Web
Analytics
Η πρώτη φορά στο αγόρι - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η πρώτη φορά στο αγόρι

Η εφηβεία είναι η περίοδος όπου δραστικές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές συντελούνται με ταχύ ρυθμό. Το αγόρι αρχίζει να βλέπει σημαντικές αλλαγές στο σώμα του, η φωνή του αρχίζει να γίνεται πιο βραχνή, τα χαρακτηριστικά του αλλάζουν, βγάζει γένια, ορμονικές αλλαγές συμβαίνουν, η σεξουαλικοτητά του αρχίζει και αναπτύσσεται και όλα αυτά τον βρίσκουν τις πιο πολλές φορές απροετοίμαστο ψυχολογικά για το πως να τις διαχειριστεί. Το αγόρι νιώθει τις περισσότερες φορές άβολα και αμήχανα για τις αλλαγές που του συμβαίνουν και προσπαθει μόνο του ή από εμπειρίες φίλων του να καταλάβει τι γίνεται με τη σεξουαλικότητά του και τη "μετάβασή" του από αγόρι σε άντρα.

Η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, τα "ταμπού" που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα όσο αφορά τα σεξουαλικά θέματα, τον αυνανισμό ή τη σεξουαλική πράξη και αποτρέπουν τους γονεις να "ανοίγουν" τέτοια θέματα, η περιήγηση στο διαδίκτυο χωρίς γονεική παρακολούθηση και οριοθέτηση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όπου παρουσιάζουν στρεβλά πρότυπα αρρενωπότητας και ανδρικής σεξουαλικότητας μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή του εφήβου που μόλις ξεκινά.

Ο ρόλος του πατέρα στην έναρξη της σεξουαλικής ζωής του αγοριού μπορεί να είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της σεξουαλικότητας του αγοριού. Η συμπεριφορά πατέραδων που συνίσταται στο να αδιαφορούν ή δείχνουν υπέρεμετρο ενδιαφέρον για τη σεξουαλικότητα του αγοριού ή περνούν μηνύματα αχαλίνωτης σεξουαλικότητας και σεξ για το σεξ μπορεί να έχει καταλυτικές επιπτώσεις στην σεξουαλικη ζωή των γιών τους.
Η πρώτη φορά για τα αγόρια δεν έχει ηλικία. Εξαρτάται από την προσωπικότητα του αγοριού, την συναισθηματική αλλά και σωματική εξέλιξη και ωριμότητά του και την επιυθυμία που μπορεί να έχει να προχωρήσει ή όχι σε σεξουαλική πράξη. Η ενημέρωση για την προφύλαξη, τον αυνανισμό και τα σεξ. μεταδιδόμενα νοσήματα πρέπει να γίνεται σε κάθε επρίπτωση βεβαίως από τον πατέρα στο γιο. Καλό θα ήταν να υπάρχει και μια συζήτηση εφόσον το επιθυμεί και ο έφηβος για το σεξ, τη σημασία του και το τι περιμένει ο έφηβος από την πρώτη φορά.

Η πρώτη φορά μπορεί να είναι καταλυτική για την εξέλιξη της σεξουαλικής ζωής του εφήβου και στη συνέχεια βεβαίως όταν γίνει ενήλικας. Η πρώτη φορά είναι ένα είδους μύησης στον έρωτα, στην ενήλικη ζωή, στο σεξ, στο άφεμα στις αισθησεις και στον αισθησιασμό, στο μοίρασμα, στην απόλαυση, στην ικανοποίηση του ίδιου και της συντρόφου. Ο έφηβος που βρίσκεται στη μεταβατική κατάσταση στο να γίνει άντρας νιώθει ότι τα καταφέρνει, ότι ειναι ικανός, επιβεβαιώνει τον ανδρισμό του, την ταυτότητα του φύλου του.

Η πρώτη φορά μπορεί να συμβεί με τη φίλη του όπου θα υπάρχει και συναισθηματικό δέσιμο και τρυφερότητα ή με κάποια άλλη σεξουαλική σύντροφο ανάλογα τι θα επιλέξει ο ίδιος. Δεν παίζει ρόλο η εμπειρία της συντρόφου ή η ηλικία σημασία έχει να νιώθει έτοιμος να ολοκληρώσει σεξουαλικά χωρίς προσδοκίες από το περιβάλλον. Αυτό πρέπει να είναι σεβαστό καθώς και ο χρόνος που θα επιλέξει να κάνει για πρώτη φορα έρωτα είναι δική του απόφαση όπου δεν χρειαζεται να υπάρχουν πιέσεις ή παρεμβάσεις από τους γονείς. Συχνά υπάρχει μια κοινωνική πίεση στους γονεις κατά πόσον τα αγόρια τους είναι "αρρενωπά" πράγμα που ενδεχομένως να μεταφέρεται και στους ίδους τους εφήβους και βέβαια στην σεξουαλικοτητά τους.

Πολλές φορές το άγχος, η αμηχανία, οι μύθοι γύρω από το σεξ, η έλλειψη ενημέρωσης, η βιασύνη, οι προσδοκίες του εφήβου και των γονιών του ακόμα και το μέρος όπου γίνεται η σεξουαλική επαφή μπορεί να προκαλέσουν μια μη επιτυχή προσπάθεια για σεξουαλική πράξη. Ο πανικός και ο φόβος διαπερνούν τον έφηβο αλλά συχνά και τους γονείς του όπου όμως δεν βοηθούν στην προσπέλαση του προβλήματος. Είναι συχνό φαινόμενο η μη επιτυχημένη απόπειρα για σεξουαλική επαφή τις πρώτες φορές στη σεξουαλική ζωή του εφήβου. Η εμπειρία, η εξοικείωση με το σεξ και την σεξουαλική παρτενέρ, η μεγαλύτερη πίστη στον εαυτό του ότι θα τα καταφέρει βοηθούν στο να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Αν όμως συνεχίσει και παραμένει και δημιουργηθεί ένα είδους φοβίας ή αποφυγής του σεξ τότε θα ήταν καλό να επισκεφτούν ειδικό σε θέματα σεξουαλικής υγείας για να προληφθεί μεγαλύτερη διόγκωση του προβλήματος και θεραπεία της φοβίας.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Άννα Πετράκη

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.annapetraki.gr

Πρόσφατα άρθρα

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.