Web
Analytics
Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ): Αντιμετωπίστε τον με φυσικές λύσεις - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ): Αντιμετωπίστε τον με φυσικές λύσεις

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (λύκος ή ΣΕΛ) είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιή ιστό και όργανα του σώματος.

Προκαλεί υψηλά επίπεδα επίμονης φλεγμονής, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά σχεδόν κάθε μέρος του σώματος, όπως καρδιά, αρθρώσεις, εγκέφαλο, νεφρά, πνεύμονες και ενδοκρινικούς αδένες.

Επειδή τα συμπτώματα του λύκου είναι παρόμοια με πολλές άλλες παθήσεις, όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς, η νόσος του Lyme και η ινομυαλγία, η διάγνωσή του μπορεί να είναι δύσκολη.

Ενώ μερικοί άνθρωποι με λύκο ζουν μια φυσιολογική, ευτυχισμένη ζωή, άλλοι ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρά συμπτώματα που μερικές φορές μπορεί να είναι εξουθενωτικά.

Αίτια

Ο λύκος είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που προκαλείται από διάφορους παράγοντες που προκαλούν το ανοσοποιητικό σύστημα να προσβάλλει εσφαλμένα τον υγιή ιστό του σώματος.

Η ακριβής αιτία του λύκου, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως από την ιατρική κοινότητα, αλλά οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η γενετική και ο τρόπος ζωής ενός ατόμου, διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην πρόκληση της φλεγμονής.

Οι πιθανές αιτίες του λύκου είναι αλλεργικές αντιδράσεις, ιοί, συναισθηματικό στρες, διαταραχές οιστρογόνων λόγω εγκυμοσύνης ή αντισύλληψη, ορμονικές ανισορροπίες, κακή πέψη και τοξικότητα μετάλλων.

Οι παράγοντες κινδύνου του λύκου είναι:

 • Γενετική προδιάθεση και οικογενειακό ιστορικό λύκου ή άλλων αυτοάνοσων διαταραχών
 • Γυναικείο φύλλο (το 90% όλων των ασθενών με λύκο είναι γυναίκες)
 • Ηλικίες 15-45 ετών. Οι γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία έχουν ποιο πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν λύκο
 • Αφροαμερικανοί, Ασιάτες ή ιθαγενείς Αμερικανοί αναπτύσσουν λύκο δύο έως τρεις φορές συχνότερα από ό, τι οι καυκάσιοι.
 • Κακή διατροφή και ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών
 • Προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου διαπερατού εντέρου (leaky gut)
 • Τροφικές αλλεργίες και ευαισθησίες
 • Τοξικότητα
 • Ιστορικό λοιμώξεων και άλλων αυτοάνοσων διαταραχών

Συμπτώματα

Ο λύκος προκαλεί συμπτώματα τόσο άμεσα (λόγω φλεγμονής) όσο και έμμεσα λόγω επιδείνωσης των επιπέδων στρες.

Για να γίνει η διάγνωση, γίνονται εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων, όπως τα αντί-dsDNA και αντιπυρηνικά αντισώματα.

Εάν υποφέρετε συχνά με μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα, τότε ο γιατρός μπορεί να σας διαγνώσει με λύκο.

Επιπλέον, όλοι οι ασθενείς με λύκο υποφέρουν ψυχολογικά και αντιμετωπίζουν συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης, απώλειας μνήμης και αϋπνίας, εν μέρει επειδή ο λύκος μπορεί να προκαλέσει νευρική βλάβη στο νωτιαίο μυελό και φλεγμονή του εγκεφάλου, αλλά επίσης επειδή η αντιμετώπιση του λύκου μπορεί να είναι πολύ δύσκολη.

Κοινά συμπτώματα

 • Πόνοι αρθρώσεων
 • Μυϊκοί πόνοι
 • Δυσκαμψία, οίδημα
 • Δύσπνοια και πόνους στο στήθος
 • Πονοκέφαλοι
 • Πυρετός
 • Δερματικά εξανθήματα και ηλιακά εγκαύματα
 • Κατάθλιψη και άγχος
 • Αυπνία
 • Θολή όραση και ξηροφθαλμία
 • Στοματικά έλκη και πληγές στη μύτη
 • Αναιμία και αδυναμία
 • Απώλεια μνήμης και σύγχυση
 • Επιπλοκές όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις, νεφρική βλάβη, πνευμονική βλάβη, λοιμώξεις, επιληπτικές κρίσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συμβατική θεραπεία

Ο λύκος αντιμετωπίζεται συνήθως από τους ρευματολόγους με συνδυασμό φαρμάκων και αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Οι φαρμακευτικές αγωγές για την αντιμετώπιση του λύκου είναι:

 • Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα: Όπως το κυκλοφωσφαμίδιο (Cytoxan®),  η μεθοτρεξάτη (Rheumatrex®) και η μπελιμουμάμπη/belimumab (Benlysta®). Χρησιμοποιούνται για να συμβάλλουν στον έλεγχο της φλεγμονής και του υπερδραστήριου ανοσοποιητικού συστήματος. Ενώ μπορεί να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή, μπορούν επίσης να προκαλέσουν πολλές σοβαρές παρενέργειες. Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις μολύνσεις και τους ιούς, ενώ θα μπορούσαν να αυξήσουν ακόμη και τον κίνδυνο για καρκίνο. Επιπλέον, προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως νεφρικά προβλήματα, προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, τριχόπτωση, ακανόνιστες περίοδοι, βλάβη των πνευμόνων, παγκρεατίτιδα, μια αλλεργική μορφή ηπατίτιδας και επιδείνωση της ευαισθησίας στον ήλιο.
 • Αντιρευματικό φάρμακο: Υδροξυχλωροκίνη (Plaquenil®), χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ελονοσίας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ορισμένων συμπτωμάτων του λύκου, της αρθρίτιδας κατά την παιδική ηλικία και άλλων αυτοάνοσων ασθενειών.
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα(ΜΣΑΦ): Χρησιμοποιούνται συχνά για το πόνο των αρθρώσεων, τους μυϊκούς πόνους και τους πονοκεφάλους. Τα ΜΣΑΦ μπορεί να είναι εθιστικά και να προκαλέσουν παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων της νεφρικής και ηπατικής βλάβης.
 • Στεροειδή: Όπως η πρεδνιζόνη και η υδροκορτιζόνη, που χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τη διόγκωση, τον πόνο, τα δερματικά εξανθήματα και τη φλεγμονή. Μπορούν να προκαλέσουν πολλές διαφορετικές παρενέργειες, όπως αύξηση βάρους, πρησμένο πρόσωπο, ορμονικές αλλαγές, ακμή, αυξημένο κίνδυνο οστικής απώλειας και αλλαγές στη διάθεση, όπως ευερεθιστότητα, ταραχή, αϋπνία ή κατάθλιψη.
 • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και αντιπηκτικά: Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία προβλημάτων της πήξης του αίματος και της αρτηριακής πίεσης. Οι παρενέργειες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή όπως αυξημένη αιμορραγία, χαμηλή αρτηριακή πίεση, αδυναμία και καρδιακά προβλήματα.
 • Συνθετικές ορμόνες και αντισυλληπτικά χάπια: Μερικές φορές χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση των ορμονών και για την καταπολέμηση των παρενεργειών άλλων φαρμάκων. Αυξάνουν τον κίνδυνο ενδομητρίωσης, τα προβλήματα πήξης του αίματος, το βάρος κ.α

Τροφές που επιδεινώνουν τον λύκο

Ορισμένες τροφές που προκαλούν λύκο και επιδεινώνουν τα συμπτώματά του είναι:

 • Γλουτένη: Η γλουτένη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και στα περισσότερα προϊόντα που περιέχουν αλεύρι. Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι συχνή επειδή πολλά άτομα δυσκολεύονται να την αφομοιώσουν σωστά. Αυτό μπορεί να αυξήσει το σύνδρομο διαρροής του εντέρου (leaky gut syndrome), τη φλεγμονή ή να προκαλέσει έξαρση του λύκου.
 • Trans λιπαρά και μερικές φορές κορεσμένα λίπη: Αυτά τα λίπη απαντώνται στο πρόχειρο φαγητό, στα τηγανητά και συσκευασμένα/επεξεργασμένα τρόφιμα και μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή και καρδιακά προβλήματα. Μερικά άτομα με λύκο δυσκολεύονται να μεταβολίσουν τα κορεσμένα λίπη και πρέπει να περιορίσουν το τυρί, το κόκκινο κρέας, τα κρεμώδη και συσκευασμένα τρόφιμα.
 • Πρόσθετη ζάχαρη: Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσει τον πόνο.
 • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: Επειδή ο λύκος μπορεί να βλάψει τα νεφρά (στην πραγματικότητα, η νεφρίτιδα του λύκου είναι ένας τύπος νεφρικής νόσου που προκαλείται από τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο) πρέπει να προσπαθήσετε να διατηρήσετε τα επίπεδα του νατρίου και του αλατιού χαμηλά για να αποτρέψετε την κατακράτηση υγρών,  την επιδείνωση του οιδήματος και τις ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών.
 • Αλκοόλ και υπερβολική καφεΐνη: Αυτά μπορεί να αυξήσουν το άγχος, να επιδεινώσουν τη φλεγμονή, να βλάψουν το ήπαρ, να αυξήσουν τον πόνο και να προκαλέσουν προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο κα την αφυδάτωση.
 • Ορισμένα όσπρια: Σπόροι και φύτρα άλφα άλφα, πράσινα φασόλια, φιστίκια, φρέσκος αρακάς και φασόλια σόγιας περιέχουν μια ουσία που έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί έξαρση του λύκου σε μερικούς ασθενείς (αν και όχι σε όλους). Οι αρνητικές αντιδράσεις σε ορισμένους ασθενείς πιστεύεται ότι προκαλούνται από το αμινοξύ L-canavanine.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε το κάπνισμα και τα ψυχοδραστικά φάρμακα που «ανεβάζουν» την διάθεση, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν σημαντικά τη βλάβη και τη φλεγμονή των πνευμόνων, οδηγώντας σε επιπλοκές, όπως οι λοιμώξεις.

Φυσικές θεραπείες

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Λύκου στην Αμερική και το Ινστιτούτο Ερευνών του Λύκου (LRI), οι άνθρωποι στρέφονται σε πολλές φυσικές θεραπείες και εναλλακτικά φάρμακα για να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους.

Οι καλύτερες θεραπείες, σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει για τον λύκο, είναι η ομοιοπαθητική, τα βότανα, η χειροπρακτική, η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (όπως ο βελονισμός και το ται τσι/tai chi), η αγιουρβέδα, η γιόγκα, η φυσιοπαθητική, το μασάζ, ο διαλογισμός και η προσευχή/πνευματικότητα.

Παρακάτω αναφέρονται μερικές από τις οι αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του λύκου.

Αντιφλεγμονώδης διατροφή για την θεραπεία του εντέρου

Οι  έρευνες δείχνουν ότι μια υγιεινή διατροφή χωρίς την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση του λύκου επειδή βοηθά στον έλεγχο της φλεγμονής που προέρχεται από την κακή υγεία του εντέρου, μειώνει τον κίνδυνο για επιπλοκές όπως οι καρδιακές παθήσεις, βοηθά στην βελτίωση της ενέργειας και μειώνει τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Οι καλύτερες τροφές για τον λύκο είναι:

 • Οργανικές μη επεξεργασμένες τροφές: Για την αποφυγή συνθετικών πρόσθετων, τοξινών ή φυτοφαρμάκων.
 • Ανεπεξέργαστα λαχανικά: προωθούν έναν αλκαλικό οργανισμό, μειώνουν την φλεγμονή και βελτιώνουν την πέψη.
 • Ψάρια ανοικτής θαλάσσης: παρέχουν στον οργανισμό ωμέγα-3 λιπαρά, που συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής, στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και στην εμφάνιση του πόνου. Πηγές ωμέγα-3 είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγγα, το σκουμπρί, ο τόνος και η ιππόγλωσσα.
 • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (λαχανικά και φρούτα): όπως  φυλλώδη πράσινα λαχανικά, σκόρδο, κρεμμύδια, σπαράγγια, αβοκάντο και μούρα. Αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, σελήνιο, μαγνήσιο και κάλιο, που βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των ελεύθερων ριζών, στην αποκατάσταση πιθανών βλαβών στις αρθρώσεις και στη μείωση της κόπωσης.
 • Ζωμός από κόκκαλα: μπορεί να μειώσει την φλεγμονή και τα αυτοάνοσα συμπτώματα του λύκου. Καταναλώστε οκτώ έως 16 ουγκιές (450 γρ)  ζωμού καθημερινά.

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να μετριάσουν τον ερεθισμό και την ξηρότητα του δέρματος, που συχνά συνδέονται με τον λύκο. Τα τρόφιμα που βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος, ως εσωτερική θεραπεία, είναι:

 • Αβοκάντο
 • Ξηροί καρποί και σπόροι όπως chia, λιναρόσπορος, καρύδια και αμύγδαλα (επίσης εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και ωμέγα-3)
 • Λάδι καρύδας και ελαιόλαδο
 • Ψάρια ανοικτής θαλάσσης
 • Ακατέργαστο γάλα
 • Αγγούρια και πεπόνι
 • Πίνετε άφθονο νερό, τσάι βοτάνων και πράσινο τσάι.

Άσκηση

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of the Arthritis Health Professionals Association», η τακτική άσκηση είναι σημαντική για τη θεραπεία του λύκου.

Η άσκηση μειώνει το άγχος, βοηθά στην ποιότητα του ύπνου, κάνει την καρδιά και τους πνεύμονες πιο δυνατούς, δυναμώνει τα οστά, μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις, βελτιώνει την ευελιξία και το εύρος κίνησης και μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το National Institute of Physical Activity and Sport Science στην Ισπανία διαπίστωσε ότι «η σωματική άσκηση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, τη μείωση των μεταβολικών ανωμαλιών και της κόπωσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε άτομα με λύκο».

Επειδή ο λύκος μπορεί να προκαλέσει χρόνια κόπωση, ανισορροπίες ηλεκτρολυτών και αναιμία, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με αργούς ρυθμούς και να μην κουραστείτε υπερβολικά. Ξεκουραστείτε ενδιάμεσα στο πρόγραμμα της άσκησης και φάτε κάτι.

Οι δραστηριότητες που μπορούν να είναι επωφελείς για τα άτομα με λύκο διαρκούν περίπου 20-30 λεπτά και είναι: γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, αερόμπικ στο νερό, τάι τσι (tai chi), γιόγκα, ποδηλασία, πιλάτες ή χρήση ελλειπτικού μηχανήματος.

Μείωση του άγχους

Έρευνα δείχνει ότι το ψυχολογικό και συναισθηματικό στρες μπορεί να πυροδοτήσει τον λύκο (και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες) ή να προκαλέσει έξαρση του λύκου, καθώς αυξάνει τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις.

Ο λύκος μπορεί επίσης να είναι πολύ απρόβλεπτος και να προκαλέσει αλλαγές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, γεγονός που οδηγεί σε έντονη θλίψη και άγχος.

Πολλά άτομα έχουν βοηθηθεί από τον διαλογισμό, την γιόγκα και τον βελονισμό, καθώς επιδρούν στο σώμα και το μυαλό. Άλλοι τρόποι διαχείρισης του άγχους είναι να περνάτε χρόνο στην φύση, οι τεχνικές αναπνοής, η άσκηση, η προσευχή, το διάβασμα, να συμμετέχετε σε μια ομάδα υποστήριξης, να βλέπετε έναν θεραπευτή και να χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια για το άγχος.

Καλή ποιότητα ύπνου και ξεκούραση

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο International Journal for Clinical Rheumatology έχουν δείξει ότι το 53% με 80% των ασθενών με λύκο έχουν αναφέρει την κόπωση ως ένα από τα κύρια συμπτώματά τους.

Επειδή η κόπωση δυσκολεύει τα περισσότερα άτομα με λύκο, πρέπει να λάβετε μέτρα ώστε να έχετε ποιοτικό ύπνο κάθε βράδυ και να ξεκουράζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα περισσότερα άτομα με λύκο χρειάζονται να κοιμούνται τουλάχιστον οκτώ έως εννέα ώρες κάθε βράδυ, και μερικά άλλα κοιμούνται  λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρήσουν την ενέργειά τους. Ένα πρόβλημα είναι ότι η αϋπνία μπορεί να είναι μια παρενέργεια του λύκου, μερικές φορές λόγω των αυξημένων επιπέδων άγχους, αλλά και λόγω του υπερβολικού ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συμβουλές για τη μείωση και την αντιμετώπιση της κόπωσης που προκαλείται από τον λύκο:

 • Προσπαθήστε να κοιμηθείτε πριν από τις 10 μ.μ. κάθε βράδυ
 • Κρατήστε σταθερό το πρόγραμμα ύπνου/αφύπνισης για να ρυθμίσετε τον κιρκαδικό σας ρυθμό και να κοιμηθείτε πιο εύκολα
 • Κοιμηθείτε σε ένα δροσερό, σκοτεινό δωμάτιο και αποφύγετε τα τεχνητά φώτα από ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μία έως δύο ώρες πριν κοιμηθείτε.
 • Πριν σηκωθείτε το πρωί, μείνετε ακίνητοι και αναπνεύστε 10-15 λεπτά, προκειμένου να ξυπνήσετε με ηρεμία
 • Καθημερινά να τρώτε ένα πλούσιο πρωινό για να σας δώσει ενέργεια
 • Περιορίστε ή εξαλείψτε τα ροφήματα με καφεΐνη
 • Κάντε κάτι ενεργό το πρωί για να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό
 • Φτιάξτε το καθημερινό σας πρόγραμμα και απολαύστε μικρά διαλλείματα, ώστε να είστε οργανωμένοι και ήρεμοι.

Θεραπεία και προστασία του ευαίσθητου δέρματος

Ο δερματικός ερυθηματώδης λύκος (ή δισκοειδής λύκος) είναι ένας τύπος λύκου που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δερματολογικών συμπτωμάτων. Μελέτες δείχνουν ότι έως και το 90 % των ατόμων με λύκο αναπτύσσουν εξανθήματα και βλάβες στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένου ενός εξανθήματος σε σχήμα πεταλούδας που καλύπτει τα μάγουλα και τη μύτη.

Είναι πιθανό να αναπτύξετε δερματικές βλάβες, κόκκινο δέρμα, φαγούρα, πολύ υψηλό επίπεδο ευαισθησίας στο φως του ήλιου (φωτοευαισθησία) και απολέπιση.

Στην περίπτωση των δερματικών βλαβών, οι ασθενείς μπορεί να διαπιστώσουν ότι όταν μια  βλάβη ή ένα μπάλωμα στο δέρμα εξαφανίζονται, αρχίζει να σχηματίζονται πλάκες που καλύπτονται από λέπια, συνήθως την ίδια στιγμή που συμπτώματα όπως κόπωση και πόνος στις αρθρώσεις αυξάνονται.

Τα δερματικά εξανθήματα που σχετίζονται με τον λύκο προκαλούνται από μια υποκείμενη φλεγμονώδη απόκριση. Είναι σημαντικό να προστατεύσετε το ευαίσθητο δέρμα από ερεθιστικές ουσίες και τον ήλιο εάν το δέρμα εμφανίζει εξανθήματα, κνίδωση ή ερυθρότητα. Ορισμένα χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης ή προϊόντα ομορφιάς (όπως λοσιόν, απορρυπαντικά και μακιγιάζ) μπορούν να επιδεινώσουν τη φλεγμονή, την ξηρότητα και τον κνησμό στο δέρμα.

Συμβουλές για τη θεραπεία και την προστασία του ευαίσθητου δέρματος που προκαλείται από τον λύκο είναι:

 • Αποφύγετε το ηλιακό φως κατά τις ώρες αιχμής της ημέρας, ειδικά 9-3 μ.μ
 • Φορέστε μη τοξικό αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 50 ή μεγαλύτερο
 • Φορέστε γυαλιά ηλίου και καπέλο
 • Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά σας για να διατηρήσετε την υγρασία του δέρματος σας
 • Χρησιμοποιείστε βιολογικά προϊόντα οικιακής χρήσης και ομορφιάς που περιέχουν φυσικά συστατικά όπως έλαιο καρύδας, έλαιο jojoba, βούτυρο καριτέ και αιθέρια έλαια.
 • Κάντε ντους με χλιαρό και όχι πολύ ζεστό νερό
 • Κάντε μπάνιο με κολλοειδής σκόνη βρώμης για επιπλέον υγρασία και αμέσως μετά εφαρμόστε έλαια στο δέρμα
 • Ψεκάστε το ξηρό δέρμα με μεταλλικό νερό κατά την διάρκεια της ημέρας.
 • Καταναλώστε βιταμίνη Ε
 • Αποφύγετε τη χρήση αντιιδρωτικών, αρωμάτων, λοσιόν και μακιγιάζ που περιέχουν χημικά.

Συμπληρώματα διατροφής

Τα συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ελλείψεων θρεπτικών ουσιών και της φλεγμονής είναι:

 • Ιχθυέλαιο (ωμέγα 3, 2000 mg ημερησίως): Τα EPA και DHA στο ιχθυέλαιο είναι σημαντικά για τη μείωση της φλεγμονής. Μια μελέτη του 2016 σε θηλυκά ποντίκια διαπίστωσε ότι η κατανάλωση DHA σταμάτησε κατά 96%, τα συμπτώματα του λύκου που προκλήθηκαν από το κρυσταλλικό πυρίτιο
 • DHEA (200 mg ημερησίως): μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων αλλά καλύτερα να λαμβάνεται υπό την επίβλεψη γιατρού
 • Βιταμίνη D3 (2.000–5.000 IU καθημερινά): μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της κατάθλιψης/του άγχους. Επίσης, σε συνδυασμό με το ασβέστιο βοηθάει στην ορμονική ισορροπία και την υγεία των οστών
 • MSM (2.000-8.000 mg ημερησίως): ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα πεπτικά συμπτώματα
 • Πράσινη υπερτροφή: περιέχει αντιοξειδωτικά και χλωρέλλα (chlorella) ή σπιρουλίνα. Αλκαλοποιεί και εφοδιάζει με ηλεκτρολύτες/ θρεπτικά συστατικά τον οργανισμό, ενισχύει τις λειτουργίες του συκωτιού και των νεφρών
 • Κουρκούμη ή κουρκουμάς (turmeric): λειτουργεί παρόμοια με τα στεροειδή φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της φλεγμονής και του πόνου.

Φυσική αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής

 • Αιθέρια έλαια και αρωματοθεραπεία: Τα αιθέρια έλαια που ενδείκνυνται για τον λύκο είναι το αιθέριο έλαιο λιβανιού (frankincense, αποτελεσματικό στη μείωση της φλεγμονής, καταναλώστε τρεις σταγόνες, τρεις φορές την ημέρα σε νερό, σε μέλι ή σε μορφή κάψουλας), έλαιο ελίχρυσου (helichrysum, ενισχύει το νευρικό σύστημα και μπορεί να συμβάλλει στην αντιστροφή αυτοάνοσων αντιδράσεων, καταναλώστε εσωτερικά ή εφαρμόστε στον λαιμό), έλαιο λεβάντας και γερανίου (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της φλεγμονής του δέρματος, προσθέστε τρεις σταγόνες σε έλαιο βάσης και απλώστε στο δέρμα) και το έλαιο τζίντζερ (χρησιμοποιείται για πεπτικά προβλήματα, λάβετε τρεις σταγόνες εσωτερικά δύο έως τρεις φορές την ημέρα).
 • Χειροπρακτική: μπορεί να συμβάλλει στη διόρθωση των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης, στη θεραπεία πονοκεφάλων και στη μείωση του πόνου στην πλάτη ή στις αρθρώσεις
 • Γιόγκα και διατάσεις: βελτιώνει την ευελιξία, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις και να βελτιώσει το εύρος κίνησης. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του John Hopkin η γιόγκα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των φλεγμονωδών μεσολαβητών, συμπεριλαμβανομένων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και της ιντερλευκίνης-6.
 • Αποτοξινωτικά λουτρά με άλατα empsom
 • Βελονισμός: αποτελεσματικός για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου
 • Μασάζ: μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του στρες, της μυϊκής δυσκαμψίας, του πόνου και του πρηξίματος
 • Διαλογισμός ενσυνειδητότητας: μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης, της χρόνιας έντασης ή πόνου.

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr με πληροφορίες από το Dr Axe

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.