Web
Analytics
5-HTP: αποτελεσματικότητα και παρενέργειες - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

5-HTP: αποτελεσματικότητα και παρενέργειες

Η κατάθλιψη και το άγχος αποτελούν σήμερα δύο από τα πιο διαδεδομένα θέματα ψυχικής υγείας στην Αμερική. Αυτή την στιγμή υπάρχουν περισσότερα φάρμακα από ποτέ για την θεραπεία τους σε συνδυασμό με πιο φυσικές και ήπιες εναλλακτικές λύσεις όπως το 5-HTP, το βαλσαμόχορτο και άλλα.

Το 5-HTP είναι μια φυσική εναλλακτική λύση έναντι των φαρμάκων για το άγχος και την κατάθλιψη. Είναι μια δημοφιλής εναλλακτική λύση καθώς έχει περιορισμένες παρενέργειες και οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν μεγάλη ανοχή σε αυτό το συμπλήρωμα.

Τι είναι το 5-HTP;

Το 5-HTP αποτελεί συντομογραφία της 5-Hydroxytryptophan. Είναι ένα φυσικό συστατικό που παράγεται από το σώμα σας, το οποίο ενεργεί ως πρόδρομος για το σημαντικό νευροδιαβιβαστή της "ευτυχίας" που ονομάζεται σεροτονίνη και της ορμόνης του "ύπνου" τη μελατονίνη.

Η σεροτονίνη είναι ζωτικής σημασίας για την αίσθηση της ευεξίας. Η έλλειψη αυτού του νευροδιαβιβαστή έχει ανιχνευθεί σε άτομα με υπερβολικά ποσά άγχους, με συμπτώματα κατάθλιψης, ακόμη και με διατροφικές διαταραχές όπως η βουλιμία.

Το 5-HTP θεωρείται ότι ενεργεί παρόμοια με τα φάρμακα SSRI (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης) αλλά χωρίς κάποιες από τις παρενέργειες τους. Αποτελεί μία έμμεση και ήπια θεραπεία για την αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης και γι' αυτό το λόγο λαμβάνοντας ένα φυσικό συμπλήρωμα όπως το 5-http, δεν εμφανίζονται συνήθως συμπτώματα στέρησης όπως συμβαίνει με την διακοπή των αντικαταθλιπτικών. Οι ασθενείς δεν μπορούν να κόψουν απότομα τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα καθώς μη σταδιακή μείωση τους μπορεί να επιφέρει συμπτώματα όπως επεισόδια πανικού ή μια σοβαρή υποτροπή της κατάθλιψης.

Μελέτες

Το 5-HTP έχει μελετηθεί για την ενδεχόμενη θεραπευτική δράση της, στην αϋπνία, στην κατάθλιψη, στις ημικρανίες, ακόμη και στην ινομυαλγία, η οποία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο και λήθαργο. Όλες οι μελέτες επιβεβαίωσαν ότι η λήψη διαφορετικών δόσεων αυτού του συμπληρώματος, βελτιώνει τις παραπάνω παθήσεις στους περισσότερους ασθενείς.

Η μελέτη, που εξέτασε το 5-HTP ως μια πιθανή εναλλακτική λύση αντί των αντικαταθλιπτικών διαπίστωσε ότι το συμπλήρωμα λειτούργησε καλύτερα από ένα χάπι placebo σε ασθενείς με συμπτώματα κατάθλιψης. Ωστόσο, αρκετές άλλες κλινικές μελέτες που έδειξαν ότι 5-HTP λειτούργησε εξίσου καλά με διάφορα αντικαταθλιπτικά, με την πάροδο του χρόνου απορρίφθηκαν επειδή δεν πληρούσαν ορισμένα «πρότυπα ποιότητας».

Παρενέργειες

Άτομα που έλαβαν 5-HTP ανέφεραν ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως ναυτία, διάρροια και ζαλάδες. Επίσης λόγω της χαλαρωτικής του επίδρασης στο νευρικό σύστημα μπορεί να φέρει σε μερικούς ανθρώπους λίγο υπνηλία. Ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά και εξαρτάται από τα προσωπικά επίπεδα ανοχής στο 5-HTP.
Επιπλέον μπορεί να αλληλεπιδράσει με κάποια φάρμακα. Γι' αυτό το λόγο, καλό είναι αν παίρνετε συγχρόνως και άλλα φάρμακα ή φυτικά συμπληρώματα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

 

Μεταφρασμένο από το www.dromostherapeia.gr

 

Πηγή: www.naturalnews.com

http://www.naturalnews.com/
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(21 ψήφοι)
Dana Norek

Η Danna Norek αρθρογραφεί σε διάφορες ιστοσελίδες και μοιράζεται την εμπειρία της και την γνώση της σχετικά με φυτικά συμπληρώματα, φυσικές θεραπείες, βιταμίνες και υγιεινές συνήθειες.

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.