Web
Analytics
Αίτια του ροχαλητού - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αίτια του ροχαλητού

Πρόκειται για παθολογικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος των πολιτών και μελών της οικογένειάς τους και είναι συχνότερο στους άντρες. Όταν το πρόβλημα είναι έντονο ή επιμένει, διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου του ασθενούς και του (της) συντρόφου του και αποτελεί γενεσιουργό αιτία για ποικίλες άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως σύνδρομα κόπωσης, κατάθλιψη, ψυχοσωματικές ασθένειες.

Κατά την διάρκεια του ύπνου υπάρχει φυσιολογικώς, χάλαση μυών και μείωση του μυϊκού τόνου των αναπνευστικών οδών. Το ροχαλητό προκύπτει όταν ο αέρας που εισέρχεται από τους αεραγωγούς κατά την αναπνοή δεν διέρχεται απρόσκοπτα, λόγω παραγόντων που δρουν αποφρακτικώς  στο εσωτερικό τους ή λόγω διαταραχών στη σωστή χάλαση των παρακείμενων μυών κατά την διάρκεια του ύπνου.

Τα αίτια που προκαλούν λειτουργική ή ανατομική απόφραξη είναι ποικίλα με χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους:

  • Το αλκοόλ

Το αλκοόλ, είναι μυοχαλαρωτική ουσία και μπορεί να προκαλέσει χάλαση των μυών  του λαιμού κατά την διάρκεια του ύπνου. Επιπλέον η βαριά οινοποσία προκαλεί παλινδρόμηση υγρών σε οισοφάγο και αναπνευστικές οδούς, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή δίοδος του αέρα.

  • Την παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από περίσσεια λιπώδους ιστού.  Αδρός δείκτης της περίσσειας του λίπους σε ένα οργανισμό αποτελεί ο δείκτης μάζας σώματος ΒΜΙ (ΔΜΣ) που αποτελεί το πηλίκο του βάρους ενός ανθρώπου (σε χιλιόγραμμα) με το τετράγωνο του ύψους του (σε μέτρα). Για τον άνθρωπο που έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του, εάν έχει ΒΜΙ 25 έως 29,9 είναι υπέρβαρος, εάν έχει ΒΜΙ 30 έως 39,9       είναι παχύσαρκος εάν έχει ΒΜΙ 40 ή μεγαλύτερο σοβαρά παχύσαρκος. Σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση ροχαλητού στον άνθρωπο με περιττά κιλά έχει η κατανομή του λίπους: Ο επιπλέον λιπώδης ιστός στον λαιμό μπορεί να στενέψει τους αεραγωγούς.

  • Την κακή πέψη

Η κακή πέψη, προκύπτει όταν δεν εκκρίνονται σωστά τα υγρά του στομάχου, όταν υπάρχει διαταραχή στην κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα, όταν υπάρχει ανατομική ή λειτουργική βλάβη στο πεπτικό σύστημα ή όταν υπάρχει υπερβολική διάταση από τρόφιμα. Εκτός από τα νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος που ενδέχεται να προκαλούν τις διαταραχές αυτές, το stress, ορμονικά προβλήματα, ο διαβήτης, ορισμένες καρδιακές παθήσεις, ορισμένα φάρμακα και η κακή διατροφή ενδέχεται να προκαλούν αντιδραστική υπερευαισθησία του γαστρεντερικού συστήματος και κακή πέψη.  

  • Το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο

To σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο είναι μια δυνητικά σοβαρή διαταραχή κατά την οποία η αναπνοή εμφανίζει συχνές διακοπές κατά την διάρκεια του ύπνου. Κύριοι τύποι υπνικής άπνοιας είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου, που εμφανίζεται όταν χαλαρώνουν οι παρακείμενοι μύες του λαιμού, η κεντρική άπνοια, η οποία εμφανίζεται όταν ο εγκέφαλος δεν στέλνει σωστά σήματα στους μύες που ελέγχουν την αναπνοή και οι μεικτές μορφές. Οι πάσχοντες ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για προσβολή από υπνηλία, σύνδρομα κόπωσης, υπέρταση, αρρυθμίες, διαταραχές συμπεριφοράς, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, αιφνίδιο θάνατο.

  • Τις χρόνιες φλεγμονές

Συχνότερα πρόκειται για παραρινοκολπίτιδα. Η μύτη περιβάλλεται από τους παραρρίνιους κόλπους, ανατομικές κοιλότητες, που καλύπτονται από αναπνευστικό επιθήλιο. Οι παραρρίνιοι κόλποι περιλαμβάνουν τα ιγμόρεια, τις ηθμοειδείς κυψέλες, τους μετωπιαίους και τους σφηνοειδείς κόλπους. Στην παραρινοκολπίτιδα αναπτύσσεται φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων, οι ρινικοί πόροι αποφράσσονται, η λειτουργία των κροσσών αλλοιώνεται, υπάρχει κατακράτηση των εκκρίσεων και χρόνια δυσλειτουργία στο σύστημα παροχέτευσης των κόλπων. Τα συμπτώματα είναι ρινική συμφόρηση που ενίοτε προκαλεί επίμονο ροχαλητό.

  • Τις ρινίτιδες

Πρόκειται για αντίδραση σε ποικίλα λοιμώδη αίτια, αλλεργιογόνα που προκαλούν αποφράξεις στην αναπνευστική οδό με ευρείες κλινικές εκδηλώσεις που κυμαίνονται από επίμονο ροχαλητό έως κρίσεις βρογχικού άσθματος ή άλλους παράγοντες υπερευαισθησίας. Οι πάσχοντες παρουσιάζουν συχνά μπούκωμα φτάρνισμα, δακρύρροια, φαγούρα στη μύτη ή τον φάρυγγα.

  • Τα φάρμακα

Τα φάρμακα που χαλαρώνουν το μυϊκό ιστό γύρω από τον λαιμό, όπως τα ηρεμιστικά φάρμακα, μπορεί να προκαλέσουν  ροχαλητό.

Πολλές περιπτώσεις ροχαλητού έχουν μεικτή αιτιολογία.

Η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική θεραπεία σε ροχαλητό που επιμένει.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.