Web
Analytics
Πρωτοποριακή θεραπεία ακμής - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Πρωτοποριακή θεραπεία ακμής

Η ακμή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αισθητικά προβλήματα των νέων ανθρώπων. Εκτός όμως από αυτούς, αφορά και μεγαλύτερες ηλικίες. Ιδίως όμως οι νέοι άνθρωποί, γυναίκες και άνδρες, σε αυτήν την ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους, τραυματίζονται ψυχικά αλλά και σωματικά από την τόσο δυσάρεστη για αυτούς πάθηση. Στην περίοδο της ζωής τους που θέλουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη να αρέσουν, έρχονται αντιμέτωποι με μία πάθηση που τους κάνει απωθητικούς και πολλές φορές δακτυλοδεικτούμενους. Εκτός αυτού όμως πολλές φορές αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα δηλαδή τις γνωστές σε όλους μας ουλές από ακμή.

Το πιο συνηθισμένο είδος ακμής είναι η acne vulgaris δηλαδή η κοινή ακμή, που γνωρίζουμε ότι συναντάται σε μεγάλο ποσοστό του νεαρού πληθυσμού και όχι μόνο. Στο 85% των περιπτώσεων η εμφάνιση της ακμής αφορά στην εφηβεία. Επίσης, η πιο συχνή εντόπισή της είναι στο πρόσωπο αλλά μπορεί να εμφανίζεται επίσης στην πλάτη, στο στήθος και στους ώμους.

Αίτια ακμής

Ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου δημιουργείται η ακμή δεν είναι απολύτως γνωστός. Γνωρίζουμε όμως ότι έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με τις αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών και κυρίως των ανδρογόνων. Αυτό επί τω πλείστον εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Τα ανδρογόνα διεγείρουν τους αδένες, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στους θύλακες στο δέρμα. Η υπερέκκριση του σμήγματος προκαλεί την ακμή. Οι θύλακες γεμίζουν από ένα μείγμα κυττάρων και σμήγματος. Επίσης τα κύτταρα της επιδερμίδας αλλάζουν με αποτέλεσμα η στοιβάδα αυτή να γίνεται παχύτερη και πιο κολλώδης. Σημαντικό ρόλο παίζει το βακτηρίδιο P. acnes (propionibacterium acnes), το οποίο αναπτύσσεται μέσα στους πόρους, οι οποίοι είναι φραγμένοι. Αποτέλεσμα αυτού είναι να δημιουργούνται διογκωμένα, κόκκινα σπυριά, τα οποία μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικό βάθος και ονομάζονται οζίδια της ακμής και κύστης. Στα αίτια επίσης μπορούμε να αναφέρουμε το οικογενειακό ιστορικό, το στρες, τη χρήση διαφόρων φαρμάκων ή χημικών ουσιών.

Θεραπεία ενεργού ακμής

Ανάλογα την αιτία και τη βαρύτητα της νόσου, η ακμή αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους, είτε ξεχωριστά ή συνδυαστικά. Το θεραπευτικό πλάνο μπορεί να περιλάβει χρήση φαρμακευτικών ουσιών με τοπική ή γενική εφαρμογή, φωτοθεραπεία της περιοχής, ειδική μεσοθεραπεία, επιμελή καθαρισμό της περιοχής, ειδικό διατροφολόγιο, κ.α.

Φαρμακευτική αγωγή για την ακμή

Διάφορες φαρμακευτικές ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για την αντιμετώπιση της ακμής. Ανάλογα την περίπτωση χρησιμοποιούνται φάρμακα για τοπική εφαρμογή και φάρμακα με λήψη από το στόμα, όπως αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της φλεγμονής και ορμονικά σκευάσματα, για να ρυθμιστούν οι ορμονικοί παράγοντες που συντελούν σε αυξημένη σμηγματόρροια. Όπως όλα τα φάρμακα, υπάρχουν παρενέργειες και γι’ αυτό ο ασθενής πρέπει να ενημερώνεται πλήρως γι’ αυτές αλλά και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ιατρού που εμπιστεύτηκε.

Ισοτρετινοΐνη

Η ισοτρετινοΐνη (13-cis ρετινοϊκό οξύ – με πιο γνωστό ιδιοσκεύασμα με την εμπορική ονομασία ROACCUTAN) είναι το φάρμακο που χρησιμοποιείται περισσότερο τα τελευταία χρόνια και βοηθά αρκετά στην αντιμετώπιση της ακμής και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να έχει μόνιμη διάρκεια. Υπάρχουν όμως αρκετές παρενέργειες ή επιπλοκές, τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής και να βρίσκεται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση. Είναι μία θεραπεία, η οποία συνήθως διαρκεί 6 μήνες και λαμβάνεται από το στόμα. Αντενδείκνυται κατά την διάρκεια της κύησης και προκαλεί τερατογένεση. Κατά την διάρκεια της χρήσης και μερικούς μήνες μετά είναι αναγκαίο να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη. Η ηπατική λειτουργία πρέπει να ελέγχεται κατά την διάρκεια της θεραπείας διότι μπορεί να προκληθεί ηπατική δυσλειτουργία.

Μια πρωτοποριακή θεραπεία ακμής

Στο χώρο μας έχουμε αναπτύξει μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία η οποία αφορά στην ακμή. Η θεραπεία αυτή βασίζεται σε ένα συνδυασμό μεθόδων, οι οποίες η κάθε μία από μόνη της έχει αποδειχτεί ότι βοηθούν στη βελτίωση της ακμής. Τέτοιες θεραπείες είναι ορισμένα είδη μεσοθεραπείας, τα οποία αποτελούνται από κοκτέιλ ουσιών που αποδεδειγμένα διορθώνουν την ακμή. Με τον όρο μεσοθεραπεία εννοούμε πολύ μικρές ενέσεις στα σημεία της ακμής με έγχυση κάποιων ειδικευμένων ουσιών. Η διαδικασία αυτή έχει καθόλου ή ελάχιστη ενόχληση κατά τη διάρκεια της εφαρμογής λόγω του ότι χρησιμοποιούνται πολύ λεπτές βελόνες και όπως και λόγω της τοπικής αναισθησίας που εφαρμόζουμε με αναισθητική κρέμα στην περιοχή εφαρμογής. Ακόμα και πολύ νέα άτομα βρίσκουν ότι η διαδικασία δεν είναι τόσο ενοχλητική ώστε να αποτελέσει εμπόδιο στο να τη συνεχίσουν. Η ειδική μεσοθεραπεία, την οποία εφαρμόζουμε, αποτελεί τη βάση για τη θεραπεία της ακμής και μπορεί να εφαρμοστεί από μόνη της. Για καλύτερα ακόμα αποτελέσματα μπορούμε να τη συνδυάσουμε με peeling, laser, και καθαρισμούς προσώπου. Τα αποτελέσματα κάθε εφαρμογής συνήθως διαρκούν μερικούς μήνες και μπορεί κανείς επαναλαμβάνοντας 2 ή 3 φορές το χρόνο να συντηρεί το πρόσωπο του χωρίς το πρόβλημα της ενεργού ακμής. Οι επαναλήψεις γίνονται μέχρι ότου ο οργανισμός εξισορροπήσει το ορμονικό του πρόβλημα και κατ’ αυτόν τον τρόπο υπάρξει μία μόνιμη παύση της ενεργού φάσης της ακμής. Η θεραπεία δεν θεωρείται ως επιθετική, μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και δεν έχει κάποιες παρενέργειες.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.