Web
Analytics
Ρεσβερατόλη: Οφέλη, δοσολογία, αλληλεπιδράσεις - Ο Δρόμος για την Θεραπεία

Ρεσβερατρόλη: Οφέλη, δοσολογία, αλληλεπιδράσεις

Η ρεσβερατόλη (resveratrol) είναι μια πολυφαινόλη που συναντάται στο κόκκινο κρασί, τη σόγια, τα φιστίκια Αιγίνης και σε ορισμένα είδη μούρων.

Έχει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία, μεταξύ άλλων σας βοηθάει να νιώθετε και να δείχνετε νεότεροι.

Σύμφωνα με έρευνες, η ρεσβερατόλη:

 • καταπολεμά τη φλεγμονή, τον καρκίνο και τη διαδικασία γήρανσης.
 • είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που έχει επίσης τις ιδιότητες των φυτοοιστρογόνων
 • βελτιώνει πολλές χρόνιες παθήσεις
 • αυξάνει την μακροζωία

Οφέλη

Ένα από τα μειονεκτήματα της είναι ότι διασπάται γρήγορα, μόλις εισέλθει στο αίμα.

Αυτό καθιστά δύσκολη τη μελέτη των μακροπρόθεσμων επιπτώσεών της.

Αντιοξειδωτικά οφέλη

Η ρεσβερατρόλη όχι μόνο είναι αντιοξειδωτικό, αλλά ενισχύει επίσης την ικανότητα του σώματος να παράγει αντιοξειδωτικά ένζυμα.

Ενεργοποιεί οδούς και γενετικούς κώδικες που επιτρέπουν στα αντιοξειδωτικά να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικές ουσίες που μπορούν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν τη βλάβη στα κύτταρά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι άχρηστες ουσίες που παράγονται από τα κύτταρά όταν επεξεργάζονται τροφή ή αντιδρούν σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα.

Όταν το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί ή να αφαιρέσει αυτές τις ελεύθερες ρίζες αποτελεσματικά, εμφανίζεται οξειδωτικό στρες, το οποίο βλάπτει τη λειτουργία των κυττάρων.

Ενώ το σώμα παράγει μερικά αντιοξειδωτικά, μπορείτε επίσης να πάρετε περισσότερα από την διατροφή.

Η ρεσβερατρόλη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες, που είναι η αιτία πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Σε μελέτες κυττάρων ή ζώων αποδείχθηκε ότι η ρεσβερατρόλη αυξάνει σημαντικά τα αντιοξειδωτικά ένζυμα.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ρεσβερατρόλη περιείχε συστατικά που ήταν σημαντικά στους μηχανισμούς αποτοξίνωσης και τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς άμυνας, μειώνοντας παράλληλα τις ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονώδεις ουσίες στο σώμα.

Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι η ρεσβερατρόλη προστατεύει τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη.

Σε άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η ρεσβερατρόλη διασπάει την αίμη της αιμοσφαιρίνης (heme: η αιμοσφαιρίνη αποτελείται από 4 πολυπεπτιδικές αλυσίδες, και η κάθε μια ξεχωριστά από 4 ομάδες αίμης) του σιδήρου και των αντιοξειδωτικών.

Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας δείχνει ότι η ρεσβερατόλη περιέχει σιρτουίνες (sirtuins) και ένζυμα SIRT, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο της διαδικασίας γήρανσης και προστατεύουν διάφορες πρωτεΐνες του οργανισμού από το στρες που σχετίζεται με την ηλικία.

Ωφελεί την καρδιά

Η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει την καρδιά, ειδικά τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σχηματισμού της αρτηριακής πλάκας, η κύρια αιτία καρδιακών παθήσεων.

Τα αντιοξειδωτικά της ρεσβερατρόλης μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων, τη φλεγμονώδη απόκριση και αποτρέπουν την συγκέντρωση των αιμοπεταλίων που οδηγούν στο σχηματισμό πλάκας. Με αυτό τον τρόπο η καρδιά διατηρείται πιο υγιή και δυνατή.

Σύμφωνα με γονιδιακή έρευνα, η ρεσβερατρόλη επιτρέπει την έκφραση ενός συγκεκριμένου γονιδίου (PON1), που μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα και βοηθά στην αποτοξίνωση του αίματος.

Μία κλινική δοκιμή έδειξε ότι όσοι έπιναν κόκκινο κρασί χωρίς αλκοόλ, εμφάνισαν μειωμένη αρτηριακή πίεση, καθώς και βελτιωμένα επίπεδα νιτρικού οξειδίου, που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία.

Μια μετα-ανάλυση σχετικά με τις επιδράσεις της ρεσβερατρόλης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ενός έως δύο ποτηριών κόκκινο κρασί την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων.

Αυτή η επίδραση είναι πιο εμφανής σε υγιέστερους, νεότερους ανθρώπους που πίνουν μικρές έως μέτριες ποσότητες καθημερινά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι άλλα είδη αλκοόλ δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα.

Αντιφλεγμονώδη δράση

Η ρεσβερατρόλη, επιδρά έμμεσα στη φλεγμονώδη διαδικασία του σώματος, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της.

Η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει αποτελεσματικά τα φλεγμονώδη ένζυμα COX, όπως ακριβώς κάνουν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα (π.χ μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα/ΜΣΑΦ).

Επιπλέον, σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες σε ζώα και κύτταρα, εμποδίζει συγκεκριμένες οδούς που είναι γνωστοί παράγοντες ενεργοποίησης της φλεγμονώδους απόκρισης.

Η ρεσβερατρόλη έχει επίσης αποδειχθεί ότι σταματά την παραγωγή ορισμένων πρωτεϊνών από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Αυτές οι πρωτεΐνες προκαλούν φλεγμονή και οδηγούν σε ορισμένες αυτοάνοσες διαταραχές

Αντιγηραντική δράση

Η ρεσβερατρόλη επηρεάζει θετικά πολλούς μηχανισμούς ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, καθιστώντας την μια ισχυρή αντιγηραντική ένωση.

Έτσι, η ρεσβερατρόλη επηρεάζει τη διαδικασία γήρανσης με την αύξηση της επαγωγής αυτοφαγίας.

Η αυτοφαγία είναι η φυσιολογική διαδικασία «ανακύκλωσης» του σώματός, κατά την οποία τα κατεστραμμένα και γερασμένα κύτταρα διασπώνται και δημιουργούνται νέα, υγιή κύτταρα.

Όταν η διαδικασία της αυτοφαγίας έχει εξασθενήσει, είναι πιο πιθανό να γερνάτε γρηγορότερα και να υποφέρετε από παθήσεις που προκαλούνται από κατεστραμμένους κυτταρικούς ιστούς.

Η ρεσβερατρόλη αυξάνει αυτή τη διαδικασία ανακύκλωσης, επιτρέποντας στα κύτταρα  να αναζωογονηθούν και να παραμείνουν υγιή.

Επιπλέον, καθώς τα κύτταρά γερνούν, γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά και ανθεκτικά στο στρες και αρχίζουν να παράγουν φλεγμονώδεις ενώσεις που στη συνέχεια απελευθερώνονται στο σώμα.

Καθώς τα περισσότερα κύτταρα φτάνουν σε αυτή τη γερασμένη κατάσταση και απελευθερώνουν αυτές τις ενώσεις, το σώμα θα νιώσει την αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση.

Ορισμένα ένζυμα μπορούν να απενεργοποιήσουν αυτή τη διαδικασία.

Η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί αυτά τα ένζυμα, εμποδίζοντας τη διαδικασία γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο

Ωφελεί τον εγκέφαλο

Η ρεσβερατρόλη, έχει αποδειχθεί ότι έχει νευροπροστατευτική επίδραση στα εγκεφαλικά κύτταρα, τους νευροδιαβιβαστές και τη συνολική εγκεφαλική λειτουργία.

Μερικά από αυτά τα οφέλη είναι:

 • Η ρεσβερατρόλη αυξάνει την πρόσληψη γλουταμινικού (νευροδιαβιβαστής), που σημαίνει ότι ο εγκέφαλός προστατεύεται καλύτερα από εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, καθώς και από εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • Όσοι πάσχουν από άνοια και λαμβάνουν ρεσβερατρόλη ενδεχομένως να έχουν καλύτερη γνωστική λειτουργία και λιγότερο εκφυλισμό
 • Η ρεσβερατρόλη μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από άλλες βλάβης, καθώς αυξάνει την δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών γονιδίων, ειδικά όταν λαμβάνεται με μελατονίνη
 • Η ρεσβερατρόλη προστατεύει τον ιππόκαμπο, που σημαίνει ότι θε έχετε καλύτερη γνωστική λειτουργία και μνήμη
 • Η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό να διατηρήσει την ενεργειακή του ισορροπία, ειδικά υπό αγχωτικές συνθήκες
 • Εκτός από την επίδραση στον ιστό και τη λειτουργία του εγκεφάλου, η ρεσβερατρόλη μπορεί επίσης να επηρεάσει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη διάθεσή και τη συνολική ψυχική υγεία.

Η ρεσβερατρόλη λειτουργεί με τους παρακάτω τρόπους:

 • Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη δραστηριότητα της σεροτονίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την αύξηση της διάθεσης.
 • Μπλοκάρει ορισμένα ένζυμα που διασπούν τους νευροδιαβιβαστές που αλλάζουν τη διάθεση, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη.
 • Ελέγχοντας τη δραστηριότητα των ενζύμων MAOA και MAOB, η ρεσβερατρόλη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία έναντι ασθενειών όπως η άνοια και η νόσος του Πάρκινσον.

Ωφελεί το έντερο

Η μικροχλωρίδα του πεπτικού συστήματος, όχι μόνο βοηθά στην πέψη των τροφίμων αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανοσία, την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Όταν το μικροβίωμα του εντέρου είναι εκτός ισορροπίας, μπορεί να περιέχει μεγάλο αριθμό επιβλαβών βακτηρίων που απελευθερώνουν οξειδωτικές ουσίες στο σύστημα και βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες.

Η ρεσβερατρόλη έχει θετική επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου, καθώς αυξάνει τα ευεργετικά βακτήρια, διατηρώντας την υπό έλεγχο.

Ωφελεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

Η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς που πάσχουν από ορισμένους τύπους διαβήτη.

Σε κλινικές δοκιμές, αποδείχθηκε ότι αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μόλις σε ένα μήνα. Αυτό το πετυχαίνει, καθώς αυξάνει τα επίπεδα των ενζύμων SIRT1 και PGC-1a.

Αυτά τα ένζυμα σταματούν ορισμένες γενετικές αποκρίσεις που αυξάνουν τη φλεγμονή και την παρουσία σακχάρου στο αίμα, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την υγιή κυτταρική λειτουργία.

Η ρεσβερατρόλη έχει θετική επίδραση στο πάγκρεας, καθώς προστατεύει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη

Συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους

Σε κυτταρικές έρευνες, η ρεσβερατρόλη αποδείχθηκε ότι προκαλεί το θάνατο των λιποκυττάρων και ότι επηρεάζει θετικά τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την αύξηση βάρους.

Επίσης, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, καθώς αναστέλλει την παραγωγή ενζύμων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή λίπους, συμπεριλαμβανομένων της λιπάσης, της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης και της συνθάσης των λιπαρών οξέων.

Ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα

Η ρεσβερατρόλη έχει θετική επίδραση στην ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμάει τις λοιμώξεις, καθώς και να μειώνει την αυτοάνοση απόκριση σε ορισμένα παθογόνα και παθήσεις.

Το πρώτο σημαντικό όφελος για την ανοσία, προέρχεται από την ικανότητα της να συμβάλλει στην καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων. Σε συνέργεια με άλλα φλαβονοειδή, μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα των αντιβιοτικών να σκοτώνουν βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων στελεχών ανθεκτικών στα φάρμακα όπως το MRSA.

Η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ορισμένων βακτηρίων που προκαλούν γαστρικό έλκος.

Επιπλέον, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα βακτήρια που προκαλούν ακμή.

Επίσης, επιταχύνει την καταπολέμηση ορισμένων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

Προστατεύει από τον καρκίνο

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του ήπατος, καθώς και να αναστείλει την ανάπτυξη των κυττάρων που προκαλούν λευχαιμία.

Επιπλέον, οι ερευνητές διερευνούν την πιθανότητα η ρεσβερατρόλη να είναι χρήσιμη στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, καθώς είναι φυτοοιστρογόνο.

Ορισμένοι τύποι καρκίνου του μαστού επιδεινώνονται λόγω των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων.

Η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι μπλοκάρει το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή οιστρογόνων.

Αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα προέρχονται από δοκιμές σε ζώα, ωστόσο χρειάζεται να γίνουν μελέτες σε ανθρώπους, για να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω.

Ωφελεί το ορμονικό

Η ρεσβερατρόλη, εξισορροπεί τις ορμόνες τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

Συγκεκριμένα:

 • Στους άντρες, αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, καθώς και τον αριθμό σπερματοζωαρίων.
 • Στις γυναίκες, βελτιώνει τον μεταβολισμό των οιστρογόνων, με συνέπεια να μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
 • Στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, ισορροπεί τα επίπεδα των ορμονών

Μειώνει τον πόνο

Ως φυσικό αντιφλεγμονώδες, η ρεσβερατρόλη μειώνει τον πόνο που συχνά σχετίζεται με την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ευαισθησία του εγκεφάλου στον πόνο, καθώς μπλοκάρει τα φλεγμονώδη ένζυμα.

Έχει διαπιστωθεί ότι είναι αποτελεσματική στην μείωση του πόνου, που δύσκολα αντιμετωπίζεται.

Στο εμπόριο υπάρχουν κρέμες και τοπική θεραπεία με βάση την ρεσβερατρόλη, για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

Πρόσθετα οφέλη

Υπάρχουν έρευνες, που μελετούν και άλλα οφέλη της ρεσβερατόλης, που όμως δεν έχουν δοκιμαστεί πλήρως ακόμα σε ανθρώπους και αναμένεται η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

Μερικά πρόσθετα οφέλη της ρεσβερατόλης, που συνεχώς ανακαλύπτουν οι επιστήμονες είναι:

 • Η ρεσβερατρόλη μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών, καθώς ενεργοποιεί συγκεκριμένες οδούς στα βλαστοκύτταρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη ανάπτυξη των κυττάρων που δημιουργούν οστά. Επίσης, προστατεύει τα οστά και ενισχύει την ορυκτοποίηση, καθώς έχει συνεργική δράση με τις βιταμίνες D και K2.
 • Σε δοκιμές σε ζώα, η ρεσβερατρόλη αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τη ροή της χολής και προστατεύει από ορισμένους τύπους ηπατικής νόσου. Έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει τη βλάβη του ήπατος λόγω σήψης, λοίμωξη που προκαλεί δηλητηρίαση αίματος και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ηπατική βλάβη.
 • Όσοι υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία, η ρεσβερατρόλη όταν χορηγείται σε υψηλές δόσεις μπορεί να προστατεύσει από ορισμένες παρενέργειες της. Η ρεσβερατόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πτώσης των λευκών αιμοσφαιρίων και της επιδείνωσης  του μυελού των οστών κατά τη διάρκεια της ακτινοβολίας. Τέλος, βοηθά τους ασθενείς να διατηρήσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ παλεύουν με τον καρκίνο και άλλες παθήσεις.
 • Σε δοκιμές σε ζώα, η ρεσβερατρόλη έχει αποτρέψει την απώλεια ακοής λόγω θορύβου, καθώς εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από αυτόν. Η βλάβη της ακοής που προκαλείται από άλλες αιτίες, όπως ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας, έχει επίσης βελτιωθεί με τη λήψη ρεσβερατρόλης.
 • Η ρεσβερατρόλη μπορεί να αυξήσει την βιταμίνη D του οργανισμού. Ενισχύει την ευαισθησία στη Βιταμίνη D, καθώς ενεργοποιεί τους υποδοχείς στο σώμα.
 • Η ρεσβερατρόλη μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή μάζα, καθώς μπορεί να αυξήσει σε κυτταρικό επίπεδο τις διαδικασίες καύσης λίπους και ζάχαρης.

Δοσολογία

Μπορείτε να λάβετε την ρεσβερατρόλη μέσω διατροφής ή λήψη συμπληρώματος.

Σε μεγάλο βαθμό, απαντάται στα παρακάτω:

 • κόκκινο κρασί
 • τσάι Itadori, από το ιαπωνικό φυτό Knotweed
 • μαύρη σοκολάτα
 • μούρα, κυρίως κράνμπερι και σταφύλια
 • σόγια
 • φιστίκια

Επίσης, η λήψη συμπληρώματος είναι πολύ διαδεδομένη.

Τα περισσότερα συμπληρώματα περιέχουν 50 με 500 mgr ρεσβερατρόλης.

Σύμφωνα με δοκιμές σε ζώα, η χαμηλή έως μέτρια δοσολογία του συμπληρώματος είναι 5 mg ανά κιλό σωματικού βάρους ή περίπου 350 mg ημερησίως για κάποιον που ζυγίζει 68 κιλά.

Για μεγάλη δόση, αυξήστε κατά 2 γρ την ημέρα.

Σε κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιούσαν πολύ υψηλές δόσεις έως και πέντε γραμμάρια την ημέρα, οι ασθενείς δεν παρουσίασαν σοβαρές ή μακροχρόνιες παρενέργειες.

Η ρεσβερατρόλη διατίθεται σε πολλές μορφές, όπως κάψουλες, υγρή μορφή, ταμπλέτες, κρέμα, ορό και τζελ.

Συνδυάζεται συχνά με άλλα αντιοξειδωτικά και ενώσεις για την ανακούφιση του πόνου ή τη περιποίηση του δέρματος.

Βιοδιαθεσιμότητα

Για να βρείτε την δοσολογία που θα λάβετε, πρέπει να κατανοήσετε την βιοδιαθεσιμότητα της.

Βιοδιαθεσιμότητα είναι το ποσοστό της ουσίας που εισέρχεται στο αίμα μόλις καταναλωθεί.

Ενώ το σώμα  απορροφά εύκολα τη ρεσβερατρόλη, η βιοδιαθεσιμότητά της είναι χαμηλή.

Όταν λαμβάνετε συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης, το μεγαλύτερο μέρος της δεσμεύεται από διάφορες πρωτεΐνες στο αίμα και ηπατικά ένζυμα.

Είναι άγνωστο εάν το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει ρεσβερατρόλη στους ιστούς.

Μπορείτε να ενισχύσετε τη βιοδιαθεσιμότητα της ρεσβερατρόλης, συνδυάζοντάς την με άλλες πολυφαινόλες, πιπερίνη (piperine) και με πολλά λιπαρά κατά το γεύμα.

Αλληλεπιδράσεις

Το συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης δεν αντιδρά καλά με τις παρακάτω παθήσεις ή φάρμακα:

 • αναιμία καθώς μπορεί να μειώσει την ικανότητά του οργανισμού να απορροφήσει το σίδηρο.
 • στατίνες, φάρμακα για την υπέρταση, φάρμακα για την καρδιακή αρρυθμία
 • αντικαταθλιπτικά (αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης/αναστολείς της ΜΑΟ)
 • αναστολείς πρωτεάσης για την θεραπεία της λοίμωξης HIV και  ανοσοκατασταλτικά
 • αντιισταμινικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα  (ΜΣΑΦ), αντιμυκητιασικά, ηρεμιστικά, αντιιικά ή φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία.
 • St. John's Wort , σκόρδο και ginkgo biloba
 • φάρμακα για την αραίωση του αίματος. Αν έχετε προγραμματίσει χειρουργική επέμβαση, σταματήστε την ρεσβερατρόλη τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν, καθώς επιβραδύνει την πήξη του αίματος.

Επιπλέον:

 • μπορεί να επηρεάσει την διάσπαση φαρμάκων στο πεπτικό σύστημα και το ήπαρ
 • μην την λαμβάνετε αν είστε αλλεργικοί στα σταφύλια, το κρασί ή σε οποιοδήποτε από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στο συμπλήρωμα.
 • μην την καταναλώνετε αν λαμβάνετε θεραπεία για καρκίνο ή έχετε οποιαδήποτε πάθηση που επιδεινώνεται από τα οιστρογόνα, όπως καρκίνο του μαστού, καρκίνο της μήτρας, καρκίνο των ωοθηκών, ενδομητρίωση ή ινομυώματα της μήτρας.
 • επειδή η ρεσβερατρόλη καταστέλλει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων, κατά την αγγειογένεση (angiogenesis) μπορεί να μην επουλωθούν μύες και τένοντες. Συστήνεται η διακοπή του συμπληρώματος για τρεις ημέρες, προκειμένου να διευκολυνθεί η επούλωση.
 • Η ρεσβερατρόλη μπορεί να αναστείλει το κυτόχρωμα 3Α4 (ένζυμο στο σώμα, κυρίως στο ήπαρ και το έντερο), που αλληλεπιδρά με αναστολείς της αναγωγάσης HMG-CoA, αγωνιστές διαύλων ασβεστίου και αντιαρρυθμικούς παράγοντες.

 

Πηγές

Well being secrets

Nootriment

 

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Συντακτική ομάδα

Από την Συντακτική Ομάδα του dromostherapeia.gr

Κολύμβηση

Video

O Δρόμος για την Θεραπεία αποτελεί το site στον χώρο της υγείας, που απευθύνεται σε ασθενείς, ενημερώνοντάς τους για θέματα κλασικής ιατρικής αλλά και εναλλακτικών θεραπειών.

Η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες και άρθρα, με σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Στην περίπτωση που θέλετε να εφαρμόσετε μία θεραπεία που αναγράφεται στο dromostherapeia.gr, επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.
Ο dromostherapeia.gr δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει που να έχει σχέση με υλικό που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν.