Web
Analytics
Φάρμακα και Διατροφή - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Φάρμακα και Διατροφή

Γράφει: Τσιρακόπουλος Γιάννης - Φαρμακοποιός, Περιοδικό "Σύμβουλος Υγείας"

 

Καταρχήν είναι σημαντικό να θυμάστε, ότι ο γιατρός και ο φαρμακοποιός σας, είναι οι μόνοι που μπορούν να σας πληροφορήσουν με ασφάλεια για το πότε πρέπει να παίρνετε τα φάρμακά σας σε σχέση με τα καθημερινά γεύματα. Η εμπειρική γνώση των ανθρώπων του περιβάλλοντός μας, δεν παρέχει ασφάλεια, καθώς αρκετές φορές οι απόψεις που έχουν εδραιωθεί στη συνείδηση μερικών και φαίνονται σωστές είναι λανθασμένες.

Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές:

1. Τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται πάντα ύστερα από ένα γεύμα.

Λάθος

Η ποσότητα και τα συστατικά των καθημερινών γευμάτων καθορίζουν την ταχύτητα απορρόφησης ενός φαρμάκου. Είναι αλήθεια ότι ορισμένα από αυτά, όπως η ασπιρίνη αι άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, έχουν την ιδιότητα να ερεθίζουν το εσωτερικό του στομάχου, γι' αυτό πρέπει να λαμβάνονται μετά το φαγητό. Αντίθετα, κάποια άλλα πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι, καθώς η δραστικότητά τους μειώνεται όταν απορροφώνται από τον οργανισμό μαζί με την τροφή.

2. Ενδείκνυται να συνδυάζεται η λήψη φαρμάκου με ένα ποτήρι γάλα.

Λάθος

Ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα αλληλεπιδρούν αρνητικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ασβέστιο του γάλακτος, για παράδειγμα, δεσμεύει την τετρακυκλίνη, ένα σύνηθες αντιβιοτικό, οπότε λιγότερη ποσότητα από το αντιβιοτικό απορροφάται από τον οργανισμό. Για αν είναι αποτελεσματική η τετρακυκλίνη, πρέπει να λαμβάνεται τουλάχιστον δύο ώρες πριν ή μετά την κατανάλωση τροφής που περιέχει ασβέστιο, όπως το γάλα.

3. Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας μόνο όταν λαμβάνουμε φάρμακα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή.

Λάθος

Οφείλουμε να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή μας και, κυρίως, στην κατανάλωση αλκοόλ με φάρμακα τα οποία αγοράζουμε χωρίς να είναι απαραίτητη η ιατρική συνταγή, όπως η ασπιρίνη και άλλα παυσίπονα.

Το αλκοόλ επηρεάζει τη δραστικότητα των φαρμάκων, ενώ είναι πιθανό να προκαλέσει και ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως, π.χ. όταν συνδυάζεται με φάρμακα, που περιέχουν νιτρογλυκερίνη, καθώς προκαλείται επικίνδυνη μείωση της πίεσης. Ακόμη πιο προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε όταν καταναλώνουμε αλκοόλ έχοντα προηγουμένων λάβει κάποιο αντιϊσταμινικό ή ηρεμιστικό, καθώς το αλκοόλ αυξάνει τη δραστικότητα των φαρμάκων αυτής της κατηγορίας και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστολή της εγκεφαλικής λειτουργίας, η οποία κυμαίνεται από σύγχυση της διάνοιας, υπνηλία έως και άπνοια ή και θάνατο! Γενικά συνιστάται να αποφεύγετε οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό, όταν παίρνετε φάρμακο.

4. Το παραφινέλαιο είναι ένα ακίνδυνο ήπιο καθαρτικό.

Λάθος

Μπορεί το παραφινέλαιο να θεωρείται ήπιο καθαρτικό, αλλά εκτός από τα λίπη απομακρύνει και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες του οργανισμού, όπως οι βιταμίνες Α, D και Ε. Επίσης, η παρατεταμένης διάρκειας χρήση του μπορεί να προξενήσει ερεθισμό του εντερικού βλεννογόνου, δυσαπορρόφηση, διαρροϊκή συνδρομή ή και αφυδάτωση

5. Είναι ασφαλής η συχνή κατανάλωση αντιόξινων για την καταπολέμηση χρόνιας δυσπεψίας.

Λάθος

Τα αντιόξινα, όταν λαμβάνονται σε καθημερινή βάση, μπορεί να επιφέρουν αίσθημα ανακούφισης ελευθερώνοντας τα οξέα του στομάχου, αλλά δημιουργούν και προβλήματα. Συγκεκριμένα, δεσμεύουν τα αποθέματα φωσφόρου του οργανισμού, τα οποία είναι απαραίτητα για την αύξηση της ανθεκτικότητας των οστών και των δοντιών. Επίσης, τα αντιόξινα που περιέχουν ασβέστιο εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου που λαμβάνεται από τις τροφές και ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αναιμίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα αντιόξινα κατευνάζοντας, έστω και προσωρινά, τα συμπτώματα προκαλούν εφησυχασμό του ασθενούς, ενώ είναι σαφές ότι η παρατεταμένη δυσπεψία χρήζει άμεσης και ενδελεχούς ιατρικής διερεύνησης.

6. Τα χάπια σκόρδου δρουν προληπτικά στη δημιουργία θρόμβων

Σωστό

Ορισμένα συστατικά του σκόρδου φαίνεται ότι έχουν θρομβολυτικές ιδιότητες. Χρειάζεται όμως προσοχής, καθώς σε περίπτωση που κάποιος λαμβάνει θρομβολυτικά ή φάρμακα που έχουν παρόμοιες ιδιότητες, όπως η ασπιρίνη, υπάρχει η πιθανότητα να προκληθούν διαταραχές του συστήματος πήξης του αίματος και ως επακόλουθο να εμφανιστούν αιμορραγικά επεισόδια.

Για την αποφυγή δυσάρεστων παρενεργειών οφειλόμενων στη διατροφή, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Διαβάστε προσεχτικά τις οδηγίες που αναγράφονται σε κάθε φάρμακο. Είναι πιθανόν κάποια φάρμακα να επηρεάσουν την όρεξη, αλλά και τη γεύση σας. Η πενικιλίνη, για παράδειγμα, μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση κάποιων φαγητών. Αντισταμινικά και ορισμένα αντικαταθλιπτικά προκαλούν ξηρότητα στο στόμα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται η μάσηση και η κατάποση. Παυσίπονα και οιστρογόνα ενδέχεται να ερεθίσουν το στομάχι, ενώ συμπληρώματα σιδήρου αποτελούν πιθανή αιτία δυσκοιλιότητας. Πάντως, εάν παρουσιαστεί οποιαδήποτε αρνητική παρενέργεια μόλις πάρετε κάποιο φάρμακο ή κατά τη διάρκεια της αγωγής, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.

Επίσης, ενημερώστε το γιατρό σας εάν λαμβάνετε βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής, φυτικά θεραπευτικά βότανα, αλλά και εάν ακολουθείτε κάποια δίαιτα (π.χ. είστε χορτοφάγος). Αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει, όταν πρόκειται να σας χορηγήσει κάποιο φάρμακο.

Ακολουθείτε με ακρίβεια τις οδηγίες του γιατρού. Να λαμβάνετε τις σωστές δόσεις, την ακριβή ώρα και για όσο χρονικό διάστημα αυτός σας έχει ορίσει. Μην αποφασίζετε μόνοι σας να αυξήσετε ή να μειώσετε τις δόσεις του φαρμάκου και ποτέ να διακόψετε η λήψη του. Οι πρωτοβουλίες αυτές εγκυμονούν πολλούς κινδύνους.

 

Τσιρακόπουλος Γιάννης
Φαρμακοποιός
Άρθρο από το Περιοδικό "Σύμβουλος Υγείας"

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.