Web
Analytics
Η ερωτική απογοήτευση στις ερωτικές εφηβικές σχέσεις - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η ερωτική απογοήτευση στις ερωτικές εφηβικές σχέσεις

Τι γίνεται όταν ένας έφηβος βιώνει τον πρώτο χωρισμό;

Γύρω στην εφηβεία τα περισσότερα παιδιά κάνουν την πρώτη τους σχέση και κάπου τότε βιώνουν και την πρώτη τους ερωτική απογοήτευση. Η ερωτική απογοήτευση αποτελεί ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα που παρατηρούνται στην εφηβική ηλικία, γιατί ναι μεν πολλοί έφηβοι χωρίζουν συναινετικά, αρκετοί όμως χωρίζουν με πρωτοβουλία «του άλλου». Έτσι, ο ένας από τους δύο νιώθει εγκαταλειμμένος και βιώνει την απόρριψη. Βέβαια κατά έναν τρόπο η απογοήτευση υπάρχει και στους «συναινετικούς» χωρισμούς, γιατί ο έρωτας έχασε τη γοητεία του και το άλλο πρόσωπο απομυθοποιήθηκε. Η απογοήτευση όμως πονάει πιο πολύ όταν ο ένας από τους δύο εξακολουθεί να βρίσκει το πρώην ταίρι του αναντικατάστατο και επιθυμητό.

Μπορεί το θέμα αυτό να μην απασχολεί τόσο τους μεγαλύτερους και όταν το σκεφτόμαστε να χαμογελάμε ή να το θεωρούμε αδιάφορο, αλλά όταν ένα παιδί σε αυτή την ηλικία βιώνει την απόρριψη, ο πόνος που νοιώθει είναι ασύγκριτος. Μοιάζει με ένα μικρό θάνατο και αισθάνεται ότι ο κόσμος τελειώνει, άλλωστε είναι γνώρισμα αυτής της ηλικίας να νοιώθει κανείς τα πάντα στην υπερβολή. Και παρόλο που η απογοήτευση αυτή είναι συχνά αναμενόμενη στις εφηβικές σχέσεις, η πρόγνωση δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να κάνει τους γονείς να «σαμποτάρουν» την πρώτη ερωτική σχέση των παιδιών τους .Ο έφηβος πρέπει να χαρεί αυτή την πρώτη ερωτική του σχέση και δυστυχώς όταν έρθει η ώρα, θα πρέπει και να απογοητευθεί από αυτήν. Αν η ερωτική απογοήτευση «έρθει», τότε το παιδί θα την αντιμετωπίσει όπως και κάθε άλλη απογοήτευση της ζωής, με όπλο το κουράγιο του, τη βοήθεια των φίλων του και ίσως τη δική μας.

Κάποιες φορές η αρνητική διάθεση που βιώνει ο έφηβος, μπορεί να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και να γίνεται εμπόδιο στις καθημερινές σου δραστηριότητες. Για παράδειγμα, δε μπορεί να συγκεντρωθεί στο σχολείο, αισθάνεται συνεχώς κουρασμένος/η, δε φροντίζει τον εαυτό του, δεν έχει διάθεση να κάνει απολύτως τίποτα , ούτε να μιλήσει με κανένα, κλαίει χωρίς λόγο και σκέφτεται ότι τίποτα δεν αξίζει τον κόπο. Αισθάνεται αρνητικά για τον εαυτό σου, νιώθει απελπισία, μοναξιά και πόνο, μπορεί ακόμη και να σκέφτεται να κάνει κακό στον εαυτό του. Όλα αυτά τα συναισθήματα μπορεί επίσης να εκδηλώνονται και στο σώμα του με πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι, ανορεξία ή βουλιμία και δυσκολία στον ύπνο.

Μια τέτοια κατάσταση ονομάζεται κατάθλιψη και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μπορεί να είναι πολύ σοβαρή. Διαφέρει από τη στενοχώρια που όλοι νιώθουμε και μπορεί να συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Παρόλο που όλοι έχουμε κατά καιρούς ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, ο καθένας μας πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί εάν κάποια διαρκούν στους εφήβους περισσότερο από μερικές εβδομάδες/μήνες ή και αν νιώθουν πολύ έντονα «ότι δεν πάει άλλο». Σ’ αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι χρειαζόμαστε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Σημάδια καταθλιπτικής συμπεριφοράς

Πολλές φορές όμως, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνει κανείς την κατάθλιψη από τη φυσιολογική εφηβική κατήφεια. Κάνοντας τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα, οι έφηβοι με κατάθλιψη δεν εμφανίζονται πάντα λυπημένοι, ούτε θέλουν να μένουν μόνοι τους μακριά από την οικογένεια. Για ορισμένους έφηβους, τα συμπτώματα της ευερεθιστότητας, επιθετικότητας και της οργής είναι πιο εμφανή.

Συμπτώματα κατάθλιψης

  • Θλίψη ή απελπισία
  • Ευερεθιστότητα, θυμός ή εχθρότητα
  • Δάκρυσμα ή συχνό κλάμα
  • Απομάκρυνση από τους φίλους και την οικογένεια
  • Αδιαφορία για δραστηριότητες
  • Αλλαγές στις συνήθειες της διατροφής και του ύπνου
  • Ανησυχία και διέγερση
  • Αισθήματα αναξιότητας και ενοχής
  • Έλλειψη ενθουσιασμού και κινήτρων
  • Κόπωση ή έλλειψη ενέργειας
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

Οι επιδράσεις της κατάθλιψης στους έφηβους

Οι αρνητικές επιπτώσεις της εφηβικής κατάθλιψης δεν είναι απλά η μελαγχολική διάθεση. Οι έφηβοι προσπαθούν με διάφορους τρόπους να αντιμετωπίσουν το συναισθηματικό πόνο τους όπως:

  • Προβλήματα στο σχολείο. Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει χαμηλή ενέργεια και δυσκολία στη συγκέντρωση. Στο σχολείο θα οδηγήσει στην πτώση των βαθμών και στην κακή επίδοση ενός πρώην καλού μαθητή.
  • Φυγή από το σπίτι. Πολλοί έφηβοι με κατάθλιψη, φεύγουν ή συζητούν να φύγουν από το σπίτι. Αυτή η προσπάθεια είναι απλά μία κραυγή για βοήθεια.
  • Κατάχρηση ναρκωτικών και οινοπνεύματος. Μπορεί να χρησιμοποιούν το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά σε μια προσπάθεια «αυτοθεραπείας» της κατάθλιψης. Δυστυχώς αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα.
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει και να εντείνει τα συναισθήματα της ασχήμιας, της ντροπής, της αποτυχίας και της αναξιότητας.
  • Εθισμός στο διαδίκτυο. Συνήθως καταφεύγουν σε αυτό για να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους, αλλά η υπερβολική χρήση του υπολογιστή μεγαλώνει την απομόνωσή τους και τους φέρνει περισσότερη κατάθλιψη. -Απερίσκεπτη συμπεριφορά. Πολλές φορές εμπλέκονται σε επικίνδυνες ή υψηλού κινδύνου συμπεριφορές, όπως η απερίσκεπτη οδήγηση, το υπερβολικό ποτό και το σεξ χωρίς ασφάλεια.
  • Βία. Συνήθως τα αγόρια που είναι θύματα εκφοβισμού γίνονται βίαια. Επιθέσεις στο σχολείο, μίσος για τον ίδιο τον εαυτούς τους και επιθυμία να πεθάνουν είναι αποτελέσματα της βίας αυτής.
  • Έφηβοι με σοβαρή κατάθλιψη, μπορεί να μιλούν για απόπειρα αυτοκτονίας θέλοντας απλά να τραβήξουν την προσοχή. Όμως επειδή αρκετές απόπειρες έχουν κακό τέλος, οι σκέψεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη από τους γονείς. Στην πλειοψηφία των αυτοκτονιών των εφήβων, η κατάθλιψη ή άλλη ψυχολογική διαταραχή παίζει πρωταρχικό ρόλο.

Μη αποτελεσματικοί τρόποι που πρέπει να αποφύγουν οι έφηβοι προκειμένου να ξεπεράσουν την σχέση τους

Αρκετές φορές οι έφηβοι προκειμένου να μην αισθάνονται αρνητικά συναισθήματα από την απώλεια της σχέσης τους, χρησιμοποιούν ορισμένους όχι και τόσο χρήσιμους τρόπους για να αντιμετωπίσουν έναν χωρισμό, όπως:

  • να επιδιώκουν επίμονα την επανασύνδεση όταν ο άλλος το αρνείται και έχει πάρει την οριστική απόφαση του χωρισμού
  • να απομονώνονται και σκέφτονται συνεχώς τη σχέση
  • να πίνουν ή να κάνουν χρήση άλλων ουσιών προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν τα αρνητικά συναισθήματα
  • να ξεκινούν μια άλλη σχέση για να νιώσουν καλύτερα για τον εαυτό τους

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς την περίοδο χωρισμού του παιδιού σας από την σχέση του

  • Καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίσετε το θέμα πεζά. Είναι απλό «θα περάσει», δεν φτάνει και δεν θα βοηθήσει το παιδί
  • Μην πιέσετε το παιδί να σας μιλήσει αν δεν είναι έτοιμο. Όταν το θελήσει, θα σας τα πει μόνο του
  • Ακούστε το με προσοχή, χωρίς να ασκείτε κριτική
  • Μην κατηγορήσετε το παιδί σας για την επιλογή του ή τις κινήσεις που έκανε, αλλά ούτε και αυτόν/αυτή που το πλήγωσε
  • Μιλήστε του με τρυφερότητα και κατανόηση και μοιραστείτε μαζί του τις δικές σας εμπειρίες από χωρισμούς, για να καταλάβει ότι συμβαίνει και σε άλλους και ότι μπορεί να ξεπεραστεί
  • Λόγω της απόρριψης που έχει βιώσει χρειάζεται να του τονώσετε την αυτοπεποίθηση
  • Κάντε δραστηριότητες που θα το βοηθήσουν να νοιώσει καλύτερα και να ξεχαστεί
  • Αφήστε το να βρεθεί με φίλους του και να κάνουν τις αναλύσεις τους επί του θέματος

Ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν τον έφηβο να διαχειριστεί την απώλεια σχέσης

Να αποδεχτείς το γεγονός ότι η σχέση έχει τελειώσει

Αυτό είναι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα σε σχέση με το χωρισμό. Πολλές φορές ελπίζουμε ότι ο/η πρώην σύντροφός μας θα αλλάξει γνώμη και θα θέλει να είναι ξανά μαζί μας. Όμως, τις περισσότερες φορές τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Το σημαντικότερο: αν δεν αποδεχτείς ότι η σχέση έχει τελειώσει είναι δύσκολο να προχωρήσεις παρακάτω και να το ξεπεράσεις.

Να κατανοήσεις γιατί τελείωσε η σχέση

Μπορεί ν’ αναζητήσεις μια εξήγηση από τον/την πρώην σου, αλλά θα πρέπει να ξέρεις ότι ίσως και να μην μπορεί να σου δώσει απάντηση στο «γιατί;» Τελικά, οι απαντήσεις θα πρέπει να προέρχονται από σένα. Προσπάθησε να δεις τη σχέση ρεαλιστικά και ν’ αποδεχτείς το δικό σου ρόλο (καθώς και του/της συντρόφου σου) στο χωρισμό. Ρώτα τον εαυτό σου αν ήσουν πραγματικά ευτυχισμένος/η ή αν η σχέση αυτή πραγματικά κάλυπτε τις ανάγκες σου. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά μπορούν να σε βοηθήσουν στο να καταλάβεις γιατί τελείωσε μία σχέση.

Να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου για την απώλεια της σχέσης

Προσπάθησε να διακρίνεις τα συναισθήματα που βιώνεις και να δεις τι τα προκαλεί. Μπορεί να νιώθεις λύπη, θυμό, ενοχή, απελπισία, αλλά και ανακούφιση.
Κάτι που θα σε βοηθήσει πάρα πολύ είναι να μπορείς να μιλήσεις για τα συναισθήματα σου σε κοντινά σου πρόσωπα.

Να αρχίζεις να διοχετεύεις το χρόνο σου αλλού και να συγκεντρωθείς σε άλλα πράγματα

Ένας χωρισμός σημαίνει ότι θα υπάρχουν αναπόφευκτες αλλαγές στην καθημερινότητα σου και ότι τα μελλοντικά σχέδια και οι προσδοκίες σου ίσως να αλλάξουν. Κάτι που βοηθάει πολύ σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι να βρεις νέα πράγματα για να γεμίσεις το χρόνο σου. Αυτά μπορεί να είναι κάποιο νέο χόμπι ή δραστηριότητα ή μια καινούργια φιλία, κτλ.

Να δεις το πώς ο χωρισμός μπορεί να έχει επηρεάσει την αυτοεκτίμηση σου

Πολλές φορές ο χωρισμός είναι ένα πλήγμα στην εικόνα μας, που μπορεί να οδηγήσει σε στεναχώρια και θυμό. Έχει μεγάλη σημασία να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου, να προσπαθήσεις να κάνεις ευχάριστα πράγματα και να αποφύγεις να απομονωθείς.

Προσπάθησε να μην γενικεύσεις την εμπειρία αυτή και σε μελλοντικούς συντρόφους, με σκέψεις όπως «κανείς δεν πρόκειται να με ξανά θέλει», «όλοι οι άνδρες είναι το ίδιο» κτλ. Είναι πολύ εύκολο να πέσει κανείς στην παγίδα να κατηγορεί τον εαυτό του και να κάνει σκέψεις όπως «με χώρισε επειδή είμαι άσχημος/η, χοντρός/η, χαζός/η».

Αν και το τέλος μιας σχέσης μπορεί να είναι ένα επώδυνο γεγονός, προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία να γνωρίσεις τον εαυτό σου καλύτερα και να αποκομίσεις σημαντικές εμπειρίες. Μερικά πράγματα που θα μάθεις για τον εαυτό σου είναι: ποιες είναι ανάγκες σου σε επίπεδο σχέσεων με τους άλλους, από πού προέρχονται οι ανάγκες αυτές, με ποιους νέους τρόπους μπορείς να τις ικανοποιήσεις και το σημαντικότερο πως μπορείς να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά δυσκολίες και κρίσεις στη ζωή σου;

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Εμμανουήλ Καργάκης

Κλινικός Ψυχολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: https://internus.gr/

Τελευταία άρθρα από τον/την Εμμανουήλ Καργάκης

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.