Web
Analytics
Υποθρεψία και Τρίτη Ηλικία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Υποθρεψία και Τρίτη Ηλικία

 Γράφει: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΛΑΙΟΥ, Κλινικός διατροφολόγος - Διαιτολόγος Msc

 

Η σωστή διατροφή είναι βασικός παράγοντας για την καλή υγεία των ηλικιωμένων. Όμως εξ αυτών πολλά πρόσωπα δεν καταναλώνουν επαρκή τροφή. Συχνά στην τρίτη ηλικία τα θρεπτικά συστατικά είναι μειωμένα, γεγονός που κάνει τα πρόσωπα αυτά επιρρεπή σε προβλήματα υγείας. Ιδίως εκείνοι που δεν έχουν την επίβλεψη οικογενειακού η άλλου προσώπου πράγματι δεν τρέφονται επαρκώς και αδυνατίζουν. Γνωρίζοντας τις αιτίες και τους κινδύνους των προβλημάτων της υποθρεψίας είναι σημαντικό να λαμβάνονται τα μέτρα για τη διατήρηση αυτών των ανθρώπων σε καλή κατάσταση υγείας και δυνάμεως.

Συνέπειες της υποθρεψίας

Με την πάροδο των ετών η υποθρεψία μπορεί να οδηγήσει τους ηλικιωμένους σε κόπωση και αυξημένο κίνδυνο πάθησης από το γαστρεντερικό σύστημα, τους πνεύμονες με λοιμώξεις-βρογχοπνευμονία κ.α. και από το καρδιαγγειακό σύστημα, μάλιστα σε σοβαρές περιπτώσεις χρόνιου υποσιτισμού επιταχύνεται και η αποβίωση.Πέραν αυτών, στους ηλικιωμένους λόγω της υποθρεψίας παρατηρείται μείωση της πνευματικής διαύγειας, ελάττωση της μνήμης. Επιπλέον η έλλειψη τροφης οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα ερυθρών κυττάρων (αναιμία) και μυϊκή αδυναμία, αστάθεια βαδίσματος με κίνδυνο για κατάγματα. Τέλος η ανεπαρκής τροφή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με θρόμβους στις αρτηρίες με καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς επίσης σε σοβαρά έλκη π.χ. στα πόδια από φλεβική ανεπάρκεια, κατάθλιψη και άλλα.

Τα αίτια της υποθρεψίας με μιά πρώτη ματιά φαίνονται απλά. Είναι μικρή-ανεπαρκής η πρόσληψη της αναγκαίας ποσότητος τροφής και παράλληλα το διαιτολόγιο παρουσιάζει ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά ως γάλα, γιαούρτι, τυρί, ψάρι, κρέας, όσπρια. Αλλος σπουδαίος παράγοντας της υποθρεψίας είναι η μειωμένη απορρόφηση της τροφής στο έντερο συγκριτικά Με τα πρόσωπα νεωτέρας ηλικίας και η οποία επιδεινώνεται λόγω προβλημάτων μάσησης στο στόμα.

Όμως για αυτά υπάρχουν και ευθύνες. Οι ηλικιωμένοι που μένουν μόνοι τους δεν μαγειρεύουν, ως θα έδει, σπίτι για τον εαυτό τους ούτε έχουν κάποιο δικό τους να το κάνει. Σε πολλές περιπτώσεις ένα τυπικό δείπνο περιορίζεται σε ένα φλιτζάνι τσάι με φρυγανιές. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με τέτοιο και τόσο φαγητό επί χρονικό διάστημα μεγάλο η απώλεια της μυϊκής μάζας αυξάνεται πολύ και ελαττώνεται ταχύτατα η εναπομείνασα μυϊκή δύναμη του σώματος. Αλλά αυτό είναι πρόωρο γήρας, το όποίο θά μπορούσε κάλλιστα να έρθει άργότερα. Αντιλαμβάνεστε ότι το πρόγευμα και το γεύμα και η ενδιάμεση τροφή, το δεκατιανό και το απογευματινό πρέπει να είναι σε σημαντική ποσότητα στον ηλικιωμένο, έπειδη δεν θα απορροφηθεί αυτή η τροφή στο έντερο όπως συμβαίνει στους νέους. Χρειάζεται, λοιπόν, βοήθεια σε όλο το μηχανισμό του φαγητού που αρχίζει με τα ψώνια, την προετοιμασία και πιθανόν θα πρέπει να συνεχίζεται ως επίβλεψη και παραίνεση να τρώει καλύτερα και περισσότερο, ιδίως όταν έχει χάσει βάρος. Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγονται οι εύκολες λύσεις του φαγητού με τοστ, δημητριακά κ.α. και, βέβαια, θα προλαμβάνονται οι συνέπειες που οδηγούν σε πρόωρη αστάθεια, αδυναμία και κατάθλιψη, που από μόνη της μειώνει και την όρεξη.

Υπάρχει και η υποθρεψία λόγω ασθενείας, κατά την οποία δεν μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση παρά την παροχή βοηθείας. Αυτά συμβαίνουν όταν υπάρχει χρόνια πάθηση, ανοια, εγκεφαλικό ή άλλη νόσος.

Προσοχή χρειάζεται στα οδοντιατρικά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Επίσης δυσκολίες παρουσιάζονται από φάρμακα, τα οποία προκαλούν ξηροστομία λόγω επίδρασης στο νευρικό σύστημα και μείωση της έκκρισης σιέλου.

Για την αντιμετώπιση της μειωμένης απορρόφησης στο έντερο με εξετάσεις αίματος μπορεί να επισημανθεί ότι για την αναιμία π.χ. φταίει η έλλειψη σιδήρου, οπότε διορθώνεται αυτή με χορήγηση σιδήρου σε σιρόπι ή χάπι καθημερινώς έπι μήνες ή μπορεί να φταίει η έλλειψη βιταμίνης Β-12 και φυλλικού οξέος και τότε θα χρειαστεί η αναπλήρωση του με τη χορήγηση βιταμινών για τη διόρθωση των κακώς κειμένων όπως είναι η αναιμία, η αδυναμία κ.λπ. Βεβαίως θα πρέπει να γίνεται ειδική θεραπεία σοβαρών παθήσεων, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, διάρροια, ακόμα και χειρουργική άντιμετώπιση του καρκίνου για να αναλάβει και να πάρει κιλά ο πάσχων.

Προσοχή χρειάζεται σε ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται σε συνήθεις παθήσεις των υπερηλίκων όπως η κατάθλιψη, η όστεοπόρωση, κ.α.. τα οποία μπορεί να μειώσουν την όρεξη αλλά και να δυσχεράνουν την πέψη. Καλύτερα τότε να διακόπτονται.

Τελικά εκείνο που μπορεί να διορθώσει η κοινωνία είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ηλικιωμένος από χαμηλό εισόδημα, κατάθλιψη και κακές συνήθειες όπως ο αλκοολισμός. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται αρωγή, πρώτα από την οικογένεια και στη συνέχεια από την εκκλησία και την πολιτεία. Μπορούν κάλλιστα τα παιδιά, υϊοί και θυγατέρες και τα εγγόνια να βρίσκουν χρόνο για βοήθεια. Η πολιτεία μπορεί να οργανώσει, όπως σε χώρες του εξωτερικού, επισκέψεις κατ' οίκον ειδικού προσωπικού. Άλλα και η ενορία με στενή συνεργασία με το δήμαρχο, τον τοπικό γιατρό και «επιστάτη» της γειτονιάς από π.χ. το καφενείο, μπορεί να έχει κατάλογο των αναξιοπαθούντων, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν είναι πολλοί και για τη φροντίδα τους μπορεί να ορισθεί κάποιος εθελοντής, συνταξιούχος, ο οποίος επιθυμεί να προσφέρει έργο αγαθό σε ένα η δυο τέτοιους γνωστούς της περιοχής του.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΛΑΙΟΥ
Κλινικός διατροφολόγος - Διαιτολόγος Msc
Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.