Web
Analytics
Ροδόχρους ακμή: Αντιμετωπίστε τη με φυσικούς τρόπους - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ροδόχρους ακμή: Αντιμετωπίστε τη με φυσικούς τρόπους

Η ροδόχρους ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος που επηρεάζει περίπου το 5 έως 10 τοις εκατό του πληθυσμού.1 Κυρίως εμφανίζεται στο πρόσωπο και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, ειδικά στη μύτη και στα μάγουλα, ευρυαγγείες (ορατά σπασμένα αιμοφόρα αγγεία), ξηρό, τραχύ δέρμα με κνησμό, βλατίδες και κύστεις στο δέρμα και προβλήματα στα μάτια, όπως ξηρότητα, φαγούρα και πρησμένα μάτια. Οι συνηθισμένες θεραπείες είναι συνταγογραφούμενες κρέμες για τοπική χρήση, όπως τοπικά στεροειδή και από του στόματος αντιβιοτικά, που συχνά όμως έχουν σημαντικές παρενέργειες. Τα στεροειδή, για παράδειγμα, μπορούν να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ τα από του στόματος αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν διάρροια, μυκητιάσεις και βακτηριακή αντοχή.2

Η έρευνα για φυσικές εναλλακτικές για τη ροδόχρου ακμή δεν είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, αλλά υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες και ολιστικές επιλογές που δείχνουν να είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση αυτής της δερματικής πάθησης.

Ποιες τροφές πυροδοτούν το πρόβλημα;

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά πιστεύεται ότι πυροδοτούν εξάρσεις ροδόχρου ακμής. Σε μια έρευνα με τη συμμετοχή περισσότερων από 400 ασθενών, το 78% είχαν αλλάξει τη διατροφή τους λόγω ροδόχρου ακμής και το 95% αυτής της ομάδας ανέφεραν επακόλουθη μείωση των φλεγμονών.3

Οι πιο συνηθισμένοι υπαίτιοι τέτοιων δερματικών διαταραχών είναι, μεταξύ άλλων, ο ζεστός καφές και το τσάι, το αλκοόλ, κάποια μπαχαρικά, η καυτερή σάλτσα, το πιπέρι καγιέν και τροφές που περιέχουν κινναμαλδεΰδη όπως η ντομάτα, η σοκολάτα και τα εσπεριδοειδή.4 Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφών για να ανακαλύψετε εάν κάποιες τροφές συνδέονται με έξαρση των συμπτωμάτων σας και, στη συνέχεια, δείτε εάν βοηθά στην εξάλειψή τους. Συνιστάται επίσης η συνεργασία με έναν έμπειρο επαγγελματία για τον εντοπισμό τυχόν τροφικών αλλεργιών.

Θεραπεύστε το έντερό σας

Η ροδόχρου ακμή έχει συσχετιστεί με διάφορες γαστρεντερικές παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η κοιλιοκάκη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και το σύνδρομο βακτηριακής υπερανάπτυξης του λεπτού εντέρου.5 Έτσι, η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων του εντέρου πολλές φορές έχει θετικό αποτέλεσμα στην βελτίωση της κατάστασης του δέρματός σας. Μάλιστα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία της βακτηριακής υπερανάπτυξης του εντέρου οδήγησε στην ύφεση της ροδόχρου ακμής και στις 40 περιπτώσεις που περιλαμβάνονταν στη μελέτη.6

Ένας πολύ γενικός τρόπος για την προώθηση της καλής υγείας του εντέρου είναι να ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε πρεβιοτικές τροφές όπως μήλα, σπαράγγια, σκόρδο, κρεμμύδια και λιναρόσπορο, καθώς και προβιοτικές τροφές όπως γιαούρτι, κεφίρ, miso, kimchi και ξινολάχανο (sauerkraut).

Εφαρμόστε τοπικά μέλι kanuka

Σύμφωνα με μελέτη, μια φυσική τοπική θεραπεία που αποτελείται από 90% μέλι kanuka φαρμακευτικής ποιότητας από τη Νέα Ζηλανδία και 10% γλυκερίνη βελτίωσε σημαντικά τη ροδόχρου ακμή μετά από δύο μήνες σε σύγκριση με μία κρέμα ελέγχου.7

Η συγκεκριμένη φυσική παρασκευή πωλείται ως Honevo Rosacea, και πρόκειται για μία μάσκα θεραπείας που εφαρμόζεται στο δέρμα δύο φορές την ημέρα για 30 έως 60 λεπτά. Μπορείτε ωστόσο να πάρετε λίγο μέλι kanuka ή κάποιο άλλο αντίστοιχο μέλι φαρμακευτικής ποιότητας και γλυκερίνη και να δοκιμάσετε να φτιάξετε τη δική σας θεραπευτική μάσκα προσώπου.

Δοκιμάστε νιασιναμίδη

Μια μορφή βιταμίνης Β3 που βρίσκεται στο κρέας, το ψάρι και το σιτάρι, γνωστή ως νικοτιναμίδη ή νιασιναμίδη φαίνεται να αποτελεί μία αποτελεσματική τοπική θεραπεία για τη ροδόχρου ακμή.2 Μια ενυδατική κρέμα που περιέχει νιασιναμίδη βελτίωσε τον δερματικό φραγμό και την ενυδάτωση στο πρόσωπο σε μία μελέτη ασθενών με ροδόχρου ακμή,8 και σε μια άλλη αναφέρθηκε βελτίωση με την εφαρμογή ενός τζελ που περιέχει μεταβολίτη νικοτιναμίδης.9

Η συμβολή των Ωμέγα-3

Εάν πάσχετε από ξηροφθαλμία, ένα κοινό σύμπτωμα της ροδόχρου ακμής, ένα συμπλήρωμα διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσε να βοηθήσει. Σε μία δοκιμή, στους ασθενείς με ροδόχρου ακμή που έπασχαν από ξηροφθαλμία δόθηκαν τυχαία είτε συμπληρώματα ωμέγα-3 είτε εικονικό φάρμακο για έξι μήνες. Εκείνοι στην ομάδα των ωμέγα-3 είδαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματά τους, που περιελάμβαναν θολή όραση, κούραση των ματιών και ερυθρότητα.10

Μειώστε το στρες

Το ψυχολογικό στρες είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στις δερματικές παθήσεις, συμπερι λαμβανομένης της ροδόχρου ακμής.11 Η μείωση του στρες μέσω τεχνικών όπως ο διαλογισμός και το τάι τσι, ίσως δράσει βοηθητικά στη βελτίωση της κατάστασης.

Φροντίστε για τη σωστή περιποίηση της επιδερμίδας σας

Ορισμένες συνήθειες περιποίησης του δέρματος έχουν συνδεθεί με τη ροδόχρου ακμή, όπως η χρήση αφρού καθαρισμού, ο καθαρισμός του δέρματος δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα, η χρήση μακιγιάζ περισσότερες από έξι φορές την εβδομάδα, η χρήση προϊόντων ινστιτούτων αισθητικής και η χρήση εργαλείων καθαρισμού στο δέρμα περισσότερες από τέσσερις φορές μια εβδομάδα.12

Πολλά καλλυντικά, ειδικά τα αφρώδη καθαριστικά, περιέχουν σκληρά συστατικά όπως το sodium lauryl sulfate που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να απομακρύνει την υγρασία,13 έτσι θα μπορούσαν να είναι τα ίδια τα προϊόντα και όχι οι συνήθειες που πιθανώς παίζουν ρόλο στη ροδόχρου ακμή. Επομένως, είναι ίσως καλύτερο να αποφύγετε τον υπερβολικό καθαρισμό του δέρματός σας και τη χρήση σκληρών απολεπιστικών ή εργαλείων καθαρισμού του δέρματος, όπως οι περιστρεφόμενες βούρτσες προσώπου. Επίσης, προσπαθήστε να μένετε κάποιες μέρες χωρίς μακιγιάζ, όσο πιο συχνά μπορείτε. Η χρήση αντηλιακού όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους φαίνεται να είναι χρήσιμη για τη ροδόχρου ακμή, αν και, πάλι, πρέπει να προσέξετε να μην περιέχουν ερεθιστικά συστατικά. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε καλλυντικά φιλικά προς τα δέρματα με ροδόχρου ακμή.

Η δράση του ψευδάργυρου

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι ο ψευδάργυρος ήταν αποτελεσματικός για τη ροδόχρου ακμή,14 ωστόσο μια άλλη δεν διαπίστωσε καμία διαφορά μεταξύ της ομάδας που λάμβανε ψευδάργυρο και της ομάδας που λάμβανε εικονικό φάρμακο.15

Καθώς η θεραπεία φαίνεται να είναι ασφαλής (δεν υπήρχαν παρενέργειες εκτός από ήπια κοιλιακή διαταραχή σε ελάχιστους ασθενείς στην πρώτη δοκιμή), αξίζει να δοκιμάσετε για 3 μήνες να δείτε αν κάνει τη διαφορά στην ροδόχρου ακμή σας.

Δεδομένου ότι η δοσολογία που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές ήταν αρκετά υψηλή, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να προσδιορίσετε την ιδανική δόση για εσάς και βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε επίσης ένα συμπλήρωμα χαλκού για να αποφύγετε μια πιθανή ανεπάρκεια.

Προτεινόμενη δοσολογία: η δοκιμή που είχε επιτυχημένο αποτέλεσμα, χρησιμοποίησε μια δόση 100 mg θειικού ψευδαργύρου τρεις φορές την ημέρα.

Βότανα με ευεργετική δράση

Η ροδόχρους ακμή μπορεί να συνδεθεί με προβλήματα του νευρικού συστήματος, του ορμονικού συστήματος, του ήπατος ή των εντέρων. Η θεραπεία της περιλαμβάνει τη διενέργεια πλήρους ατομικής αξιολόγησης για να προσδιοριστεί η υποκείμενη αιτία και να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια των κατάλληλων βοτάνων και της σωστής διατροφής.

Γενικά, ο καθαρισμός μέσω των εντέρων είναι αποτελεσματικός καθώς βελτιώνει την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου, μια ανισορροπία, η οποία έχει συσχετιστεί με τη ροδόχρου ακμή.

Για τη σωστή λειτουργία του εντέρου συνιστάται η ακόλουθη θεραπεία:

  • Συνδυάστε ίσες ποσότητες βαμμάτων ιπποφαούς (Rhamnus cathartica, 1: 3) με μάραθο (Foeniculum vulgare, 1: 3).
  • Πάρτε 20 σταγόνες σε λίγο νερό το βράδυ για δύο έως τρεις ημέρες και στη συνέχεια επανεκτιμήστε την κατάσταση.
  • Πρέπει να υπάρχει αίσθηση πλήρους καθαρισμού με τουλάχιστον μία και έως τρεις κενώσεις του εντέρου την ημέρα.
  • Η δόση μπορεί να αυξηθεί εάν είναι απαραίτητο, λαμβάνοντας μία ή δύο επιπλέον δόσεις την ημέρα μετά τα γεύματα.

 

Συγγραφέας άρθρου: William Tyler, Φυσικοπαθητικός

 

Αναφορές

1. J Cosmet Dermatol, 2019; 18: 1686–92

2. Cutis, 2006; 77(1 Suppl): 11–6

3. Rosacea Review, Fall 2005. www.rosacea.org/rr/2005/fall/article_3.php

4. Dermatol Pract Concept, 2017; 7: 31–7

5. Adv Ther, 2021 Jan 28: doi: 10.1007/s12325-021-01624-x

6. J Am Acad Dermatol, 2016; 75: e113– 5

7. BMJ Open, 2015; 5: e007651

8. Cutis, 2005; 76: 135–41

9. Clin Exp Dermatol, 2005; 30: 632–5

10. Curr Eye Res, 2016; 41: 1274–1280

11 Rocz Akad Med Bialymst, 2005; 50 Suppl 1:49–53; Psychol Res Behav Manag, 2010; 3: 51–63

12. PLoS One, 2020; 15: e0231078; Arch Dermatol Res, 2020 Jun 27, doi: 10.1007/ s00403-020-02095-w

13. J Clin Aesthet Dermatol, 2011; 4: 31–49

14. Int J Dermatol, 2006; 45: 857–61

15. Int J Dermatol, 2012; 51: 459–62

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Holistic Life

Το περιοδικό Holistic Life ασχολείται συστηματικά -βάσει διεθνών επιστημονικών ερευνών που αφορούν τις συμπληρωματικές/εναλλακτικές θεραπείες- με τη μη συμβατική ιατρική, την ιπποκρατική ιατρική, τη διατροφή, τα νέα υγείας και διατροφής, τη βοτανοθεραπεία, την ανθρωποσοφία και την ποιότητα ζωής. 

Ιστότοπος: https://www.holisticlife.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.