Κινέζικη Παραδοσιακή Ιατρική: Στάδια, Διάγνωση και Θεραπεία της Ινομυαλγίας
Τα τελευταία χρόνια, οι διαταραχές του ανοσοποιητικού έχουν γίνει όλο και πιο συχνές και η ινομυαλγία δεν αποτελεί πια σπάνια διάγνωση.
Η διάγνωση της ινομυαλγίας γίνεται συνήθως με τον αποκλεισμό άλλων ρευματικών παθήσεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εξετάσεις αίματος, παραμένουν φυσιολογικές και πολλοί ασθενείς χρειάζονται πολλά χρόνια, μέχρι να ανακαλύψουν, τι δεν πηγαίνει καλά στην υγεία τους. Η Δυτική Ιατρική δεν έχει βρει καμία θεραπεία εκτός από τα παυσίπονα και δεν γνωρίζει την αιτία της ινομυαλγίας.
Ένας αυξανόμενος αριθμός πασχόντων της Ινομυαλγίας, ζήτησε βοήθεια από θεραπευτές της Ανατολικής (Κινέζικη) Ιατρικής. Στόχος αυτού του άρθρου είναι να αναλύσει τα στάδια που εξελίσσεται η ινομυαλγία, τον τρόπο διάγνωσης και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις, από την σκοπιά της κινέζικης παραδοσιακής ιατρικής.
Ο τυπικός ασθενής της ινομυαλγίας είναι γυναίκα, συνήθως μεγαλύτερη από 30 ετών και παρουσιάζει σοβαρή κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις, ειδικά στους ώμους, ευαισθησία στην πίεση και στο άγγιγμα και συχνά πεπτικά προβλήματα. Μερικοί ασθενείς επίσης αναφέρουν κατάθλιψη και διαταραχές ύπνου. Όλα τα συμπτώματα ενδέχεται να έρχονται και να φεύγουν.
Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε, ότι η η ινομυαλγία μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκειες και είναι συχνά πιθανόν να τις εντοπίσει ο θεραπευτής κατά την διαδικασία της πρώτης επίσκεψης.
Κάποια σοβαρή ασθένεια ή ο τοκετός σε προχωρημένη ηλικία φαίνεται να είναι οι πιο συχνές αιτίες.
Οι ασθενείς συχνά εμφανίζουν ψυχολογικά χαρακτηριστικά, δηλαδή νιώθουν απογοητευμένοι και πικραμένοι από την ζωή και συχνά νιώθουν ότι δεν μπορούν να κάνουν θετικές αλλαγές.
Συνήθως τα συμπτώματα υπάρχουν πολλά χρόνια και οι ασθενείς έχουν επισκεφτεί πολλούς ειδικούς, χωρίς να λάβουν καμία βοήθεια.
Συχνά οι ασθενείς έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τα ενδεχόμενα οφέλη του βελονισμού και πρέπει να ενημερώνονται σωστά από τους θεραπευτές.
Οι οξείες φάσεις της πάθησης πιθανότατα θα συνεχιστούν για ένα χρονικό διάστημα και σιγά-σιγά θα μειώνονται σε ένταση και συχνότητα.
Συχνά οι ασθενείς αδυνατούν να επωφεληθούν από την Ανατολική Ιατρική, καθώς αποθαρρύνονται στη επόμενη έξαρση των συμπτωμάτων και επιλέγουν να διακόψουν την θεραπεία.
Συχνά για να υπάρξει βελτίωση, ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει μια θεραπεία με πολλές δυσκολίες.
Είναι πιθανόν οι ασθενείς να χρειαστεί να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, καθώς και να εφαρμόσουν φυσικές ή εναλλακτικές θεραπείες, προκειμένου να βελτιώσουν την υγεία τους.
Οι περισσότεροι ασθενείς επωφελούνται από τις διατροφικές αλλαγές άμεσα.
Η αποχή από το αλκοόλ, την ζάχαρη και τον καφέ, φαίνεται να είναι το πιο σημαντικό.
Όσον αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, το πρωτόγαλα, το COQ 10 και το NADH, φαίνεται να είναι τα πιο χρήσιμα.
Ο έλεγχος για τροφικές αλλεργίες, συχνά βοηθάει στον εντοπισμό συγκεκριμένων τροφών, που πιθανόν να προκαλούν επιδείνωση των συμπτωμάτων.
Συνήθως γίνονται εξετάσεις κοπράνων σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Συχνά αυτές οι εξετάσεις είναι και οι μόνες, που δεν βγαίνουν καλές. Πολύ συχνά εντοπίζονται ασυνήθιστα βακτήρια ή/και κάντιντα (candida albicans overgrowth). Μια διατροφή χαμηλή σε κατανάλωση σιταριού και υδατανθράκων, μπορεί να οδηγήσει σε δραστικές αλλαγές.
Κάποιοι ασθενείς ανταποκρίνονται καλά στην χρήση θεραπευτικών φώτων (φωτοθεραπεία), ειδικά αν η κόπωση και η κατάθλιψη τους, επιδεινώνεται το χειμώνα.
Στην κινέζικη ιατρική, συχνά τα βότανα είναι προτιμότερα από τον βελονισμό, καθώς πολύ συχνά απαιτούνται πολλοί μήνες θεραπείας.
Στην κινέζικη παραδοσιακή ιατρική, η ινομυαλγία εξελίσσεται σε τρείς διακριτές φάσεις, όπως αναλύονται παρακάτω.
1. Ανεπάρκεια της ενέργειας του συκωτιού και της σπλήνας
Σε αυτό το στάδιο ο ασθενής βιώνει συμπτώματα που έρχονται και φεύγουν, και συχνά βρίσκεται σε άρνηση, σχετικά με το γεγονός ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν βιώσει μια περίοδο με έντονο στρες, όπως ένα διαζύγιο.
Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν κόπωση, κατάθλιψη, πεπτικά προβλήματα και κοιλιακό φούσκωμα. Η ανεπάρκεια της σπλήνας οδηγεί στην μη αύξηση του yang, προκαλώντας μια ποικιλία ψυχικών/ψυχολογικών συμπτωμάτων όπως σύγχυση, αδυναμία συγκέντρωσης και ήπιους πονοκεφάλους.
Αυτή η συμπτωματολογία ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό σε ότι ο C. Chase αποκαλεί κατάθλιψη συκωτιού (Liver depression).
Η καταθλιπτική θερμότητα (depressive heat) που μπορεί να αναπτυχθεί, οδηγεί σε νυχτερινές εφιδρώσεις, αϋπνία και ακανόνιστη έμμηνο ρύση.
Αυτή η συμπτωματολογία μπορεί να οδηγήσει τελικά σε ανεπάρκεια αίματος και ο ασθενής στην συνέχεια να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της ινομυαλγίας.
Η ανεπάρκεια της ενέργειας Qi του συκωτιού και της σπλήνας αντιμετωπίζεται άριστα, με την χορήγηση του Xiao Yao San (μείγμα βοτάνων) και την επιλογή βελονιστικών σημείων όπως Bl 18, Bl 20, SJ 5 και GB 41.
2. Κρύο εισέρχεται στα κανάλια λόγω ανεπάρκεια αίματος
Η ανεπάρκεια της ενέργειας Qi του συκωτιού και της σπλήνας, θα οδηγήσει σε αδυναμία παραγωγής αίματος, που με την σειρά του θα επιτρέψει στο κρύο, να εισέλθει στα κανάλια. Εκτός από την συνεχιζόμενη κόπωση, οι ασθενείς βιώνουν πόνο και δυσκαμψία, τα οποία συχνά επιδεινώνονται από την έκθεση στο κρύο. Η ανεπάρκεια αίματος συχνά οδηγεί σε μια αδυναμία θρέψης της καρδιάς, προκαλώντας έτσι διαταραχές ύπνου και κατάθλιψη.
Σε αυτό το στάδιο ο ασθενής έχει συνήθως βιώσει συμπτώματα για πολλά χρόνια και ίσως επωφεληθούν το χειμώνα από την φωτοθεραπεία.
Το κύριο παράπονο είναι πλέον ο πόνος των αρθρώσεων, που συνοδεύεται από σοβαρή ατονία. Ανάλογα με την σοβαρότητα της πάθησης, τα συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν όλη την ημέρα ή μπορεί να έρχονται και να φεύγουν. Όλα τα συμπτώματα του πρώτου σταδίου, μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν. Είναι σημαντικό να θυμάστε, ότι οι πάσχοντες της ινομυαλγίας, μπορεί να εμφανίσουν πολλά και διαφορετικά συμπτώματα.
Σε αυτό το στάδιο οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα, που συνήθως περιλαμβάνουν φάρμακα για τον πόνο και αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI).
Συχνά οι γυναίκες ασθενείς αναφέρουν, πρώιμη έναρξη της εμμηνόπαυσης και οι γιατροί συνιστούν να λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Από την άποψη της κινέζικης ιατρικής, το συκώτι «πιέζεται» περαιτέρω με την χρήση των φαρμάκων, καθιστώντας την ανάκαμψη λιγότερη πιθανή.
Η βοτανική θεραπεία πρέπει να αλλάξει σε Dang gui si ni san (μείγμα βοτάνων), κατά προτίμηση 2 με 3 ji την εβδομάδα. H προσθήκη του βοτάνου evodia, μπορεί να φανεί χρήσιμη. Οι ασθενείς ωφελούνται από την θερμοθεραπεία με μόξα (moxibustion), ειδικά αν την εφαρμόζουν σε καθημερινή βάση.(Ren 4, Ren 6, St 36)
Ενώ ένας ασθενής στο πρώτο στάδιο θα ωφεληθεί σημαντικά από την τακτική άσκηση, δεν συμβαίνει το ίδιο και εδώ (δεύτερο στάδιο), καθώς η ανεπάρκεια τώρα υπερτερεί της στασιμότητας.
3. Εξάντληση των Yang νεφρού και πεμπτουσία Jing
Καθώς η ινομυαλγία εξελίσσεται περαιτέρω, όλες οι ζωτικής σημασίας ουσίες εξαντλούνται, ειδικά η yang ενέργεια του νεφρού, που οδηγεί σε σοβαρή στάση του αίματος με σημαντικά πιο έντονο πόνο. Σε αυτό το σημείο, συνήθως ο ασθενής δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας φυσιολογικής ζωής και είναι σε μεγάλο βαθμό ανίκανος.
Η γλώσσα είναι συνήθως ωχρή και μωβ. Ο παλμός είναι αχνός και ασταθής.
Η πρόοδος στην θεραπεία μπορεί να είναι απογοητευτικά αργή.
Οι ασθενείς ωφελούνται από ισχυρά θερμαντικά τονωτικά όπως το Lu Rong και το aconite (ακόνιτο). Η μόξα με aconite είναι συχνά επωφελής μαζί με διατροφή που περιλαμβάνει «θερμές τροφές» όπως το τσάι με ginger και ο ζωμός κρέατος.
Μεταφρασμένο από το www.dromostherapeia.gr
Πηγή: www.med-vetacupuncture.org/

Angela H. Pfaffenberger
Εξασκεί τον Βελονισμό και την Κινέζικη Βοτανοθεραπεία, Ψυχοθεραπεύτρια