Web
Analytics
Ozonaim τεχνική: Θεραπεία πόνου - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ozonaim τεχνική: Θεραπεία πόνου

Η ozonaim τεχνική αποτελεί μία προτεινόμενη θεραπευτική μέθοδο, η όποια μέσω τοπικών εγχύσεων, συμβάλει στην αντιμετώπιση του πόνου και την αποκατάσταση του τραυματισμού τενόντων και συνδέσμων.

Πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή την προσπάθεια διαδραματίζει το Ιατρικό Όζον (αέριο μίγμα Ο23) και η αξιοποίηση του ως βασικού αναγεννητικού παράγοντα εις τις χρησιμοποιούμενες δραστικές ουσίες.

Η ΟΖΟΝΑΙΜ τεχνική θεωρούμε ότι είναι η εξέλιξη μιας ομάδας θεραπευτικών προτάσεων που περιλαμβάνονται στον όρο Prolotherapy. Η χρήση του συνθετικού «prolo» δίνει και το στίγμα αυτής της κατηγορίας θεραπειών και στιχοποιοί ακριβώς αυτό δηλαδή, την ενίσχυση των τενόντων και των συνδέσμων του σώματος μέσω εγχύσεων ενός αυξητικού παράγοντα, η οποία δίνει και το όνομα της «prolo» θεραπείας.

Γιατί η ανάγκη αυτής της θεραπείας;

Τα νεύρα διασχίζουν τους συνδέσμους και τους τένοντες και μπορούν να διαταθούν εάν αυτά είναι αδύνατα. Οι μύες πρέπει να λειτουργήσουν πέραν του δέοντος για να αντισταθμίσουν τους χαλαρούς συνδέσμους εάν αυτοί από τραυματισμούς η εκφύλιση χαρακτηρίζονται ως αδύναμοι. Ο πόνος προκαλείται από την διάταση των νεύρων και από τη μυϊκή τάση. Η ενίσχυση των συνδέσμων και των τενόντων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου λόγω του ότι μειώνεται ο ερεθισμός των νεύρων και υποχωρεί το στρες στους μύες. Κάθε σύνδεσμος ο οποίος τραυματίστηκε θα ανακτήσει μόνο το 70% της προγενέστερης δύναμης του χωρίς μια αντιμετώπιση όπως είναι η προλοθεραπεία.

Η προλοθεραπεία περιλαμβάνει εγχύσεις γλυκόζης, όζοντος, αυξητικής ορμόνης, προκαίνης ή ομοιοπαθητικών σκευασμάτων (ανάλογα με την πάθηση) και άλλων κατά την κρίση του θεράποντος ή συνδυασμό κάποιων ή όλων μαζί σε συγκεντρώσεις και ποσότητες ανάλογα τον στόχο, στην έκφυση των συνδέσμων. Η έγχυση προκαλεί το χημικό αναγνωριστικό εναρκτήριο ερέθισμα προκαλώντας τα περιβάλλοντα κύτταρα να προσελκύσουν αυξητικούς παράγοντες. Καθώς ο χρόνος περνά οι αυξητικοί παράγοντες προσελκύουν ινοβλάστες – οστεοβλάστες έτσι ώστε και αυτά τα κύτταρα δημιουργήσουν περισσότερο συνδετικό ιστό. Αυτή είναι η μέθοδος επιλογής ώστε οι σύνδεσμοι και οι τένοντες να γίνουν ισχυρότεροι. Ο πόνος των αρθρώσεων, όπως εμφανίζεται σε περιπτώσεις αρθρίτιδας επίσης οφείλεται στην απώλεια δύναμης του συνδετικού ιστού που περιβάλλει την άρθρωση. Γνωστός αρχικός τραυματισμός ή επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί (εξ αιτίας του λανθασμένου τρόπου που διεξάγονται οι καθημερινές δραστηριότητες μας) των συνδέσμων προκαλούν συχνά μικρές η μεγάλες ρήξεις σε αυτούς με αποτέλεσμα μεγαλύτερο μήκος από αυτό που είναι προ-ορισμένοι να έχουν για να συγκρατούν την άρθρωση μέσα στα πλαίσια που είναι προορισμένες να κινούνται.

Αυτό δημιουργεί μία ασταθή, χαλαρή, αδύναμη άρθρωση η οποία φέρει τις αρθρικές επιφάνειες σε θέσεις μη συμβατές με τον τρόπο κατασκευής τους με συνέπεια να τρίβονται σε ανώμαλες θέσεις και γωνίες και να δημιουργούνται συνεχείς τραυματισμοί και εκδορές στις αρθρικές επιφάνειες και να δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε η εκφυλιστική διαδικασία να αρχίσει. Μετά τον πόνο λοιπόν από τους μύες σε συνεχή τάση εξισορρόπησης έρχεται η απώλεια χονδρού και επιπλέον πόνος. Η φθορά επιπλέον μειώνει την απόσταση μεταξύ των δυο ακρών των συνδέσμων με συνέπεια μεγαλύτερη χαλάρωση και επιτάχυνση της φθοράς. Και εάν με την μέθοδο μας δεν επέμβουμε γρήγορα τότε το χειρουργείο θεωρείται αναπόφευκτο και με όλες τις γνωστές συνέπειες του. Η προλοθεραπεία κατευθύνεται στα αίτια του πόνου σταθεροποιώντας την άρθρωση σε οποιοδήποτε στάδιο.

Μόνο όταν η οστεοαρθρίτιδα είναι προχωρημένη τότε εκτός από την ενίσχυση των συνδέσμων επιβάλλονται και επιπλέον τεχνικές που θα βοηθήσουν την αναδημιουργία του χόνδρου (ενδοαρθρικές εγχύσεις) και την λύση του μυϊκού σπασμού (μυοπεριτοναικός πόνος) που και τότε μιλάμε ποια για την ΟΖΟΝΑΙΜ τεχνική. Σήμερα είμαστε ακόμα ποιο αποτελεσματικοί: σε επιλεγμένες περιπτώσεις αρθροπαθειών μόνο μια ενθοαρθρική έγχυση μίγματος κάθε 15 ημέρες με βασικό αναγεννητικό παράγοντα το όζον μπορεί να επιτευχτεί η επιθυμούμενη λύση.

Θυμηθείτε

Μετά από ένα μέσο όρο 3-6 θεραπειών ο σύνδεσμος αρχίζει να υποστηρίζει τη βλάβη. Η διαδικασία αρχίζει αμέσως μετά την έγχυση των επιλεγμένων ουσιών με την δημιουργία φλεγμονής και συνεπώς κάποιου πόνου. Αυτά σημαίνουν ότι εξελίσσονται οι βιοχημικές αντιδράσεις από τον οργανισμό της αντιμετώπισης της φλεγμονής και ο χρόνος βελτίωσης διαρκεί από δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες μετά.

Για την επιτυχία μιας θεραπείας που στόχο έχει την ανάπλαση ιστών σημαντική θεωρείται η αποτελεσματικότητα του γιατρού σας και η άριστη φυσική κατάσταση του οργανισμού μας η οποία θα περιλαμβάνει:

  1. σωστή διατροφή και την επαρκή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το έντερο,
  2. βέλτιστη ορμονική ισορροπία με ρύθμιση των θυρεοειδικών, αυξητικών και γεννητικών ορμονών και
  3. την κατάλληλη ποιότητα ζωής που θα περιέχει ασκήσεις και σωστή εργονομικά στάση.

Η προλοθεραπεία μέσω της τεχνικής μας περιλαμβάνει και την χρήση του ιατρικού όζοντος στην θεραπεία των εγχύσεων. Το αέριο όζον υποκινεί επιπλέων χονδροβλάστες ώστε να παραχθεί περισσότερος συνδετικός ιστός στην άρθρωση. Η άρθρωση όχι μόνο βελτιώνεται σαν πόνος αλλά αρχίζει νωρίτερα την παραγωγική διαδικασία. Η θεραπεία μέσω του όζοντος προκαλεί λιγότερο πόνο από κάποια από τα συνήθη συστατικά που χρησιμοποιηθήκαν κατά το παρελθόν και οι ασθενείς μπορούν να είναι καλύτερα σε 1-2 ημέρες μετά την έγχυση. Η προλοθεραπεία με ή χωρίς όζον προσφέρει μία ασφαλή προσέγγιση στην αντιμετώπιση του πόνου, η οποία δεν καλύπτει τα συμπτώματα αλλά το σημαντικότερο ενεργοποιεί το σώμα ώστε να αποκατασταθεί.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η κορτιζόνη υπό μορφή εγχύσεων η χαπιών ασπιρίνη, celebrex, voltaren κ.λπ. μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή στους συνδέσμους μετά από παρατεταμένη χρήση και προκαλούν σημαντικές βλάβες αλλαχού σε κάποιους ασθενείς.

Να θυμάστε πάντα ότι η επιτυχία μιας θεραπείας εξαρτάται

  1. Από την σωστή διάγνωση-γνώση και κατόπιν από την κατάλληλη τεχνική αντιμετώπισης του γιατρού σας
  2. Από την ισορροπημένη διατροφή
  3. Από την ορμονική σας κατάσταση
  4. Από τον τρόπο ζωής σας

Η συνεργασία γιατρού-ασθενούς είναι το μυστικό.

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εμμανουήλ Ηλιάκης

Ορθοπεδικός Χειρουργός

Βιογραφικό

Ιστότοπος: www.iatrioponou.gr/

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.