Web
Analytics
Κύστεις ωοθήκης σε νεογνά και βρέφη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κύστεις ωοθήκης σε νεογνά και βρέφη

Η συνεχής πρόοδος της περιγεννητικής ιατρικής και κυρίως του προγεννητικού υπερήχου, μας οδηγούν σε συχνή ανεύρεση κύστης ωοθηκών σε θήλεα νεογνά. Εκτιμάται ότι η επίπτωση της κύστης ωοθηκών στα νεογνά είναι 1/2500 γεννήσεις και είναι ο πιο συχνός κυστικός όγκος κοιλίας στα θήλεα νεογνά.

Για ποιο λόγο όμως δημιουργούνται οι κύστεις ωοθηκών στα νεογνά και βρέφη;

Λόγω της επίδρασης των οιστρογόνων της μητέρας, όπως επίσης και των εμβρυικών γοναδοτροπινών. Οι περισσότερες βέβαια από τις νεογνικές κύστεις ωοθηκών υποστρέφουν μέχρι την ηλικία των 12 μηνών.

Ποια είναι η κλινική εικόνα νεογνού ή βρέφους με κύστη ωοθήκης;

Όπως προαναφέρθηκε, συνήθως η διάγνωση γίνεται προγεννητικά και είναι γνωστό στην οικογένεια ότι το νεογνό πάσχει από κύστη ωοθήκης. Εάν δεν διαπιστωθεί κάτι προγεννητικά, τότε μπορεί το νεογνό ή βρέφος να εμφανίσει μετεωρισμό κοιλίας, έμετους, δυσκοιλιότητα, ανεξήγητη υπογκαιμία ή ακόμη και αιφνίδιο θάνατο.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα. Ο ιατρός που εκτελεί το υπερηχογράφημα πρέπει να είναι έμπειρος παιδοακτινολόγος για να δώσει στον κλινικό ιατρό σαφείς πληροφορίες .

Οι κύστεις ωοθηκών σε νεογνά και βρέφη σε ποσοστό 99% είναι καλοήθεις. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνονται και δείγματα ορού αίματος για α-εμβρυική πρωτεΐνη (a-fp ) και β-χοριακή γοναδοτροπίνη (β-HCG), για την πάρα πολύ απομακρυσμένη πιθανότητα κακοήθειας.

Ουσιαστικά οι περιπτώσεις κακοήθους νεοπλάσματος ωοθηκών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, είναι εξαιρετικά σπάνιες και μόνο μεμονωμένες αναφορές υπάρχουν στην βιλιογραφία.

Ποια είναι η θεραπεία;

Καταρχήν, ο θεράπων ιατρός πρέπει να είναι Παιδοχειρουργός, διότι έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα για τις παθήσεις αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απλές κύστεις ωοθήκης μπορούν περιοδικά να παρακολουθούνται με υπερηχογράφημα μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, όπου και θα υποστρέψουν πλήρως.

H χειρουργική θεραπεία έχει ένδειξη σε κύστεις οι οποίες είναι μεγαλύτερες των 5cm ή υπάρχει υποψία συστροφής της πάσχουσας ωοθήκης. Οποιαδήποτε χειρουργική θεραπεία έχει σκοπό την αφαίρεση της κύστεως και την διάσωση όσο περισσότερου ωοθηκικού ιστού.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι ανοικτή χειρουργική, λαπαροσκοπική χειρουργική και λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κυστεκτομή (TULAC).

Σε όλο το προηγμένο κόσμο, η λαπαροσκοπική χειρουργική και η λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη τεχνική είναι η πρώτη επιλογή. Η Ευρωκλινική Παίδων και το Τμήμα Ελάχιστης Επεμβατικής Χειρουργικής είναι πρωτοπόρο στον κλάδο αυτό και προσφάτως χειρουργήθηκε βρέφος 4 μηνών με 5,5 cm κύστη ωοθήκης. Η επέμβαση ήταν επιτυχής και το βρέφος εξήλθε του Νοσοκομείου σε 20 ώρες.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μπορούμε να προσφέρουμε τέτοιες υπηρεσίες  στον Ελλαδικό χώρο, χωρίς να έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από μεγάλα κέντρα του εξωτερικού.

 

Πηγή: Medilife (Περιοδική έκδοση Ευρωκλινικής)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Θεόδωρος – Νεκτάριος Διονύσης

Χειρουργός παίδων 

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.