Web
Analytics
Χριστούγεννα και θλίψη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Χριστούγεννα και θλίψη

Τα Χριστούγεννα θεωρούνται η πιο αγαπημένη περίοδος του χρόνου, η περίοδος σύνδεσης της οικογένειας και των σχέσεων, της ατομικής και της συλλογικής συμβίωσης και των έντονων συναισθημάτων. Παρ' ολαυτά ίσως είναι η πιο δύσκολη και επώδυνη περίοδος για άλλους ανθρώπους. Ανθρώπους με έντονο το συναίσθημα της μοναξιάς και έλλειψη διαπροσωπικών σχέσεων, είτε της οικογενείας είτε της κοινωνικής στήριξης όπως ασθενείς σε νοσοκομεία ή ιδρύματα, για ανθρώπους κοινωνικά αποκλεισμένους, ηλικιωμένους, εν διαστάσει ή διαζευγμένους, για ανθρώπους που δεν μπορούν να βρίσκονται κοντά στην οικογένειά τους ή στην σχέση τους, ανθρώπους που πενθούν την απώλεια αγαπημένων τους ανθρώπων. Επιπλέον άνθρωποι που αδυνατούν να βιώσουν ικανοποίηση ή ευχαρίστηση ή επιβαρύνονται από μια ψυχική διαταραχή, βιώνοντας κρίσεις πανικού, αγχώδεις-φοβικές ή ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές κατακλύζονται από συναισθήματα άγχους και θλίψης μέχρι και το τέλος της εορταστικής περιόδου, ωσότου επανέλθει η συνήθεια, η 'ασφαλής' καθημερινότητα.
 
Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν την λεγόμενη "Κατάθλιψη των Χριστουγέννων" ή "Κατάθλιψη των Γιορτών" (Christmas Blues), η οποία δεν αποτελεί κλινική διάγνωση στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ταξινόμησης των Ψυχικών Διαταραχών (DSM-IV), συνδέεται όμως με τη Διαταραχή της Εποχιακής Κατάθλιψης (SAD: Seasonal Depression Disorder). Αποτελεί μια ψυχική διαταραχή που ξεκινά μέρες ή εβδομάδες ή μήνες πριν την έναρξη των γιορτών, έχει συγκεκριμμένα διαγνωστικά κριτήρια την θλίψη ώς χαρακτηριστικό συναίσθημα, τις σκέψεις αλλά και συναισθήματα απαξίωσης, ενοχής, αβοηθησίας, τη διαταραχή της συγκέντρωσης, της μνήμης, της λειτουργίας του ύπνου και της όρεξης, συνοδευόμενη με απόσυρση από τις κοινωνικές δραστηριότητες και τις διαπροσωπκές σχέσεις. Οι τρόποι εμφάνισης της κατάθλιψης ποικίλλουν στην γιορτινή καθημερινότητα με επίμονους πονοκέφαλους ή ημικρανίες, αϋπνίες ή υπνηλίες, τάση για υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού, δυσθυμία και κρίσεις κυκλοθυμίας.
 
Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν πως υπάρχει μία σημαντική αύξηση στον αριθμό και στη σοβαρότητα όσων παθαίνουν κατάθλιψη την περίοδο των γιορτών. Ακόμα και με το τέλος των γιορτών, οι απόπειρες αυτοκτονίας αμέσως μετά τα Χριστούγεννα αυξάνονται κατά 40%, στοιχεία που δίνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
 
Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες εξαιτίας των γιορτών αναμφισβήτητα αυξάνονται και αναπόφευκτα οδηγούν στη ματαίωση στόχων και την απόρριψη ή απογοήτευση στις διαπροσωπικές σχέσεις. Κατ' επέκταση η υπερκατανάλωση, η ανάγκη της τελειότητας στις δραστηριότητες που αναλαμβάνει το άτομο μπορεί να οδηγήσουν σε καταθλιπτικές συμπεριφορές. Η αναμονή και η έναρξη της νέας χρονιάς αλλά και η ανασκόπηση της προηγούμενης θέτει ερωτήματα, αυτοκριτική και έναν βαθύ εσωτερικό απολογισμό των συμπεριφορών του και των σχέσεων του.

Η "Κατάθλιψη των Χριστουγέννων" είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που σχετίζεται με το φύλο, την ηλικία, το μορφωτικό και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, τον τύπο προσωπικότητας και κυρίως το προσωπικό νόημα που δίνει το άτομο στις γιορτές με βάση τα προσωπικά του βιώματα.

Η αλλαγή των δύσκολων και αρνητικών συναισθημάτων όπως η θλίψη, η πίεση, η μοναξιά, η ενοχή και ο θυμός που βιώνει κανείς κατά την περίοδο των γιορτών, είναι δύσκολο να επιτευχθεί αλλά όχι ακατόρθωτο. Η φροντίδα και η επικέντρωση πρωτίστως απέναντι στον εαυτό μας είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση των καθημερινών καταστάσεων που βιώνουμε. Ξεκινώντας με την αναγνώριση, την κατανόηση και αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων μας, θέτουμε μια παύση στην ακατάπαυστη ροή της καθημερινότητας και αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας, αφουγκραζόμενοι τις προσωπικές μας ανάγκες. Τα προσωπικά 'θέλω' που συνήθως καταπατούνται από εμάς τους ίδιους χρειάζεται να τεθούν στην βάση των σχέσεών μας, σεβόμενοι πάντοτε και τα 'θέλω' των άλλων. Οργανώνουμε τον χρόνο μας με βάσει το τι έχουμε ανάγκη και όχι με το "τί πρέπει να γίνει", με ρεαλισμό και στόχους που να είναι εφικτοί. Είναι λογικό οι γιορτές να θέτουν απαιτήσεις και υποχρεώσεις όσον αφορά τις σχέσεις μας, όμως χρειάζεται να θέσουμε το μέτρο ως διαχωριστική γραμμή για να εξοικονομήσουμε χρόνο και ενέργεια, η οποία έχει ήδη μειωθεί κατά την διάρκεια της χρονιάς. Τα αρνητικά συναισθήματα μας, η σωματική και ψυχική κούραση έχουν ανάγκη σε πρακτικό επίπεδο την χαλάρωση, τη σωστή διατροφή, τον επαρκή ύπνο και την αποφυγή των καταχρήσεων μέσω ουσιών όπως το αλκοόλ ή των ηρεμιστικών χαπιών ή του ανεξέλεγκτου φαγητού.

Η αναζήτηση της επικοινωνίας με άτομα που αγαπάμε είναι ευεργετική καθώς εστιαζόμαστε σε αληθινές και ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις, αποφεύγοντας συναντήσεις που γνωρίζουμε εξαρχής ότι θα οδηγήσουν σε προστριβές και συγκρούσεις. Προσφέροντας συντροφιά, βοήθεια και ανταλάσσοντας σκέψεις και συναισθήματα με τους γύρω μας θέτουμε σε άλλη βάση την επαφή μας και ενισχύονται τα συναισθήματα πληρότητας, ικανοποίησης και ευχαρίστησης.

Κάνοντας μια ανασκόπηση σε πλευρές του εαυτού μας, ας αποδεχθούμε τα λάθη μας και ας σκεφτούμε τα θετικά σημεία μας, τα οποία κάποιες φορές θεωρούμε δεδομένα ή ανεπαρκή. Τα δώρα μας ας είναι συμβολικά και ας επικεντρωθούμε περισσότερο στο δώρο της επικοινωνίας και της βοήθειας απέναντι στους συνανθρώπους μας.

Σε περίπτωση δυσκολίας αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της "Κατάθλιψης των Χριστουγέννων" ή αν κάποιος γνωστός μας αντιμετωπίζει κάποια οργανική ή ψυχική διαταραχή, χρήσιμο είναι να αναζητήσουμε την επιστημονική βοήθεια ενός ψυχολόγου που ίσως μέχρι τώρα αναβάλλαμε.

Η επαφή με τον εαυτό μας, η ρεαλιστική σκέψη και η επαφή με τους γύρω μας προσφέρει μια διαφορετική αισιόδοξη οπτική γωνία για αυτές τις γιορτές αλλά για το μέλλον.

 
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Λία Μητσέα

Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Ψυχοθεραπεύτρια Ενηλίκων, Εφήβων & Ζευγαριών

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.liamitsea.com

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.