Web
Analytics
Ο οργασμός στην γυναίκα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ο οργασμός στην γυναίκα

Πόσο σημαντικό είναι για την γυναίκα να έχει οργασμό;

Το πόσο σημαντικό είναι για μία γυναίκα να έχει οργασμό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αυτό συμβαίνει διότι η καθεμιά μας, βάσει των εμπειριών μας σκεφτόμαστε διαφορετικά. Οι γνώσεις που αποκτούμε από την οικογένεια, τους φίλους, την εκπαίδευση, τα ΜΜΕ και τους συντρόφους μας είναι εκείνα που καθορίζουν την σημαντικότητα του οργασμού κατά την σεξουαλική πράξη. Πριν λίγες δεκαετίες, κανείς δεν ασχολιόταν με την γυναικεία σεξουαλικότητα. Επιστήμονες και μη θεωρούσαν πολύ φυσιολογική την γενικευμένη δυσκολία των γυναικών να φτάσουν σε οργασμό. Πίστευαν ότι η γυναίκα μπορεί να έχει μία ικανοποιητική σεξουαλική επαφή ανεξάρτητα από την παρουσία οργασμού. Σήμερα βλέπουμε ότι αυτή η άποψη δεν έχει χάσει την δύναμη της, καθώς 1 στις 2 γυναίκες την ενστερνίζονται ακόμη. Δεν έχουν άδικο, διότι το μεγαλύτερο μέρος της ευχαρίστησης κατά την σεξουαλική πράξη ευτυχώς δεν περιορίζεται σε αυτά τα ελάχιστα δευτερόλεπτα που διαρκεί ένας οργασμός.

Μπορούμε να ορίσουμε τρεις πηγές απόλαυσης κατά την σεξουαλική συνεύρεση. Πρώτη πηγή είναι η ψυχική/συναισθηματική εγγύτητα με τον σύντροφο. Δεύτερη πηγή είναι η απόλαυση από τα ερεθίσματα που δέχεται η γυναίκα κατά την διάρκεια της πράξης. Τρίτη είναι η οργασμική κορύφωση. Κάθε γυναίκα, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της, δίνει προτεραιότητα σε μία, δύο ή και τις τρεις από αυτές τις πηγές απόλαυσης.

Ποια είναι τα στάδια μέχρι τον οργασμό

Θεωρούμε ότι πριν τον οργασμό υπάρχουν δύο στάδια όσον αφορά την γυναικεία σεξουαλική απόκριση. Το πρώτο στάδιο είναι η Διέγερση. Αποτελείται από ένα αίσθημα έξαψης ή και απόλαυσης, προκαλούμενο από σκέψεις/φαντασιώσεις ερωτικού περιεχομένου, ή και από ερεθίσματα που λαμβάνουν κάποιες από τις 5 αισθήσεις μας. Σωματικά αυτό μεταφράζεται με μία αγγειοδιαστολή στην γεννητική περιοχή, τη διόγκωση των έξω γεννητικών οργάνων, την λίπανση του κόλπου, την αύξηση του καρδιο-αναπνευστικού ρυθμού και του μυϊκού τόνου. Το δεύτερο στάδιο είναι το Πλατό (Plateau) ή Κορύφωση. Είναι εκείνο όπου οι προαναφερθείσες σωματικές και υποκειμενικές αντιδράσεις φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο δυνατόν. Είναι το στάδιο όπου η γυναίκα μπορεί να έχει ιδιαίτερα διεγερτικές φαντασιώσεις/σκέψεις και οι νευρικές απολήξεις που σχετίζονται με τα γεννητικά της όργανα να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες. Εδώ η διόγκωση των έξω γεννητικών οργάνων, η αγγειοδιαστολή και η λίπανση του κόλπου φτάνουν στο αποκορύφωμα τους. Η αναπνοή γίνεται ιδιαίτερα γρήγορη/ρηχή και οι μυς του σώματος συστέλλονται.

Ποιες είναι οι διαταραχές που προκύπτουν ώστε να μην υπάρχει οργασμός;

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές από γυναίκα σε γυναίκα όσον αφορά την απόλαυση που παίρνει από τον κόλπο και την κλειτορίδα. Αν και οι δύο από αυτές τις απολαύσεις είναι απούσες, τότε δεν μπορεί να φτάσει στα στάδια του Πλατό και του Οργασμού.
Η διαταραχή του οργασμού πρόκειται για ένα πρόβλημα οφειλόμενο κατά κύριο λόγο σε ποικίλους ψυχολογικούς παράγοντες, όπως:

  • Ο φόβος να παραδοθεί στον σύντροφο και στην ερωτική πράξη (αυτόν τον φόβο τον συναντάμε συχνά στα άτομα που τους αρέσει να έχουν τον έλεγχο των καταστάσεων)
  • Τα αντιφατικά αισθήματα απέναντι στον ερωτικό σύντροφο
  • Η απουσία ερωτικής έλξης
  • Η ανεπαρκής διέγερση
  • Η λανθασμένη γνώση του πώς λειτουργεί το σώμα μας
  • Η έλλειψη φαντασιώσεων
  • Οι τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες (πχ βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση)
  • Η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας
  • Η παρουσία δυσπαρευνίας, δηλαδή πόνος στα γεννητικά όργανα κατά την συνουσία

Σωματικούς παράγοντες μπορούμε να συναντήσουμε στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν οργανικές παθήσεις.
Έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότερες από τις γυναίκες που δυσκολεύονται να φτάσουν στο στάδιο του οργασμού δεν αφήνονται ελεύθερες να απολαύσουν την εμπειρία της σεξουαλική πράξης. Αδυνατώντας να έχουν ή να συγκεντρωθούν σε σεξουαλικές σκέψεις κατά την διάρκεια της πράξης, κατακλύζονται από σκέψεις αγχωτικές ή απλά από σκέψεις άσχετες με την περίσταση. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος, αντί να δίνει εντολή στον οργανισμό να παράγει τις ουσίες που χρειάζεται ώστε να διεγερθούν τα γεννητικά όργανα, παράγει ουσίες που κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Θεραπεία

Σε πρώτο χρόνο, γίνεται μία ενημέρωση του πώς λειτουργεί το γυναικείο γεννητικό σύστημα. Έχει παρατηρηθεί πως οι γυναίκες αναπτύσσουν την ικανότητα τους να παίρνουν απόλαυση και να έρχονται σε οργασμό αργά στην ζωή τους. Αυτό συμβαίνει γιατί σταδιακά μαθαίνουν πώς λειτουργεί το σώμα τους κατά την σεξουαλική πράξη. Οι περισσότερες γυναίκες με δυσκολία να έρθουν σε οργασμό χρειάζονται μία εκπαίδευση πάνω στο τι μπορούν να κάνουν ώστε να διευρύνουν την απόλαυση.

Σε δεύτερο χρόνο, ερευνούμε την παρουσία φαντασιώσεων και σεξουαλικής επιθυμίας. Αν αυτά είναι απόντα, τότε χρειάζεται να δουλέψουμε πάνω σε αυτά για λίγο καιρό πριν προχωρήσουμε σε άλλα θέματα. Αν υπάρχουν τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες προσπαθούμε να ομαλύνουμε τον σημερινό απόηχο τους. Αν υπάρχει πόνος κατά την διείσδυση, ψάχνουμε τον λόγο και βρίσκουμε μία λύση ώστε να απομακρυνθεί.

Σε τρίτο χρόνο, ερευνούμε την συντροφική σχέση. Τυχόν εντάσεις μέσα στην σχέση μπορούν να δουλευτούν σε συνεργασία των δύο συντρόφων. Μπορεί ο σύντροφος να χρειάζεται να αλλάξει κάτι που κάνει ή δεν κάνει κατά τα προκαταρκτικά ή την πράξη.

Τελικά, το να μάθει πώς να αφήνεται ελεύθερη να βιώσει σε βάθος την απόλαυση της σεξουαλικής πράξης μπορεί να είναι αρκετά πολύπλοκο για κάποιες γυναίκες. Η κοινωνία μας ορίζει ότι χρειάζεται ανά πάσα στιγμή να έχουμε τον έλεγχο των πραγμάτων, να είμαστε αποδοτικοί μέσα σε όλες τις καταστάσεις. Δυστυχώς αυτή η αντίληψη έχει περάσει και στο σεξ. Πολύ συχνά οι άνθρωποι ξεχνούν ότι πρόκειται για την απόλαυση της συνεύρεσης με τον σύντροφο μας και βλέπουν το σεξ σαν ένα ακόμη σπορ στο οποίο πρέπει να πετύχουν μία καλή βαθμολογία. Είναι σημαντικό το ζευγάρι να μην πέφτει σε αυτή τη παγίδα, να μάθει να ακούει ο ένας τον άλλο ώστε να μπορέσουν να συντονιστούν και να ξεπεράσουν μαζί τις σεξουαλικές (και όχι μόνο) δυσκολίες.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χριστίνα Καλογιάννη

Ψυχολόγος - Σεξολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.psychologos-sexologos.gr

Τελευταία άρθρα από τον/την Χριστίνα Καλογιάννη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Και οι άνδρες προσποιούνται οργασμό »

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.