμα.

Αντίθετα τα ομοιοπαθητικά φάρμακα αποτελούνται από φυσικές ουσίες και έχουν διαφορετική προσέγγιση, καθώς στοχεύουν την μόλυνση, εξαλείφοντας την βασική αιτία.

Ο πυρετός είναι μια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από το φυσιολογικό. Ο πυρετός από μόνος του δεν αποτελεί ασθένεια, αλλά ένα εξωτερικό σημάδι που φανερώνει μια εσωτερική λοίμωξη ή φλεγμονή στο σώμα.

Η θερμοκρασία είναι ο μόνος δείκτης μέσω του οποίου αντικατοπτρίζεται η πρόοδος της λοίμωξης στο εσωτερικό του σώματος. Η άνοδος της θερμοκρασίας είναι ανάλογη με την έκταση της λοίμωξης. Η αύξηση της θερμοκρασίας υποδηλώνει περαιτέρω εξάπλωση της λοίμωξης, ενώ η μείωση της δείχνει ότι υποχωρεί.

Εάν η θερμοκρασία του σώματος πέσει απότομα χωρίς να σταματήσει η διαδικασία της λοίμωξης, δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος και σε ποιο βαθμό αυτή εξακολουθεί να υπάρχει. Έτσι, στην συμβατική ιατρική με τα αντιφλεγμονώδη ο πυρετός υποχωρεί, αλλά η βασική αιτία που είναι η λοίμωξη εξακολουθεί να υπάρχει.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ελέγχουν την ίδια τη λοίμωξη, εμποδίζοντας την περαιτέρω εξέλιξή της. Έτσι, η θερμοκρασία μειώνεται σταδιακά καθώς μειώνεται και η λοίμωξη. Επίσης, με την ομοιοπαθητική δεν παραμένουν κατάλοιπα του πυρετού στο σώμα, όπως η αδυναμία.

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο στην ομοιοπαθητική για να μειωθεί η θερμοκρασία, αλλά αντίθετα υπάρχουν πάρα πολλά και κάθε φορά επιλέγεται το κατάλληλο, σύμφωνα με την εικόνα του ασθενή.

Κορυφαία ομοιοπαθητικά φάρμακα για τον πυρετό

Aconite: Για πυρετό με ανησυχία και άγχος

Το Aconite βοηθάει σημαντικά όταν ο πυρετός συνοδεύεται από μεγάλη ανησυχία και άγχος. Ο ασθενής έχει αυξημένο το αίσθημα της δίψας για κρύο νερό και οι πόνοι του σώματος είναι ανυπόφοροι. Η χρήση του φαρμάκου Aconite πρέπει πάντα να εξετάζεται όταν ο πυρετός έχει ανέβει μετά από ξαφνική έκθεση σε κρύο άνεμο.

Bryonia Alba: Για πυρετό με σωματικό πόνο

Η Bryonia Alba δίνεται σε άτομα που ο σωματικός πόνος κυριαρχεί κατά τη διάρκεια του πυρετού. Ο ασθενής θέλει να παραμένει ακίνητος για να ανακουφιστεί, ενώ και η πιο μικρή κίνηση επιδεινώνει την κατάστασή του. Επίσης, υπάρχει αυξημένο το αίσθημα της δίψας.

Nux Vomica: Για πυρετό με ρίγη/κρυάδες

Η Nux Vomica, είναι ένα ολιστικό φάρμακο για τον πυρετό. Βοηθάει σημαντικά σε περιπτώσεις πυρετού με έντονες κρυάδες (ρίγη). Το άτομο θέλει να παραμείνει σκεπασμένο σε όλα τα στάδια του πυρετού.

Gelsemium: Για πυρετό με ζαλάδα

Το Gelsemium είναι πολύ ευεργετικό σε περιπτώσεις πυρετού όπου οι ασθενείς υποφέρουν από αδυναμία, ζάλη και τάση λιποθυμίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρείται απουσία του αισθήματος της δίψας.

Rhus Tox: Για πυρετό με ακραίο πόνο στο σώμα

Το Rhus Tox είναι ένα από τα κορυφαία ομοιοπαθητικά φάρμακα για άτομα που έχουν πυρετό με ακραίο πόνο στο σώμα, που οδηγούν σε ανησυχία. Ο ασθενής θέλει να είναι σε κίνηση για να ανακουφιστεί. Επίσης, δίνεται σε πυρετό, μετά την έκθεση του ατόμου στην βροχή.

Πυρετός για Γρίπη ή λοίμωξη τύπου γρίπη

Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη με αιφνίδιο πυρετό, ρινική καταρροή, βήχα, πόνο στα μάτια, πονοκέφαλο και πόνο στο σώμα. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα για τον πυρετό που βοηθούν πάρα πολύ στη θεραπεία της γρίπης είναι το Aconite, το Gelsemium και το Eupatorium Perfoliatum.

Το Aconite συνταγογραφείται για τη γρίπη όταν η αιτία είναι η ξαφνική έκθεση στον κρύο αέρα. Ακολουθεί άμεσα πυρετός και υδαρείς ρινικές εκκρίσεις. Ο πυρετός συνοδεύεται από ακραίο άγχος και ανησυχία.

Το Gelsemium είναι το καλύτερο ομοιοπαθητικό φάρμακο για μύτη που τρέχει και φτέρνισμα που συνοδεύεται από πόνο στα μάτια και το κεφάλι. Ο ασθενής μπορεί επίσης να παρουσιάσει αδυναμία και υπνηλία.

Το Eupatorium Perfoliatum βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση του πυρετού στη γρίπη όταν ο ασθενής βιώνει έντονο πόνο. Έχει μηδενικές παρενέργειες όπως όλα τα φυσικά φάρμακα και παρέχει γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο.

Για πυρετό με πονόλαιμο ή φλεγμονή στις αμυγδαλές

Η Belladona είναι το καλύτερο ομοιοπαθητικό φάρμακο για την αντιμετώπιση περιπτώσεων πυρετού με πόνο στο λαιμό. Το άτομο αισθάνεται υπερβολική ζέστη με υψηλό πυρετό, κόκκινα μάτια και πόνο στο λαιμό.

Το Merc Sol είναι ένα άλλο ομοιοπαθητικό φάρμακο για τον πυρετό με πονόλαιμο, στην περίπτωση που υπάρχει υπερβολικό σάλιο στο στόμα.

Το Hepar Sulph βοηθάει σημαντικά στον πυρετό με πονόλαιμο, ειδικά όταν ο πόνος στο λαιμό συνοδεύεται από πολλές κρυάδες.

Ιλαρά, ανεμοβλογιά, οστρακιά

Ο πυρετός στις ασθένειες αυτές, συνοδεύεται με εξανθήματα στο σώμα.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα βοηθούν πολύ στον πυρετό, αλλά πρέπει να λαμβάνονται με μεγάλη προσοχή, καθώς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει καταστολή των δερματικών εξανθημάτων.

Η καταστολή των εξανθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στον εγκέφαλο.

Τα κορυφαία ομοιοπαθητικά φάρμακα για το πυρετό της ιλαράς, της ανεμοβλογιάς και της οστρακιάς είναι η Belladona, η Bryonia Alba, το Antimonium Tart και το Rhus Tox.

 Η επιλογή του απαιτούμενου φαρμάκου γίνεται μετά τη λήψη του ατομικού ιστορικού του ασθενούς.

Πυρετός για Ελονοσία

Το κύριο σύμπτωμα που υποδηλώνει πυρετό λόγω ελονοσίας είναι η έναρξη του πυρετού με αίσθημα κρύου, στην συνέχεια ακολουθεί αίσθημα ζέστης και λήγει με υπερβολική εφίδρωση.

Υπάρχει μια περιοδικότητα του πυρετού, π.χ ο πυρετός εμφανίζεται κάθε μέρα και κάθε τρίτη ή τέταρτη μέρα.

Η επιλογή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων για τη θεραπεία του πυρετού λόγω ελονοσίας βασίζεται στο στάδιο του πυρετού που βρίσκεται ο ασθενής (κρύο, ζέστη, ιδρώτας), την επιθυμία ή αποστροφή του να σκεπαστεί (στα διάφορα στάδια του πυρετού), τη δίψα, το χρόνο έναρξης του πυρετού και σε άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα που παρουσιάζονται σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Τα καλύτερα ομοιοπαθητικά φάρμακα για τον πυρετό λόγω ελονοσίας είναι το Gelsemium, το Arsenic Album, η Nux Vomica και το Eupatorium Perfoliatum.

Οι ασθενείς που μπορούν να ωφεληθούν με το ομοιοπαθητικό φάρμακο Gelsemium παραπονιούνται για πολύ έντονες κρυάδες και έχουν πλήρη απουσία αισθήματος της δίψας. Ο πυρετός συνοδεύεται από αδυναμία και ζάλη.

Το Arsenic Album βοηθάει σημαντικά τους ασθενείς που είναι εξαντλημένοι από τον πυρετό και χρειάζονται μικρή ποσότητα νερού σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα.

Η Nux Vomica είναι το καταλληλότερο φάρμακο για ασθενείς που θέλουν να φοράνε ζεστά ρούχα και στα τρία στάδια του πυρετού: κρύο, ζέστη και ιδρώτας.

Το Eupatorium Perfoliatum είναι το ιδανικό ομοιοπαθητικό φάρμακο όταν ο ακραίος πόνος συνοδεύει τον πυρετό.

Τυφοειδής πυρετός (typhoid fever) 

Τα συμπτώματα του τυφοειδούς πυρετού είναι συνεχής πυρετός, απώλεια όρεξης, εξάνθημα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, πόνος στην κοιλιά και βήχας. Σε μεταγενέστερα στάδια, η ακραία εξάντληση, ο λήθαργος και το παραλήρημα είναι χαρακτηριστικά του τυφοειδούς πυρετού.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα για τον τυφοειδή πυρετό είναι Baptisia, Arnica, Arsenic Album και Muriatic Acid.

Το Baptisia είναι ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο που βοηθάει όταν όλες οι εκκρίσεις του σώματος, δηλαδή τα ούρα, ο ιδρώτας, τα κόπρανα και η αναπνοή, προκαλούν δυσαρέσκεια. Αυτό το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν ο ασθενής βρίσκεται σε παραλήρημα ή λήθαργο. Κατά τον λήθαργο, χαρακτηριστική είναι η υπνηλία όπου το άτομο αποκοιμιέται όταν μιλάει σε άλλους. Το παραλήρημα περιλαμβάνει την αίσθηση ότι το σώμα είναι διασκορπισμένο σε κομμάτια.

Η Arnica (άρνικα) χρησιμοποιείται ως ομοιοπαθητικό φάρμακο για τον τυφοειδή πυρετό όταν υπάρχει υπερβολική αίσθηση πόνου και μελανιάσματος σε ολόκληρο το σώμα. Ο ασθενής αισθάνεται ότι το σώμα του είναι χτυπημένο. Ο ασθενής αισθάνεται σκληρό το κρεβάτι του και αλλάζει συνεχώς θέση για να βρει ένα μαλακό σημείο.

Το Arsenic Album δίνεται στον ασθενή με τυφοειδή πυρετό όταν βιώνει υπερβολική εξάντληση, άγχος και ανησυχία.

Το Muriatic Acid δίνεται όταν τα κόπρανα του ασθενή περνούν ακούσια, κατά τον τυφοειδή πυρετό. Συνοδεύεται από μεγάλη εξασθένιση και βαθύ ύπνο.

Δάγκειος πυρετός

Ο Δάγκειος πυρετός χαρακτηρίζεται από ξαφνικό πυρετό με πόνο στο κεφάλι, πόνο πίσω από τα μάτια και σοβαρό πόνο στα οστά.

Μια επιπλοκή του Δάγκειου πυρετού είναι η αιμορραγία από τη μύτη, το στόμα ή κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, συχνά με διόγκωση του ήπατος (Δάγκειος αιμορραγικός πυρετός).

Τα πιο αποτελεσματικά ομοιοπαθητικά φάρμακα για τον Δάγκειο πυρετό είναι το Eupatorium Perfoliatum, το Gelsemium, το China και το Ipecac.

Το Eupatorium Perfoliatum είναι το κορυφαίο ομοιοπαθητικό φάρμακο για τον Δάγκειο Πυρετό με έντονο πόνο στα οστά. Παρέχει άμεση ανακούφιση από τον πόνο.

Το Gelsemium συνταγογραφείται όταν υπάρχει έντονος πόνος και ο ασθενής νιώθει βαριά τα μάτια του κατά τον Δάγκειο πυρετό.

Το China και το Ipecac είναι εξαιρετικές επιλογές για τον Δάγκειο αιμορραγικό πυρετό.

Πυρετός για την σηψαιμία

Τα καλύτερα ομοιοπαθητικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του πυρετού λόγω σηψαιμίας είναι το Pyrogenium, το Anthracinum και η Lachesis. Το φάρμακο συνιστάται αφού ληφθεί το πλήρες ιστορικό του ασθενούς. Αυτά τα ομοιοπαθητικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται πολύ προσεκτικά, καθώς ο πυρετός αυτός υποδηλώνει μια πολύ κρίσιμη κατάσταση και μπορεί να αποβεί μοιραίος.

 

Συγγραφέας άρθρου: Vikas Sharma MD, Ομοιοπαθητικός

 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα Dr Homeo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αντιμετωπίστε την Κνίδωση με Ομοιοπαθητική

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.