Web
Analytics
Κράμπες, μυρμηγκιάσματα, κάψιμο ποδιών - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κράμπες, μυρμηγκιάσματα, κάψιμο ποδιών

Η φυσιολογική σωματική αίσθηση προϋποθέτει άθικτη λειτουργία του δέρματος, των αρθρώσεων, των νεύρων και των υποκείμενων ιστών του σώματος. Η φυσιολογική σύσπαση των μυών των κάτω άκρων προϋποθέτει την ομαλή λειτουργία του μυός αυτού καθεαυτού, την ομαλή λειτουργία παρακείμενων αρθρώσεων, την ομαλή λειτουργία της νευρομυϊκής σύναψης – νεύρων - κεντρικού νευρικού συστήματος που ρυθμίζουν την λειτουργία του μυός, την ομαλή τροφοδοσία με αίμα, τη σωστή περιεκτικότητα του αίματος σε ορισμένες ορμόνες, βιταμίνες και στοιχεία, με παράλληλη απουσία ορισμένων τοξινών, βλαπτικών αντισωμάτων, τοξικών παθογόνων. Τα κάτω άκρα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε οποιαδήποτε διαταραχή αφορά τις προαναφερόμενες εστίες. Η όρθια στάση του σώματος εμποδίζει την φλεβική επιστροφή του αίματος ενώ οι αυξημένες φορτίσεις τους λόγω του βάρους του σώματος δημιουργούν μία εύθραυστη ισορροπία.  

Η μυρμηκίαση, οι κράμπες και το κάψιμο είναι παθολογικά προβλήματα των κάτω άκρων που συχνά ταλαιπωρούν το κοινό.

1. ΜΥΡΜΗΓΚΙΑΣΜΑΤΑ

Αφορούν μικρό ή μεγάλο τμήμα του ποδός και περιλαμβάνουν μία ευρεία γκάμα συμπτωμάτων, που περιγράφονται από τους ασθενείς ως τσιμπήματα, σφιξίματα, σουβλιές, στρίψιμο, τράβηγμα, ηλεκτρισμός, ακαθόριστα τοπικά αισθήματα. Ιατρικώς τα αισθήματα αυτά είναι γνωστά ως δυσαισθησίες, παραισθησίες, μυρμηκίες.

Οι κύριοι μηχανισμοί πρόκλησης είναι η αλλοίωση της σύστασης των ιστών, η κακή αιμάτωση της περιοχής του σώματος όπου εμφανίζονται τα συμπτώματα και οι αισθητικές βλάβες.

Παροδικά συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν σε φυσιολογικά άτομα σε αρκετές περιπτώσεις όπως μετά από έκθεση σε πολύ έντονο ψύχος, μετά από παρατεταμένη μηχανική παρακώλυση της ροής του αίματος, σε έντονη ψυχική φόρτιση.

H αυτόματη έκλυση των συμπτωμάτων, μπορεί να οφείλεται σε άγχος, σε νευρολογικές διαταραχές ή παθήσεις των οστών, που παρακωλύουν την πορεία των νεύρων, σε γενικά παθολογικά σύνδρομα, σε συστηματικές παθολογικές παθήσεις ή ψυχογενή σύνδρομα.

Επί οξείας εμφάνισης συμπτωμάτων επιβάλλεται πάντοτε επείγουσα ιατρική εξέταση προς αποκλεισμό εξελισσόμενου εγκεφαλικού επεισοδίου. Η σωστή αξιολόγηση είναι απαραίτητη στο μούδιασμα, για τον σχεδιασμό της θεραπείας.

2. ΚΑΨΙΜΟ

Το κάψιμο των ποδιών μπορεί να είναι σύμπτωμα ήπιας ή σοβαρής έντασης. Ενίοτε αφυπνίζει τους πάσχοντες ενώ μπορεί να συνοδεύεται από τσιμπήματα, μυρμηγκιάσματα, μουδιάσματα.

Το σύμπτωμα μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα stress κούρασης ή ακατάλληλων υποδημάτων. Επίμονα συμπτώματα ωστόσο μπορεί να υποκρύπτουν παθολογικά προβλήματα όπως:

 • Αλκοολισμό
 • Διαβήτη
 • Τοξιναιμία
 • Aids
 • Ελλείψεις βιταμινών
 • Χρόνια νεφρική νόσο
 • Νευρολογικά προβλήματα
 • Ορμονικές διαταραχές

3. ΚΡΑΜΠΕΣ

Πρόκειται για ακούσιες επώδυνες εντοπισμένες συσπάσεις των μυών των ποδιών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από απότομη έναρξη και μικρή διάρκεια. Ορισμένες κακές συνήθειες και απλοί παθολογικοί παράγοντες, μπορεί να προκαλέσουν λειτουργική διαταραχή των παραπάνω συστημάτων με αποτέλεσμα την εμφάνιση κραμπών. Τέτοιοι συνήθεις παράγοντες είναι η υπερκόπωση, η υπερβολική προπόνηση, η αφυδάτωση, το stress, η αυπνία, η κατάχρηση αλκοόλ και ερεθιστικά φάρμακα, η κακή διατροφή, η υπερκατανάλωση καφέ.

Κοινά νοσήματα και οι βλαπτικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν κράμπες, είναι νοσήματα από διαταραχές βιταμινών και σημαντικών ιχνοστοιχείων (π.χ. ανεπάρκεια μαγνησίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, διαταραχές ασβεστίου), η αφυδάτωση από υπερβολική εφίδρωση κατά το καλοκαίρι, η συστηματική κατάχρηση αλκοόλ, μεταβολικά νοσήματα (π.χ. διαβήτης, η ηπατοπάθεια, η νεφρική ανεπάρκεια), νοσήματα που συνοδεύονται από τοξική επίδραση παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα, (π.χ. σύφιλη, το aids, η ηπατίτιδα), νοσήματα ή διαταραχές που συνοδεύονται από κυκλοφορία στο αίμα τοξινών, βλαπτικών αυτοαντισωμάτων, βλαπτικών κυττάρων (π.χ. καρκινώματα, επί χρήσεως ορισμένων ναρκωτικών) νοσήματα με διαταραγμένα επίπεδα κυκλοφορούντων ορμονών, όπως είναι χαρακτηριστικά ο υποθυρεοειδισμός, νοσήματα με διαταραχές αιμάτωσης όπως είναι χαρακτηριστικά η αποφρακτική αγγειοπάθεια,  αμιγή νοσήματα του νευρικού συστήματος (π.χ. ψυχιατρικές διαταραχές, πλάγια μυατροφική σκλήρυνση κ.λπ.), ρευματολογικά νοσήματα (π.χ. ρευματική πολυμυαλγία ρευματοειδής αρθρίτις), νοσήματα των μυών και νευρομυϊκής σύναψης, (π.χ.η μυϊκή δυστροφία, μυασθένεια, σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών).

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

 • Αυξήστε τον χρόνο που ξεκουράζετε τα πόδια
 • Αποφύγετε την ορθοστασία
 • Χρησιμοποιήστε άνετα παπούτσια
 • Αποφυγή παχυσαρκίας
 • Μεριμνήστε για σωστή διατροφή

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.