Web
Analytics
Νεφρά: Ποια φάρμακα τα καταστρέφουν - Ποια θρεπτικά συστατικά τα προστατεύουν - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Νεφρά: Ποια φάρμακα τα καταστρέφουν - Ποια θρεπτικά συστατικά τα προστατεύουν

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν τα νεφρά ξαφνικά σταματούν να λειτουργούν, επειδή έχουν υποστεί βλάβη. Τα νεφρά, δεν είναι σε θέση πλέον να φιλτράρουν αποτελεσματικά το αίμα και να αποβάλλουν τα άχρηστα προϊόντα.

Σύμφωνα με μελέτη, το 20% των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο για οξεία νεφρική ανεπάρκεια, προκαλείται από φάρμακα με ή χωρίς ιατρική συνταγή.

Δυστυχώς, πολλά δημοφιλή φάρμακα όπως για τον πονοκέφαλο ή την καούρα, και τα αντιβιοτικά, έχουν την δυνατότητα να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά.

Ας δούμε ποια είναι τα τοξικά φάρμακα των νεφρών.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs)

Σε μια ανασκόπηση των μελετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nephrology (Νεφρολογία), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα NSAIDs, είναι πρώτα στη λίστα για να βλάψουν την λειτουργία των νεφρών.

Το πιο επικίνδυνο είναι η ακεταμινοφαίνη (μια εμπορική ονομασία του φαρμάκου είναι Tylenol).  Παρόλο που το Tylenol  δεν είναι αντιφλεγμονώδες, εντούτοις μπορεί να προκαλέσει νεφρική βλάβη.

Τα NSAIDs είναι τόσο πολύ τοξικά, που οι ερευνητές τόνισαν, ότι το 5% των ατόμων που καταναλώνουν αντιφλεγμονώδη αναμένεται να πάθουν νεφρική βλάβη, που να απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Το National Kidney Foundation (NKF- Διεθνές Ίδρυμα Νεφρών) προειδοποιεί  ότι τα αντιφλεγμονώδη που χορηγούνται για την θεραπεία του πονοκεφάλου, του κρυολογήματος, του πυρετού και του μυϊκού πόνου, δεν πρέπει να λαμβάνονται σε καθημερινή βάση (εκτός εάν το συνιστά ο γιατρός).

Επίσης, το NKF προειδοποιεί, ότι η κατανάλωση των αντιφλεγμονωδών, όταν είστε άρρωστοι και/ή αφυδατωμένοι αυξάνει τον κίνδυνο βλάβης των νεφρών.

Οι εκλεκτικοί αναστολείς της COX-2 (κυκλοοξυγενάσης-2), όπως το Celebrex, που ανήκουν σε μια ειδική κατηγορία των NSAIDs, έχουν σχεδιαστεί ώστε να βλάπτουν λιγότερο το στομάχι. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μπορούν βλάψουν την υγεία των νεφρών.

Αντιβιοτικά και αντιυπερτασικά φάρμακα

Φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια είναι τα αντιβιοτικά, όπως η σιπροφλοξίνη (ciprofloxin), η μεθικιλλίνη (methicillin), η σουλφοναμίδη (sulfonamide) και τα αντιικά όπως η ακικλοβίρη (acyclovir, εμπορική ονομασία Zovirax).

Οι αναστολείς ACE (αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης), παρόλο που έχουν σαν σκοπό να προστατέψουν τα νεφρά ελέγχοντας την αρτηριακή πίεση, μπορούν να επηρεάσουν την νεφρική λειτουργία αν συνεχίσετε να τους λαμβάνετε όταν η πίεση σας είναι χαμηλή ή είστε αφυδατωμένοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα νεφρά επιβαρύνονται και δεν αρκεί το σύνηθες φιλτράρισμα.

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, όπως η ομεπραζόλη (Prilosec) και η λανσοπραζόλη (Prevacid), που χρησιμοποιούνται στην θεραπεία της καούρας, βλάπτουν επίσης τα νεφρά.

Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην θεραπεία της ρευματοειδής αρθρίτιδας, το λίθιο (lithium) στην διπολική διαταραχή και τα αντισπασμωδικά, όπως το φαινυτοΐνη (Dilantin), προκαλούν βλάβη στα νεφρά.

Τα φάρμακα της χημειοθεραπείας, όπως η ιντερφερόνη (interferon), η σισπλατίνη (cisplatin), η καρβοπλατίνη (carboplatin), το τακρόλιμους (tacrolimus) και η μιτομυκίνη (mitomycin), εξασθενούν την λειτουργία των νεφρών.

Οι σκιαγραφικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται κατά την εξέταση της μαγνητικής και της αξονικής τομογραφίας, είναι επιβλαβείς για τα άτομα με νεφρικές παθήσεις.

Οι στατίνες, που χρησιμοποιούνται για την μείωση της χοληστερίνης, συνδέονται με την ραβδομυόλυση, κατά την οποία τα προϊόντα διάσπασης των σκελετικών μυών που έχουν υποστεί βλάβη, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Η ραβδομυόλυση μπορεί να οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια, με συμπτώματα όπως η ξαφνική αύξηση του μυϊκού πόνου και η αδυναμία, μαζί με πυρετό.

Αν και η νεφρική ανεπάρκεια ενδέχεται να μην εμφανίζει συμπτώματα, πιθανά σημάδια είναι η απώλεια της όρεξης, η κόπωση, οι αλλαγές στην ψυχική κατάσταση, η ναυτία, ο εμετός, ο κνησμός, η δύσπνοια και οι επιληπτικές κρίσεις.

Ευτυχώς μπορείτε να βελτιώσετε και να αποκαταστήσετε την νεφρική λειτουργία με θρεπτικά συστατικά.

Συνένζυμο Q10, βιταμίνες και λιπαρά οξέα για καλύτερα νεφρά

Σε μια μελέτη,180 mg του αντιοξειδωτικού CoQ10 την ημέρα για 12 εβδομάδες, μείωσαν τα επίπεδα δύο άχρηστων προϊόντων, της ουρίας και της κρεατίνης στο αίμα, μειώνοντας και αντιστρέφοντας την εξέλιξη της νεφρικής νόσου τελικού σταδίου, στο 81% των ασθενών.

Επιπλέον, ο αριθμός των σθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, μειώθηκε κατά 50%. Αντίθετα οι ασθενείς που δεν έλαβαν το CoQ10, παρουσίασαν επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας.

Το CoQ10 απαντάται στα βοοειδή και πουλερικά ελευθέρας βοσκής, και στις σαρδέλες.

Η βιταμίνη Β6 ή πυριδοξαμίνη, βοηθάει στην εξουδετέρωση των επιβλαβών μορίων, που σχηματίζονται κατά την οξείδωση των λιπών και αποτρέπει την ανάπτυξη των τελικών προϊόντων προχωρημένης μη ενζυματικής γλυκοζυλίωσης (AGEs).  Σύμφωνα με μελέτη, η πυριδοξαμίνη επιβραδύνει την εξέλιξη της νεφρικής νόσου.

Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες που προάγει την νεφρική λειτουργία, η οποία έχει γίνει ανεπαρκής λόγω του οξειδωτικού στρες. Επίσης, βοηθά τα νεφρά να απομακρύνουν την κρεατίνη σε ασθενείς με διαβήτη.

Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο, τα φύτρα σιταριού, οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια.

Το αλφα-λιποϊκό οξύ έχει βρεθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της νεφρικής βλάβης, που προκαλείται από φάρμακα και έχει χρησιμοποιηθεί ιατρικά για την προστασία των νεφρών κατά των τοξικών δόσεων της ακεταμινοφαίνης (acetaminophen) και της κυκλοσπορίνης (cyclosporine).

Μελέτες δείχνουν ότι τα λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών επιπλοκών στους ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου.

Καλές πηγές των λιπαρών οξέων αποτελούν η μαγιά μπύρας, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και οι πατάτες. Επίσης διατίθεται και σε μορφή συμπληρώματος.

Διατροφή για την καλή λειτουργία των νεφρών

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Κολούμπια έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρέσκα προϊόντα, ψάρια, καλά λιπαρά και έλαια, μειώνει τον κίνδυνο νεφρικών παθήσεων.

Εξαλείψτε ή μειώστε το αλάτι, τα πρόσθετα σάκχαρα και αποφύγετε τα τοξικά τρανς λιπαρά, τα τηγανητά, το πρόχειρο φαγητό και τα Γενετικά Τροποποιημένα τρόφιμα (ΓΤΟ ή GMO).

Αντικαταστήστε το αλάτι με καρυκεύματα, μπαχαρικά και μυρωδικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι «φιλικά» προς τα νεφρά,  όπως το λεμόνι, το δενδρολίβανο, το θυμάρι, το κύμινο, το φασκόμηλο, ο βασιλικός, η ρίγανη, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, βοηθά στην διατήρηση των υγιών νεφρών, ενώ οι φυσικές τεχνικές όπως η βιοανάδραση, η γιόγκα, ο βελονισμός, το μασάζ και ο διαλογισμός βοηθούν στην διαχείριση του στρες και του άγχους.

Φυσικά δεν πρέπει ποτέ να σταματήσετε οποιοδήποτε συνταγογραφούμενο φάρμακο, χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας. Συζητήστε όμως την δυνατότητα, να βρείτε φυσικές εναλλακτικές λύσεις, που είναι λιγότερο τοξικές για τα νεφρά.

 

Μετάφραση/Απόδοση από το www.dromostherapeia.gr με πληροφορίες από NaturalHealth365

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.