Web
Analytics
Ειδικές θήκες προστατεύουν από την ακτινοβολία των κινητών - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ειδικές θήκες προστατεύουν από την ακτινοβολία των κινητών

Γράφει: Γιάννης Δ. Μαρούδας, Μηχανικός Η/Υ

 

Προϊόν πολυετούς έρευνας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Εδώ και λίγα χρόνια τα κινητά έχουν γίνει δεύτερη φύση μας. Όμως, σχεδόν σύσσωμη η διεθνής επιστημονική κοινότητα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη για τις συνέπειες της χρήσης τους λόγω της ακτινοβολίας που εκπέμπουν. Κάθε κράτος έχει διαφορετικά όρια επιτρεπόμενης ακτινοβολίας και δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ποια όρια είναι ασφαλή. Στην Ελλάδα από το 2006 έχουμε όρια εκπομπής στα 35Volt/μέτρο [GSM-900] και στα 49Volt/μέτρο [GSM-1800].

Vodafone, Wind & Cosmote εκπέμπουν και στα 2 παραπάνω συστήματα, ενώ στο Σάλτσμπουργκ από το 2008 (SBM-2008) το όριο είναι μόλις 0,02Volt/μέτρο (= 0,000001W/m2 = 1μW/m2) για εσωτερικούς χώρους πολύωρης παραμονής και 0,06Volt/μέτρο (= 0,00001μW/m2 = 10μW/m2) για εξωτερικούς χώρου. Πάνω από τα 1.000μW/m2 (0,61V/m), θεωρείται επίπεδο εξαιρετικής ανησυχίας (Building Biology Evaluation Guidelines for Sleeping Areas, 2008).

Τα όρια της Ελλάδας έχουν θεσπιστεί από την Ε.Ε.Α.Ε. (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) αλλά δυστυχώς αφορούν μόνο όρια για τις θερμικές επιδράσεις στον άνθρωπο, δηλαδή πότε "καίγεται" το σώμα. Κάποιες κοινωνίες είναι πιο ευαισθητοποιημένες από τις διεθνείς μελέτες και χαμηλώνουν τα όρια εκπομπών π.χ., στη Γαλλία και στην Κύπρο το 2011 απαγορεύτηκε η χρήση κινητών από τους μαθητές στο Δημοτικό.

Οι ραδιοσυχνότητες των κινητών έχει αποδειχτεί πειραματικά ότι αποπροσανατολίζουν τα έντομα, στειρώνουν τις μύγες, επηρεάζουν τη διαδικασία σκέψης στα ποντίκια. Επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες (κατευθυνόμενες ή ανεξάρτητες) σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια ανά τον κόσμο εξάγουν σχεδόν καθημερινά νέα αποτελέσματα που όλα δείχνουν σοβαρές βλάβες στον άνθρωπο. Έχουν παρατηρηθεί επιπτώσεις όπως: κόπωση, αϋπνίες, ημικρανίες, ζαλάδες, ταχυκαρδίες, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχές ύπνου, ολιγοσπερμία, στείρωση, διαταραχές στη λειτουργία ήπατος, προστάτη, ωοθηκών, ουροδόχου κύστης, αλλά και επιθετικότητα παιδιών, καρκίνος εγκεφάλου, προστάτη, ωοθηκών, όρχεων, ουροδόχου κύστης, νεφρών... Τέλος, έχει παρατηρηθεί αδυναμία συγκέντρωσης και επιθετικότητα σε παιδιά που χρησιμοποιούν κινητό, αλλά και σε μωρά που η μητέρα τους χρησιμοποιούσε κινητό κατά την περίοδο κύησης.

Μόνη λύση φαίνεται πως είναι η ιδιαίτερα συνετή χρήση, η τήρηση αποστάσεων από τις πηγές ακτινοβολίας αλλά και η προστασία με ειδικές πιστοποιημένες θήκες που προστατεύουν από την ακτινοβολία σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Εδώ, ο λόγος γίνεται για την μόνιμη διάσπαση του DNA που δημιουργεί η ακτινοβολία αυτή. Στα παιδιά, που δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους, η εκπεμπόμενη ακτινοβολία διαπερνά σχεδόν ολόκληρο το κρανίο τους για να επικοινωνήσει η συσκευή (εικ. 1).

 

aktinovolia-kiniton

εικ.1: Η διείσδυση της ακτινοβολίας από τα κινητά τηλέφωνα στον εγκέφαλο

 

Τα θηλαστικά έχουν παρόμοιες συμπεριφορές (παρά τις διαφορές τους) σε ασθένειες που προκαλούνται από εξωτερικούς παράγοντες. Παρατηρήσαμε σε πειράματα που έγιναν τo 2009 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 350 μέτρα από το πάρκο κεραιών Χορτιάτη, ότι βρέθηκαν νεογέννητοι ασβοί που ήταν θνησιγενείς λόγω της ακτινοβολίας αυτής - δεν έδεναν τα κόκκαλα τους αλλά παρέμεναν χόνδροι, σε μορφή gel.

Ο άνθρωπος είναι ένας οργανισμός με πολύ μεγαλύτερη μάζα σώματος από ένα μικρό πειραματόζωο και έτσι η ακτινοβολία απορροφάται τοπικά. Γι' αυτό παρατηρούνται οι ίδιες βλάβες αλλά παίρνουν μεγαλύτερο χρόνο να εμφανιστούν και προσδιορίζονται σε τοπικά όργανα.

Η τεχνολογία βρήκε διέξοδο σε πολύ μεγάλο βαθμό, μέσα από επίπονες έρευνες του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Βρέθηκε λύση με ειδικές θήκες που προστατεύουν από την ηλεκτρομαγνητική (EMR) ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων. Αποτελούν διεθνή πρωτοπορία, είναι πιστοποιημένες, προστατεύουν έως και 97,5% από την εκπεμπόμενη ακτινοβολία και κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

 

Γιάννης Δ. Μαρούδας
Μηχανικός Η/Υ
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.