Web
Analytics
Οι κλινικές μελέτες δείχνουν: λιγότερα λιπίδια για πιο γερή καρδιά και υγεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Οι κλινικές μελέτες δείχνουν: λιγότερα λιπίδια για πιο γερή καρδιά και υγεία

Γράφει: Ντορίνα Σιαλβέρα, Μc, Κλ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Υπ. Δρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου


Στις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων αναφέρεται αρχικά ότι η μείωση του συνολικού λίπους της τροφής μπορεί να μην παίζει τόσο σημαντικό ρόλο αν δεν συνοδεύεται από μία σημαντική μείωση των κορεσμένων και των trans λιπαρών οξέων (πηγές: κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, πίτες κρέατος, λουκάνικα, τυρί, βούτυρο, λαρδί, είδη ζαχαροπλαστικής, μπισκότα κρέμες, φοινικέλαιο και σε πολλές επεξεργασμένες τροφές). Επιπλέον, η πρόσληψη χοληστερόλης από την τροφή θεωρείται ότι έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα λιπιδίων ορού. Όσον αφορά την πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, υπάρχουν τώρα δεδομένα που υποδεικνύουν μία αρνητική συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης δημητριακών ολικής αλέσεως και κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικές πηγές μετάλλων, βιταμινών και φυτικών ινών. Μελέτες έδειξαν την ύπαρξη αρνητικής σχέσης μεταξύ της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και την ύπαρξη αγγειακών εγκεφαλικών ή στεφανιαίων επεισοδίων.

Από την άλλη μεριά, οι βιταμίνες Β6 και Β12, καθώς και το φυλλικό οξύ μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Όμως, οι μέχρι τώρα κλινικές μελέτης έχουν δείξει ότι η παρατηρημένη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης δεν οδηγεί σε κάποιο όφελος, όσον αφορά στα τελικά σημεία της νόσου. Οι φυτικές στερόλες και οι φυτικές στανόλες μειώνουν τα επίπεδα της ολικής -και της LDL-χοληστερόλης και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η χορήγηση τους σε υπερχοληστερολαιμικούς ασθενείς, αλλά όχι για το γενικό πληθυσμό. Δεδομένα από μελέτες υποστηρίζουν, επίσης, την υπόθεση ότι κατανάλωση λιπαρών οξέων πολύ μακράς αλύσου από ψάρι και συμπληρώματα ιχθυελαίων μειώνουν τη γενική θνησιμότητα, τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο και το εγκεφαλικό. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και συμμετείχαν 108 ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, τους ανατέθηκε να καταναλώνουν φυτικές στερόλες για 2 μήνες. Σε αυτή την κλινική μελέτη παρέμβασης, όπου δεν τροποποιήθηκε η διατροφή τους, ούτε τους δόθηκαν υγιεινοδιαιτητικές συμβουλές, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στην ολική χοληστερόλη (κατά 15,9%), στην LDL χοληστερόλη (κατά 20,3%), στα επίπεδα μικρών πυκνών LDL, σωματιδίων, όπως επίσης στην Apo-B και στα τριγλυκερίδια στην ομάδα παρέμβασης, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Όσον αφορά στη σημαντική αύξηση του επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι στην πλειοψηφία τους τα παχύσαρκα παιδιά θα παραμείνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Όπως έδειξε μελέτη, η αρτηριακή πίεση και η σκληρία των αρτηριών αυξάνουν με την αύξηση του σωματικού τους βάρους. Μάλιστα, η σκληρία των αρτηριών αυξάνει όσο αυξάνει ο χρόνος των εξωσχολικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Σημαντικό ρόλο παίζει το οικογενειακό περιβάλλον. Οι πιο δημοφιλείς τροφές που τους έχουν αποδοθεί καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, μέχρι τώρα, είναι το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί, τα ψάρια, τα φρούτα με κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες. Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση έρχεται να γλυκάνει τους καρδιοπαθείς, αλλά και όσους προσέχουν τη διατροφή τους στο πλαίσιο της πρόληψης, καθώς φαίνεται ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας σχετίζεται με 37% μείωση κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και 29% για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Ντορίνα Σιαλβέρα, Μc, Κλ. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Υπ. Δρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου

 

Πηγή: Health (Ελεύθερος Τύπος)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.