Web
Analytics
Λίπος στο συκώτι: Η χολίνη δίνει την λύση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Λίπος στο συκώτι: Η χολίνη δίνει την λύση

Γράφει: Helmut Beierbeck, Oλιστικός Σύμβουλος υγείας

 

Το λίπος στο συκώτι συνήθως συνδεόταν με τον αλκοολισμό, κάτι που δεν ισχύει πια.

Η πλούσια σε θερμίδες αλλά φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, έχει οδηγήσει σε μια επιδημία, που ονομάζεται μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD), που ακολουθεί τους ρυθμούς αύξησης της παχυσαρκίας και του διαβήτη της κοινωνίας μας.

Αυτοψίες και μελέτες υπερήχων έχουν δείξει ότι μέχρι και 75% των παχύσαρκων και 70-85% των διαβητικών τύπου 2 έχουν λιπώδες συκώτι.

Η σημαντική θρεπτική ουσία χολίνη, που περνάει απαρατήρητη από πολλούς, φαίνεται να δίνει λύση στο πρόβλημα.

Τι είναι η Λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD);

Η NAFLD αναπτύσσεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο το λίπος συσσωρεύεται στο συκώτι. Αυτό το λίπος μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές: ελεύθερα λιπαρά οξέα που απελευθερώνονται στο αίμα από λιπώδη ιστό, λιπογένεση  στο συκώτι από υδατάνθρακες (κυρίως φρουκτόζη από HFCS (High Fructose Corn Syrop:  σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη) ή επιτραπέζια ζάχαρη, και διατροφικά λίπη που μεταφέρονται στο συκώτι από υπολείμματα των χυλομικρών (chylomicron remnants). Η Λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια σιωπηλή επιδημία επειδή είναι το πρώτο στάδιο της συσσώρευσης λίπους, που δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα.

Δυστυχώς το συσσωρευμένο λίπος δεν μπορεί να καταστραφεί από τα αντιδραστικά είδη του οξυγόνου (ελεύθερες ρίζες), ειδικά αν υπάρχει έλλειψη των λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών και περίσσεια των πολυακόρεστων  λιπαρών οξέων, που είναι ευάλωτα στην υπεροξείδωση των λιπιδίων (οξείδωση). Το οξειδωτικό στρες οδηγεί στο δεύτερο στάδιο, μια φλεγμονώδη απόκριση που χειροτερεύει από την ανισορροπία των ωμέγα6/ωμέγα3. Το τελικό αποτέλεσμα στο δεύτερο στάδιο είναι η δημιουργία ουλών και ενδεχομένως ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνος.

Ο ρόλος της χολίνης στην NAFLD 

Ένα υγιές συκώτι εμποδίζει την συσσώρευση του λίπους και τις σχετιζόμενες επιπλοκές που θα εμφανιστούν, μεταφέροντας την περίσσεια τριγλυκεριδίων μέσω των  λιποπρωτεΐνων χαμηλής πυκνότητας (VLDLs)  και απελευθερώνοντας τα στο αίμα.

Για να φτιάξεις σωματίδια  VLD απαιτείται φωσφατιδυλοχολίνη (λεκιθίνη), φωσφολιπίδιο που περιέχει χολίνη. Η έλλειψη χολίνης εμποδίζει το συκώτι από την δημιουργία των VLDLs, και δεν μπορεί να μεταφέρει τα αποθέματα του λίπους, στους κατάλληλους ιστούς.

Η Φωσφατιδυλοχολίνη μπορεί να γίνει από την πρόδρομο ουσία  φωσφατιδυλαιθανολαμίνη. Η χολίνη είναι απλά αιθανολαμίνη με τρία ομάδες μεθυλίου στο άτομο του αζώτου. Αλλά η αιθανολαμίνη πρέπει να προέλθει από την διατροφή επίσης, και η μετατροπή της σε χολίνη απαιτεί επιπρόσθετα το αμινοξύ μεθειόνη, ένας δότης ομάδας μεθυλίου. Γι’ αυτό το λόγο η αύξηση της κατανάλωσης της μεθειόνης βελτιώνει το λιπώδες συκώτι.

Βιολογικό συκώτι, βιολογικά αυγά και φύτρο σιταριού είναι οι καλύτερες διατροφικές πηγές της χολίνης. Αλλά το συκώτι δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην διατροφή της Βόρειας Αμερικής και η κατανάλωση αυγών έχει μειωθεί διότι ανησυχούν για την χοληστερίνη τους. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν που οι έρευνες διατροφής δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν πολύ λιγότερη χολίνη, από την συνιστώμενη ημερήσια δόση, 425 mg/μέρα για τις γυναίκες και 550 mg/μέρα για τους άνδρες.

Η χολίνη είναι επίσης απαραίτητη στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών, στην κυτταρική σηματοδότηση και στον μεταβολισμό της ομάδας μεθυλίου. Η ανεπάρκεια χολίνης επομένως είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για την υγεία. Πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού, αλλά παρατηρώντας την αυξημένη παχυσαρκία και την συχνότητα του διαβήτη, η κοινωνία δεν είναι κοντά σε μία υγιεινή διατροφή.

Η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής με λεκιθίνη, είναι ένας αποτελεσματικός και προσιτός τρόπος να πάρετε αρκετή χολίνη.

 

Helmut Beierbeck
Oλιστικός Σύμβουλος υγείας
www.naturalnews.com

 

Μεταφρασμένο από το dromostherapeia.gr
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.