Web
Analytics
Διαβήτης και στυτική δυσλειτουργία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Διαβήτης και στυτική δυσλειτουργία

Στυτική δυσλειτουργία (ED ή ανικανότητα) είναι η αδυναμία ενός άνδρα, να πετύχει ή να διατηρήσει μια στύση.

Παρατηρείται πολύ συχνά στα άτομα με διαβήτη.

Εκτιμάται ότι το 35% με 75% των αντρών που έχουν διαβήτη, θα εμφανίσουν σε κάποιο βαθμό στυτική δυσλειτουργία, κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Οι άνδρες με διαβήτη, εμφανίζουν ED, 10 με 15 χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες χωρίς την πάθηση.

Αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κρύβεται πίσω από πολλά σεξουαλικά προβλήματα των αντρών, καθώς καταστρέφει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.

Η στυτική δυσλειτουργία επίσης συνδέεται και με άλλες κοινές παθήσεις, μεταξύ των ανδρών με διαβήτη, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, στεφανιαία νόσος και παχυσαρκία.

Για να πετύχει μια στύση, οι άνδρες χρειάζονται υγιή αιμοφόρα αγγεία, νεύρα, ορμόνες και σεξουαλική επιθυμία. Ο διαβήτης μπορεί να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που ελέγχουν την στύση.

Παρόλο που υπάρχει ιατρική αιτία πίσω από το πρόβλημά τους, οι άνδρες νιώθουν απογοήτευση και κατάθλιψη.

Θεραπεία

Συναντηθείτε με τον γιατρό σας, για να ρυθμίσετε τα επίπεδα του σακχάρου. Ανάλογα το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας, ο έλεγχος του σακχάρου μπορεί να αντιστρέψει την υπάρχουσα βλάβη στα νεύρα και στα αιμοφόρα αγγεία ή να αποτρέψει περαιτέρω βλάβη.

Αντιμετωπίστε όλα τα θέματα υγείας, που συμβάλουν στην στυτική δυσλειτουργία, όπως η υψηλή χοληστερίνη.

Ο διαβήτης και οι επιπλοκές του, μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον άγχος, το οποίο είναι ικανό να έχει επιπτώσεις στην σεξουαλική λειτουργία. Βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε το άγχος, σε συνεργασία με κάποιον ειδικό.

Σταματήστε να καπνίζετε για να βελτιώσετε την σεξουαλική σας ζωή.

Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή και ασκηθείτε τακτικά, για να βελτιώσετε συνολικά την υγεία σας και κατά συνέπεια την σεξουαλική ζωή.

Ρωτήστε τον γιατρό σας, αν φάρμακα που λαμβάνετε όπως αντικαταθλιπτικά ή αντιϋπερτασικά, μπορούν να επιδεινώσουν την στύση.

Μια άλλη αιτία για την στυτική δυσλειτουργία, σε άτομα με διαβήτη, ενδέχεται να είναι και τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία επηρεάζει την διάθεση των ανδρών για σεξ. Σύμφωνα με μελέτες, οι άνδρες με διαβήτη κυρίως τύπου 2 ή είναι υπέρβαροι ή και τα δύο, έχουν διπλάσιο κίνδυνο για χαμηλή τεστοστερόνη σε σύγκριση με συνομήλικους χωρίς την πάθηση. Η θεραπεία είναι απώλεια βάρους και/ή χορήγηση τεστοστερόνης, κατά την οποία οι περισσότεροι άνδρες έχουν ανεβασμένη ερωτική διάθεση.

Άλλες θεραπείες που βελτιώνουν την στύση είναι:

  • Φάρμακα από το στόμα, που βελτιώνουν την ροή του αίματος, όπως οι αναστολείς της PDE5 (π.χ σιλδεναφίλη (Viagra),  ταδαλαφίλη (cialis) κ.α)
  • Ενδοπεϊκές ενέσεις
  • Συσκευές κενού
  • Ενδοουρηθρική θεραπεία
  • Πεϊκές προθέσεις
  • Δακτύλιοι συστολής
  • Συσκευή Αντλίας κενού
  • Εμφυτεύματα πέους

Ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για σας, εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας σας και πως θα ανταποκριθείτε σε αυτή. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί με τον ουρολόγο σας.

 

Πηγές

https://health.clevelandclinic.org/

https://www.webmd.com/

http://www.diabetesforecast.org

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κινητική αναπηρία και σεξουαλικότητα

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.