Web
Analytics
Ρεφλεξολογία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ρεφλεξολογία

 Γράφει: Μαρία Μπούρλη, Διπλωματούχος Ρεφλεξολόγος  (Hollistic School of Lillian Stoltemberg, England)

 

Η παλαιότερη ιστορική αναφορά που έχουμε είναι από την Αρχαία Αίγυπτο περίπου το 2.500 π.Χ. Ένα ανάγλυφο στο τοίχωμα του τάφου του γνωστού γιατρού Ανκμαχόρ απεικονίζει γιατρούς που κάνουν μασάζ στα πόδια και στα χέρια των ασθενών τους. Διαδόθηκε στην Κίνα από βουδιστές μοναχούς μετά τον 3ο αιώνα π.Χ. για να εξαπλωθεί κατόπιν στην Ιαπωνία.

Οι θεραπευτές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής πιστεύεται ότι έκαναν μασάζ στα πόδια των ασθενών, ενώ το 16ο αιώνα στην Ευρώπη καταγράφηκε μια μορφή θεραπείας ζωνών. Δεν είναι γνωστό πως ήταν αυτή η τεχνική. Ωστόσο, το 19ο αιώνα, Βρετανοί γιατροί που ειδικεύονταν σε διαταραχές του νευρικού συστήματος ανακάλυψαν ότι αγγίζοντας τα σημεία πίεσης σε διάφορα μέρη του σώματος προκαλούσαν μούδιασμα και επηρέαζαν τη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων.

Η Ρεφλεξολογία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από έναν αμερικανό νευροχειρούργο, τον Γουίλιαμ Φιτζέραλντ. Ανακάλυψε ένα σύστημα σημείων πίεσης για να κάνει αναισθησία. Όταν είδε ότι τέτοια σημεία υπάρχουν σε όλο το σώμα, ανέπτυξε ένα σύστημα ζωνών, περίπου σαν αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα, και το ονόμασε <θεραπεία ζωνών>.

Τη δεκαετία του 1930, η αμερικανίδα φυσιοθεραπεύτρια Γιούνις Ίνγκαμ ανακάλυψε ότι τα ισχυρά αντανακλαστικά σημεία βρίσκονταν στα πόδια και τελικά σχεδίασε τους χάρτες των ποδιών που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε σε αυτή της την εργασία και την ονόμασε ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ (μελέτη των αντανακλαστικών).

Το 1966, η Ντορίν Μπέιλι εισήγαγε τη Ρεφλεξολογία στην Αγγλία. Μια έκρηξη ενδιαφέροντος για τις εναλλακτικές <θεραπείες> την έκανε γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό κατά τη δεκαετία του 1970, όταν η Αν Γκιλάντερς ίδρυσε τη Βρετανική Σχολή Ρεφλεξολογίας.

Σε ποιες περιπτώσεις  εφαρμόζεται η Ρεφλεξολογία και πως επιδρά στον οργανισμό;

Η Ρεφλεξολογία ή αλλιώς Ανακλαστική Ζωνοθεραπεία, λειτουργεί άμεσα στο νευρικό σύστημα, χαλαρώνει και ξεκουράζει τον άνθρωπο από τις εντάσεις, αποτοξινώνει και ενεργοποιεί όλο τον οργανισμό.

Επίσης, έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε περιπτώσεις ήπιου Αυτισμού, σε ασθένειες, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, και πολλές ασθένειες του νευρικού συστήματος, σε προβλήματα μυικού συστήματος, στις ορμόνες και σε πολλές άλλες διαταραχές.

Υπάρχουν και αντενδείξεις στη Ρεφλεξολογία και είναι οι εξής:

ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: μετά από την αύξηση της κυκλοφορίας (μέσω της <θεραπείας> με ρεφλεξολογία), η μόλυνση θα απλωθεί και ίσως έτσι εμφανιστεί σε άλλες περιοχές του σώματος. Συνιστάται η <θεραπεία> με ρεφλεξολογία μετά από την οξεία φάση της μολυσματικής ασθένειας, έτσι ώστε να δυναμώσουν οι περιοχές που έχουν προσβληθεί.

ΘΡΟΜΒΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΤΟΥ ΛΕΜΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ: απαγορεύεται αυστηρά να γίνει <θεραπεία> σε άτομα που έχουν θρόμβους, γιατί με τις πιέσεις μπορεί να μετακινηθεί ο θρόμβος προς την περιοχή των πνευμόνων, της καρδιάς και του μυαλού.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ: σε καταστάσεις που η ανάγκη χειρουργικής επέμβασης είναι επιτακτική, συνιστάται να μην ασκείται η ρεφλεξολογία, ώστε να μην καλύπτονται τα συμπτώματα ή να επεμβαίνει κάποιος με οποιονδήποτε τρόπο για την εγχείριση. Μετά από την εγχείρηση, είναι σημαντικό ο ρεφλεξολόγος να περιμένει μέχρι να υπάρξει πλήρης ανάρρωση προτού ξεκινήσει τις συνεδρίες. Το σώμα πρέπει να αφεθεί να επανέλθει σταδιακά στη φυσιολογική του κατάσταση χωρίς εξωτερική επίσπευση των διαδικασιών.

ΑΤΡΟΦΙΑ Ή ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙς ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ: σε τέτοιου είδους σοβαρές περιπτώσεις απαγορεύεται αυστηρά να χρησιμοποιηθούν τα πόδια στη ρεφλεξολογία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η απ΄ ευθείας επαφή με τραυματισμένο ιστό συχνά επιδεινώνει την κατάσταση. Άλλες σοβαρές παθήσεις των ποδιών που προέρχονται από ατροφία ή επιπλοκές προχωρημένου διαβήτη, επίσης ,συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την απαγόρευση.

Η οστεοπόρωση σε προχωρημένη μορφή δεν πρέπει να υπόκειται σε <θεραπευτική> αγωγή με ρεφλεξολογία.
Μολυσμένες πληγές, πρόσφατα σπασίματα, τραύματα στο πόδι δεν πρέπει να <θεραπεύονται> μέσω του ποδιού.

ΕΓΚΜΟΣΥΝΗ: η ρεφλεξολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προληπτικούς λόγους μετά τον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης. Σε ασταθείς εγκυμοσύνες δε χρησιμοποιούμαι καθόλου τη ρεφλεξολογία.

"ΘΕΡΑΠΕΙΑ" ΣΕ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ: είναι καλό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ του ρεφλεξολόγου και του θεράποντα ιατρού του ατόμου και να λαμβάνονται όλα τα αποτελέσματα όλων των μικροβιολογικών εξετάσεων.

ΚΑΡΔΙΑ: η  "θεραπεία" να γίνεται ΜΟΝΟ από επαγγελματία ρεφλεξολόγο.

ΓΡΙΠΠΗ Η ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: άνθρωποι με υψηλή θερμοκρασία, πυρετό ή εξανθήματα ή δε νιώθουν καλά σε γενικές γραμμές. Η τόνωση του σώματός τους με τη ρεφλεξολογία θα τους κάνει να νιώσουν χειρότερα.

Χρησιμοποιούμε τη λέξη "θεραπεία" σε εισαγωγικά για να μην υπάρχει παρεξήγηση από το χώρο της Κλασσικής Ιατρικής, παρ΄ όλο που θεραπεύω, σημαίνει φροντίζω.

Πως γίνεται μία συνεδρία;

Η συνεδρία της ρεφλεξολογίας μπορεί να διαρκέσει από 45-50 λεπτά έως 1 ώρα. Γίνεται μία φορά την εβδομάδα, εκτός αν το πρόβλημα είναι τέτοιο (π.χ. λουμπάγκο)  και θα χρειαστεί δύο φορές την εβδομάδα.

Το άτομο μπορεί να είναι ξαπλωμένο σε ειδικό κρεβάτι ή να κάθεται στην πολυθρόνα. Ο ρεφλεξολόγος είναι εκείνος που θα τοποθετήσει σωστά τον άνθρωπο.

Όταν ο ρεφλεξολόγος εντοπίσει κάποιο αντανακλαστικό σημείο με ένταση, ασκεί περισσότερη πίεση και ο ασθενής μπορεί να νιώσει μια ενόχληση η οποία πολύ γρήγορα θα μετατραπεί σε ανακούφιση. Οι πιο πολλοί άνθρωποι κοιμούνται ή βρίσκονται σε μια βαθιά χαλάρωση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Ο ρεφλεξολόγος πρέπει πάντα να παίρνει ιστορικό από τον άνθρωπο και είναι πολύ βοηθητικό εάν ο άνθρωπος έχει κάνει, πρόσφατα εξετάσεις.
Η Ρεφλεξολογία δεν είναι διαγνωστική μέθοδος. Λειτουργεί υποστηρικτικά και βεβαίως, έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα και πως μπορεί κάποιος να βρει έναν καλό ρεφλεξολόγο;

Στην Αθήνα λειτουργεί το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΩΝ, Σπαθάρη 2, Πολύγωνο, τηλ. 210 6424816, όπου μπορεί κάποιος να ζητήσει πληροφορίες, ανάλογα και την περιοχή που βρίσκεται.

Επίσης, η φοίτηση για να δουλέψει κάποιος ως ρεφλεξολόγος είναι διετής και υπάρχουν συγκεκριμένες σχολές, οι οποίες ανήκουν στο Σωματείο Ελλήνων Ρεφλεξολόγων ( Σ.Ε.Ρ.)

Στην Ελλάδα, το Σωματείο των Ελλήνων Ρεφλεξολόγων προσπαθεί για τη νομιμοποίηση της Ρεφλεξολογίας. Ας ελπίσουμε ότι η προσπάθεια θα επιφέρει καρπούς πολύ σύντομα.

Από τι εξαρτάται το αποτέλεσμα μιας συνεδρίας;

Το κύριο ρόλο τον έχει ο ίδιος ο άνθρωπος που θα δεχτεί τη συνεδρία. Εάν για κάποιο λόγο, συνειδητά ή ασυνείδητα, δε συνεργαστεί με τον ρεφλεξολόγο η συνεδρία δε μπορεί να προχωρήσει.

Όμως, με το να συνεργαστεί στις υποδείξεις του ρεφλεξολόγου, π.χ. να προσέξει τη διατροφή του, να κάνει άσκηση, να επικοινωνεί με το θεράποντα ιατρό του, κάποιες εξετάσεις που θα κάνουν το έργο του ρεφλεξολόγου πιο εύκολη, θα έχει γρήγορα και τα καλύτερα αποτελέσματα. Παρ΄ όλα αυτά, το βίωμα είναι η καλύτερη επιβεβαίωση για τα παραπάνω.

 

Μαρία Μπούρλη, Διπλωματούχος Ρεφλεξολόγος (Hollistic School of Lillian Stoltemberg, England) και "ΣΥΝΘΕΣΙΣ" στην Αθήνα.
Είναι μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων.
Διατηρεί Σχολή Ρεφλεξολογίας και Μεταφυσικών Σεμιναρίων στη Χαλκίδα (σχολή "ΔΙΚΤΙΝΝΑ").
Ζεί Αθήνα και Χαλκίδα.
Τηλ: 6944672550 - 2102513340.
E mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.