Web
Analytics
Πρώτες βοήθειες για κρίση πανικού – Τι να κάνετε άμεσα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πρώτες βοήθειες για κρίση πανικού – Τι να κάνετε άμεσα

Πρώτες βοήθειες για κρίση πανικού – Τι να κάνετε άμεσα

Οι πρώτες βοήθειες για κρίση πανικού, μπορούν ηρεμήσουν τον πάσχοντα άμεσα, αντιμετωπίζοντας τα άσχημα και τρομαχτικά συμπτώματά της. Η κρίση πανικού επηρεάζει γύρω στα 6 εκατομμύρια ενήλικες στις Η.Π.Α και οι πάσχοντες μπορεί να αποφεύγουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν επαγγελματικές ή οικονομικές δυσκολίες. Τα άτομα με διαταραχή πανικού έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, αγχώδους διαταραχής και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Οι πρώτες βοήθειες για κρίση πανικού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους πάσχοντες να παραμείνουν ήρεμοι και να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά, μέχρι να φτάσει επαγγελματική βοήθεια ή κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο.

Πρώτες βοήθειες για κρίση πανικού – Λίστα

Είτε είστε ο πάσχων, είτε κοντινό πρόσωπο που θέλει να βοηθήσει μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να βοηθηθείτε και να ανακουφιστείτε άμεσα:

1. Να θυμάστε ότι θα περάσει

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε ότι αυτά τα συναισθήματα θα περάσουν και δεν θα προκαλέσουν κάτι μόνιμο, όσο τρομακτικό κι αν είναι εκείνη τη στιγμή. Οι κρίσεις πανικού τείνουν να κορυφώνονται 10 λεπτά από την έναρξή τους και τότε τα συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν.

2. Πάρτε βαθιές αναπνοές

Οι βαθιές αναπνοές βοηθούν στον έλεγχο μιας κρίσης πανικού, καθώς μπορεί να προκαλέσουν γρήγορη αναπνοή και σφίξιμο στο στήθος. Προσπαθήστε λοιπόν να αναπνέετε αργά και βαθιά, εστιάζοντας σε κάθε αναπνοή. Αναπνεύστε βαθιά από την κοιλιά, γεμίζοντας τους πνεύμονες ενώ μετράτε μέχρι το 4 τόσο στην εισπνοή όσο και στην εκπνοή.

3. Μυρίστε λίγη λεβάντα

Ένα ευχάριστο άρωμα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος, καθώς ενεργοποιεί τις αισθήσεις και προκαλεί ευφορία. Η λεβάντα είναι μια κοινή παραδοσιακή θεραπεία, γνωστή για τις χαλαρωτικές ιδιότητές.

4. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος

Οι έντονες εικόνες και ήχοι συχνά εντείνουν μια κρίση πανικού. Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να βρείτε ένα πιο ήσυχο μέρος. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα αφήσετε ένα πολυσύχναστο χώρο και θα κατευθυνθείτε σε έναν άλλο χωρίς κόσμο

5. Εστιάστε σε ένα αντικείμενο

Όταν ένα άτομο κατακλύζεται από οδυνηρές σκέψεις, συναισθήματα ή αναμνήσεις, η συγκέντρωση σε κάτι που βρίσκεται στο περιβάλλον μπορεί να τον βοηθήσει να αισθανθεί προσγειωμένος και πάλι στην πραγματικότητα. Εάν ο πάσχων έχει επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού, μπορεί να έχει μαζί του ένα οικείο αντικείμενο για να το βοηθήσει να γειωθεί.

6. Περπατήστε ή κάντε κάποια ελαφριά άσκηση

Το περπάτημα εκτός του ότι απομακρύνει ένα άτομο από ένα αγχωτικό περιβάλλον, ο ρυθμός των βημάτων ρυθμίζουν επίσης την αναπνοή του. Η κίνηση απελευθερώνει ορμόνες, τις ενδορφίνες, που χαλαρώνουν το σώμα και βελτιώνουν τη διάθεση. Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού ή της σοβαρότητας των κρίσεων πανικού.

7. Φανταστείτε ένα χαρούμενο μέρος

Το χαρούμενο μέρος ενός ατόμου είναι εκεί που νιώθει πιο χαλαρός και είναι διαφορετικό για τον κάθε άνθρωπο. Όταν ξεκινά μια κρίση πανικού, μπορεί να σας βοηθήσει να κλείσετε τα μάτια σας και να φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε αυτό το μέρος. Σκεφτείτε πόσο ήρεμα είναι εκεί. Χωρίς προβλήματα, χωρίς άγχος και θλίψη.

Συμπτώματα κρίσης πανικού

Οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν συχνά απροσδόκητα. Τα συμπτώματα τείνουν να κορυφώνονται μέσα σε λίγα λεπτά και υποχωρούν όσο γρήγορα ξεκίνησαν. Ο πάσχων συχνά αισθάνεται εξουθενωμένος και εξαντλημένος όταν αυτή περάσει. 

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Τρέμουλο και ρίγος
  • Αίσθημα καταστροφής
  • Σφίξιμο στο στήθος και το λαιμό
  • Αίσθημα έλλειψης ελέγχου
  • Ρίγη και εξάψεις
  • Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα
  • Αισθήματα ταραχής, κράμπες στο στομάχι και έμετος
  • Πονοκέφαλος
  • Ζαλάδα
  • Εφίδρωση
  • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
  • Γρήγορη αναπνοή και δύσπνοια

Η πραγματική αιτία των κρίσεων πανικού είναι άγνωστη, αλλά διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο, όπως η κληρονομικότητα, οι στρεσογόνοι παράγοντες της ζωής και η προσωπικότητα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πέτρος Κατσουρίδης BSc, MSc

Κοινωνιολόγος

Ιστότοπος: psychopolis.gr/
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κρίσεις Πανικού: Η αιφνίδια αίσθηση απειλής

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.