Web
Analytics
Τα 10 συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης D που πρέπει να προσέξετε - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Τα 10 συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης D που πρέπει να προσέξετε

Από: Aurora Geib

 

Η λήψη βιταμίνης D κατά την νεανική ηλικία είναι καλό για το σώμα μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης D που λαμβάνονται με συνέπεια, είναι αναγκαίες για τη διατήρηση της υγείας των οστών.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η διατήρηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι αρκετή, αλλά μόνο λίγες τροφές περιέχουν υψηλά επίπεδα σε βιταμίνη Σύμφωνα με τον Δρ Heike A. Bischoff-Ferrari της σχολής UZH, προκειμένου να λάβετε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D μόνο μέσω της διατροφής, θα πρέπει να καταναλώνετε κάθε μέρα δύο μερίδες λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός ή το σκουμπρί. Επομένως είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό, μέσω της επαρκούς έκθεσης στον ήλιο και συμπληρωμάτων διατροφής για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του σώματος.

Τα πολλά πρόσωπα της βιταμίνης D

Δεκαετίες πριν, οι επαγγελματίες υγείας θεωρούσαν ότι η βιταμίνης D ήταν καλή μόνο για τη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην επιστήμη όμως, έχουν φέρει αυτή την βιταμίνη στο επίκεντρο, με την αποκάλυψη του πολύπλευρου ρόλου της στην σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος και την ικανότητά της να μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών.
Παρά τις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τις δυνατότητες της βιταμίνης D, φαίνεται ότι δεν εκτιμούν όλοι αυτή την ανακάλυψη. Ο σημερινός τρόπος εργασίας σε κλειστούς χώρους έχει συμβάλει στην αύξηση των περιπτώσεων ανεπάρκειας της βιταμίνης D παγκοσμίως. Αυτό επιδεινώνεται από το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν όλοι ότι μπορεί να έχουν ανεπάρκεια στην βιταμίνη D.

Έχω ανεπάρκεια στην βιταμίνη D;

Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε την ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι να κάνετε ένα τεστ αίματος που θα μετρήσει το επίπεδο της στο αίμα σας. Ωστόσο έχετε σίγουρα ανεπάρκεια αν έχετε κάποια από τις παρακάτω παθήσεις και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το συντομότερο δυνατόν τον ιατρό σας σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές πρόληψης ή θεραπείας.

  1. Γρίπη: Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στo Cambridge Journals, ανακαλύφθηκε ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D προδιαθέτει στα παιδιά ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη έδειξε ότι η βιταμίνη D μειώνει στα παιδιά τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού.
  2. Μυϊκή αδυναμία: Σύμφωνα με τον κορυφαίο ειδικό της βιταμίνης D, Michael F. Holick η μυϊκή αδυναμία συνήθως προκαλείται από ανεπάρκεια της βιταμίνης D, επειδή για να λειτουργήσουν σωστά οι σκελετικοί μύες, πρέπει οι υποδοχείς τους να συντηρηθούν με βιταμίνη D.
  3. Ψωρίαση: Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου PubMed, διαπιστώθηκε ότι η συνθετική βιταμίνη D βρέθηκε χρήσιμη στη θεραπεία της ψωρίασης.
  4. Χρόνια νεφρική νόσος: Σύμφωνα με τον Holick, οι ασθενείς με προχωρημένη χρόνια νεφρικά νοσήματα (κυρίως εκείνων που χρειάζονται αιμοκάθαρση) δεν είναι σε θέση να παράξουν την ενεργή μορφή της βιταμίνης D. Αυτά τα άτομα χρειάζονται να λάβουν 1,25-dihydroxyvitamin D3 για να υποστηρίξουν το μεταβολισμό του ασβεστίου, να μειώσουν τον κίνδυνο της νεφρικής νόσου των οστών και να ρυθμίσουν τα επίπεδα των ορμονών του παραθυρεοειδούς αδένα.
  5. Διαβήτης: Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία και δημοσιεύτηκε στο Lancet.com σύμφωνα με την οποία δόθηκαν σε 10.366 παιδιά, 2000 IU βιταμίνης D3 ημερησίως κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της ζωής τους. Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν για 31 χρόνια και σε όλα, μειώθηκε ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 1 κατά 80 τοις εκατό.
  6. Άσθμα: Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των κρίσεων του άσθματος. Σε έρευνα που διεξήχθει στην Ιαπωνία, έδειξε ότι οι κρίσεις άσθματος σε μαθητές μειώθηκαν σημαντικά με την καθημερινή λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D των 1200 IU.
  7. Περιοδοντική νόσος: Τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη χρόνια ασθένεια των ούλων (που προκαλεί πρήξιμο και αιμορραγία των ούλων) πρέπει να αυξήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D για να παραχθούν defensins και cathelicidin, ενώσεις που περιέχουν μικροβιακές ιδιότητες και μειώνουν τον αριθμό των βακτηρίων στο στόμα.
  8. Καρδιαγγειακές παθήσεις: Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια συνδέεται με ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Η έρευνα που διεξήχθει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε νοσοκόμες διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (17 ng / m [42 nmol / L]) είχαν 67% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση.
  9. Σχιζοφρένεια και κατάθλιψη: Αυτές οι διαταραχές συνδέονται με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Σε μια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι η διατήρηση επαρκούς επιπέδου βιταμίνης D στις έγκυες και κατά την παιδική ηλικία ήταν αναγκαία για την ικανοποίηση του υποδοχέα της βιταμίνης D στον εγκέφαλο, πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη διατήρηση της ψυχικής λειτουργίας στη μετέπειτα ζωή.
  10. Καρκίνος: Ερευνητές στο Georgetown University Medical Center στην Ουάσιγκτον ανακάλυψαν μια σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης βιταμίνης D και μειωμένου κινδύνου του καρκίνου του μαστού. Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στην Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου, έδειξαν ότι αυξημένες δόσεις βιταμίνης D συνδέονται με μείωση 75% στη συνολική ανάπτυξη του καρκίνου και μείωση 50% του όγκου σε περιπτώσεις μεταξύ εκείνων που ήδη είχαν την ασθένεια. Επιπλέον η ικανότητα της βιταμίνης να βοηθήσει στον έλεγχο της ανάπτυξης και της εξέλιξης του καρκίνου του μαστού και ειδικά των ευαίσθητων οιστρογόνων του καρκίνου του μαστού αποδεικνύεται προς όφελος των ασθενών.

Η πρόληψη είναι σημαντική

Οι παραπάνω καταστάσεις σχετικές με την έλλειψη της Βιταμίνης D, δεν πρέπει να είναι κάτι που να σας φοβίζει. Η πρόληψη μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των περισσοτέρων χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με αυτή. Μπορείτε να γλιτώσετε πολλά χρήματα και ψυχική ηρεμία, απλώς κάνοντας μια βόλτα στον ήλιο.

 

Μετάφραση/απόδοση από το www.dromostherapeia.gr

  

Πηγή: www.naturalnews.com

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.