Web
Analytics
Η Αποτοξίνωση ως βάση για καλή υγεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η Αποτοξίνωση ως βάση για καλή υγεία

Από την επιστημονική ομάδα της Med Melon

 

Αποτοξίνωση είναι ο εσωτερικός καθαρισμός του οργανισμού, δηλαδή  αποβολή χημικών, τοξινών και άλλων ουσιών που είναι ξένες για τον οργανισμό. Ιδιαίτερα σε ένα βιομηχανοποιημένο περιβάλλον, η αποτοξίνωση είναι σημαντική για καλή υγεία. Η διαδικασία της αποτοξίνωσης αποτελείται από την αναγνώριση και την αποσύνθεση των «απορριμμάτων» του οργανισμού και την συνακόλουθη αποβολή τους μέσω των ούρων, των κοπράνων και του ιδρώτα. Έχει θετικό αποτέλεσμα, μεταξύ πολλών άλλων, στις κενώσεις, στον ύπνο, στο δέρμα, στις αρθρώσεις, στην πέψη, στη διάθεση, στον έλεγχο του βάρους, στα επίπεδα ενέργειας και στην αντοχή. Δεν χρειάζεται να είστε ασθενείς για να γίνετε καλύτερα. Τόσο οι υγιείς όσο και οι ασθενείς μπορούν να ευεργετηθούν από την αποτοξίνωση του οργανισμού τους.

Ένα υγιές σώμα αυτό-καθαρίζεται Ένας οργανισμός που λειτουργεί σωστά θα αποβάλλει όλες τις τοξίνες και τα χημικά από μόνος του. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να διακρίνει μεταξύ των ουσιών αυτές που ανήκουν ή δεν ανήκουν στον οργανισμό. Οι ουσίες που αναγνωρίζονται σαν ξένα χημικά (ή xenobiotics) απομακρύνονται από την πλησιέστερη έξοδο. Για παράδειγμα, αν καταπιούμε ένα κέρμα, τελικά αυτό θα εμφανιστεί στη λεκάνη της τουαλέτας. Εάν έχουμε πυρετό, ο ιδρώτας θα εξυπηρετήσει ως μέσο αποβολής των απεκκρινόμενων τοξινών, όπως ακριβώς η διάρροια είναι μια φυσική αντίδραση που στοχεύει στην αποβολή των βλαπτικών βακτηρίων από τα έντερά μας. Με παρόμοιο τρόπο, ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί σωστά είναι σε θέση να απενεργοποιήσει και να αποβάλει (καρκινικά) κύτταρα που έχουν μεταλλαχθεί ανώμαλα. Η λειτουργία αυτού του φυσιολογικού συστήματος αποτοξίνωσης εξαρτάται από:

  • τη γενετική μας ή την κληρονομημένη ικανότητα.
  • την έκταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τα χημικά που μας κατακλύζουν.
  • το βαθμό στον οποίο κάθε οργανισμός προστατεύεται ενάντια στην έκθεση σε αυτά τα χημικά.

Έκθεση στις τοξίνες

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το σώμα τους φιλοξενεί όλα τα είδη των ξενοβιοτικών τοξινών. Αυτές μπορεί να είναι άπεπτα υπολείμματα τροφής, καθώς επίσης χημικά ή τοξίνες που παράγει το σώμα από μόνο του. Κατ' εκτίμηση, αυτές οι τοξίνες μπορούν να ανέλθουν σε αρκετά κιλά κάθε χρόνο! Οι τοξίνες μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό με την τροφή, την αναπνοή, τη δερματική επαφή ή την ακτινοβολία. Παράγοντες όπως το στρες και η έλλειψη ύπνου μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν την παραγωγή βλαπτικών ουσιών, που αποκαλούμε ελεύθερες ρίζες. Συνήθως η παρουσία των τοξινών στον οργανισμό προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων. Όταν αναλογιστούμε την συνολική ποσότητα βλαπτικών παραγόντων που οι οργανισμοί μας καλούνται να διαχειριστούν, τότε δυστυχώς φτάνουμε σε ένα σημαντικό ποσό.

Τα όργανα στο σώμα μας που εργάζονται για να το καθαρίζουν, όπως το ήπαρ και τα νεφρά, πρέπει να δουλεύουν πολύ σκληρά για να απαλλαγούν από αυτές τις τοξίνες. Όταν η ποσότητά τους είναι μεγαλύτερη από αυτήν που το σώμα μπορεί να επεξεργαστεί, οι πλεονάζουσες τοξίνες αποθηκεύονται σαν απορρίμματα σε όργανα, αρθρώσεις και συνδετικούς ιστούς. Σε κάποια χρονική στιγμή, αυτές οι αποθηκευμένες τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Ένα υπερφορτωμένο ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί σωστά.

Χημική ευαισθησία

Ο βαθμός, στον οποίον η υγεία του καθενός επηρεάζεται από την παρουσία τοξινών, εξαρτάται από την προσωπική ευαισθησία στις χημικές ουσίες. Σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να μην έχουν ποτέ κάποια επίδραση, ενώ άλλοι μπορεί να υποφέρουν από πονοκεφάλους, κόπωση ή έκζεμα.

Τα προβλήματα υγείας συνήθως εμφανίζονται μόνο μετά από παρατεταμένη έκθεση σε τοξίνες. Σαν αποτέλεσμα, η φυσιολογική ανοχή στις τοξίνες έχει ήδη ξεπεραστεί. Οι παθήσεις πλέον φαίνεται να αναπτύσσονται σχεδόν ξαφνικά. Ο οργανισμός έχει αναπτύξει μια χημική ευαισθησία στις τοξίνες. Επιπρόσθετα, υπάρχει ο κίνδυνος του εθισμού: ο οργανισμός είναι ολοένα και λιγότερο ικανός στο να αναγνωρίσει μια τοξίνη ως τέτοια και επομένως η τοξίνη πλέον δεν αποσυντίθεται ούτε αποβάλλεται. Η χημική ευαισθησία βρίσκεται στη βάση πολλών προβλημάτων υγείας της εποχής μας, όπως η χρόνια κόπωση, η κατάθλιψη, οι πονοκέφαλοι, ακόμα και ο καρκίνος.

Τι μπορείτε να κάνετε ενάντια στις τοξίνες

Είναι ευκολότερο και υγιέστερο να προλαμβάνουμε τις παθήσεις παρά να τις αντιμετωπίζουμε μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Μερικά συμπτώματα που υποδεικνύουν την παρουσία τοξινών στον οργανισμό είναι: ένα λευκό φιλμ στη γλώσσα, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, λευκά στίγματα στα νύχια, εκχυμώσεις ή μώλωπες, ξηρό δέρμα και ξηρά μαλλιά, μια έντονη σωματική ή στοματική οσμή, αφύσικες συσπάσεις των μυών του ματιού και ανεπαρκής μνήμη.

Υπάρχουν τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε προβλήματα υγείας που είναι αποτέλεσμα των τοξινών: αποβολή των τοξινών (αποτοξίνωση), προσεκτική διατροφή και αποφυγή τοξινών οποτεδήποτε είναι δυνατόν.

 

Από την επιστημονική ομάδα της Med Melon

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.