Web
Analytics
Πρωινή κόπωση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Αποτελεί το παθολογικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από μειωμένη ενέργεια σώματος αμέσως μετά την αφύπνιση. Οι πάσχοντες μπορεί να πάσχουν από γενικευμένη κόπωση που επιδεινώνεται το πρωί ή να πάσχουν αμιγώς από πρωινή κόπωση. Η κόπωση μπορεί να αφορά μόνο το μυϊκό σύστημα ή να πρόκειται για πνευματική ή ψυχολογική κόπωση. Συνηθέστερα πρόκειται για μεικτού τύπου κόπωση που εκδηλώνεται με δυσκολία ή η αδυναμία έναρξης των συνήθων δραστηριοτήτων της καθημερινότητας. Το σύμπτωμα μειώνει την ικανότητα προσαρμογής στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και προκαλεί ιδιαίτερο άγχος στους πάσχοντες.

1. Η πιο προφανής αιτία της πρωινής κόπωσης είναι ο ανεπαρκής ύπνος

 Η έλλειψη ύπνου έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κινητική και τη γνωστική απόδοση και τη διάθεση, καθώς και σε μεταβολικές, ορμονικές και ανοσολογικές παραμέτρους. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Ο ποσοτικά και ποιοτικά επαρκής ύπνος συντελεί στην ομαλοποίηση της έκκρισης σεροτονίνης και ενδορφινών. Επιπροσθέτως κατά την διάρκεια του σωστού ύπνου γίνεται σωστή επιδιόρθωση φθορών που επήλθαν κατά την διάρκεια της ημέρας, διαδικασία που συντελεί στην επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης και στον εφοδιασμό των ενεργειακών αποθηκών του σώματος με μέγιστη ενεργειακή εφεδρεία, γίνεται εμπέδωση της γνώσης, ομαλοποιείται το σύνολο των βιοχημικών κύκλων του σώματος. Ο ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά φλεγμονών, χρόνιας κόπωσης, κατάθλιψης, παχυσαρκίας, διαβήτη, υπέρτασης, καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου,

2. Κοινό και συχνό αίτιο της πρωινής κόπωσης είναι η κακή πέψη

Η χρήση αλκοόλ,  καφεΐνης και τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο διαταράσσουν την ποιότητά του. Επιπρόσθετα διαταράσσεται η διαδικασία της πέψης με αποτέλεσμα η απορρόφηση των ζωτικών ουσιών που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα να μην γίνεται σωστά. Εμφανίζεται παλινδρόμηση γαστρικών υγρών και υποκλινικές υποβιταμινώσεις. Φροντίστε κατά την διάρκεια της ημέρας για την βελτιστοποίηση της διατροφής και της πέψης σας επιλέγοντας μικρά τακτικά γεύματα αποφεύγοντας fast food και κατάχρηση αλκοόλ και μασώντας καλά την τροφή σας.

3. Οι λιγότερο προφανείς αιτίες της πρωινής κόπωσης

Τα νοσήματα από την που προκαλούν χρόνια κόπωση είναι πολλά και περιλαμβάνουν την αναιμία, τις ορμονικές ανωμαλίες, τις θυρεοειδοπάθειες, την χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, τις φλεγμονές, ορισμένες λοιμώξεις, βιοχημικές διαταραχές, την κατάθλιψη και ψυχιατρικά σύνδρομα. Ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο της διαταραχής, την ιδιοσυστασία του πάσχοντα και τα χρόνια νοσήματα από τα   οποία πάσχει, η πρωινή κόπωση μπορεί να προεξάρχει. Έτσι για παράδειγμα οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν πρωινή δυσκαμψία και δυσάρεστα συμπτώματα με κόπωση που συχνά κυριαρχούν το πρωί. Ορισμένοι ιοί που προκαλούν αναπνευστικά και γαστρεντερικά σύνδρομα προκαλούν κατά την διαδρομή της ίωσης και αμέσως μετά παροδικά σύνδρομα πρωινής ή χρόνιας κόπωσης. Ανάλογο φαινόμενο παρατηρείται και στην εποχική γρίπη. Το ιδιοπαθές σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή σύνδρομο μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας όπως έχει καθιερωθεί προσφάτως  χαρακτηρίζεται από γενικευμένη κόπωση, που περιλαμβάνει καθολική αδυναμία εύκολη κούραση διανοητική εξασθένηση εξάμηνης διάρκειας (ή παραπάνω), χωρίς υποκείμενο συγκεκριμένο οργανικό ή ψυχιατρικό νόσημα. Η κόπωση μειώνει δραματικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα με ανυπολόγιστες ψυχικές, κοινωνικές ή εργασιακές επιπτώσεις ενώ υπάρχουν και άλλα συστηματικά συμπτώματα όπως διαταραχές της μνήμης και της συγκέντρωσης (που δεν προκαλούνται από φάρμακα, αλκοόλ ή ουσίες), μυϊκοί πόνοι, πόνοι στις αρθρώσεις, ύπνος που δεν ξεκουράζει, κακουχία μετά από άσκηση, εμφάνιση πονοκεφάλου που δεν προϋπήρχε, ευαισθησία στις μασχάλες, πονόλαιμο.

Η σωστή ιατρική εξέταση και η αιτιολογική θεραπεία είναι απαραίτητα όταν η πρωινή κόπωση είναι έντονη ή επιμένει.

Ανεξαρτήτως αιτίας οι πάσχοντες:

  • Δεν πρέπει να κοιμούνται κάτω από επτά ώρες κατά τη νύχτα
  • Πρέπει να έχουν σταθερό ωράριο κατάκλισης αφύπνισης η έναρξη του οποίου να είναι πριν τις 2400
  • Πρέπει να μεριμνούν για το σωστό περιβάλλον ύπνου, να αποσύρουν θορύβους και φως από το υπνοδωμάτιο
  • Πρέπει να τρώνε καλό πρωινό
  • Να μην τρώνε βαριά γεύματα πριν τον ύπνο.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.