Web
Analytics
Χρόνιες ασθένειες, ανεξήγητα συμπτώματα και ηλεκτρομαγνητική ρύπανση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Χρόνιες ασθένειες, ανεξήγητα συμπτώματα και ηλεκτρομαγνητική ρύπανση

Γράφει: Μιχάλης Καγκελίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., Building Biology Practitioner, Ιδρυτής Home Biology

 

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρόσφατο ψήφισμα του επισημαίνει ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών η έκθεση του  περιβάλλοντος σε τεχνητές πηγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αυξάνεται συστηματικά λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρισμού και της ολοένα και μεγαλύτερης διάδοσης των ασύρματων τεχνολογιών (...) με αποτέλεσμα σήμερα κάθε πολίτης να εκτίθεται σε ένα σύνθετο μείγμα ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων διαφόρων συχνοτήτων, τόσο στο οικιακό όσο και στο εργασιακό του περιβάλλον.»a

Κατά πολλούς επιστήμονες η συνεχώς αυξανόμενη έκθεση του πληθυσμού σε τεχνητές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες έχει σχέση με την σύγχρονη εξάπλωση των αυτοάνοσων νοσημάτων (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, λύκος), αλλά και των ασθενειών με ευρεία γκάμα ανεξήγητων συμπτωμάτων που χαρακτηρίζονται ως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, νευρομυασθένεια, ψυχοσωματικές αντιδράσεις, χρόνια ανοσοποιητική δυσλειτουργία κλπ.

Πώς η χρόνια έκθεση σε ακτινοβολίες οδηγεί σε προβλήματα υγείας

Ο Δρ. Blank, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και ερευνητής στον βιοηλεκτρομαγνητισμό, εξηγεί ότι τα κύτταρά μας αντιδρούν στα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία με την παραγωγή πρωτεϊνών του στρες, όπως συμβαίνει και με άλλες περιβαλλοντικές τοξίνες (βαρέα μέταλλα κ.α.)b.

Η χρόνια παραγωγή πρωτεϊνών του στρες εξαντλεί το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγεί στην εμφάνιση αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Lyme, ο Λύκος, η νόσος του Crohn, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης κ.α.c

Ο παραπάνω μηχανισμός αποτελεί μια πιθανή εξήγηση για την πληθώρα ερευνητικών δεδομένων που συνδέουν τις τεχνητές ακτινοβολίες με τη λευχαιμία, τον καρκίνο του στήθους, του δέρματος, του εγκεφάλου και των όρχεων, τις αποβολές εγκυμοσύνης, την ανδρική στειρότητα, το Αλτσχάϊμερ, την αϋπνία, την κατάθλιψη κ.α.

Ιατρικός σύλλογος προειδοποιεί για τις επιπτώσεις

Το ψήφισμα (Freiburger Appeald) που εξέδωσε η Ένωση Περιβαλλοντικής Ιατρικής της Γερμανίας (IGUMED) και έχει υπογραφεί από χιλιάδες γιατρούς και επιστήμονες από όλο τον κόσμο, αναφέρει τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει μια δραματική αύξηση των σοβαρών και χρόνιων νοσημάτων στους ασθενείς μας όπως:

 • προβλήματα μάθησης, συγκέντρωσης και συμπεριφοράς (σύνδρομο έλλειψης προσοχής κ.α.)
 • ακραίες διακυμάνσεις στην πίεση που δυσκολότερα πια ρυθμίζονται με φάρμακα
 • καρδιακές αρρυθμίες
 • καρδιακές προσβολές σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες
 • εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου (π.χ. Αλτσχάϊμερ) και επιληψία
 • λευχαιμία και όγκους στον εγκέφαλο.

Επίσης συμπτωμάτων που λανθασμένα χαρακτηρίζονται ως ψυχοσωματικά, όπως πονοκέφαλοι, ημικρανίες, χρόνια εξάντληση, αϋπνία, βουητό των αυτιών και μυϊκοί πόνοι. (...)
Οι προσπάθειες αποκατάστασης της υγείας γίνονται όλο και πιο αναποτελεσματικές.
Η ανεμπόδιστη και συνεχής διείσδυση των ακτινοβολιών στους χώρους εργασίας και τα σπίτια (και ειδικά στα υπνοδωμάτια - απαραίτητους χώρους ξεκούρασης και αναζωογόνησης) προκαλεί αδιάκοπο στρες και εμποδίζει την πλήρη ανάρρωση του ασθενούς. (...)
Έχουμε πλέον ξεκάθαρα παρατηρήσει τη χρονική και χωροταξική σύνδεση των ασθενειών με περιπτώσεις γειτονικής εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, εκτεταμένης χρήσης κινητού τηλεφώνου, εγκατάστασης ασύρματου τηλεφώνου στο ίδιο ή σε διπλανά σπίτια κ.α.
Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο χρόνιες ασθένειες να βελτιώνονται ή να θεραπεύονται σε σύντομο χρόνο από την μείωση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης στο περιβάλλον του ασθενούς.»

Κύριες πηγές χρόνιας επιβάρυνσης

Η μείωση της καθημερινής σας έκθεσης σε ακτινοβολίες δεν εξαρτάται κύρια από την αποφυγή χρήσης κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρικών συσκευών, των οποίων η χρήση είναι συνήθως παροδική και όχι συνεχής.
Η συνολική ποσότητα ακτινοβολίας που δέχεστε έχει σε μεγάλο βαθμό σχέση με τη παρουσία στην κατοικία και τον χώρο εργασίας σας κρυφών και φανερών πηγών συνεχούς ακτινοβολίας όπως:

 • κεραίες κινητής τηλεφωνίας (υπάρχουν πλέον σε κάθε γειτονιά - συχνά καμουφλαρισμένες).
 • κεραίες ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ (από την δική σας ή γειτονικές κατοικίες).
 • μετασχηματιστές, καλώδια μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ.
 • αγείωτες ηλεκτρικές συσκευές.
 • προβλήματα στην ηλεκτρική καλωδίωση (φθαρμένη μόνωση, σφάλματα στις συνδέσεις των κυκλωμάτων κ.α.)

Σήμερα υπάρχει η τεχνογνωσία και ο εξοπλισμός για την μέτρηση όλων των τεχνητών ακτινοβολιών, τον εντοπισμό των ιδιαίτερα επιβαρημένων σημείων (hotspots) στους χώρους και την εύκολη αποφυγή της υπερβάσης των ορίων έκθεσης που προτείνουν επιστημονικοί οργανισμοί για την πρόληψη επιπτώσεων υγείας.

 

Αναφορές

a. Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (2008/2211)
b. Dr. Blank, Evidence For Stress Response, Bioinitiative Report c Stress Proteins in Medicine, Informa Healthcare, Oct 1995
http://www.researchandmarkets.com/reportinfo.asp?report_id=1310105&t=t&cat_id=d http://www.laleva.cc/environment/freiburger_ap-
peal.html

 

Μιχάλης Καγκελίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Building Biology Practitioner, Ιδρυτής Home Biology
http://home-biology.gr/

 

Holistic Life

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.