Web
Analytics
Αφαίρεση Χολής: Είναι η ενδεικνυόμενη λύση για τους λίθους (πέτρες) της χολής ; - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αφαίρεση Χολής: Είναι η ενδεικνυόμενη λύση για τους λίθους (πέτρες) της χολής ;

Οι λίθοι της χολής είναι ένα κοινό πρόβλημα σήμερα, αυξανόμενο σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με μελέτες πάνω από το 10% των ανδρών και το 20% των γυναικών, θα αποκτήσουν πέτρες στην χολή, με την αύξηση της ηλικίας. Η κακή κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, οι ακατάλληλες δίαιτες, η ταχεία μεταβολή του βάρους, η δυσανεξία στην γλυκόζη, τα υψηλά τριγλυκερίδια, ορισμένα φάρμακα αποτελούν κοινούς παράγοντες που προδιαθέτουν σε χολολιθίαση.

Η χολολιθίαση είναι συνήθως ασυμπτωματική. Συμπτώματα είναι ο κοιλιακός πόνος, η ευαισθησία, ο εμετός, η ναυτία, η δυσπεψία, ο ίκτερος και αναπτύσσονται σε μικρό αριθμό ασθενών.

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων χολολιθίασης διαγιγνώσκεται μετά από παθολογική εξέταση ρουτίνας και πραγματοποίηση υπερηχογραφήματος.

Ο αυξημένος κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση μετακίνησης των λίθων και ανάπτυξης παγκρεατίτιδας ή φλεγμονής, καθιστούν την χειρουργική αφαίρεση της χολής αναγκαία σε περίπτωση συμπτωματικής χολολιθίασης. Η χειρουργική παρέμβαση, ωστόσο, σε ένα σημαντικό ποσοστό περιστατικών μπορεί να αποβεί επικίνδυνη σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, εκτός από τους συνήθεις χειρουργικούς κινδύνους, που σήμερα έχουν μειωθεί δραματικά, λόγω των νεώτερων χειρουργικών τεχνικών (π.χ. λαπαροσκόπηση), τα άτομα στα οποία έχει αφαιρεθεί η χολή κινδυνεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό να προσβληθούν από καρκινώματα του οισοφάγου και του εντέρου. Αυτά τα ευρήματα πιθανώς οφείλονται στο γεγονός ότι με την παρουσία της χοληδόχου κύστης στο ανθρώπινο σώμα, η έκθεση του εντερικού βλεννογόνου στην χολή πραγματοποιείται με άριστο δυνατό τρόπο, ώστε να αποφεύγεται ο ερεθισμός του και η ανάπτυξη καρκινικών αλλοιώσεων. Η προστατευτική επίδραση της χοληδόχου κύστης καταργείται στην περίπτωση των χειρουργημένων ασθενών. Η χολοκυστεκτομή αυξάνει επίσης, εκτός από τον εντερικό ερεθισμό και τον οισοφαγικό ερεθισμό, λόγω επίτασης του φαινομένου παλινδρόμησης γαστρικών υγρών.

Λόγω των δεδομένων αυτών η ασυμπτωματική χολολιθίαση σήμερα, αντιμετωπίζεται χειρουργικώς σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις υψηλού κινδύνου για εμφάνιση θανατηφόρων επιπλοκών (π.χ. ύπαρξη ασβέστωσης, μεγάλο μέγεθος λίθων, υποψήφια μεταμόσχευση καρδιάς).

Δυστυχώς στην Ελλάδα, συχνά γίνεται κατάχρηση της χειρουργικής χολοκυστεκτομής, η οποία εκτός από περιττή, μπορεί να αποβεί και μοιραία. Αρκετές φορές επίσης, συμπτώματα που προέρχονται από άλλα όργανα, όπως το στομάχι, αποδίδονται λανθασμένα σε μία ασυμπτωματική χολολιθίαση. Η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση από τον έμπειρο παθολόγο, έχει κομβική σημασία στην αξιολόγηση της χολολιθίασης και στην εκτίμηση της αναγκαιότητας της χειρουργικής επέμβασης.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.