Η Χρόνια Ρινίτιδα
Λίγα λόγια για τη μύτη
Οι λειτουργίες που επιτελεί η μύτη είναι πολύ σημαντικές και κάποτε ζωτικές. Η ανοσμία π.χ. μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη βλάβη, μιας και ο άνθρωπος χάνει την ικανότητα της προειδοποίησης σε κάποιες οσμές όπως ο καπνός. Εκτός από την όσφρηση, η μύτη εκτελεί και τις ακόλουθες λειτουργίες:
- Είναι το φυσικό air condition του αναπνεόμενου αέρα. Καθώς ο αέρας περνάει μέσα από τη μύτη θερμαίνεται ή ψυχραίνεται, υγραίνεται και καθαρίζεται από σκόνη και διάφορους μικροοργανισμούς.
- Προστατεύει τους πνεύμονες και τον οργανισμό μας ολόκληρο, μιας και κατακρατεί, αναγνωρίζει και καταστρέφει μικρόβια και διάφορες αλλεργιογόνες ουσίες (π.χ. γύρη λουλουδιών), συμμετέχοντας έτσι στην παραγωγή αντισωμάτων, άρα στην ανοσία του.
- Συμμετέχει σε διάφορα αντανακλαστικά όπως στο βήχα και το πτάρνισμα, με σκοπό τη βίαιη απομάκρυνση ξένων ουσιών από το σώμα μας.
- Συμμετέχει στην παραγωγή της φωνής.
Λίγα λόγια για τη ρινίτιδα:
Τι είναι;
Είναι η υπεραντίδραση του βλεννογόνου της μύτης (κυρίως των ρινικών κογχών της) σε διαφόρων ειδών ερεθισμούς, με αποτέλεσμα τη διόγκωση – υπερτροφία του.
Οι ρινικές κόγχες
- Η αλλεργία.
- Νευρικά και ευαίσθητα άτομα συνήθως πάσχουν συχνότερα.
- Το κάπνισμα, ο καπνός του τσιγάρου και το αλκοόλ, επιδεινώνουν την κατάσταση.
- Διαφόρων ειδών φάρμακα (αντιϋπερτασικά, αντιπαρκινσονικά, καρδιολογικά, κ.α.) αλλά και τοπικά spray, αλοιφές ή ρινικές σταγόνες.
-
Το νέφος, η μολυσμένη ατμόσφαιρα στην εργασία, η ξηρασία αλλά και η έντονη υγρασία και η ζέστη.
-
Το περιβάλλον της εργασίας με εισπνοή ουσιών όπως η σκόνη από χαρτικά ή δέρμα, ρινίσματα ξύλου ή βερνίκια, χρώμιο, νικέλιο, χαλκό ή φορμαλδεϋδη.
-
Ο υποθυρεοειδισμός και συχνά η εγκυμοσύνη.
Πώς παρουσιάζεται;
Το κύριο ενόχλημα είναι η αίσθηση απόφραξης της μύτης, σύμπτωμα που κατά κανόνα δεν είναι μόνιμο και παρατηρείται κυρίως τη νύχτα. Εκκρίσεις «σα νερό» υπάρχουν σποραδικά παρά το ότι η μύτη γενικά είναι στεγνή και ξερή. Το πρωί, η μύτη είναι συνήθως γεμάτη με εκκρίσεις. Αίσθημα μπουκώματος και πόνος στην περιοχή του προσώπου μπορεί να παρουσιαστεί επίσης. Κεφαλαλγίες ή και κρίσεις φταρνίσματος δεν είναι σπάνιες.
Τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν;
Όταν η μύτη είναι βουλωμένη, ο αέρας που αναπνέουμε περνάει από το στόμα με αποτέλεσμα να ξεραίνεται το στόμα και ο λαιμός, κάτι που γίνεται αντιληπτό κυρίως το πρωί. Ο ασθενής ροχαλίζει συνήθως. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού (όπως ιώσεις, αμυγδαλίτιδες, ιγμορίτιδες) είναι πιο συχνές σε ασθενείς που λόγω ρινίτιδας αδυνατούν να αναπνέουν από τη μύτη τους άρα και να «καθαρίσουν» τον εισπνεόμενο αέρα.
Αντιμετώπιση ρινίτιδας
Η αντιμετώπιση της ρινίτιδας ξεκινά από τη στενή συνεργασία με τον γιατρό σας ώστε να εντοπιστούν όλες οι πιθανές αιτίες (συμπεριλαμβανομένης και της αλλεργίας) που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σας. Η αποτελεσματικότερη θεραπεία είναι η αποφυγή αυτών των παραγόντων. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι καθόλου εύκολο αφού, πολλές φορές ούτε οι ακριβείς αιτίες βρίσκονται (που τις περισσότερες φορές είναι περισσότερες της μιας), ούτε είναι εύκολο να τις αποφεύγουμε.
Φαρμακευτική αγωγή
Αρχικά στον ασθενή δίνονται τοπικά spray στεροειδών σε συνδυασμό με μαλακτικές αλοιφές και ίσως αποσυμφορητικά. Η θεραπεία αυτή πολλές φορές αποδίδει. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που μετά το τέλος της αγωγής τα συμπτώματα επανέρχονται. Τότε θα πρέπει να συζητηθούν πιο αποτελεσματικές λύσεις.
Χειρουργική αντιμετώπιση
Μεγάλη βοήθεια στην αντιμετώπιση της υπερτροφίας του βλεννογόνου της μύτης προσφέρει η νέα μέθοδος δια των ραδιοσυχνοτήτων . Η μέθοδος αυτή είναι πολύ απλή, οι ρινικές κόγχες συρρικνώνονται χωρίς να απαιτείται γενική αναισθησία, μιας και ο πόνος είναι ελάχιστος (αφού δεν καταστρέφεται με υψηλή θερμοκρασία ο βλεννογόνος, όπως με τη χρήση καυτηρίασης ή Laser). Δεν χρειάζεται πωματισμός της μύτης, νοσηλεία ή ιδιαίτερη μετεγχειρητική περιποίηση. Η «επέμβαση» γίνεται με τοπική αναισθησία, διαρκεί συνολικά περίπου 20΄. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο 1-2 ώρες και μπορεί μετά να συνεχίσει την εργασία του.
Στην περίπτωση που συνυπάρχει σκολίωση ρινικού διαφράγματος, συνιστάται η υπό γενική αναισθησία διόρθωση του και ταυτόχρονα η αντιμετώπιση της ρινίτιδας με μερική κογχοπλαστική.
Χρήσιμες οδηγίες
Αν πάσχετε από αγγειοκινητική ρινίτιδα καλό θα ήταν να διαβάσετε προσεκτικά τις παρακάτω συμβουλές:
- Εντοπίστε τις συνθήκες που επιδεινώνουν την κατάσταση σας και προσπαθήστε αν είναι δυνατόν να τις αποφύγετε. Το air contition, το καλοριφέρ, η ξηρά ατμόσφαιρα, οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, αποσμητικά χώρου, είναι οι αιτίες που ενοχοποιούνται συχνότερα.
- Αν είστε καπνιστής, πρέπει τουλάχιστον να το ελαττώσετε δραματικά. Ακόμα και η παρουσία σας σε χώρους με πολύ καπνό μπορεί να χειροτερέψει πολύ τα συμπτώματα.
- Το αλκοόλ προκαλεί παρόμοια δράση με το τσιγάρο. Συνεπώς, όχι υπερβολές.
- Εντοπίστε αν στο χώρο της εργασίας σας, στο σπίτι ή στον ελεύθερο χρόνο σας έρχεστε σε επαφή με ουσίες , όπως αυτές που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Αν ναι, προσπαθήστε να τις αποφύγετε.
Πρακτικές συμβουλές
-
Τοποθετήστε στο καλοριφέρ μια υγρή πετσέτα ή λίγο νερό σε ένα δοχείο. Μη κοιμάστε σε πολύ ζέστη ή με ανοικτό το air condition. Αφήστε την πόρτα του υπνοδωματίου σας λίγο ανοικτή το βράδυ.
-
Αν η μύτη σας είναι πολύ «μπουκωμένη» η εισπνοή υδρατμών εμπλουτισμένων με ευκαλυπτέλαιο μπορεί να σας ανακουφίσει. Δεν έχετε παρά (λίγο πριν κοιμηθείτε) να ρίξετε 4-5 σταγόνες ευκαλυπτέλαιου σε λίγο νερό που σιγοβράζει και να προσπαθήσετε να εισπνεύσετε, αφού πρώτα έχετε καθαρίσετε τη μύτη σας με λίγο φυσιολογικό ορρό.
-
Η αποφυγή του άγχους λέγεται εύκολα ως συμβουλή, αλλά επιτυγχάνεται .... δύσκολα. Η βουλωμένη μύτη μπορεί να είναι το μικρότερο κακό σε έναν πολύ αγχώδη άνθρωπο.