Web
Analytics
Η Διατροφή μετά τις επεμβάσεις παχυσαρκίας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η Διατροφή μετά τις επεμβάσεις παχυσαρκίας

Συνέντευξη με τον Κο Ιάκωβο Θεοδοσίου, Ιατρό Διαιτολόγο

 

Οι επεμβάσεις παχυσαρκίας δεν αρκούν από μόνες τους για να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα ως προς την απώλεια κιλών, γι'αυτό ο ρόλος ενός διατροφικού προγράμματος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός. Έπειτα από κάθε επέμβαση ο ασθενής σε συνεργασία με τον προσωπικό του διαιτολόγο, οφείλει να ακολουθεί τη διαιτητική του αγωγή - η οποία είναι σχεδιασμένη με βάση τις προσωπικές του ανάγκες και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί υιοθετηθεί από κανέναν άλλον παχύσαρκο- ώστε η απώλεια των κιλών να προκύψει σταδιακά, να μην επιβαρυνθεί ο οργανισμός του και κυρίως να είναι σίγουρος ότι προσλαμβάνει καθημερινά όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που θεωρούνται απαραίτητα για τη διαβίωση του. Κάθε επέμβαση όπως είναι λογικό απαιτεί ειδική διατροφή, έτσι ώστε το στομάχι να δεχτεί ομαλά στο εσωτερικό του τις τροφές, χωρίς να προκύψουν επιπλοκές.

Ποια είναι η σημασία της διατροφής στις επεμβάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας;

- Είναι σημαντικό όλο το concept καθώς η παχυσαρκία είναι μία πολυπαραγοντική νόσος. Άρα είναι πολλοί και οι παράγοντες που ρυθμίζουν το σωματικό μας βάρος. Δεν υπάρχει κανένα χειρουργείο που να μην εμπλέκεται με τη σωστή διατροφή και αυτό γιατί ο λόγος είναι πως κάθε επέμβαση μπορεί να εστιάσει ανάλογα με την κατηγορία του, σε έναν παράγοντα. Δηλαδή είτε μειώνεται η τροφή είτε η απορρόφηση. Αυτό όμως συνολικά δεν συνδέεται με τα μεταβολικά θέματα του οργανισμού, που σημαίνει ότι ένα πολύ γρήγορο αδυνάτισμα είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει τρομερή χαλάρωση και θα επηρεάσει κατά πολύ την αποτελεσματικότητα του χειρουργείου. Οι περισσότεροι νομίζουν πως κάνοντας ένα χειρουργείο θα πεινάσουν με τη δίαιτα, δεν είναι όμως έτσι αφού το διατροφικό πρόγραμμα που τους δίνεται έχει ως στόχο να τους στηρίξει. Μία σωστή προσέγγιση που ξεκινάει από την ενίσχυση της διατροφής, θα φέρει το αποτέλεσμα πιο γρήγορα και με καλύτερη ποιότητα. Με τη σωστή διατροφή επιδιώκουμε να φρενάρουμε τη μεγάλη απώλεια κιλών που δεν ευνοεί και να καλύψουμε τον οργανισμό με όλα τα θρεπτικά συστατικά για να μπορεί να ανασυγκροτείται ο νέος ιστός.

- Οπότε ο ασθενής είναι απαραίτητο να συμμορφωθεί με αυτή τη λογική.

-Ο ασθενής πρέπει να συμφιλιωθεί με την ποιότητα και όχι την ποσότητα της τροφής. Η δίαιτα στα χειρουργεία δεν αφορά την ποσότητα, έτσι και αλλιώς αισθάνεται χορτασμένος, αφού οι τεχνικές αυτές είναι για να προσφέρουμε κορεσμό. Η συνεργασία του ασθενούς με τον γιατρό και τον διαιτολόγο του είναι απαραίτητη, χρειάζονται συνέχεια έλεγχοι και μετρήσεις της σύστασης του σώματος για να προλάβουμε δυσάρεστες συνέπειες όπως είναι η απώλεια μυϊκού ιστού που μειώνει τις καύσεις.

- Κάθε επέμβαση απαιτεί ανάλογη διατροφή;

- Το γαστρικό μπαλόνι καταλαμβάνει ένα χώρο στο στομάχι, άρα θέλουμε μία προσοχή τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες μέχρι να γίνει μία «ανακωχή», μία συμφιλίωση μεταξύ του οργανισμού και του μπαλονιού. Δίνουμε τροφές που σε πρώτη φάση μειώνουν τον ερεθισμό του στομάχου. Γενικότερα οι περισσότερες από αυτές τις τεχνικές σε μία πρώτη φάση απαιτούν υγρά και στη συνέχεια τροφές σε στερεά μορφή. Όσο αφορά το δακτύλιο χρειάζεται μία ειδική διατροφή τις πρώτες ημέρες για να επιτευχθεί σωστή καθήλωση του δακτυλίου, τουλάχιστον για δυο εβδομάδες να είναι σε υγρά μορφή και πλούσια σε συστατικά, ακολούθως περνάμε στα ημίρρευστα για να καταλήξουμε στη στερεά τροφή. Θέλει μεγάλη προσοχή ο δακτύλιος που κατά βάση λειτουργεί με τη στερεά μορφή η οποία μένει στο στομάχι και με τη διάταση στέλνεται μήνυμα στον εγκέφαλο ότι επήλθε κορεσμός. Αν δεν προκύψει διάταση και η τροφή είναι σε υγρή μορφή, τα υγρά ακολουθούν μία άλλη οδό από το ελάσσων τόξο του στομάχου και ενδέχεται ο ασθενής να πάρει πολλές θερμίδες. Τέλος σε ότι αφορά το sleeve επειδή υπάρχει μία εκτεταμένη επιφάνεια ραμμάτων, θέλουμε να αποφύγουμε την επιπλοκή της διαφυγής, γι'αυτό ο πρώτος μήνας πρέπει να είναι με ρευστά για την προστασία της περιοχής.

- Πόσες θερμίδες θα πρέπει να καταναλώνει ο ασθενής ημερησίως;

- Εξαρτάται από την ηλικία του, από τη μυϊκή του μάζα και τους υπολογισμούς που θα κάνουμε για να μην έχουμε κατάρρευση του οργανισμού. Έχουμε να κάνουμε με μικρές ποσότητες οι οποίες πρέπει να υπερκαλύπτουν τον ασθενή ώστε να μην υπάρχει κατάρρευση όπως προανέφερα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν μπορούμε να πέσουμε κάτω από τις 1500 θερμίδες.

- Ποια επέμβαση θεωρείται η πιο απαιτητική διατροφικά;

- Όλες οι επεμβάσεις έχουν τις δικές τους διατροφικές απαιτήσεις, θα έλεγα όμως ότι τα γαστρικά μπαϊπάς και το sleeve θέλουν περισσότερη προσοχή λόγω των μετεγχειρητικών επιπλοκών που μπορεί να εμφανίσουν.

- Για πόσο χρονικό διάστημα πρέπει ο ασθενής να ακολουθεί κατά γράμμα το διατροφικό του πρόγραμμα;

- Χρειάζεται σοβαρή διατροφική παρακολούθηση τουλάχιστον για ένα εξάμηνο. Αφού προκύψει μία ισορροπία, από εκεί και πέρα ο οργανισμός έχει τις «εφεδρείες» του και η παρακολούθηση περιορίζεται σταδιακά.

- Υπάρχουν τροφές που θεωρούνται απαγορευτικές για τις επεμβάσεις παχυσαρκίας;

- Είναι αλήθεια ότι κάποιες τροφές είναι δυσχώνευτες για το στομάχι και γι'αυτό πρέπει να υποστούν ειδική επεξεργασία. Με την ευκαιρία θέλω να τονίσω το εξής σημαντικό: Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που μετά τις επεμβάσεις παίρνουν κιλά, αυτό όμως συμβαίνει γιατί τα άτομα αυτά δεν βρέθηκαν ποτέ με ένα διαιτολόγο για να τους εξηγήσει πώς μπορούν να υπερκαλύψουν τα προβλήματα τους. Δυστυχώς η συμμόρφωση των ασθενών είναι δύσκολη μετά την επέμβαση, το μεγαλύτερο ρόλο όμως ως προς αυτή την κατεύθυνση τον έχει ο χειρουργός του που θα του δώσει να καταλάβει ότι απαιτείται χρόνος μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όταν ο ασθενής το αντιληφθεί αυτό σωστά και κατανοήσει πως είναι κέρδος του να ακολουθεί σωστή διατροφή, πραγματικά θα απαλλαγεί για πάντα από τα κιλά του. Συνήθως όμως δεν συμμορφώνονται, δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.

 

 

Πηγή: http://e-hospital.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.