Web
Analytics
Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα και COVID-19 (κορονοϊός) - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα και COVID-19 (κορονοϊός)

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς με συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα λαμβάνουν χρονίως ανοσοκατασταλτική αγωγή. Ως εκ τούτου θεωρείται ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τα λοιμώδη νοσήματα και ιδιαίτερα αυτά που προσβάλουν το αναπνευστικό σύστημα.

Η νέα λοίμωξη από τον κοροναϊό που έχει επεκταθεί  ραγδαία σε όλο τον κόσμο, εκδηλώνεται κυρίως με προσβολή του αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή βήχα αλλά και φαρυγγαλγία, μπούκωμα, καταρροή, και πυρετό καθώς και μυαλγίες και κόπωση. Σπανιότερα με απώλεια όσφρησης και γεύσης και με διάρροια.

Όλοι οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τα μέτρα που συστήνει ο ΕΟΔΥ για την προφύλαξη της μετάδοσης της λοίμωξης που κυρίως συνίστανται στην προσωπική υγιεινή και την κοινωνική αποστασιοποίηση.

  1. Κυρίαρχο μέτρο προστασίας  είναι η διατήρηση της καθαριότητας των χεριών. Αυτό επιτυγχάνεται με το συχνό σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ειδικότερα κάθε φορά πριν το φαγητό και μετά από την χρήση της τουαλέτας. Να χρησιμοποιείτε αλκοολούχα διαλύματα εφόσον δεν έχετε στη διάθεσή σας σαπούνι και νερό. Επίσης να αποφεύγετε να τρίβετε τα μάτια σας, τη μύτη και το στόμα. Οι χειραψίες δεν επιτρέπονται ούτε οι εναγκαλισμοί. Αποφύγετε να αγγίζετε τις δημόσιες επιφάνειες. Καθαρίστε και απολυμάνετε συχνά επιφάνειες ή αντικείμενα που αγγίζονται.
  2. Η Υγιεινή του αναπνευστικού είναι επίσης ουσιώδης. Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με τον αγκώνα ή με χαρτομάντιλο όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο το βάζουμε σε αμέσως κλειστό κάδο. Η απόσταση που κρατάμε όταν συναντάμε γνωστό άτομο  είναι δύο μέτρα.
  3. Παραμείνετε στο σπίτι  όσο είναι δυνατόν και ειδικότερα αν έχετε δέκατα (37-37.50 C), ρινόρροια, πονόλαιμο ή και βήχα επικοινωνήστε με το γιατρό σας και μην πηγαίνετε στο νοσοκομείο.
  4.  Απαγορεύονται τα ταξίδια καθώς και χώροι που είναι συγκεντρωμένα πολλά άτομα.
  5. Βεβαιωθείτε ότι οι άλλοι στο σπίτι σας ή σε οποιονδήποτε έχετε τακτικά στενή επαφή ακολουθούν τις ίδιες προφυλάξεις

Επιπρόσθετα οι ασθενείς με αυτοαάνοσα νοσήματα:

  • δεν πρέπει να διακόψουν τα φάρμακά τους εκτός εάν τους συμβουλεύσει ο γιατρός τους
  • δεν πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής που διαφημίζονται ως ενισχυτικά του ανοσοποιητικού
  • ασθενείς που παίρνουν Ro-Actemra πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα εμφανίσουν πυρετό.

 

Πηγή: Ευρωκλινική

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Φωτεινή Σκοπούλη

Παθολόγος

Ιστότοπος: https://www.euroclinic.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.