Web
Analytics
Νικολαΐδου Λίνα, Ψυχολόγος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Νικολαΐδου Λίνα, Ψυχολόγος

Βιογραφικό

Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (Αριθμός άδειας άσκησης επαγγέλματος: 934/10.02.1999 Νομαρχία Ρεθύμνης).

Έπειτα είχα την ευκαιρία να εκπαιδευτώ σε ένα πρόγραμμα του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής με θέμα «Κατάρτιση προσωπικού για τη στήριξη της αποασυλοποίησης, της κοινωνικο-οικονομικής επανένταξης και της συνεχούς υποστήριξης των ψυχικά ασθενών», στα πλαίσια του Ε.Π. «Υγεία Πρόνοια» Άξονας 2- Ψυχική Υγεία, Μέτρο 2.4, συνολικής διάρκειας 340 ωρών. Στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος ακολούθησα μια διακρατική εκπαίδευση στη Δανία και πιο συγκεκριμένα στο Aarhus της Κομητεία ς της Δανίας καθώς και στο ΚΕΠΕΠ Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

Στη εκπαίδευση της Δανίας ασχοληθήκαμε με ιδέες και λύσεις στους παρακάτω τομείς:

 • Άτομα με ειδικές ανάγκες (μαθησιακές, σωματικές, διανοητικές).
 • Αρμοδιότητα του Κράτους, της Κομητείας και του Δήμου στη Δανία.
 • Οργάνωση θεσμών στη Δανία.
 • Αποθεσμοποίηση και αποκέντρωση.
 • Εφαρμογή προγραμμάτων δράσης.
 • Εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες (περιποίηση, δραστηριότητες, θεραπεία για την αύξηση του  ενδιαφέροντος).
 • Βοηθήματα και συσκευές για άτομα με ειδικές ανάγκες.
 • Σεξουαλικότητα και αναπηρία.
 • Εσωτερική εκπαίδευση για μέλη του προσωπικού.

Στην παρούσα φάση εκπαιδεύομαι σε ένα σεμινάριο του Thomas Gordon όσον αφορά στην «Εκπαίδευση του Αποτελεσματικού γονέα». Το συγκεκριμένο σεμινάριο διδάσκεται στις Η.Π.Α από το 1962 με μεγάλη επιτυχία και αφορά τις δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσουμε σαν γονείς ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, να επιλύουμε δημιουργικά τις συγκρούσεις, να μάθουμε να επικοινωνούμε και να στηρίζουμε τα παιδιά μας.

Προϋπηρεσία:

Εργάστηκα ως εκπαιδεύτρια για το διάστημα των τριών μηνών σε προσωπικό του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας για τη στελέχωση του Οικοτροφείου «Τερψιχόρη» σε συνεργασία με το Ερευνητικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ). Για τη συγκεκριμένη εκπαίδευση εργάστηκα επίσης όσον αφορά στην ανάπτυξη και διάθεση του απαραίτητου για τη διδασκαλία εποπτικού και διδακτικού υλικού στους εκπαιδευόμενους.

Από το 2003 ως το 2007 εργάστηκα ως Ψυχολόγος στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Ψυχογηριατρικό Οικοτροφείο Αργώ» και «Οικοτροφείο Βαριάς Νοητικής Υστέρησης Νεφέλη», της Μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Κλίμακα». Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο του Ε.Π. «Υγεία-Πρόνοια 2000-2006» στον Άξονα Προτεραιότητας 2, Μέτρο 2.1 για την «Αποασυλοποίηση και Κοινωνικο-Οικονομική Επανένταξη ψυχικά ασθενών».

Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων που εργάστηκα στα δυο οικοτροφεία, ασχολήθηκα με:

 • Εποπτεία, σχεδιασμό, υλοποίηση και παρακολούθηση των Ατομικών Προγραμμάτων των ενοίκων του Οικοτροφείου.
 • Ψυχοθεραπευτική υποστήριξη των ενοίκων.
 • Ανάπτυξη παρεμβάσεων και δραστηριοτήτων αντιμετώπισης κρίσεων, διαχείρισης άγχους, αποκατάστασης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και λειτουργιών, βελτίωσης διαπροσωπικών σχέσεων, χειρισμό συγκρούσεων και αλλαγών συμπεριφοράς.
 • Ενίσχυση της εμπλοκής της οικογένειας στη θεραπευτική διαδικασία του κάθε ενοίκου και διαχείριση συγκρούσεων μεταξύ ενοίκων και των οικογενειών τους.
 • Συμμετοχή στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση παρεμβάσεων προώθησης της Υγείας και της Ψυχικής Υγείας, ευαισθητοποίησης της κοινότητας και καταπολέμησης του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το 2007 συνεργάστηκα με το παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Λαύριο Αττικής όπου πραγματοποίησα διάλεξη με θέμα: «Εξελικτική Ψυχολογία-Τα στάδια ανάπτυξης του Ανθρώπου και οι Ανθρώπινες Ανάγκες».

Από το 2006 μέχρι και σήμερα διατηρώ δικό μου προσωπικό γραφείο Ψυχολόγου το οποίο έκανε την έναρξη του στην Κέρκυρα και τώρα πλέον βρίσκεται στην Κερατέα Αττικής. Εργάζομαι ψυχοθεραπευτικά με ενήλικα άτομα, εφήβους, ζευγάρια και γονείς.

Τα τελευταία χρόνια παραδίδω εκπαιδευτικά σεμινάρια σε γονείς που επιθυμούν μια καλύτερη και πιο αποδοτική σχέση με τα παιδιά τους.

Συνέδρια:

Το 1995 συμμετείχα στο Επιστημονικό συμπόσιο που διοργάνωσε το εργαστήρι Νευροεπιστημών και Συμπεριφοράς του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, με θέμα: «Η Βιοψυχολογία ως κλάδος των Νευροεπιστημών – Συμβολή στη Μελέτη του Εγκεφάλου».

Την ίδια χρονιά συμμετείχα επίσης στο Ευρωπαϊκό συνέδριο Ψυχολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Την ίδια επίσης χρονιά παρακολούθησα τις εργασίες της επιστημονικής συνάντησης με θέμα: Η θέση της Ψυχολογίας στις σύγχρονες επιστήμες που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Παρακολούθησα τις πεντάωρες διαλέξεις της Γαλλίδας καθηγήτριας Κλινικής Ψυχολογίας Kim-Chi Nguyen (του Πανεπιστημίου Paris VII) με θέμα: Το τεστ των τριών προσώπων.

Συμμετείχα στο 8ο Πανελλήνιο συνέδριο Γεροντολογίας-Γηριατρικής που διοργάνωσε η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία στις 22-24 Ιανουαρίου 2004, όπου εκεί μοιράστηκα τις εμπειρίες μου ως «Ψυχολόγος σε Ψυχογηριατρικό Οικοτροφείο».

Όλα αυτά τα χρόνια έχω συμμετέχει σε διάφορα συνέδρια, επιστημονικά συμπόσια και ημερίδες όσον αφορά σε θέματα της επιστήμης της Ψυχολογίας, με κύριο σκοπό τον εμπλουτισμό των γνώσεων και το μοίρασμα των εμπειριών.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Δ/νση: Λεωφ. Αθηνών-Σουνίου 8-10, Κτίριο Σακιώτη, Λαύριο, 19500
Τηλ: 2292069479
Κιν: 6936248139, 6907660588
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τελευταία άρθρα από τον/την Λίνα Νικολαΐδου

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.