Web
Analytics
Εσωτερικό αυτί και απώλεια ισορροπίας - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Εσωτερικό αυτί και απώλεια ισορροπίας

Αν χάνετε την ισορροπία σας και ζαλίζεστε συχνά, τότε ίσως χρειάζεται να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Η επανειλημμένη απώλεια ισορροπίας μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες όπως οι λοιμώξεις των αυτιών, οι νευρολογικές διαταραχές  και οι τραυματισμοί στο κεφάλι.

Οι κίνδυνοι της απώλειας ισορροπίας

Τα προβλήματα ισορροπίας εμφανίζονται συνήθως όταν υπάρχει πρόβλημα με τα σήματα που στέλνει το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ζάλη ή αστάθεια.

Η αστάθεια μπορεί να σας κάνει να νιώθετε σαν να κινείστε, περιστρέφεστε ή αιωρείστε ενώ στέκεστε ή είστε ακίνητοι.

Η ζάλη που συνοδεύεται με απώλεια ισορροπίας μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή του ατόμου και να οδηγήσει σε πτώσεις στο έδαφος, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω επιπλοκές, όπως σπασμένα οστά.

Υπάρχουν πολλές αιτίες που σχετίζονται με την απώλεια ισορροπίας. Αναφέρονται οι 11 πιο συχνές αιτίες:

Λαβυρινθίτιδα του αυτιού

Η λαβυρινθίτιδα είναι μια λοίμωξη του εσωτερικού αυτιού που επηρεάζει άμεσα τον λαβύρινθο, ο οποίος αποτελείται από δύο μέρη - τον κοχλία και το αιθουσαίο σύστημα. Ο λαβύρινθος είναι η δομή στο εσωτερικό αυτί που στέλνει πληροφορίες στον εγκέφαλο για τη χωρική πλοήγηση και ισορροπία.

Ο λαβύρινθος αποτελεί δομή του εσωτερικού αυτιού που στέλνει πληροφορίες στον εγκέφαλο για την διατήρηση της ισορροπίας.

Η λαβυρινθίτιδα προκαλεί φλεγμονή στο εσωτερικό αυτί, η οποία διαταράσσει τη ροή πληροφοριών μεταξύ του αυτιού και του εγκεφάλου. Ενώ οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει λαβυρινθίτιδα, μερικοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο, όπως οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος π.χ η γρίπη.

Νόσος Meniere

Αυτή η ασθένεια είναι μια άλλη διαταραχή του εσωτερικού αυτιού που προκαλεί υπερβολική ζάλη, όπως ίλιγγο, κουδούνισμα στα αυτιά, ακόμα και αίσθημα συμφόρησης στο εσωτερικό του αυτιού. Σε αυτή τη νόσο, τα υγρά συσσωρεύονται στο εσωτερικό αυτί και διαταράσσουν τα σήματα, όπως κάνει και η λαβυρινθίτιδα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κωφών και Άλλων Επικοινωνιακών Διαταραχών (NIDCD), περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με τη νόσο του Meniere στις ΗΠΑ, με 45.500 νεοδιαγνωσμένα κρούσματα φέτος. Αυτή η ασθένεια είναι χρόνια, αλλά υπάρχουν θεραπείες για την πρόληψη της εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Ίλιγγος

Ίλιγγος είναι η αίσθηση ότι όλα γύρω σας γυρίζουν ενώ είστε όρθιοι ή κάθεστε. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν σχετίζεται με το φόβο του ύψους. Ενώ συχνά συνδέεται με τη ζάλη που αισθάνονται κάποιοι όταν κοιτάζουν κάτω από μεγάλο ύψος, μπορεί να οφείλεται σε  προσωρινή ή επίμονη ζαλάδα που προκαλείται από προβλήματα του εσωτερικού αυτιού.

Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV)

Αναφέρεται επίσης ως ίλιγγος θέσης, το BPPV προκαλεί μια αίσθηση ζάλης που συμβαίνει όταν κάποιος στρέφει το κεφάλι του. Συμβαίνει όταν οι κρύσταλλοι ανθρακικού ασβεστίου «χαλαρώνουν»  στο εσωτερικό του αυτιού και διεισδύουν στα ημικυκλικά κανάλια του λαβύρινθου.

Αυτά τα κανάλια χρησιμοποιούν υγρό για να αισθανθούν την κίνηση, οπότε μετακινώντας το κεφάλι σας , οι κρύσταλλοι  μπλοκάρουν τη ροή του υγρού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το αυτί να στέλνει εσφαλμένα σήματα στον εγκέφαλο σχετικά με τη θέση του κεφαλιού, προκαλώντας ζάλη.

Αίσθημα λιποθυμίας/ζαλάδα

Όταν νιώθεις ζαλάδα, έχεις την αίσθηση ότι λιποθυμάς χωρίς όμως απώλεια συνείδησης. Το σώμα το αισθάνεστε πιο βαρύ και το κεφάλι σαν να μην ρέει αίμα σε αυτό. Η ζαλάδα συμβαίνει όταν κάποιος σηκωθεί απότομα, καθώς μειώνεται στιγμιαία η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Mal de Debarquement ή "MdDS"

Το MdDS κυριολεκτικά μεταφράζεται ως "ασθένεια αποβίβασης". Είναι μια μορφή ιλλίγγου και απώλεια ισορροπίας που εμφανίζεται συνήθως μετά από ένα ταξίδι μεγάλης διάρκειας με πλοίο. Έχει εμφανιστεί ακόμη και μετά από ταξίδι με τρένο, αυτοκίνητο, αεροπλάνο και λιγότερο συχνά μετά από χρήση ανελκυστήρα και εικονικής πραγματικότητας, ύπνο σε στρώμα νερού. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και χρόνια. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά είναι πολύ πιο συχνό στις γυναίκες ηλικίας 30 έως 60 ετών.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Αν κάποιος αντιμετωπίσει σοβαρό πονοκέφαλο, ναυτία, πρόβλημα στην όραση και μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος παράλληλα με απώλεια ισορροπίας, μπορεί να βιώνει εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένα άτομο που πάσχει από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να έχει έλλειψη ισορροπίας, καθιστώντας δύσκολο να περπατήσει και να κινηθεί.

Ακουστικό νευρίνωμα (ή αιθουσαίο σκουάνωμα)

Το ακουστικό νευρίνωμα είναι ένας μη καρκινικός όγκος που επηρεάζει τα νεύρα του εσωτερικού αυτιού, προκαλώντας απώλεια ισορροπίας και ακοής. Τα άτομα με αυτή την πάθηση παρουσιάζουν ζάλη, δυσκολία στο περπάτημα, μέχρι και απώλεια ακοής ή εμβοές.

Perilymph fistula

Το Perilymph fistula είναι το σκίσιμο ή η ατέλεια που εμφανίζεται στην μία ή και στις δύο μεμβράνες, που διαχωρίζουν το μέσο αυτί (που είναι γεμάτο με αέρα) με το εσωτερικό αυτί (που είναι γεμάτο με υγρό).

Αυτό το μικρό άνοιγμα επιτρέπει στο perilymph (υγρό) να διαρρεύσει στο μέσο αυτί, προκαλώντας αστάθεια κατά την κίνηση του ατόμου.

Αιθουσαία νευρωνίτιδα

Η αιθουσαία νευρωνίτιδα είναι λοίμωξη του αιθουσαίου νεύρου (το νεύρο της ισορροπίας) στο εσωτερικό αυτί. Αυτό προκαλεί φλεγμονή που να διαταράσσει την ισορροπία. Η αιθουσαία νευρωνίτιδα συγχέεται συχνά με τη λαβυρινθίτιδα, η οποία όμως συνήθως παράλληλα με τα προβλήματα ισορροπίας συνοδεύεται και από απώλεια ακοής.

Φάρμακα

Τα φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά είναι γνωστό ότι προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες, όπως απώλεια ισορροπίας και ζάλη.

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr με πληροφορίες από το Natural News

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.