Web
Analytics
Η φιλία. «Εμείς οι δυό (552) οι φίλοι...» - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η φιλία. «Εμείς οι δυό (552) οι φίλοι...»

"Αν κρίνεις τους ανθρώπους, δεν υπάρχει χρόνος για να τους αγαπήσεις." - Mother Teresa

Φανταστικός διάλογος (ή όχι και τόσο):  Έτος 1996
- Πόσους φίλους έχεις;
- Φίλους ή γνωστούς;
- Φίλους, ρε παιδί μου!
- Οι φίλοι μου μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού!
- Τυχερός είσαι!

Φανταστικός διάλογος (ή όχι και τόσο) :  Έτος 2011
- Πόσους φίλους έχεις;
- 452!
- Μόνο; Εγώ 658!
- Ούαου!

Αναμφισβήτητα, η φιλία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας. Το να έχω φίλους σημαίνει ότι έχω (ή προσπαθώ να έχω)  εκείνες τις δεξιότητες  που με βοηθούν να έρχομαι σε  κοντινήεπαφή με άλλους ανθρώπους,  να μοιράζομαι  με ειλικρίνεια και σεβασμό τα συναισθήματα μου, να μπορώ  να ακούω  τους άλλους και τις ανάγκες τους, να είμαι διαθέσιμος/η  όποτε οι φίλοι μου με χρειάζονται, να μπορώ να ζητάω ανοιχτά βοήθεια και στήριξη όταν τη χρειάζομαι εγώ. Να δείχνω αποδοχή  όταν ο/η φίλος/η «χάνεται» γιατί ερωτεύτηκε και να τον/την ξαναδέχομαι «πίσω» όταν «επιστρέφει».

Η φιλία μου ζητά να ανοίγομαι  στο χώρο που δουλεύω, στο χώρο που αθλούμαι, στο χώρο που έχω ένα χόμπι και μου ζητά  να ρισκάρω  να δοκιμάσω νέες γνωριμίες. Η φιλία μου ζητά να κοιτώ τον άλλον στα μάτια, ακόμα και αν ντρέπομαι λιγάκι, να χαμογελάω, να ξεκινώ μια συζήτηση, να ακούω  προσεκτικά, να κάνω ερωτήσεις με διάκριση χωρίς να φέρνω τον άλλο σε δύσκολη θέση.

Η φιλία απαιτεί από μένα να έχω  ανοχή στη διαφορετικότητα. Στις πεποιθήσεις, τις στάσεις, τα πιστεύω, τις αξίες. Η φιλία ζητά να  έχω υπομονή  και να μη περιμένω άμεσα αποτελέσματα. Δεν ζητά από μένα να μοιραστώ τα πιο βαθιά μου μυστικά μέσα σε μια νύχτα αλλά αντίθετα μου ζητά  να καλλιεργώ  κάθε μέρα το έδαφος ώστε να έρθει εκείνη η στιγμή που θα αισθανθώ ασφαλής να είμαι ο εαυτός μου. Η φιλία ανθίζει μέσα σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης όπου ξέρω ότι θα εισπράξω  εποικοδομητική κριτική  και θα αγαπηθώ για τις  αδυναμίες μου .

Η φιλία θέλει να χαίρομαι με τη χαρά σου και να λυπάμαι  με τη λύπη σου.Να είμαι εκεί  για τον άλλον χωρίς «ανταλλάγματα».

Δε μου ζητά αποκλειστικότητα  αλλά με προτρέπει να ανοίγομαι και να κάνω και άλλους φίλους. Η φιλία δεν κουτσομπολεύει  τους παλιούς της φίλους, ούτε τους ήδη υπάρχοντες πίσω από την πλάτη τους. Η φιλία  δεν μου ζητά ποτέ να συμβιβάσω τις αρχές μου για να μπορώ να ανήκω σε μια παρέα. Στο χώρο που ζει η φιλία δεν γίνονται συμβιβασμοί τέτοιου είδους.

Η φιλία μου επιτρέπει να λέω «Όχι» χωρίς να με κρίνει , να με υποβιβάζει, να με υποτιμά, ή να με εκβιάζει. Η φιλία στηρίζει τις επιλογές  που κάνω και παρόλο που μπορεί να μην τις κατανοεί πάντα, πάντα τις σέβεται.

Η φιλία θέλει από μένα να εκτιμώ τους φίλους και να μην θεωρώ αυτές τις  σχέσεις δεδομένες. Μου ζητά να αφιερώνω το χρόνο μου σε αυτές τις σχέσεις και να τις απολαμβάνω. Η φιλία θέλει από μένα  να συγχωρώ  και να μην είμαι απόλυτος/η.

Η φιλία μου ζητά να πω ένα ξεκάθαρο και ειλικρινές αντίο, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Μου ζητά να κλείσω παλιούς λογαριασμούς και να ανοίξω καινούριους δρόμους  όταν αυτό χρειάζεται να κάνω.

Η φιλία μου ζητά να θυμάμαι ότι χρειάζεται αγάπη, χρόνος, προσοχή και εμπιστοσύνη για να αντέξει στο χρόνο. Βρίσκεται στη δική μου ευχέρεια το αν μπορώ να δώσω σε 5, 15 ή 255 ανθρώπους τα πράγματα που χρειάζεται για να  ανθίσει, καλλιεργηθεί  και τέλος το πιο σημαντικό κομμάτι για να συντηρηθεί  μία φιλία.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Νάνσυ Ψημενάτου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Ειδίκευση στην Συμβουλευτική πένθους και απώλειας

Βιογραφικό

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.