Web
Analytics
Φυσικές θεραπείες για το στομάχι - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Φυσικές θεραπείες για το στομάχι

Από: K-Life, Εφημερίδα Καθημερινή

 

Η ομαλή πεπτική λειτουργία είναι το ζητούμενο για πολλούς ανθρώπους. Η ομοιοπαθητική, η ρεφλεξολογία, η αρωματοθεραπεία και η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν τους πάσχοντες με τον πιο φυσικό τρόπο.

 

Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, το άγχος, η κακή και πρόχειρη διατροφή είναι οι πιο συχνοί εχθροί για το στομάχι μας. Αποτέλεσμα: φουσκώματα, καούρες, αλλαγή στις λειτουργίες του εντέρου αλλά και πόνοι, έλκος. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας στους δύο ασθενείς που επισκέπτονται τον γαστρεντερολόγο ταλαιπωρείται από αυτές τις ενοχλήσεις. Οι εναλλακτικές ολιστικές ή συμπληρωματικές (ανάλογα με το είδος) θεραπείες είναι μια καλή λύση, που μπορεί να μας ανακουφίσει από πολλά προβλήματα. Κυρίως χαλαρώνοντας και ηρεμώντας τον οργανισμό. Ο γιατρός (συμβατικός ή ομοιοπαθητικός), πάντως, είναι αυτός που πρέπει να κάνει τη διάγνωση για την πάθηση και στη συνέχεια είναι στο χέρι μας να συνδυάσουμε φυσικές μεθόδους που μας ταιριάζουν και μας βοηθούν 

Ομοιοπαθητική

Στομαχικά προβλήματα έχουν συνήθως οι αγχώδεις άνθρωποι, υποστηρίζει η ομοιοπαθητική. Και αυτό επειδή το πεπτικό σύστημα συνδέεται στενά με το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο είναι εκείνο που έχει σχέση με το στρες. Οταν λοιπόν έχουμε άγχος, υπερλειτουργεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, μας δημιουργεί ανισορροπία, η οποία και επηρεάζει κατευθείαν το στομάχι και το έντερο.

Η ομοιοπαθητική, ως ολιστική Ιατρική, μελετά πάντα το σύνολο των αιτίων που δημιουργούν μία πάθηση. Ετσι, ξεκινά εξετάζοντας την κληρονομική προδιάθεση, έπειτα την ιδιοσυγκρασία και το χαρακτήρα του ατόμου και, τέλος, τους ειδικούς παράγοντες που πυροδοτούν το πρόβλημα. Σε όλα αυ τά προστίθεται η ζωτική δύναμη του οργανισμού, η ενεργειακή του κατάσταση, το πόσο δηλαδή οι «μπαταρίες» του είναι φορτισμένες ή όχι.

Εδώ εντοπίζεται ο τρόπος που δρα το ομοιοπαθητικό φάρμακο. Σκοπός του είναι να φορτίσει τις «μπαταρίες» του οργανισμού. Οταν ο ενεργειακός μηχανισμός φορτιστεί, τότε κινητοποιούνται και οι ψυχικοί και οι σωματικοί μηχανισμοί άμυνας και θεραπεύεται το πρόβλημα.

Σε τελική ανάλυση, υποστηρίζει η ομοιοπαθητική, είναι προφανές ότι, όταν υποφέρουμε από στομαχικά προβλήματα, δεν πάσχει το στομάχι, αλλά πάσχουμε πρωταρχικά εμείς ως ψυχοσωματικό σύνολο και λόγω αυτής της πρωταρχικής διαταραχής έχουμε συμπτώματα και στο στομάχι, ένα περιφερειακό όργανο. Θα πρέπει επομένως να μην επικεντρωθούμε μόνο στη θεραπεία του στομάχου, αλλά να αντιμετωπίσουμε και όλους τους άλλους παράγοντες, όπως π.χ. την κληρονομικότητα, την ψυχολογική κατάσταση και τη διατροφή.

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο δρα πολυεπίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι το σωματικό, δηλαδή θεραπεύει άμεσα τα συμπτώματα της ασθένειας. Το δεύτερο επίπεδο είναι ότι μειώνει σταδιακά, μετά από κάποιο διάστημα θεραπείας, τη σωματική επίδραση στο πεπτικό σύστημα. Το τρίτο είναι το ψυχικό, όπου δρα άμεσα, βοηθώντας το άτομο να ανέβει ψυχολογικά. Εξισορροπώντας μάλιστα και την ιδιοσυγκρασία του, το βοηθάει να αντιμετωπίζει όλες τις καταστάσεις πιο ψύχραιμα.

Σε συνήθεις παθήσεις του πεπτικού, όπως η γαστρίτιδα, το έλκος, η κολίτιδα, η δυσκοιλιότητα, η ομοιοπαθητική έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Στις οξείες περιπτώσεις, το ομοιοπαθητικό φάρμακο δρα άμεσα σε μερικά λεπτά ή λίγες ώρες. Στις χρόνιες περιπτώσεις, δρα μέσα στις πρώτες ημέρες, το πολύ τις πρώτες 1 - 2 εβδομάδες. Τότε αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα. Για να ολοκληρωθεί μια θεραπεία, ανάλογα με τη βαρύτητα της ασθένειας, θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα, συνήθως από 2 - 3 μήνες έως 1 χρόνος. Αν μια κατάσταση είναι πολύ σοβαρή ή χρόνια, θα βελτιωθεί μεν από τον πρώτο μήνα, αλλά για να μειωθεί και η προδιάθεση, ώστε να υπάρχει μόνιμο αποτέλεσμα, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Ρεφλεξολογία

Η ρεφλεξολογία δεν επικεντρώνεται μόνο στο σωματικό πρόβλημα, αλλά αναζητά και την αιτία που το δημίουργησε, η οποία μπορεί να είναι ένα συναίσθημα, μια σκέψη. Γι' αυτό, μια στομαχική πάθηση έχει πολλές παραμέτρους. Καθώς η ρεφλεξολογία λειτουργεί με πιέσεις, μαλάσσει το αντανακλαστικό σημείο του οργάνου που πάσχει και κατευνάζει τον πόνο. Η περιοχή του στομάχου ανταποκρίνεται άμεσα στη ρεφλεξολογία. Αν το πρόβλημα δεν είναι χρόνιο, ανακουφίζεται από την πρώτη συνεδρία. Οταν είναι χρόνιο, συστήνεται κατ' αρχάς επίσκεψη στον γιατρό και εξετάσεις για να διαγνωστεί η ασθένεια. Από εκεί και έπειτα, παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή γίνονται εβδομαδιαίες συνεδρίες για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο. Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 50 - 60 λεπτά. Συνήθως χρειάζονται δέκα, για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα, και συνεχίζονται ανάλογα με την πάθηση.

Για να εφαρμόσουμε τις πιέσεις της ρεφλεξολογίας, πρέπει να βρούμε το αντανακλαστικό σημείο, το οποίο και πονάει όταν το πιέζουμε. Το σημείο του στομάχου βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του σώματος, δηλαδή μπορούμε να το εντο πίσουμε στο αριστερό πόδι, στο αντίστοιχο χέρι ή αυτί, αλλά και στο πρόσωπο. Στο πέλμα, το σημείο είναι στο ανώτερο τμήμα της καμάρας, σε απόσταση περίπου δύο δάχτυλα κάτω από το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Για να βρούμε το σημείο στο χέρι, διπλώνουμε τον δείκτη και τον μέσο όσο πιο μακριά γίνεται. Από εκεί που συναντούν τη βάση του αντίχειρα μέχρι τη βάση του δείκτη είναι η περιοχή που μαλάσσουμε για ανακούφιση από τη δυσπεψία. Για τις καούρες μπορούμε να βρούμε ένα σημείο στο αυτί. Αν ξεκινήσουμε από την άκρη του λοβού και περάσουμε τον χοντρό (που αντιστοιχεί στο διάφραγμα), φτάνουμε στην κοιλότητα που είναι το σημείο του στομάχου. Τρίβουμε με απαλές μαλάξεις αυτή την περιοχή.

Για προβλήματα στο στομάχι και στον πεπτικό σωλήνα, κυρίως όταν σχετίζονται με νεύρωση και στρες, πολύ ευεργετικό είναι ένα ζεστό ποδόλουτρο το βράδυ, πριν κοιμηθούμε. Ρίχνουμε ζεστό (όχι καυτό) νερό σε έναν κουβά (όχι σε λεκάνη) και βάζουμε μέσα τα πόδια μέχρι να αρχίσει να κρυώνει το νερό. Το καλοκαίρι μπορεί να γίνει το ίδιο με κρύο νερό. Με αυτό τον τρόπο ηρεμούν τα νεύρα των ποδιών και όλο το σύστημα.

Γιόγκα

Το στρες και το άγχος έχουν άμεση σχέση με το γαστρικό σύστημα, γι' αυτό και η γιόγκα βοηθά το σώμα να χαλαρώσει. Και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, όταν κάποιος αρχίσει να χαλαρώνει, έχει ήδη κάνει το 50% της θεραπείας. Η γιόγκα ανακουφίζει από όλα τα στομαχικά προβλήματα. Πρόκειται για ολιστική αντιμετώπιση που θεραπεύει την αιτία και όχι το σύμπτωμα. Οπως υποστηρίζει, πρώτα αρρωσταίνει το ενεργειακό μας σώμα και μετά εκδηλώνονται οι ασθένειες στο φυσικό μας σώμα. Ακριβώς γι' αυτό, οι ασκήσεις της γιόγκα έχουν σκοπό να ξεμπλοκάρουν τα κανάλια ενέργειας του οργανισμού. Η χαλάρωση που προσφέρει, αλλά και η διαφορετική ματιά που ανοίγει στην καθημερινότητα μας, είναι τα πρώτα πλεονεκτήματα της. Παράλληλα, περιλαμβάνει πολλές ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν. Οποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μάθει ακόμα και σε ιδιαίτερα μαθήματα (αν δεν προτιμά τα ομαδικά) μια σειρά ασκήσεων που θα μπορεί να κάνει μόνος του στο σπίτι. Κάθε μάθημα διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα.

Αρωματοθεραπεία

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται αραιωμένα σε λάδι βάσης, σε συγκεκριμένες αναλογίες. Με το μείγμα λαδιού - αιθέριου ελαίου γίνεται μασάζ σε όλο το σώμα ή στο πάσχον σημείο, ανάλογα με την περίπτωση. Τα αιθέρια έλαια περνούν από το δέρμα στην κυκλοφορία του αίματος σε μόνο λίγα λεπτά και έτσι θεραπεύουν. Λήψη από του στόματος συστήνουμε μόνο για τα αντίστοιχα βότανα.

Τα αιθέρια έλαια που βοηθούν το πεπτικό σύστημα (αραιωμένα σε λάδι βάσης) είναι:

 1. Αγγελική για στομαχικά έλκη, νευρική ανορεξία, τυμπανισμό.
 2. Γλυκάνισος για τυμπανισμό, νευρική δυσπεψία.
 3. Κάρδαμο για την πέψη.
 4. Τζίντζερ για διάρροια, δυσκοιλιότητα.
 5. Βασιλικός για γαστρεντερίτιδα, μολύνσεις των εντέρων.
 6. Λουίζα για δυσπεψία, τροφική δηλητηρίαση, στομαχικές κράμπες, φουσκώματα.
 7. Λεβάντα για τυμπανισμό, δυσπεψία, ναυτία, γαστρεντερίτιδα.
 8. Μαντζουράνα για τη δυσκοιλιότητα.
 9. Μανταρίνι για δυσπεψία, τυμπανισμό, πόνους στομάχου.
 10. Μάραθος για δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, τυμπανισμό.
 11. Μέντα για διάρροια, τυμπανισμό, δυσπεψία.
 12. Μοσχοκάρυδο για διάρροια, δυσπεψία.
 13. Μυρτιά για τη σπαστική εντεροκολίτιδα.
 14. Μύρο για διάρροια, τυμπανισμό.
 15. Δεντρολίβανο για κολίτιδες, δυσκοιλιότητα, διάρροια, τυμπανισμό, γαστρεντερίτιδα, πόνους στομάχου.
 16. Εστραγκόν για τυμπανισμό, δυσπεψία.

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΜΕΙΓΜΑΤΑ

Πόνοι στομάχου

 • 30ml αμυγδαλέλαιο.
 • 5 σταγ. αιθέριο έλαιο εστραγκόν.
 • 5 σταγ. αιθέριο έλαιο μάραθου.
 • 5 σταγ. αιθέριο έλαιο μέντας.

Γαστρεντερίτιδα

 • 30 ml λάδι καλέντουλας.
 • 5 σταγ. αιθέριο έλαιο νιαούλι.
 • 5 σταγ. αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου.
 • 5 σταγ. αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου.
 • 2 σταγ. αιθέριο έλαιο πεύκου.

Δυσκοιλιότητα

(Μασάζ μόνο στην κοιλιά)

 • 30ml αμυγδαλέλαιο.
 • 7 σταγ. αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού.
 • 7 σταγ. αιθέριο έλαιο μανταρινιού.
 • 4 σταγ. αιθέριο έλαιο μέντας.

Διάρροια

 • 30ml αμυγδαλέλαιο.
 • 4 σταγ. αιθέριο έλαιο άρκευθου.
 • 5 σταγ. αιθέριο έλαιο γερανιού.
 • 5 σταγ. αιθέριο έλαιο μύρου.
 • 2 σταγ. αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδου.

INFO

Ευχαριστούμε τους ειδικούς:

 • Μαρία Μουχταρίδου, δασκάλα γιόγκα (www.yogastudiohealth.gr).
 • Άθω Όθωνος, γιατρό που εξασκεί την ομοιοπαθητική Ιατρική (www.homeomed.gr).
 • Σπύρο Δημητράκουλα, ειδικό νευρορεφλεξολόγο, μέλος του Σωματείου Ελλήνω Ρεφλεξολόγων (http://spiroseflexologia.blogspot.com)
 • Θεολογία Χριστοπούλου, ρεφλεξολόγο, μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων, υπεύθυνη του τμήματος Ρεφλεξολογίας της «Σύνθεσης» (www.e-synthesis.gr.
 • Μαρία Σαρίδου, αρωματοθεραπεύτρια (http://fysikaproionta.blogspot.com/).

 

 

Της Τούσας Ζάππα
K-Life, Εφημερίδα Καθημερινή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.