Web
Analytics
Γιατί δεν πρέπει να τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Γιατί δεν πρέπει να τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα

Γράφει: Ethan Α. Huff, αρθρογράφος στο www.naturalnews.com

 

Τα περισσότερα άτομα τρώνε σε καθημερινή βάση επεξεργασμένα τρόφιμα, χωρίς να γνωρίζουν πόσο κακό κάνουν στην υγεία τους. Αν όμως συνειδητοποιούσαν πόσο επηρεάζουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα το μυαλό, το σώμα ακόμη και την ψυχή τους, τότε θα ήταν πιο εύκολο να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων.

Παρακάτω παραθέτουμε 9 λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να κόψετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα για πάντα από την διατροφή σας.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα:

  • είναι εθιστικά. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν την τάση να υπερδιεγείρουν την παραγωγή της ντοπαμίνης, που είναι γνωστή ως ο νευροδιαβιβαστής της «χαράς» και ευθύνεται για την επιθυμία που σας διακρίνει να τα καταναλώσετε. Το σώμα σας καταλήγει να μην είναι σε θέση να αντισταθεί στον πειρασμό και συνεχίζετε να τα τρώτε σε μεγάλες ποσότητες με συνέπεια τη παχυσαρκία ή άλλα προβλήματα υγείας.
  • περιέχουν φωσφορικά άλατα, τα οποία καταστρέφουν όργανα και οστά. Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν φωσφορικά πρόσθετα που αυξάνουν την γεύση, την υφή και την διάρκεια συντήρησης τους. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Rodale αυτά τα πρόσθετα προκαλούν προβλήματα υγείας όπως ταχεία γήρανση, επιδείνωση των νεφρών και αδύναμα οστά.
  • προκαλούν χρόνια φλεγμονή. Μια από τις κύριες αιτίες των χρόνιων ασθενειών σήμερα είναι η φλεγμονή. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα ραφιναρισμένα σάκχαρα, τα επεξεργασμένα άλευρα, τα φυτικά έλαια και πολλά άλλα κοινά συστατικά που βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την φλεγμονή. Πολλά προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, άνοια, νευρολογικά προβλήματα, αναπνευστική ανεπάρκεια και ο καρκίνος έχουν συνδεθεί με την χρόνια φλεγμονή και προκαλούνται από την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.
  • καταστρέφουν την πέψη. Επειδή από τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αφαιρεθεί οι φυτικές ίνες, τα ένζυμα, οι βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά τείνουν να καταστρέψουν το πεπτικό σύστημα. Η χρόνια κατανάλωση τους μπορεί διαταράξει την ισορροπία του οργανισμού, να βλάψει τα ευεργετικά βακτήρια και να εκτεθείτε σε λοιμώξεις.
  • καταστρέφουν το μυαλό. Αν πάσχετε από την «ομίχλη του εγκεφάλου» ή έχετε δυσκολία συγκέντρωσης και σκέψης, είναι πολύ πιθανό να φταίει η διατροφή σας. Μία πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο θυμωμένους και οξύθυμους. Απεναντίας τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα επειδή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα της διάθεσης, της ενέργειας και να σας κάνουν να αισθάνεστε πιο ήρεμοι και συγκεντρωμένοι.
  • είναι γεμάτα με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). Τα βασικά συστατικά των επεξεργασμένων τροφίμων σήμερα στην αγορά, προέρχονται από τα εργαστήρια και όχι από την φύση. Τα ΓΤΟ έχουν συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας όπως στειρότητα, βλάβη οργάνων, γαστρεντερικές διαταραχές κα καρκίνο. Η υπερβολική κατανάλωση τους προάγει την αύξηση βάρους, την μείωση του ph στο αίμα και μπορεί μόνιμα να τροποποιήσει την σύσταση και την λειτουργία της εντερικής χλωρίδας.
  • είναι γεμάτα με φυτοφάρμακα. Προκειμένου να αναπτυχθούν τα ΓΤΟ που χρησιμοποιούνται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι αγρότες εφαρμόζουν Roundup και άλλα φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα, πολλά από τα οποία καταλήγουν στο τελικό προϊόν. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Rodale, έχει βρεθεί ότι τα δημητριακά πρωινού περιέχουν μέχρι και 70 διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των χημικών ουσιών απολύμανσης της αποθήκης και άλλα υπολείμματα.
  • δεν είναι πραγματικά τρόφιμα. Ένας τρόπος για να εκτιμήσουμε την θρεπτική αξία των τροφίμων είναι να δούμε πως ανταποκρίνονται σε αυτά τα ζώα, έντομα, βακτήρια και μύκητες. Για παράδειγμα, τα πραγματικά τρόφιμα θα σαπίσουν ή θα αναπτύξουν μούχλα γρήγορα, ενώ τα ψεύτικα τρόφιμα όπως τα επεξεργασμένα θα διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση και το σχήμα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ουσιαστικά συνθετικά και η βιομηχανία που τα παράγει παραδέχεται ότι η μεγάλη αλλοίωση και οι τροποποιήσεις είναι αναγκαίες ώστε να γίνει η γεύση τους πραγματική και ελκυστική.
  • είναι πιο ακριβά από τα φρέσκα τρόφιμα. Τα άτομα που είναι εθισμένα στο πρόχειρο φαγητό, ισχυρίζονται ότι τα φρέσκα υγιεινά τρόφιμα είναι πιο ακριβά. Σύμφωνα όμως με πολυάριθμες μελέτες όλα τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από την αρχή με φρέσκα υλικά, είναι πιο φτηνά ανά μερίδα από τα αντίστοιχα επεξεργασμένα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το ινστιτούτο Rodale, μία μόνο μερίδα από 100% οργανικό τσίλι μαγειρεμένο από την αρχή με αγνά υλικά, είναι περίπου 50 σεντ πιο φθηνό από μια αγορασμένη κονσέρβα τσίλι, που μπαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων και είναι γεμάτη με πολλά χημικά.

 

Μεταφρασμένο από το www.dromostherapeia.gr

 

Πηγή: www.naturalnews.com

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.