Web
Analytics
Θεραπεύεστε τον πονόλαιμο σπίτι σας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Θεραπεύεστε τον πονόλαιμο σπίτι σας

Επιμέλεια άρθρου: Συντακτική ομάδα dromostherapeia.gr

 

Ο πονόλαιμος συνοδεύεται από πόνο, κνησμό ή ερεθισμένο λαιμό. Μπορεί να έχετε δυσκολία να καταπιείτε τρόφιμα και υγρά ή ακόμη και να μιλήσετε.

Μερικές από τις σημαντικότερες αιτίες του πονόλαιμου είναι:

 

 • ιογενείς, βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις
 • αλλεργική αντίδραση,
 • παράγοντες που ερεθίζουν τον λαιμό π.χ ρύπανση, κάπνισμα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ξηρός αέρας, υπερβολικά δυνατή φωνή

 

Ο πονόλαιμος ενώ είναι συχνό φαινόμενο, μπορεί να είναι επώδυνος και δυσάρεστος.

Παρακάτω υπάρχουν μερικοί φυσικοί τρόποι, που μπορείτε να καταπραΰνετε τον λαιμό, στο σπίτι σας.

 

Ξεκούραση

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός, για να ανακάμψετε από τον πονόλαιμο. Ένας καλός βραδινός ύπνος, βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια, που προκαλούν πόνο στο λαιμό. Το ίδιο ισχύει και για την φωνή. Μην μιλάτε, εκτός αν είναι απαραίτητο, μέχρι να αισθανθείτε το λαιμό σας καλύτερα.

 

Κόψτε το κάπνισμα

Εισπνέοντας το καπνό από τσιγάρα, πούρα ή πίπες, μπορείτε να προκαλέσετε ένα ξηρό, ερεθισμένο, με φλεγμονή λαιμό καθώς και βήχα, που επιδεινώνει την κατάσταση.

Οι χημικές ουσίες από τον καπνό ερεθίζουν τους ιστούς και η θερμότητα που παράγεται από το κάπνισμα οδηγεί επίσης σε πονόλαιμο.

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει πονόλαιμο, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να αποφεύγεται οποιονδήποτε καπνίζει αν σας ταλαιπωρεί ο λαιμός σας.

 

Υγρασία

Αυξάνοντας την υγρασία στον λαιμό, μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο. Ένας υγραντήρας μπορεί να κάνει θαύματα στον πονόλαιμο, καθώς προσθέτει υγρασία στον ξηρό αέρα.

Υγραντήρα είναι καλό να χρησιμοποιήσετε ακόμη και όταν τα μωρά και τα νήπια έχουν ξηρό πονόλαιμο, για να κρατήσετε τον λαιμό τους υγρό.  Αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει τον υγραντήρα και ανανεώνετε με φρέσκο νερό τακτικά, ώστε να μην γίνει γόνιμο έδαφος για τα περισσότερα βακτήρια.

 

Ζεστή κομπρέσα

Βάλτε μια ζεστή κομπρέσα στο λαιμό, ώστε να ανακουφίσετε τους πρησμένους  λεμφαδένες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστή θερμοφόρα ή μια πετσέτα που την έχετε βρέξει πρώτα με ζεστό νερό και την έχετε στύψει καλά.

 

Πίνετε άφθονα υγρά

Μείνετε ενυδατωμένοι! Όταν έχετε πονόλαιμο, πίνοντας άφθονα υγρά, θα κρατήσετε υγρές τις βλεννώδεις μεμβράνες και θα μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια και τις ερεθιστικές ουσίες, όπως τα αλλεργιογόνα. Επίσης ο οργανισμός μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά αλλά συμπτώματα του κρυολογήματος. Αν ο πονόλαιμος συνοδεύεται και από πυρετό, υπάρχει πιθανότητα να αφυδατωθείτε και πρέπει να αναπληρώνετε τα χαμένα υγρά. Τα ζεστά ροφήματα και οι σούπες, θα σας καταπραΰνουν τον λαιμό. Αποφύγετε αλκοόλ και καφεϊνούχα ποτά π.χ καφές, αναψυκτικά τύπου cola, επειδή μπορεί να σας αφυδατώσουν.

 

Κοτόσουπα

Η κοτόσουπα είναι μια παλιά και σπιτική θεραπεία για το κρυολόγημα, καθώς ανακουφίζει τον λαιμό. Αυτό οφείλεται στο νάτριο που περιέχει, καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επίσης η σούπα είναι πολύ θρεπτική και ο οργανισμός προσλαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. 

 

Μέλι

Το μέλι αν το αναμείξετε σε ζεστό τσάι ή το καταναλώσετε μόνο του, αποτελεί μία αποτελεσματική σπιτική θεραπεία για τον πονόλαιμο. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι το μέλι καταπραΰνει πιο αποτελεσματικά τον νυχτερινό βήχα από ότι τα κοινά αντιβηχικά.

 

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Υπάρχουν φάρμακα που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο, χωρίς συνταγή γιατρού, που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο και τον πυρετό (αν ο πονόλαιμος έχει προκληθεί από λοίμωξη).

Τέτοια φάρμακα είναι:

 

 1. αναλγητικά π.χ ακεταμινοφαίνη (Tylenol) ή
 2. μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) π.χ ιβουπροφαίνη (Advil ή Mortin), ναπροξένη (Aleve).

 

Προσοχή: Μην δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά, λόγω της σχέσης του με το σύνδρομο Reye’ s, μια διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη και θάνατο.

 

Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται για να αντιμετωπίσετε τον πονόλαιμο είναι να καθαρίσετε την μύτη σας. Θυμηθείτε ότι οι ρινικές και οι στοματικές κοιλότητες συνδέονται μεταξύ τους και επομένως αν μία περιοχή δεν είναι καλά, αυτό θα επηρεάσει και την άλλη. Αν χρησιμοποιήσετε αποσυμφορητικά όπως ψευδοεφεδρίνη και αλατούχο ρινικό σπρέι, αμέσως θα ανακουφίσετε τον πονόλαιμο καθώς και την αναπνοή.

 

Υπάρχουν επίσης παστίλιες (π.χ με μενθόλη, slippery elm, echinacea κ.α), σιρόπια, που ανακουφίζουν και καταπραΰνουν τον λαιμό.

 

Γαργάρες με αλατόνερο

Οι γαργάρες με αλατόνερο είναι μια παλιά αποτελεσματική λαϊκή θεραπεία για τον πονόλαιμο. Το αλατόνερο αφαιρεί την υγρασία από τους πρησμένους ιστούς, ανακουφίζοντας έτσι την φλεγμονή. Επίσης είναι γνωστό ότι σκοτώνει τα βακτήρια στον λαιμό.

Ανακατέψτε καλά μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σ’ ένα ποτήρι ζεστό νερό. Αν δεν σας αρέσει η αλμυρή γεύση προσθέστε λίγο μέλι. Κάντε γαργάρες με το διάλυμα αυτό, προσέχοντας να μην το καταπιείτε και στο τέλος φτύστε το. Επαναλάβετε τέσσερις  φορές την ημέρα.

 

Γαργάρες με μαγειρική σόδα

Αν στο αλατόνερο προσθέσετε και μαγειρική σόδα, θα έχετε ένα διάλυμα που θα σας ανακουφίσει επίσης, καθώς σκοτώνει τα βακτήρια και προλαμβάνει την ανάπτυξη των ζυμομυκήτων και των μυκήτων. Επίσης η σόδα έχει ελαφρώς αλκαλικό pH και καταπραΰνει ήσσονος σημασίας ερεθισμούς του δέρματος π.χ εξανθήματα. Με τον ίδιο τρόπο η σόδα θα ενεργήσει και με τους πρησμένους ιστούς στον λαιμό σας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου συνιστά γαργάρες με ένα διάλυμα που περιέχει σε 1 κούπα ζεστό νερό, ¼  κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (baking soda) και 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Επαναλαμβάνετε 3 φορές την ημέρα.

 

Εσπεριδοειδή: Τα εσπεριδοειδή έχουν μία αξιοσημείωτη επίδραση σε όσους υποφέρουν από πονόλαιμο. Δεν έχουν μόνο φυσική αντιμικροβιακή επίδραση αλλά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το λεμόνι και το lime είναι δύο από τα καλύτερα εσπεριδοειδή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε αυτές τις περιπτώσεις.

 

Λεμόνι

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα λεμόνια για να ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο, καθώς απομακρύνουν την βλέννα και δημιουργούν εχθρικό (όξινο) περιβάλλον για τους ιούς και τα βακτήρια.

Έχετε τις παρακάτω επιλογές:

 

 1. Ανακατέψτε τον χυμό μισού λεμονιού και 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι σε μια κούπα με ζεστό νερό.
 2. Κάντε γαργάρες με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, αραιωμένο με ίση ποσότητα ζεστού νερού.
 3. Πασπαλίστε  σε μισό λεμόνι,  αλάτι και πιπέρι και γλείψτε το αργά.

 

Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, καθώς τα μικρόβια δεν μπορούν να επιβιώσουν στην όξινη επίστρωση που θα σχηματιστεί στον λαιμό σας.

Διαλύστε 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό και πιείτε το αργά. Σύντομα θα ανακουφιστείτε από τον πόνο και την φλεγμονή.

Μία άλλη επιλογή είναι να αναμείξετε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και να κάνετε γαργάρες μερικές φορές την ημέρα.

 

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες καθώς και άλλες φαρμακευτικές, που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία και στη πρόληψη του πονόλαιμου.

 

 1. Τρώτε καθημερινά μια σκελίδα σκόρδο για να απελευθερωθεί η χημική ουσία γνωστή ως allicin, η οποία βοηθάει στην εξουδετέρωση των βακτηρίων που προκαλούν τον πονόλαιμο.
 2. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι σκόρδου. Προσθέστε λίγες σταγόνες από λάδι σκόρδου, σε ¼ του φλιτζανιού νερού και κάντε γαργάρες μία φορά την ημέρα.
 3. Επίσης προσπαθήστε να τρώτε ωμό η μαγειρεμένο σκόρδο. Αν δεν σας αρέσει η γεύση σκόρδου, μπορείτε να πάρετε χάπια σκόρδου.

 

Κανέλα

Ένα ακόμη συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον πονόλαιμο, που προκαλείται από το κοινό κρυολόγημα είναι η κανέλλα.

 

 1. Βάλτε ένα μικρό κομμάτι ξύλο κανέλλας (ή ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα) και μία πρέζα πιπέρι σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε κάρδαμο. Σουρώστε και προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, για ευχάριστη γεύση. Πιείτε το όσο είναι ακόμα ζεστό, για ν’ ανακουφιστείτε άμεσα από τον πονόλαιμο. Εφαρμόστε αυτήν θεραπεία μία φορά την ημέρα, για μια εβδομάδα για να ανακουφιστείτε πλήρως.
 2. Αναμίξτε λίγες σταγόνες έλαιο κανέλας σε ένα κουταλάκι του γλυκού αγνό μέλι. Καταναλώστε το δύο φορές την ημέρα για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και την φλεγμονή που συνοδεύουν τον πονόλαιμο.

 

Γαρύφαλλο

Το γαρύφαλλο έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που καταπραΰνουν και θεραπεύουν τον πονόλαιμο.

Προσθέστε 1 έως 3 κουταλάκια του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη στο νερό, ανακατέψτε καλά και κάντε γαργάρες.

 

Ρόδι

Το ρόδι  καταπολεμάει την λοίμωξη καθώς περιέχει αντιοξιδωτικά. Επίσης έχει και στυπτικές ουσίες, που προκαλούν συστολή στους ιστούς του οργανισμού, μειώνοντας έτσι το οίδημα στο λαιμό και τον πόνο.

Βράστε την φλούδα ενός ροδιού σε 3-4 φλιτζάνια νερό (η ποσότητα του νερού και ο χρόνος βρασίματος, εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας).

Στην συνέχεια σουρώστε και πιείτε το ή κάντε γαργάρες για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε φλούδες ροδιού σε ένα αεροστεγές βάζο, μακριά από το ηλιακό φως, ώστε να τις έχετε στην διάθεσή σας όταν αρρωσταίνετε.

Μπορείτε επίσης να πείτε χυμό από ρόδι ή να κάνετε γαργάρες με αυτό τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα.

 

Χυμός σιταρόχορτου

Μία καλή θεραπεία για τον πονόλαιμο είναι ο χυμός του σιταρόχορτου.

Κάνοντας μικρής διάρκειας γαργάρες με αυτό τον χυμό, που είναι πλούσιο σε χλωροφύλλη και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των βακτηρίων, ανακουφίζετε τον λαιμό.

 

Χυμός ντομάτας

Για να ανακουφιστείτε προσωρινά από τον πονόλαιμο, κάνετε γαργάρες με ένα μίγμα από ½ φλιτζάνι χυμό ντομάτας και ½ φλιτζάνι ζεστό νερό, συν περίπου 10 σταγόνες σάλτσας καυτερής πιπεριάς. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λυκοπενίου, θα βοηθήσουν να ξεπεράσετε τον πονόλαιμου γρηγορότερα. 

 

Υδρογόνο

Το υδρογόνο έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον πονόλαιμο, κάνοντας γαργάρες.

Ρίξτε μια μικρή ποσότητα 3% υπεροξειδίου του υδρογόνου στο φλιτζάνι και προσθέστε ίση ποσότητα ζεστό νερό (όχι καυτό).

Αν θέλετε προσθέστε και λίγο μέλι, για ευχάριστη γεύση. Ανακατέψτε καλά.

Κάνετε γαργάρες και φτύστε το, προσέχοντας να μην το καταπιείτε.

 

Τσάγια

Τα ζεστά τσάγια, ανακουφίζουν και καλμάρουν τον λαιμό.

Υπάρχουν σε όλα τα σπίτια και αποτελεί μια εύκολη και αποτελεσματική λύση κατά του πονόλαιμου.

 

Μαύρο τσάι

Το μαύρο τσάι περιέχει τανίνες, που είναι στυπτικές και βοηθούν στην μείωση του οιδήματος, στον λαιμό.

Αν το επιθυμείτε προσθέστε μέλι ή λεμόνι. Μπορείτε να κάνετε και γαργάρες αρκετές φορές την ημέρα.

 

Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα από τα πιο παλιά βότανα που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως ο πονόλαιμος.

Έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και στυπτικές ιδιότητες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εισπνοή ατμού χαμομηλιού, ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένου και του πονόλαιμου.

Τα τσάι χαμομηλιού είναι το ίδιο επωφελής. Μπορεί επίσης να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και με αυτό τον τρόπο να βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει την αρχική αιτία του πονόλαιμου.

 

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό ότι καταπολεμάει φυσικά τις λοιμώξεις. Μπορείτε να το πιείτε ή να κάνετε

γαργάρες, για να σκοτώσετε τα βακτήρια που πιθανόν υπάρχουν στο λαιμό σας.

 

Μπορούμε να φτιάξουμε και τσάγια που περιέχουν μίγμα από θεραπευτικές ουσίες.

Μερικά παραδείγματα αναφέρονται παρακάτω:

 

1ο Τσάι 

 • 1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο
 • Χυμό από  ¼ λεμόνι
 • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
 • Πιπέρι καγιέν*

 

Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ζεστό νερό και πιείτε το αργά.

 

2ο Τσάι 

 • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ*
 • 1 ξυλάκι κανέλλα
 • 2 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού

 

Προσθέστε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και σιγοβράστε για 15 λεπτά. Ρίξτε 3 κουταλιές της σούπας από αυτό το μίγμα σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό και πιείτε το. Το υπόλοιπο μίγμα το κρατάτε για να φτιάξετε και άλλα τσάγια κατά την διάρκεια της ημέρας.

 

*Το πιπέρι καγιέν και το τζίντζερ λειτουργούν άψογα κατά του πονόλαιμου.

 

Προσοχή: Μια ουσία σε μικρή ποσότητα μπορεί να είναι θεραπευτική, αλλά σε υπερβολική ποσότητα να κάνει κακό. Ορισμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται στην θεραπεία του πονόλαιμου, όπως το μηλόξυδο και το πιπέρι Καγιέν, ενδέχεται να βλάψουν το λαιμό σας και να επιδεινώσουν τον πονόλαιμο.


 

Επιμέλεια άρθρου: Συντακτική ομάδα dromostherapeia.gr

 

Αναφορές

 


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.