Web
Analytics
Βαρύ κεφάλι, βαρυστομαχιά-ξινίλα-φούσκωμα-πόνοι στομάχου, λόξιγκας, αύξηση ζαχάρου-χοληστερίνης, συχνουρία: Προβλήματα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Βαρύ κεφάλι, βαρυστομαχιά-ξινίλα-φούσκωμα-πόνοι στομάχου, λόξιγκας, αύξηση ζαχάρου-χοληστερίνης, συχνουρία: Προβλήματα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χαρακτηρίζεται από αύξηση της ποσότητας των νυχτερινών γευμάτων, αύξηση της ποσότητας του αλκοόλ και της ποσότητας των γλυκών. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης νοσηρών φαινομένων.
Στο παρόν άρθρο αναλύονται ορισμένες από τις πιο κοινές παθολογικές διαταραχές και συμπτώματα, τα οποία μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένα, αρκετές φορές όμως συνυπάρχουν.

ΒΑΡΥ ΚΕΦΑΛΙ        

Το βαρύ κεφάλι συνήθως οφείλεται στο hang over των εορτών. Είναι σύνηθες μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και αναστροφή των βιορυθμών, που είναι ιδιαίτερα συχνά φαινόμενα κατά την περίοδο αυτή. Επί επιμονής του συμπτώματος, η ιατρική εξέταση επιβάλλεται, διότι υπάρχουν περιπτώσεις που υποκρύπτονται σοβαρά οργανικά αίτια, όπως υπέρταση, εγκεφαλικά νοσήματα, ενδοκρινοπάθειες κλπ.

Μέτρα πρόληψης του συμπτώματος:

 • Να αποφεύγετε σε όλο το διάστημα των εορτών, την αϋπνία, τις ακατάστατες ώρες ύπνου, το στρες και την υπερκόπωση. Η ήπια άσκηση που περιλαμβάνει περπάτημα και ειδικές τεχνικές χαλάρωσης όπως το μασάζ, βοηθούν στην πρόληψη του συμπτώματος.
 • Συνιστάται αποφυγή υπερκατανάλωσης καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη όπως αναψυκτικών τύπου κόλα. Μην πίνετε αλκοολούχα ποτά με άδειο στομάχι. Το φαγητό έχει την ιδιότητα να αναχαιτίζει την απορρόφηση του αλκοόλ. Μην καταναλώνετε αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και μην τα αναμιγνύετε μεταξύ τους. Μην καταναλώσετε καθόλου αλκοόλ εάν είστε υπό φαρμακευτική αγωγή.
 • Φάτε ένα μήλο και λίγη πράσινη σαλάτα πριν φύγετε από το σπίτι για την οικογενειακή συνεστίαση.
 • Το τελευταίο βαρύ γεύμα της ημέρας δύο τρεις ώρες προ ύπνου. Εάν αυτό δεν είναι πάντοτε δυνατόν μην κοιμηθείτε αμέσως μετά από το περιστασιακό νυχτερινό φαγοπότι, αλλά μία ώρα μετά.
 • Την ημέρα του ρεβεγιόν αλλά και την ημέρα που έπεται του ρεβεγιόν, είναι σημαντικό να καταναλώσετε άφθονους χυμούς από φρούτα και λαχανικά. Ιδιαίτερα ευεργετικός είναι το μήλο και ο χυμός του. Φάτε ελαφρά. Ο ζωμός κότας με λαχανικά είναι εξαιρετικός. Οι ακραίες θερμοκρασίες σε ποτά και τρόφιμα (καυτά – παγωμένα) δεν συνιστώνται. Απολαύστε ένα χλιαρό μπάνιο. Να αποφεύγετε τα περιβάλλοντα με πολύ θόρυβο και φως.

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΒΑΡΥΣΤΟΜΑΧΙΑ - ΞΙΝΙΛΑ - ΦΟΥΣΚΩΜΑ - ΠΟΝΟΙ ΣΤΟΜΑΧΟΥ - ΔΙΑΡΡΟΙΑ

Η αύξηση της ποσότητας του φαγητού, η κατανάλωση αλκοολούχων γευμάτων με πολλά λιπαρά, τα νυχτερινά γεύματα κατά την διάρκεια οικογενειακών συνεστιάσεων και ρεβεγιόν οδηγούν σε κακή πέψη και εμφάνιση συμπτωμάτων όπως είναι η ξινίλα, το φούσκωμα, οι πόνοι στο στομάχι, η διάρροια. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε ιούς, μικρόβια, απλή γαστρίτιδα, χολοκυστοπάθεια, ή σοβαρότερες διαταραχές όπως έμφραγμα, παγκρεατίτιδα, αλκοολική ηπατίτιδα κ.λπ. Αυτός είναι ο λόγος που όταν τα συμπτώματα εμμένουν επιβάλλεται η διενέργεια σωστής ιατρικής παθολογικής εξέτασης.

Τι πρέπει να κάνετε για την πρόληψη της ξινίλας, του φουσκώματος, των στομαχικών ενοχλημάτων, της διάρροιας κατά την διάρκεια των εορτών:

 • Το τελευταίο βαρύ γεύμα της ημέρας δύο τρεις ώρες προ ύπνου.
 • Συνιστώνται τακτικά και όχι ακατάστατα γεύματα. Συνιστάται αποφυγή άσκοπων νυχτερινών γευμάτων.
 • Να χρησιμοποιείτε αντικολλητικά σκεύη για μαγείρεμα με λιγότερα λιπαρά.
 • Μαγειρεύετε απλά χωρίς προσθήκη υπερβολικών μπαχαρικών ή τσιγάρισμα.
 • Αποφεύγετε την κατάχρηση αλκοόλ και την υπερκατανάλωση ποτών τύπου cola, καφέ, τσάι, τυποποιημένων φαγητών.
 • Μην καταναλώνετε αμφιβόλου ποιότητας αλκοολούχα ποτά και μην τα αναμιγνύετε μεταξύ τους.
 • Μην καταναλώνετε αλκοόλ εάν είστε υπό φαρμακευτική αγωγή.
 • Μασάτε καλά τις τροφές και αποφεύγετε να τρώτε γρήγορα.
 • Μην καπνίζετε και μην καταναλώνετε άσκοπα φάρμακα.
 • Πλένετε καλά τα χέρια σας και τα τρόφιμα πριν τα καταναλώσετε.
 • Μαγειρεύετε επαρκώς τα τρόφιμα και να μην τα καταναλώνετε ωμά εκτός εάν πρόκειται για καλά πλυμένα φρούτα και σαλάτες.

ΛΟΞΙΓΚΑΣ

Ο λόξιγκας είναι μία ακούσια κίνηση που προκαλείται από την κατάσπαση του διαφράγματος. Ο λόξιγκας είναι συχνό παθολογικό σύμπτωμα των εορτών, λόγω παραγόντων συνήθων κατά την διάρκεια των εορτών, που προκαλούν αντιδραστικό ερεθισμό του διαφράγματος, του φρενικού ή του πνευμονογαστρικού νεύρου. Τέτοιοι παράγοντες είναι τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα πλούσια γεύματα, το αλκοόλ, συγκινησιακοί παράγοντες όπως συναισθηματική φόρτιση, άγχος. Αυτοί οι παράγοντες πρέπει να αποφεύγονται, για την πρόληψη του συμπτώματος, όσο είναι δυνατόν. Εάν ο λόξιγκας είναι έντονος ή υποτροπιάζει πρέπει πάντοτε να πραγματοποιείται σοβαρή ιατρική εξέταση. Αυτό συμβαίνει γιατί οργανικά αίτια μπορεί να ευρίσκονται πίσω από την παθολογική αυτή κίνηση και υπερευαισθησία του διαφράγματος, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, πνευμονικές νόσοι, γαστρεντερικά νοσήματα κ.λπ.

Απλά μέτρα αντιμετώπισης του λόξιγκα των εορτών:

 • Διακόψτε άμεσα το φαγητό και το ποτό.
 • Βγείτε στον καθαρό αέρα.
 • Προσπαθήστε να προκαλέσετε στον εαυτό σας ρέψιμο.
 • Πραγματοποιείστε επί πέντε λεπτά έλξη της γλώσσας προς το ρινοφάρυγγα.
 • Συγκρατείστε την αναπνοή σας επί πέντε δευτερόλεπτα.
 • Μετακινηθείτε σε κλειστό χώρο με ήρεμο περιβάλλον.
 • Πλησιάστε και συγκρατείστε τα γόνατα στο θώρακα ενώ εκπνέετε με δύναμη για να πραγματοποιηθεί επαρκής ερεθισμός του διαφράγματος.
 • Επαναλάβετε τις παραπάνω κινήσεις μετά από δεκάλεπτη ανάπαυση.

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ:  ΑΥΞΗΣΗ «ΖΑΧΑΡΟΥ» ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ - ΑΥΞΗΣΗ «ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ»

Οι μεταβολικές διαταραχές κατά την διάρκεια των εορτών είναι ιδιαίτερα συνήθεις. Οι διαταραχές αυτές εκδηλώνονται κύρια με την απορρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης. Η αυξημένη κατανάλωση γλυκών, αλκοόλ και κορεσμένων λιπαρών που περιέχονται στο βούτυρο το κόκκινο κρέας τα κίτρινα τυριά την κρέμα γάλακτος, είναι από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την απορρύθμιση αυτή και πρέπει να αποφεύγονται.

Τι πρέπει να γνωρίζετε επιπροσθέτως:

 • Οι διαβητικοί και οι άνθρωποι με διαγνωσμένη υψηλή χοληστερόλη, ενδέχεται να χρειαστούν τροποποίηση της δοσολογίας και του είδους των φαρμάκων τους κατά την διάρκεια των εορτών.
 • Οι μεταβολικές αυτές διαταραχές δεν συνοδεύονται πολλές φορές από εμφανή συμπτώματα.
 • Καλό είναι να μην πραγματοποιούνται προληπτικές εξετάσεις check up, κατά την διάρκεια και αμέσως μετά από την περίοδο των εορτών, εκτός εάν υπάρχει ιατρική ένδειξη.
 • Η άφθονη λήψη καλής ποιότητας νερού, η πρόσληψη μίας πράσινης σαλάτας με τα γεύματα και η αύξηση της διάρκειας της καθημερινής βάδισης αμβλύνουν τις οξείες δυσμενείς συνέπειες των διαταραχών αυτών.

ΣΥΧΝΟΥΡΙΑ

Η συχνουρία είναι σύνηθες σύμπτωμα των εορτών. Πολλές φορές οφείλεται στην λήψη αλκοόλ και στην μεταβολή του ωραρίου των γευμάτων (π.χ. μετακίνηση των κύριων γευμάτων κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες), συνήθειες που πρέπει να αποφεύγονται. Όταν η συχνουρία συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα (π.χ. τσούξιμο, πυρετός) ή εμμένει πρέπει να αξιολογείται σωστά ιατρικώς προς αποκλεισμό σοβαρού οργανικού υποκείμενου νοσήματος, όπως είναι η ουρολοίμωξη, η καρδιακή ανεπάρκεια, βλάβες του ουροποιογεννητικού συστήματος.
Παρά το γεγονός ότι η απορρύθμιση του σακχάρου του αίματος κατά την διάρκεια των εορτών συχνά δεν έχει εμφανή συμπτώματα, αρκετές φορές προκαλεί συχνουρία.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.