Web
Analytics
Κλιματιστικά: Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Κλιματιστικά: Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία

Το κλιματιστικό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σημερινού τρόπου ζωής.

Είναι χρήσιμο, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και δημιουργεί ένα άνετο περιβάλλον, ειδικά στα άτομα που τους πειράζει η ζέστη (π.χ. έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που έχουν εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση). Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τους κινδύνους:

 • του καύσωνα και της αφυδάτωσης, ειδικά σε ευαίσθητα άτομα (μωρά, ηλικιωμένα ή υποσιτισμένα άτομα κ.λπ.)
 • των καρδιαγγειακών προβλημάτων σε άτομα με προδιάθεση
 • των συμπτωμάτων  που σχετίζονται με αναπνευστικές ασθένειες όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD)

Η παραμονή σε χώρους με κλιματιστικά για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες για την υγεία σας.

Το εάν το κλιματιστικό είναι ευεργετικό ή επιβλαβές εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

 • την ηλικία και την υγεία των εκτεθειμένων ατόμων
 • τις συνθήκες χρήσης του κλιματιστικού, συμπεριλαμβανομένου του βαθμού ψύξης 
 • την ποιότητα και τη συντήρηση της εγκατάστασης

Η παραμονή σε χώρους με κλιματιστικά για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες για την υγεία σας.

Οι ενδεχόμενες παρενέργειες του κλιματιστικού είναι:

Ξηροφθαλμία

Εάν έχετε ήδη ξηροφθαλμία, η παραμονή σε χώρο με κλιματιστικό για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Ερεθίζει τα μάτια και προκαλεί φαγούρα. Όσοι έχουν ξηρά μάτια, πρέπει να χρησιμοποιούν το κλιματιστικό μόνο για λίγη ώρα.

Επίσης, η παρατεταμένη παραμονή σε χώρο με κλιματισμό, μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία.

Ξηρό δέρμα

Το ξηρό με φαγούρα δέρμα είναι ένα συχνό φαινόμενο σε άτομα που παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους με κλιματιστικό για πολύ καιρό. Πρέπει να εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα, ώστε το δέρμα να αναπληρώνει την υγρασία του.

Αφυδάτωση

Η παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε χώρο με κλιματιστικό, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, καθώς έχει την ιδιότητα να αφαιρεί την υγρασία από τον χώρο.

Αναπνευστικά προβλήματα

Η παραμονή σε χώρο με κλιματιστικό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα στη μύτη, το λαιμό και τα μάτια. Μπορεί να εμφανίσετε ξηρό λαιμό, ρινίτιδα και ρινική απόφραξη.

Το κρύο είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν τυπικά συμπτώματα άσθματος όπως  βήχας, συριγμός, και λαχάνιασμα. Επομένως, η παρατεταμένη έκθεση σε κλιματιστικά μπορεί να συμβάλει στην επιδείνωση του άσθματος και στην ανάπτυξη πνευμονικών λοιμώξεων που οφείλονται σε αυτή.

Λοιμώξεις

Είναι πιθανό ένα κλιματιστικό να στεγάζει μικρόβια όπως ιοί,  βακτηρίδια και μύκητες (ή μούχλα). Αυτό μπορεί να προάγει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως ένα απλό κρύο μέχρι τη Νόσο των Λεγεωνάριων ή λεγεωνέλλωση.

Η Νόσος των Λεγεωνάριων είναι μια σπάνια, αλλά σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων που είναι δυνητικά θανατηφόρα. Το βακτήριο Legionella, που ευθύνεται για τη λοίμωξη, μερικές φορές παραμένει στα συστήματα κλιματισμού. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι διαδίδεται ευκολότερα με την παρουσία θερμού και στάσιμου νερού. Ορισμένα συστήματα κλιματισμού χρησιμοποιούν κυκλώματα που ψύχονται με νερό. Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και στη συνέχεια απελευθερώνονται στον αέρα. Το άτομο προσβάλλεται από την Νόσο των Λεγεωνάριων όταν αναπνέει σταγονίδια μολυσμένου νερού.

Άσθμα και αλλεργίες

Εάν το κλιματιστικό δεν έχει καθαριστεί και συντηρηθεί σωστά, μπορεί να περιέχει υψηλή συγκέντρωση σκόνης και γύρης, προωθώντας έτσι την επαφή με τα αλλεργιογόνα και να επιδεινώσει την κατάσταση των ατόμων που έχουν άσθμα ή αλλεργίες.

Επιπλέον, η μούχλα μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα στα άτομα που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Η μούχλα απελευθερώνει σπόρια στον αέρα που εισπνέονται από άτομα που παρουσιάζουν υπερευαισθησία όπως παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα που έχουν προβλήματα υγείας (εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, άσθμα, σοβαρές αλλεργίες, άλλες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος κλπ.).

Πονοκέφαλος

Η αφυδάτωση που προκαλεί το κλιματιστικό μπορεί να επιφέρει πονοκεφάλους και ημικρανίες. Η αφυδάτωση συχνά παραβλέπεται όταν πρόκειται για ημικρανίες. Όταν εισέρχεστε και εξέρχεστε από τους χώρους με κλιματιστικό ή παραμένετε στην ζέστη ξαφνικά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτό, υπάρχουν πιθανότητες να αποκτήσετε πονοκέφαλο. Επίσης όταν βρίσκεστε σε χώρο με κλιματιστικό όπου δεν συντηρούνται σωστά, είστε πιο επιρρεπείς σε πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Λήθαργος

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που παραμένουν σε χώρους με κλιματιστικό για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχουν παραπονεθεί για λήθαργο και υποτονικότητα.

Άλλες παρενέργειες

Το κλιματιστικό που έχει ρυθμιστεί σε χαμηλή θερμοκρασία, μπορεί να οδηγήσει ή να επιδεινώσει άλλα συμπτώματα και προβλήματα υγείας, όπως:

 • ξηρό και ερεθισμένο στόμα
 • πονόλαιμο
 • απώλεια φωνής
 • νόσο του Raynaud
 • αρθρίτιδα
 • χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • νευρίτιδα
 • κόπωση

Συμβουλές

 • Χρησιμοποιήστε τα κλιματιστικά με μέτρο
 • Αποφύγετε την μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, μεταξύ εσωτερικού χώρου και εξωτερικού περιβάλλοντος. Συνιστάται μέχρι 8° C.
 • Βεβαιωθείτε ότι το κλιματιστικό έχει συντηρηθεί σωστά για να μειώσετε τον κίνδυνο μικροβιακής μόλυνσης.
 • Ελέγξτε για τυχόν στάσιμο νερό στην εγκατάσταση του κλιματιστικού. Εάν το σύστημά του κλιματιστικού χρησιμοποιεί νερό, βεβαιωθείτε ότι αλλάζει τακτικά.
 • Διαβάστε το εγχειρίδιο χρήσης του κλιματιστικού και ακολουθήστε τις οδηγίες του.
 • Αντικαταστήστε ή καθαρίστε τα φίλτρα τακτικά.
 • Όταν είναι δυνατόν, επιλέξτε ένα σύστημα κλιματισμού εξοπλισμένο με σύστημα καθαρισμού αέρα.

Ο κλιματισμός έχει πολλά οφέλη για την υγεία και την ευεξία, αλλά δεν είναι χωρίς κινδύνους. Πρέπει να είστε καλά ενημερωμένοι για να κάνετε συνετή και ασφαλή χρήση του. Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό προκειμένου, να είστε υγιείς και ασφαλείς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

Πηγές

Global News

Doctor NDTV

Jean Coutu

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.