Web
Analytics
Εγκυμοσύνη και Oστεοπαθητική - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Εγκυμοσύνη και Oστεοπαθητική

Η οστεοπαθητική θεραπεία είναι ένας υπέροχα απαλός τρόπος να προσαρμοστεί το σώμα στις αλλαγές που συντελούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ασφάλεια της μητέρας και του μωρού είναι το πρώτο μέλημα του οστεοπαθητικού. Μετά από ενδελεχή εξέταση και αξιολόγηση, η οστεοπαθητική μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των πόνων που προκαλούνται από την αύξηση του μεγέθους του βρέφους, και τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της μητέρας, για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι συμβουλές του οστεοπαθητικού μπορεί να βοηθήσουν την έγκυο να αλλάξει τη στάση του σώματος. Ο οστεοπαθητικός μπορεί να διδάξει την έγκυο πώς να χρησιμοποιεί σωστά το σώμα της κατά την κύηση.

Ο Οστεοπαθητικός μπορεί επίσης να διευκολύνει άλλες παρενέργειες της εγκυμοσύνης, όπως καούρα, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα και πόνο στο γλουτο τη βουβωνική χώρα ή το πόδι (κοινώς ονομάζεται ισχιαλγία). Μερικοί ασθενείς, μάλιστα αναφέρουν μείωση στην πρωινή τάση για εμετό.

Οστεοπαθητική απαλλάσσει από:

 • Πόνους στη μέση και τα πόδια
 • Πόνους στον αυχένα και τους ώμους
 • Ενόχληση γύρω από το θώρακα και δυσπεψία
 • Πόνους στους καρπούς
 • Προβλήματα της λεκάνης κατά τον τοκετό

Η Οστεοπαθητική θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι νέα. Για πολλά χρόνια, οι οστεοπαθητικοί χρησιμοποιούν τις δεξιότητες τους, έτσι ώστε ήπια να διευκολύνουν την μυική ένταση.

Κάθε εγκυμοσύνη είναι «ιδιαίτερη». Οι Οστεοπαθητικοί επικεντρώνονται στην κάθε μέλλουσα μητέρα, ως μοναδικό πρόσωπο και λαμβάνουν υπόψη τους τη συναισθηματική και την φυσική της κατάσταση. Η θεραπεία μπορεί να συμπληρώνεται από ασκήσεις και άλλες μορφές αυτοβοήθειας που παρέχει ο οστεοπαθητικός στη έγκυο.

Ο οστεοπαθητικός μπορεί να παρέχει συμβουλές σχετικά με τις θέσεις τοκετού ώστε να βοηθήσει στην πρόληψη των προβλημάτων στη μέση αργότερα. Τεχνικές ανακούφισης του πόνου μπορούν να δοθούν και στον σύντροφο της εγκύου, έτσι ώστε να μπορεί να την βοηθήσει κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Μετά την γέννα η μητέρα και το παιδί επισκέπτονται τον οστεοπαθητικό για εξέταση, παροχή συμβουλών και, εάν είναι αναγκαίο, για θεραπεία.

Η κρανιακή οστεοπαθητική, μια πολύ ήπια, αλλά και αποτελεσματική μορφή θεραπείας, βοηθάει πολύ στην απελευθέρωση εντάσεων και εξισορρόπηση του σώματος, τόσο της μητέρας, όσο και του βρέφους. Οι οστεοπαθητικοι είναι εκπαιδευμένοι να νιώθουν, πολύ μικρές ρυθμικές αλλαγές που συμβαίνουν σε όλους τους ιστούς. Οι εντάσεις στο σώμα, διαταράσσουν αυτό το ρυθμό. Η επαναφορά του ρυθμού από τον οστεοπαθητικό βοηθάει στην αποκατάσταση πολλών προβλημάτων.

Η γέννησή μας είναι από τα πιο στρεσογόνα γεγονότα της ζωής μας. Το μωρό δέχεται τεράστιες πιέσεις καθώς η μήτρα το πιέζει να βγει από το κανάλι γέννησης  (κόλπο). Το μωρό στριφογυρνάει, πιέζεται για να μπορέσει να καταφέρει να βγει. Για να μικρύνει το κεφάλι και να βγει ευκολότερα, τα μαλακά οστά του κρανίου, λυγίζουν διπλώνουν και αλληλο-καλύπτονται. Έτσι συχνά, τα μωρά γεννιούνται με περίεργο σχήμα κρανίου, που συχνά σε λίγο καιρό επανέρχεται.

Η κρανιακή οστεοπαθητική, μπορεί να βοηθήσει το βρέφος, με προβλήματα όπως: δυσφορία, υπερένταση, κολικούς, αέρια, διαταραχές ύπνου, διαταραχές τροφής κ.α.

Χρήσιμες Συμβουλές:

 • Προσέχετε τη σπονδυλική σας στήλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Λαμβάνετε ιδιαίτερη μέριμνα κατά την ανύψωση και τη μεταφορά - ιδίως την ανύψωση ή τη μεταφορά άλλων παιδιών. Μην κουβαλάτε ένα μικρό παιδί στην αγκαλιά σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ρωτήστε τον οστεοπαθητικό σας για κατάλληλες ασκήσεις.
 • Εάν παραμείνετε όρθια για κάποιο διάστημα προσπαθήστε να κρατάτε τη λεκάνη προς τα μέσα.
 • Όταν κάθεστε, χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι για την υποστήριξη και αποφύγετε το σταυροπόδι. Να αποφεύγετε περιστροφικές κινήσεις. Αυτές μπορεί να προκαλέσει στροφική ένταση στη λεκάνη.
 • Όταν ξαπλώνετε στο πλάι, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα σας. Έτσι η σπονδυλική στήλη παραμένει ευθεία
 • Αν προτιμάτε να ξαπλώνετε ανάσκελα, τοποθετήστε μαξιλάρια κάτω από τα λυγισμένα γόνατά σας.
 • Βεβαιωθείτε ότι το σύνολο του εξοπλισμού σας (πάγκος αλλαγής πάνας, κούνια καρότσι κλπ.) είναι σε ένα άνετο ύψος για σας.
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ελευθέριος Μουράτης MScOstMed, DO, ND

Οστεοπαθητικός - Φυσιοπαθολόγος

Βιογραφικό

Ιστότοπος: osteopathycenter.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.