Web
Analytics
Η ριζική αντιμετώπιση του άλγους, σώματος και ψυχής, μέσα από τα Ιατρεία Πόνου - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Η ριζική αντιμετώπιση του άλγους, σώματος και ψυχής, μέσα από τα Ιατρεία Πόνου

Συνέντευξη με την  Σοφία Καλογεροπούλου, Αναισθησιολόγος

 

Ο πόνος είναι μία σύνθετη φυσιολογική και συναισθηματική κατάσταση η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ζωή του ατόμου. Η ομάδα ανακούφισης πόνου, στα ιατρεία πόνου, ασχολείται με την ανακούφιση του άλγους σώματος και ψυχής, συντελώντας άλλοτε σε πιο γρήγορη ίαση και άλλοτε στη διατήρηση της αξιοπρέπειας του ατόμου. Ο πόνος σήμερα πλέον αντιμετωπίζεται από όπου κι αν προέρχεται και όσο σοβαρός κι αν είναι. Για τη πολύ σημαντική δουλειά που επιτελείται μέσα στα ιατρεία πόνου μας μίλησε η Σοφία Καλογεροπούλου, αναισθησιολόγος, υπεύθυνη του ιατρείου πόνου στην κλινική Doctors' Hospital.

- Κυρία Καλογεροπούλου τι ακριβώς σημαίνει πόνος;

- Πρόκειται για μία κατάσταση με σωματική και συναισθηματική συμβολή, που επηρεάζει αρνητικά τη ζωή ενός ανθρώπου.

- Όταν κάποιος πονάει γιατί θα πρέπει να απευθυνθεί στο ιατρείο πόνου;

- Θα σας απαντήσω ξεκινώντας με μία αναδρομή στο χρόνο. Το 1945 στην Αμερική, ένας αναισθησιολόγος από το Χιούστον του Τέξας, σκέφτηκε ότι εφόσον η αναισθησιολογία σχετίζεται με την αντιμετώπιση του πόνου κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης αλλά και μετά το τέλος αυτής, ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα ιατρείο που να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο. Η σκέψη δηλαδή τέθηκε τότε και φθάνει στην Ελλάδα λίγο αργότερα, το 1966 συγκεκριμένα, όπου ο υφηγητή αναισθησιολογίας Σπύρος Μακρής, φτιάχνει το πρώτο ιατρείο πόνου στον Ευαγγελισμό και στο ΙΚΑ Πεντέλης. Φυσικά είχε φροντίσει να αποκτήσει όλες τις απαραίτητες γνώσεις στο Χιούστον τις οποίες μετέδωσε στη συνέχεια σε πολλούς αναισθησιολόγους. Όταν λοιπόν κάποιος πονάει αλλάζουν μερικά στοιχεία στο σώμα του και ο αναισθησιολόγος είναι εκείνος που καλείται μέσα στο χειρουργείο να σταματήσει τον πόνο και κατά συνέπεια τις διάφορες αντιδράσεις που προκαλούνται στον ασθενή εξαιτίας του. Αυτές οι αντιδράσεις είναι που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος, τους πνεύμονες, το αναπνευστικό, τα σπλάχνα και τους ιστούς γενικότερα. Εκτός όμως από το χειρουργείο υπάρχουν και εξωτερικά ερεθίσματα που μπορεί να προκαλέσουν ανάλογες αντιδράσεις.

- Δηλαδή;

- Μία ψυχική φόρτιση μπορεί να προκαλέσει πόνο οργανισμό, όπως ένα χτύπημα ή ένα τραύμα. Όλα αυτά λοιπόν τα έλαβε υπόψη του ο υφηγητής αναισθησιολογίας και είπε ότι με παρόμοιο τρόπο που αντιμετωπίζεται ο πόνος μέσα στο χειρουργείο, μπορεί το ίδιο να γίνει και σε ότι προκαλεί πόνο. Είναι πολύ λογικό να δημιουργηθεί το εξής ερώτημα: Γιατί για παράδειγμα ένας ασθενής με οσφυαλγία θα πρέπει να απευθυνθεί σε αναισθησιολόγο αντί σε παθολόγο; Η απάντηση είναι η εξής: Η φύση της συγκεκριμένης ειδικότητας είναι τόσο πολύπλοκη που μπορεί να χειρίζεται φάρμακα που ενδεχομένως να μην είναι εφικτό από μία άλλη ειδικότητα, συν το γεγονός ότι ανήκει στο χειρουργικό τομέα και έχει εξασκηθεί στο επεμβατικό κομμάτι. Άρα λοιπόν ο αναισθησιολόγος παντρεύει την ευχέρεια αυτή των φαρμάκων με την επεμβατική δράση. Για να αντιμετωπιστεί ο πόνος στο ιατρείο πόνου είναι απαραίτητο να διαχωριστεί σε οξύ και χρόνιο. Οξύς είναι ο πόνος που προκαλείται εδώ και τώρα από κάποια βλάβη ιστού ή από ένα προσωρινό ερέθισμα, είτε ψυχικό είτε εξωτερικό ενώ χρόνιος είναι εκείνος που προκαλείται από μία παθολογία του οργανισμού. Για παράδειγμα στον καρκίνο, το 85% των καρκινοπαθών αντιμετωπίζονται στα ιατρεία πόνου αφού υποφέρουν φρικτά.

- Πως λειτουργεί λοιπόν ένα ιατρείο πόνου;

- Ο ασθενής έρχεται μόνος του αν φυσικά έχει τη δυνατότητα ή συνοδευόμενος σε περίπτωση που η κατάσταση του δεν το επιτρέπει. Είναι πολύ σημαντικό ένα ιατρείο πόνου να βρίσκεται σε σημείο του νοσοκομείου που υπάρχει εύκολη πρόσβαση ασθενών. Αυτό το διευθύνει ένας αναισθησιολόγος που όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το συμπληρωματικό ρόλο πολλών άλλων ειδικοτήτων όπως είναι οι νευροχειρουργοί, οι ογκολόγοι, οι γενικοί χειρουργοί, οι ακτινοθεραπευτές, οι πνευμονολόγοι, οι ουρολόγοι, οι ψυχίατροι, οι φυσικοθεραπευτές και εξειδικευμένοι νοσηλευτές. Φυσικά σε ένα ιατρείο πόνου πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος του ψυχολόγου, αφού πολλές φορές η στήριξη του ασθενούς είναι ψυχολογική και όχι ψυχοθεραπευτική. Οι ασθενείς που έρχονται στο ιατρείο πόνου είναι συνήθως ταλαιπωρημένοι, πονάνε μεγάλα χρονικά διαστήματα, έχουν περάσει από πολλές ειδικότητες, από πολλά ιατρεία και παίρνουν πολλά φάρμακα, χωρίς όμως να ανακουφίζονται. Ο αναισθησιολόγος θα προσεγγίσει τον ασθενή και αν το πρόβλημα του εξαιρείται της χειρουργικής αντιμετώπισης, θα τον παραπέμψει στην ανάλογη ειδικότητα που θα δώσει την εκτίμηση αν πράγματι πρέπει ή όχι να χειρουργηθεί κι από εκεί και πέρα θα τον αναλάβει ξανά.

- Ο κόσμος στην Ελλάδα είναι ενημερωμένος για τα ιατρεία πόνου;

- Σε γενικές γραμμές όχι. Αυτή τη στιγμή το ιατρείο πόνου στην κλινική Doctors' Hospital, είναι το τρίτο ιδιωτικό που διαθέτει ο νομός Αττικής. Μιλάμε για ένα δύσκολο αγώνα. Μπορεί να υπάρχουν 23 κέντρα πόνου σε ολόκληρη την Ελλάδα που λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία, όμως η λίστα αναμονής μπορεί να υπερβαίνει και τους 6 μήνες ακόμη. Ένας ασθενής που πονάει είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να περιμένει 6 μήνες! Άρα λοιπόν είναι άμεση η ανάγκη για τη δημιουργία πολλών ιατρείων πόνου στην Ελλάδα, αποκλειστικά και μόνο από εξειδικευμένους αναισθησιολόγους.

- Πως λοιπόν συνεργάζεται ο αναισθησιολόγος με τον ασθενή στο ιατρείο πόνου;

- Βασική προϋπόθεση για να υπάρξει συνεργασία είναι να υπάρχει σεβασμός του ασθενούς στο ιατρείο και του ιατρείου στον ασθενή. Ως αναισθησιολόγος θα πρέπει πρώτα από όλα να τον ρωτήσω αν για τη συνεργασία μας επιθυμεί να ενημερωθούν συγγενείς του και αν ναι, ποιοι θα είναι αυτοί που θα μπουν σ'αυτή τη διαδικασία. Η πρώτη επίσκεψη διαρκεί δυο ώρες και αφού μελετήσω με λεπτομέρεια το ιστορικό του, θα ακολουθήσει στη συνέχεια μία φυσική εξέταση, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για διαγνωσμένο ασθενή ή όχι. Αν ο ασθενής είναι αδιάγνωστος η κατάσταση είναι σχετικά πιο εύκολη, με την έννοια ότι ξεκινάμε τη διάγνωση με βάση βέβαια τα διεθνή πρωτόκολλα, ανιχνεύοντας τη νόσο που έχει. Το είδος της νόσου είναι κι αυτό που θα καθορίσει αντίστοιχα το είδος της αναλγητικής θεραπείας.

-Τι περιλαμβάνει δηλαδή η θεραπεία;

Η θεραπεία μπορεί μεταξύ άλλων να είναι φαρμακευτική, ηλεκτροβελονισμός, διηθήσεις με φάρμακα, τοπικά αναισθητικά, επεμβατικές τεχνικές και εμφύτευση επισκληριδίου μόνιμου καθετήρα. Οι ασθενείς που έρχονται στα ιατρεία πόνου, τις περισσότερες φορές κάνουν λήψη πολλών φαρμάκων που επιφέρουν παρενέργειες. Εμείς λοιπόν στοχεύουμε στο να τα περιορίσουμε και να χρησιμοποιούν μόνο ένα σκεύασμα, αρκεί μέσα από τις διαδικασίες που ακολουθούνται να βρούμε ποιο είναι αυτό και σε ποια δόση θα πρέπει να του χορηγείται. Κανείς δεν φεύγει από το ιατρείο πόνου με πολλά φάρμακα. Από την πρώτη στιγμή γίνεται σαφές στον ασθενή ότι ερχόμενος εδώ δεν θα μπει σε μία επιπλέον περιπέτεια, παρόμοια με τις προηγούμενες, για αυτό πρέπει να μας δείξει εμπιστοσύνη, να καταγράφει ακριβώς όλα όσα αισθάνεται και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες. Επειδή όμως ο πόνος είναι δύσκολος να τον περιγράψει κανείς, έχουν φτιαχτεί για αυτό το σκοπό κλίμακες και ερωτηματολόγια. Ο ασθενής δηλαδή απαντά πολύ χαλαρά σε κάποιες ερωτήσεις και βγάζει μόνος του το σκορ του πόνου του και αν έχει απαντήσει αληθώς η ψευδώς! Του δίνεται ένα ημερολόγιο πόνου από την πρώτη κιόλας επίσκεψη στο ιατρείο πόνου που επιστρέφοντας στο σπίτι του ξεκινάει να καταγράφει σ'αυτό όλα όσα θα του ζητηθούν, καθημερινά, την ίδια πάντα ώρα, (δυο ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα). Με βάση μία οπτική κλίμακα συμπληρώνει το σημείο που πιστεύει ότι ανταποκρίνεται περισσότερο ο πόνος του και αν 10 μέρες επισκέπτεται το ιατρείο πόνου φέρνοντας πάντα μαζί το ημερολόγιο του. Ανάλογα με όσα καταγράφονται μέσα στο ημερολόγιο και αφού φυσικά μελετηθούν από τον αναισθησιολόγο γίνεται αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής του αγωγής ή αποφασίζεται αν πρέπει ο ασθενής να προχωρήσει σε επεμβατικές ή όχι διαδικασίες. Αυτή όλη η διαδικασία που μόλις σας περιέγραψα, ακολουθείται μέχρι ο ασθενής να σταθεροποιηθεί σε μία και μόνο αντιμετώπιση.

 
Σοφία Καλογεροπούλου
Αναισθησιολόγος
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Χρόνιος Πόνος και Θεραπεία

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.