Web
Analytics
Ξινίλες ουρανίσκου-στόματος-λαιμού και ρέψιμο σε περιστασιακή ή μόνιμη βάση: Τα αίτια αλληλεπικαλύπτονται αλλά δεν ταυτίζονται - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ξινίλες ουρανίσκου-στόματος-λαιμού και ρέψιμο σε περιστασιακή ή μόνιμη βάση: Τα αίτια αλληλεπικαλύπτονται αλλά δεν ταυτίζονται

Το ρέψιμο (ερυγές), είναι η εκούσια ή ακούσια αποβολή αέρα από το στόμα. Στην περίπτωση της ξινίλας, υπάρχει δυσάρεστη γεύση ξινού ή οποία μπορεί εντοπίζεται στο στόμα τον ουρανίσκο, το λαιμό ή το στομάχι. Πολλοί ασθενείς έχουν ρέψιμο, το οποίο ακολουθείται από ξινίλα και αντίστροφα. Άλλοι παραπονούνται για μεμονωμένα συμπτώματα. Συμπτώματα όπως φούσκωμα, κάψιμο στο στήθος, κοιλιακό πόνο, κοιλιακές κράμπες, αέρια από το ορθό (κόλον), ατονία ενδέχεται να συνυπάρχουν και με τα δύο αυτά συχνά συμπτώματα.

Α. ΡΕΨΙΜΟ

To φαινόμενο συμβαίνει φυσιολογικά σε περιστασιακή βάση, ιδιαίτερα μετά από πλούσια γεύματα ή ιώσεις που ερεθίζουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα.  Ο οισοφαγικός σφιγκτήρας υφίσταται παροδική χάλαση ενώ γίνεται αντανακλαστική αποβολή αερίων. Όταν το σύμπτωμα συμβαίνει συστηματικά ή είναι επίμονο, η ιατρική διερεύνηση είναι επιβεβλημένη, προς αποκλεισμό νοσημάτων που συνοδεύονται από την ύπαρξη αυξημένης ποσότητας αέρα στον στόμαχο και τον οισοφάγο, καθώς και νοσημάτων που προκαλούν την παθολογική πυροδότηση του αντανακλαστικού (π.χ. εγκεφαλικά – νευρολογικά νοσήματα, χολολιθίαση, καρκινώματα και άλλα νοσήματα του πεπτικού συστήματος που προκαλούν κακή πέψη , διαταραχές αναπνευστικού συστήματος, φλεγμονές).

Ορισμένες κακές συνήθειες της καθημερινότητας και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι τα πιο κοινά υποκείμενα αίτια παθολογικού ρεψίματος που υποτροπιάζει. Τα ακατάστατα γεύματα, η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων τροφών και ποτών (π.χ. μπίρας), το κάπνισμα είναι ορισμένες από τους συχνότερους παράγοντες της καθημερινότητας, που συνοδεύονται από αεροφαγία και ρέψιμο.

Κατά την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), αέρια και υγρά του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρεψίματος, καψίματος ή ξινίλας στο στομάχι και στο λαιμό. Όταν το γαστροοισοφαγικό περιεχόμενο φτάσει υψηλά, προς το φάρυγγα, λάρυγγα, στόμα, μύτη, τραχειοβρογχικό δέντρο, συμπτώματα όπως βήχας, φλεγμονές, βράχνιασμα, ξινίλα στόματος με αναγωγές, εμφανίζονται.

Τα νοσήματα και οι καταστάσεις που προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι:

  • Συστηματικά νοσήματα και νοσήματα εκτός του γαστρεντερικού συστήματος που προκαλούν αντνακλαστικώς αυξημένη παλινδρόμηση υγρών όπως διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, έμφραγμα του μυοκαρδίου.
  • Τοπικά νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος όπως διαφραγματοκήλη, γαστρίτιδα, καρκινώματα.
  • Παράγοντες και καταστάσεις της καθημερινότητας που αφορούν την διατροφή, τις συνήθειες, την χρήση φαρμάκων, το επάγγελμα του ατόμου: Τα ακατάστατα γεύματα, τα λιπαρά γεύματα, το stress, η κατάχρηση αλκοόλ, η κατάχρηση φαρμάκων, η εγκυμοσύνη, είναι ορισμένοι μόνο από τους παράγοντες αυτούς.

Β. ΞΙΝΙΛΑ

Οι συνήθεις θέσεις εντόπισης είναι στο λαιμό, τον ουρανίσκο, το στόμα, την κοιλιά.  Συχνά η ξινίλα προκαλεί μεταλλική γεύση και αλλοίωση της ικανότητας γεύσης με αποτέλεσμα την δραματική επιδείνωση της ποιότητας ζωής. Και στην περίπτωση της ξινίλας, όπως και του ρεψίματος τα πλούσια γεύματα, οι ιοί, οι παθήσεις του πεπτικού συστήματος, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορούν να ερεθίσουν τον βλεννογόνο του στομάχου, να γίνει υπερβολική έκκριση γαστρικών υγρών και να προκληθεί ξινίλα.

Ωστόσο η ξινίλα μπορεί να μην προέρχεται από κακή πέψη και κοινούς με το ρέψιμο παθοφυσιολογικούς παράγοντες αλλά να έχει ως αίτιο διαταραχές της αίσθησης της γεύσης από βλάβη σε γευστικά κύτταρα ή γευστικές οδούς, φλεγμονές ή αλλοιώσεις του βλεννογόνου του στόματος ή του λάρυγγα, φάρμακα ή οδοντιατρικές παθήσεις.

Οι διαταραχές της γεύσης προκαλούνται από παθολογικές καταστάσεις που εμποδίζουν την πρόσβαση της ουσίας στα υποδεκτικά κύτταρα του γευστικού κάλυκα (απώλεια μεταφοράς) ή προκαλούν βλάβη στα υποδεκτικά κύτταρα αυτά καθαυτά (αισθητηριακή απώλεια) ή βλάβη στα νεύρα και στις γευστικές οδούς (νευρική απώλεια).

Νοσήματα και παράγοντες που προκαλούν διαταραχές γεύσης λόγω απώλειας μεταφοράς είναι τα φάρμακα, τα βαρέα μέταλλα, η ξηροστομία κλπ., νοσήματα και παράγοντες που προκαλούν διαταραχές γεύσης λόγω αισθητηριακής απώλειας είναι το γήρας, λοιμώξεις, ενδοκρινικά νοσήματα κλπ., νοσήματα και παράγοντες που προκαλούν διαταραχές γεύσης λόγω νευρικής απώλειας είναι οι μεταβολικές διαταραχές, τα τραύματα, οι λοιμώξεις, ο καρκίνος κλπ. Οι οδοντιατρικές παθήσεις αλλάζουν την ποιότητα των σωματικών υγρών του στόματος και μπορεί να προκαλέσουν ξινίλα. 

Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος φλεγμονών που προκαλούν ξινίλα είναι η καντιντίαση στόματος, χαρακτηριστικός εκπρόσωπος φαρμάκων που προκαλούν ξινίλα είναι τα αντιβιοτικά.

Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το διατροφικό ιστορικό, το ιστορικό των καθημερινών συνηθειών, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση όπως η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, οι ήχοι κατά την ακρόαση εντέρου, η ποιότητα του αναπνευστικού ψιθυρίσματος κατευθύνουν την διάγνωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται εργαστηριακοί έλεγχοι. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία για τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Βιογραφικό

Ιστοσελίδες

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS
http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ
http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ
http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ
http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
http://novelswineinfluenza.blogspot.com ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Η1Ν1.
http://twitter.com/amoschovaki H ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ TWITTER
http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ
http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.