Web
Analytics
Κρύα άκρα: χέρια ή πόδια - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κρύα άκρα: χέρια ή πόδια

Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος ρυθμίζεται σε στενά επίπεδα εξαρτώμενη από την ηλικία το φύλο τα συμπαρομαρτούντα νοσήματα.

Στον τυπικό υγιή άνθρωπο ηλικίας 18 έως 40 ετών, η μέση θερμοκρασία του στόματος είναι 36,8 +_ 0,4 βαθμοί Κελσίου, με χαμηλότερα επίπεδα στις έξι το πρωί και υψηλότερα στις τέσσερις με έξι το απόγευμα. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ελαττώνεται όπως συμβαίνει κατά τις κρύες ημέρες του Χειμώνα κινητοποιούνται τα υποθαλαμικά θερμορυθμιστικά κέντρα, αυτόνομες νευρικές οδοί και ειδικές ορμόνες όπως η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη, έτσι ώστε να αυξηθεί ο μυϊκός τόνος, να παραχθεί ρίγος, να αυξηθεί ο μεταβολικός ρυθμός και να γίνουν αλλαγές συμπεριφοράς (επί παραδείγματι το άτομο νοιώθει ότι κρυώνει και ντύνεται ζεστά) που βοηθούν το σώμα να εξοικονομήσει θερμότητα.

Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν, το κρύο γίνεται πιο έντονα αισθητό στα άκρα. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, διότι λόγω των προσαρμογών του σώματος που προαναφέρονται, αποστέλλεται περισσότερο αίμα στα ζωτικά όργανα, δηλαδή την καρδιά, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες, ενώ η ροή αίματος στα χέρια και τα πόδια μειώνεται.

Όταν η αίσθηση του κρύου στα άκρα είναι ιδιαίτερα έντονη ή εμφανίζεται χωρίς να υπάρχει κρύο στο εξωτερικό περιβάλλον ή η αίσθηση εστιάζεται αποκλειστικά στα άκρα, η σωστή ιατρική διερεύνηση είναι απαραίτητη για να αποκλειστούν νοσήματα ή καταστάσεις που συντελούν στην εμφάνιση του ενοχλητικού αυτού συμπτώματος όπως είναι:

 • Η αναιμία
 • Η υπόταση
 • Οι λοιμώξεις
 • Ο διαβήτης
 • Διαταραχές ενδοκρινών αδένων
 • Νευρολογικά νοσήματα
 • H ηπατική ανεπάρκεια
 • Η νεφρική ανεπάρκεια
 • Τα εγκαύματα
 • Η ψωρίαση
 • Αγγειακά σύνδρομα
 • Ο υποσιτισμός
 • Καρδιακά νοσήματα
 • Αυτοάνοσα νοσήματα
 • Οι παρενέργειες φαρμάκων (π.χ. βενζοδιαζεπίνες, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά)
 • Αλκοολισμός
 • Το σύνδρομο Raynaud

Το σύνδρομο Raynaud

Πρόκειται για αγγειοσυσπαστική διαταραχή, που αποτελεί συχνή αιτία κρύο υ που εστιάζεται αμιγώς στα άκρα. Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από μεταβολή του χρώματος των δακτύλων μετά από έκθεση σε κρύο. Οι διαταραχές μπορεί να περιορίζονται σε ένα δάκτυλο, λίγα δάκτυλα ή να περιλαμβάνουν όλο το χέρι. Σπάνια αφορούν το άκρο πόδι. Τα δάκτυλα εμφανίζουν ωχρότητα κατά την έκθεση σε κρύο περιβάλλον, φαινόμενο που οδηγεί σε προοδευτική ανάπτυξη κυάνωσης, λόγω κακής αιμάτωσης. Κατά την επαναθέρμανση η εμφάνιση ερυθρότητας είναι συχνή. Κακουχία, οίδημα με εντύπωμα, μούδιασμα, συνοδεύουν πολλές φορές την αλλαγή χρώματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα δακτύλων, λόγω κακής αιμάτωσης.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για καλοήθη διαταραχή. Σπανιότερα το σύνδρομο προκαλείται από υποκείμενα νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις όπως αυτοάνοσα νοσήματα, αγγειακές βλάβες, ενδοκρινικά νοσήματα, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, νευρολογικές βλάβες, καρκινώματα.

Γενικά μέτρα που πρέπει να τηρούν οι άνθρωποι που πάσχουν από κρύα άκρα:

 1. Πρέπει να ασκούνται συστηματικά. Η συστηματική άσκηση τουλάχιστον επί μισή ώρα ημερησίως βοηθάει τον μηχανισμό της φυσικής θερμογένεσης.
 2. Αποφύγετε την πολύωρη καθιστική ζωή ιδιαίτερα μπροστά σε οθόνες. Γυμνάστε το κυκλοφορικό και μυοσκελετικό σας σύστημα ενσωματώνοντας την κίνηση στην καθημερινότητά σας. Απλές κινήσεις μπορούν να κάνουν την διαφορά. Προτιμήστε να ασχοληθείτε με δουλειές του σπιτιού, να παίξετε με τα παιδιά σας, σε ζεστό περιβάλλον επιστρέφοντας από την εργασία σας, αντί να συνεχίσετε την καθιστική σας ζωή μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σας κατά τον ελεύθερο χρόνο σας.
 3. Χρησιμοποιήστε βαμβακερές ή μάλλινες κάλτσες και γάντια μεριμνώντας για τη σωστή ποιότητα των υλικών κατασκευής τους ιδιαίτερα εάν έχετε δυσανεξίες και αλλεργίες. Χρησιμοποιήστε βαμβακερές φανέλες και μάλλινα πανωφόρια.
 4. Είναι σημαντικό να κάνετε καλή διατροφή που να περιλαμβάνει φρούτα λαχανικά όσπρια άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα και να αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ και καπνού. Οι στερητικές δίαιτες αυξάνουν την θερμορυθμιστική αστάθεια και επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
 5. Η καλή ψυχολογία αμβλύνει τα συμπτώματα. Υιοθετήστε τεχνικές χαλάρωσης. Μεριμνήστε για την ποιότητα του ύπνου σας.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.